OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

HBF oli pienpanimotapahtuma – ulkomaiset oluet jäivät varjoon

with one comment

HBF festivaalijohtaja Markku Korhonen silminnähden tukevoituneena ja Ranskan reissun vaikeuksien väsyttämänä festivaalin avajaisinfossa. © Kuva J.T. Laakso.

Helsingin Olutfestivaali HBF pidettiin Kaapelitehtaalla eilen ja tänään. Näytteilleasettajia oli vähemmän kuin koskaan ennen vuodesta 1997 järjestetyssä oluttapahtumassa.

Poissa olivat kaikki suurimmat panimot ja keskeiset maahantuojat. Sijaa jäikin rutkasti kymmenkunnalle suomalaiselle pienpanimolle ja parille uudelle ulkomaalaisten perustamalle aloittelevalle maahantuojalle. Festivaalivieraalle mahtipontinen Merikaapelihalli tarjosi joka tapauksessa yllin kyllin tutustumista ja mahdollisuuksia vertailuun ja maisteluun.

Hieman salaperäisesti HBF-järjestäjät toivat esille omaa tuontia Euroopan olutmaista Italiasta, Saksasta, Belgiasta ja teemamaa Ranskasta, joka oikeastaan jäi hieman muiden varjoon. Brittiläinen real ale -tuoreolutosasto oli myös paikallaan. Salaperäisyys näkyi esimerkiksi siinä, että kuuden panimon 14 oluen saksalaisosastosta kuultiin ja nähtiin julkisesti vasta avajaispäivän tiedotustilaisuudessa.

Helsinkiläistä juomakulttuuriviikonlopua täydensi samanaikaisesti järjestetty tapahtuma Kulttuuritehdas Korjaamon Samppanjamarkkinat. Tyylikäs pieni tapahtuma oli kunnioitettavan informatiivinen, koulutuksellinen ja kuluttajaläheinen.

Pienpanimoilla uutta ja vanhaa –
Uutuusolut mieluummin viemäriin kuin arviointiin! 

Suomalaiset pienpanimot ovat osittain omineet innostuneesti suurten jättämän aukon Kaapelin oluttapahtumassa. 11 panimon joukossa oli myös kaksi uutta varsinaista mikropanimoa. Rekolan Panimo Oy Mäntsälästä on aloittanut tuotannon viime vuoden kesällä ja maisteltavina olivat nyt kaikki vuoden aikana valmistuksessa olleet viisi olutta.

Malmgårdin Panimon Tuomas Markkula loistaa melkoisen menestyksen valokiilassa.  © J.T.Laakso

Malmgårdin Panimon Tuomas Markkula loistaa melkoisen menestyksen valokiilassa. © J.T.Laakso

– Nyt on hienoa, kun ensimmäinen vahva oluemme Munkin Tie (6,7 %) on piakkoin saatavilla Alkon valikoimassa, Rekolan Juha Kuronen iloitsee.

Rakuuna Olut Oy:n perustama ravintola ja panimo Bryggeri Helsinki on vasta rakenteilla Kauppatorin läheisyydessä Torikortteleissa.

Saksalaissyntyinen oluenpanija Mathias Hüffner on kuitenkin käynyt Saimaan Juomatehtaalla Lappeenrannassa valmistamassa pari ensimmäistä Bryggeri Helsingin olutta, jotka esiteltiin HBF:n osastolla. Aleksanteri Brown Ale (4,5 %) ja Bryggeri Pils (4,7 %) on suunnattu nautittaviksi keittiöpäällikkö Ali Suvialan loihtimien annosten kanssa, joten olutfestivaalin moniulotteisten extreme-oluiden rinnalla ne saattavat jäädä varjoon.

– Vapuksi on edelleen tarkoitus saada ovet avatuksi eli suunnitelmien mukaan edetään, ravintolapäällikkö Olli Majanen lupailee.

Uuden ison paikan avautumisen toivoisi olevan aina myös panos olutkulttuurin edistämiseen ja uudistamiseen yleisemmältäkin – kuin uuden panimoravintolan liiketoiminnan – kannalta katsoen. OLUTVERKON agentti seurasi kummastellen yhden maamme harvoista olutkirjoittajista ja arvioiden tekijästä käydessä sammuttamassa innostustaan uuden valmistajan tuotteisiin.

