Kampanja: Kotimainen olut satana päivänä vuonna 2015 – 43. päivä: Malmgård Barley Wine, Malmgårdin Panimo, Loviisa

Kotimainen olut satana päivänä vuonna 2015 -kampanjan 43. päivänä maistellaan brittiläisen perinteisen oluttyylin itäuusmaalaista vahvaa versiota. Onnistunut kiitettävästi.

* Osallistu OLUTKANSANÄÄNESTYKSEEN: Valitse paras ja maukkain Alkon käsityöolutvalikoimasta 2015.

Malmgård Barley Wine, Malmgårdin Panimo Oy, Malmgård, Loviisa (10,4 %)

Pisteet 95 / 100.

Väri on tumma, tummanruskea, läpikuultava, kirkas. Vaahto on valkea, ruskehtava, tiheä, sekakuplainen. Tuoksu on makean marjamainen.

Maku on täyteläinen, vahva, mallasmainen, marjamainen, portviinimäinen, tasapainoinen, lakritsimainen, karamellimaisen makea.

Valmistuksessa käytetään pilsner-, dark ale-, karamelli- ja suklaamaltaita sekä sokeria.

Ruokajuomana liharuokien kanssa.

J.T. Laakso

TIETOA OLUESTA: 10,4 %-til., kantavierre 22 (Alko: 21,5) °P, katkeroainepitoisuus88 (76,1) EBU, väri 49 (65,9) EBC, tumma suodattamaton pintahiivaolut, ale, Barley Wine. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12-15 ºC. Uutuustuote tammikuussa 2015.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 6,17 €. P.E. 08.01.2017. Alkon käsityöolutvalikoimassa 2.2.2015 alkaen.

Malmgårdin Panimo, vihreatunnus 2013TIETOA PANIMOSTA: Kreivi Johan Creutzin suvun vuodesta 1614 isännöimän tilan punatiilinen päärakennus, Carl Magnus Creutzin rakennuttama Malmgårdin linna on valmistunut vuonna 1885. Vuodesta 1995 luonnonmukaisin menetelmin toimineen itäuusmaalaisen tilan viljelyyn, kaupallisestikin, palauttamaa speltti-perinnevehnää käytetään leipä- ja sämpyläviljana, puurohiutaleena, näkkileipä- ja mysliaineksena. Creutz halusi kehittää uusia käyttömuotoja erikoisviljalle, jota hän pitää tilan päätuotteena.

Johan Creutz (s. 1946) isännöi kartanolinnaa 12. sukupolvessa. Ruotsinkielisen suvun seuraavan polven edustaja Henrik Creutz (s. 1974) osallistuu myös kartanon ja panimon toimintaan mottonaan: ”Allt hommar sig” – kaikki sujuu.

Johan Creutz valmistutti alun perin keväällä 2007 Malmgårdin oman nimikko-oluen Dinkelin Savonniemen Oluttehtaalla Savonlinnan Huvilassa. Kesällä 2009 panimon oluenvalmistajat (myöhemmin panimomestariksi valmistunut Tuomas Markkula ja olutmestari Markku Pulliainen) ja valmistusteknologia siirtyivät Huvilasta Pernajaan laittamaan pystyyn Malmgårdin omaa panimoyhtiötä. Seuraavana vuonna kuntaliitoksessa Pernajasta tuli osa Loviisan kaupunkia.

MgP:n 5-vuotisjuhlaa vietettiin perustamispäivänä 5.6.2004. Panimo toimii tilan satavuotiaassa navettarakennuksessa. Panimon pubissa on 60 asiakaspaikkaa.

Savonniemen Oluttehdas Oy toki jäi edelleen Panimoravintola Huvilan yhteyteen Jussi Hukkasen ohjauksessa ja sinne rakennettiin myöhemmin uusi laitteisto oman ravintolan oluiden valmistamiseksi.

Malmgårdin Panimon oluita saa päivittäistavarakauppojen ja Alkon myymälöistä sekä laajalti olutravintoloista. MgP:llä on jakeluyhteistyötä Olvi Oyj:n kanssa. Tuotteita viedään Viroon ja Ruotsiin. Yksi harvoista suomalaispanimoista, joka valmistaa myös tynnyrissä kypsyvää elävää olutta, cask ale.

* Olutalan luonnehdinta: Tyytyy pakertamaan omissa oloissaan, jolloin olutkulttuurin edistämiseen osallistuminen unohtuu. Hienot edellytykset ja puitteet menestykseen. Tuotteet lähes kautta linjan tyylipuhtaita; antaa sijaa myös kokemattomuudelle.

Laitteisto: valmistuserät 2000 litraa. Vuosituotanto: olut siideri. Henkilöstö: 5.

* * * * *

Olutkulttuuria edistämään:
Kotimainen olut satana päivänä vuonna 2015

Alkava vuosi vaikuttaa vastuullisen olut- ja juomakulttuurin edistämisen kannalta vaikealta. Monenlaiset uudetkin rajoitteet tulevat hankaloittamaan kuluttajien valinnanvapautta ja alan yrittäjien toimintaa.

Olut- ja juomakulttuurin vastuullisen kehittämisen edistämiseksi aloitetaankin nyt siis kampanja uuden vuoden päivästä 1.1.2015 alkaen.

Kahdeksan kohdan kampanjaohjelma:

* Osta ja nauti yksi kotimainen olut satana päivänä vuoden 2015 aikana.
* Nauti päivittäistavarakaupasta tai Alkosta hankkimaasi olutta esimerkiksi työpäivän jälkeen.
* Pistäydy ravintolassa tai pubissa nauttimassa kotimaista valmistetta oleva tuopillinen.
* Pidä kirjaa olueen sijoittamastasi rahasummasta ja arvioi, lisääntyykö vai väheneekö oluen nauttiminen ja siihen käytetty raha sadan päivän aikana – kampanjattomaan aikaan verrattuna.
* Nauti ja maistele olut – jos mahdollista – mukavassa seurassa ystävien, kumppanin tai perheenjäsenten kanssa.
* Tutustu oluen taustoihin esimerkiksi OLUTVERKON laajoja tietokantoja vilkaisemalla – tai peräti OLUTVERKON testiryhmän päivittäisen vinkin perusteella.
* Vertaile ja kommentoi nauttimaasi / nauttimaanne kotimaista olutta. OLUTVERKON sivuilla voit kommentoida ilman kirjautumista omalla nimellä tai nimimerkillä.
* Vastuullisen olut- ja juomakulttuurin edistämisen kannalta on tärkeää myös keskustella aiheesta – ja joskus myös asiallisesti!

SINUT on haastettu mukaan osallistumaan ja kommentoimaan!  T E R V E T U L O A !

* Katso myös: FB – Vastuullisen juoma- ja olutkulttuurin edistäminen 2015 -kampanja

Kolmen suuren ja 15 pienen kotimaisen panimon oluet sulassa sovussa osallistumassa vuoden parhaan oluen valintaan. © Kuva J.T. Laakso
Kolmen suuren ja 15 pienen kotimaisen panimon toinen toistaan upeampia oluita. © Kuva J.T. Laakso

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.