Festivaalien yhteydessä yleisesti harrastettua tunnettavuuden lisäämiseen tähtäävää käytäntöä esimerkiksi maistelu- ja testiannosten muodossa ei lupaavalta näyttävästä alusta huolimatta tullutkaan. Ravintolapäällikkö Majanen tyhjensi sen sijaan juuri täyttämänsä olutlasin viemäriin ja palautti tuopin tyhjänä olut- ja panimotoiminnan maksuttoman markkinoijan käteen.

”Mieluummin viemäriin kuin olutkirjoittajan arvioitavaksi…”, sivustakatsoja miettii ja muistelee tulliviranomaisten tekemää Rakuuna Oluen satojen tuhansien olutlitrojen viemäröintiä Lappeenrannassa parikymmentä vuotta sitten.

Uutta kiinnostavaa tulee markkinoille – mutta samalla vanhoja kuvottavia toimintatapoja vaalitaan.

Hyvät Tuomaat Ilkka Hyttinen ja Pentti Salmi tapasivat festivaalikilpailun tuomaristossa.

Hyvät Tuomaat Ilkka Hyttinen (v.2013) ja Pentti Salmi (v.2007) tapasivat festivaalikilpailun tuomaristossa.

Mestarit tapaavat

Kangasalalla asuva Hartwallin entinen pääpanimomestari Ilkka Hyttinen valitteli, ettei ole kerinnyt osallistumaan OLUTVERKON järjestämiin tilaisuuksiin. Talven kiireisiin kuuluu joulun alla saavutettu Hyvä Tuomas -tunnustus olutkulttuurin edistämisestä.

Hyvä Tuomas muutaman vuoden takaa on myös Pentti Salmi, joka myös itse valmistaa kotioluita ja sahtia. – Sahdinteko on viime aikoina jäänyt joulusahtiin.

Olutverstaan Timo Jukka (vas.) lupaa kesäksi Rönnvikin ensimmäiset oluet ja monivuotinen Kotipanija Jussi Nurminen osallistuu kotiolutkisaan tänäkin keväänä.

Olutverstaan Timo Jukka (vas.) lupaa kesäksi Rönnvikin ensimmäiset oluet ja monivuotinen Kotipanija Jussi Nurminen osallistuu kotiolutkisaan tänäkin keväänä.

Olutverstas-pienpanimon vetäjä Timo Jukka on koonnut Pälkäneellä panimolaitteistoa pitkään ja hartaasti. – Kesäksi pitäisi tulla myyntiin ensimmäiset tuoteet. Jukka on ollut takavuosina useita ketrtoja peräkkäin Vuoden kotipanija. Nyt samanlaista rikkumatonta jatkumoa suunnittelee Jussi Nurminen. Kolme vuotta on jo selvitetty – ja neljäs koitos on edessä.

Bryggeri Helsingin keittiöpäällikkö Ali Suviala (vas) ja Rekolan Panimon kokkitaustainen Jari Leinonen maistelivat festivaaliherkkuja.

Bryggeri Helsingin keittiöpäällikkö Ali Suviala (vas) ja Rekolan Panimon kokkitaustainen Jari Leinonen maistelivat festivaaliherkkuja.

Samanaikaisesti järjestetyillä Korjaamon Samppanjamarkkinoilla juteltiin ja maisteltiin.

Samanaikaisesti järjestetyillä Korjaamon Samppanjamarkkinoilla juteltiin ja maisteltiin.

Ostereita tuoreena Ranskasta

HBF ravintolaosastolla oli tarjolla tuoreita ostereita Ranskasta.

Porilaisen Beer Huntersin osastolla katseltiin nurkkaan - televisiota!

Porilaisen Beer Huntersin osastolla katseltiin nurkkaan – televisiota!

Atzu Punamäki kertoi Oluttupa Viiden Pennin italialaisteemasta: Mamma Mia!

Atzu Punamäki kertoi Oluttupa Viiden Pennin italialaisteemasta: Mamma Mia!

Written by Toimittaja

20.04.2013 klo 19:51

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: