OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Laitilan Imperiaali Stout valittiin Vuoden Olueksi – jo toisen kerran!

leave a comment »

LWT:n panimopäällikkö Ville Vilen oli HBF:n kilpailun sankari. Vuoden Oluen lisäksi mitaleja tuli neljälle oluelle eri sarjoissa.

LWT:n panimopäällikkö Ville Vilen oli HBF:n kilpailun sankari. Vuoden Oluen lisäksi mitaleja tuli neljälle oluelle eri sarjoissa. © Kuva: J.T. Laakso

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Laitilan Imperiaali Stout (9,2 %) valittiin Helsingin Olutfestivaalin kilpailussa Vuoden Olueksi 2013. Imperiaali uusi kultamitalinsa julkistusvuodeltaan 2010, jolloin olut oli panimon 15-vuotisjuhlaolut. Kilpailun kuudessa sarjassa oli yli sata olutta. Vahvojen lagereiden sarja oli peruutettu, koska osallistujia oli vain yksi.

Olutkilpailu oli suomalaisten pienpanimoiden juhlaa. Vain yksi mitali meni ulkomaiselle valmistajalle.

HBF:n ulkoistetussa kilpailussa myönnettiin kolme palkintoa väärälle valmistajalle!

Vuoden Siideriksi valittiin helsinkiläisen Ravintolapanimo Bruuverin rutikuiva Cidre Sec Brutal (6,0%) kymmenen ehdokkaan joukosta ja Vuoden Viskiksi HBF:n maahantuoma skotlantilainen mallasviski Laphroaig Quarter Cask kahdenkymmenen ehdokkaan keskuudesta.

* Lue: 2010 Vuoden Olut!  * Lue: OLUTVERKON testiryhmien arvioita Imperiaalista ja muista HBF:n uutuusoluista * Lue: HBF 19.-20.04.2013 Kaapelitehtaalla  * Lue: Lähde OK – Olut- ja JuomaKulttuuria edistämään 19.-20.04.2013 Helsingissä!

Laitilan Imperiaali voitti portteri/stout -sarjan ja kakkoseksi nousi myös LWT:n valmistama pohjahiivaportteri Kievari Portteri sekä pronssisijalle Suomenlinnan Panimon Helsinki Portteri.

Komea sijoitussarja tuli myös Malmgårdin Panimolle, joka nappasi kaikki mitalit mietojen vaaleiden pintahiivaoluiden sarjassa.

OLUTVERKKO kyseli välittömästi kilpailutulosten julkistamisen jälkeen puolen tusinan olutammattilaisen mielipidettä Imperiaali Stoutista. Suurin osa ei tuntenut lainkaan Vuoden Olutta ja pari oli maistellut ”niin kauan sitten, ettei oikein osaa sanoa mitään”! Imperiaali oli kolme vuotta sitten Alkon (5,52 e / 0,33 l.) valikoimassa ja myös hanaversiona olutravintoloissa. 15 kuukautta kypsytetyn vahvan stoutin uusin eli kolmas tuotantoerä on myynnissä ainoastaan pullotettuna eikä – ainakaan vielä – Alkon valikoimassa.

Laitilan osaston tiskillä OLUTVERKON toimittaja sentään tapaa pari kaverusta, jotka ovat juuri ennen kilpailutulosten julkistusta maistelleet puoliksi pullon (0,33 l.) Imperiaalia. Olavi kertoo olevansa ”ihan tavallinen vaalean lagerin juoja”, mutta Imperiaali oli maistunut todella maukkaalta ja onnistuneelta. Juhani puolestaan on syvemminkin kiinnostunut oluista. Hän on käynyt peräti oluenvalmistuskurssinkin – tosin vain ”harrastusmielessä eikä ikinä ole tullut tehtyä omaa olutta, kotioluttakaan”. Kiinnostus on kuitenkin suuntautunut juuri tummiin oluisiin. Imperiaalia Juhani kehuu yhdeksi upeimmista suomalaisista oluista, mitä hän ikinä on maistellut. 

HBF:n ihmeellisen salaperäisessä kilpailussa luovutettiin vahvojen ale -oluiden hopea ja pronssipalkinnot sekä siiderisarjan kultamitali Lappeenrannassa toimivalle Saimaan Juomatehdas Oy:lle, vaikka tuotteet ovat tunnetusti helsinkiläisen Ravintolapanimo Bruuverin pientuotantoa. Panimoilla on toki samat taustavoimat, mutta täysin eri henkilökunta, laitteet, raaka-aineet ja tuotteet.   

Vuoden siideriksi nimetty 6-prosenttinen kuiva herkku Cidre Sec Brutal on muuten saatavissa enää ainoastaan Olutfestivaaleilla – mahdollisesti jonkin verran vielä lauantainakin. Panimoravintola Bruuverin valikoimaan sitä ei enää riitä eikä suunnitelmissa ole valmistaa lisää.

HBF 2013 kilpailun tulokset:

Vuoden 2013 olut: Imperiaali Stout, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Vuoden 2013 siideri: Cidre Sec Brutal, Ravintolapanimo Bruuveri, Hki
Vuoden 2013 viski: Laphroaig Quarter Cask

Kilpailusarjat:

Vaalea lager enintään 6 %

Kulta: Moa Methode 5,0 %, The Moa Brewing Company, Marlborough, Uusi Seelanti
Hopea: Laitilan Kukko Kellariolut 5,5 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila
Pronssi: Keisari Lager 4,5 %, Nokian Panimo Oy, Nokia

Tumma tai värillinen lager enintään 6 %

Kulta: Prykmestar Savu 5,5 %, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki
Hopea: Marsalkka Tumma lager 4,6 %, Saimaan Juomatehdas Oy, Lappeenranta / Oxa Oy, Mikkeli
Pronssi: Keisari Året Runt 4,5 %, Nokian Panimo Oy, Nokia

Vaalea ja keskitumma ale enintään 6 %

Kulta: Malmgård Blond Ale 4,2 %, Malmgårdin Panimo Oy, Loviisa
Hopea: Huvila Pale Ale 4,2 %, Malmgårdin Panimo Oy, Loviisa
Pronssi: Huvila Brown Ale 4,6 %, Malmgårdin Panimo Oy, Loviisa

Stout ja Portteri

Kulta: Laitilan Imperiaali Stout 9,2 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila
Hopea: Laitilan Kievari Portteri 6,5 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila
Pronssi: Helsinki Portteri 5,6 %, Suomenlinnan Panimo, Vantaa

Vahva ale yli 6 %

Kulta: Laitilan Kievari Barley Wine 8,3 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Laitila
Hopea: Papa Laine´s Parade IPA 8,0 %, Ravintolapanimo Bruuveri, Hki / Oxa Oy, Mikkeli
Pronssi: Buddy Bolden´s IPA 7,5 %, Ravintolapanimo Bruuveri, Hki / Oxa Oy, Mikkeli

Vehnäolut

Kulta: Keisari Elowehnä 4,7 %, Nokian Panimo Oy, Nokia
Hopea: Mufloni Vehnä 5,0 %, Beer Hunter´s Panimo, Pori
Pronssi: Prykmestar Vehnä 4,5 %, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

Siideri

Kulta: Cidre Sec Brutal 6,0 %, Ravintolapanimo Bruuveri, Hki / Oxa Oy, Mikkeli
Hopea: Tin Soldier´s Hard Cider 7,5 %, Suomenlinnan Panimo, Hki
Pronssi: Huvila Omenasiideri 4,7 %, Malmgårdin Panimo Oy, Loviisa

Viski

Kulta: Laphroaig Quarter Cask, Skotlanti, maahantuoja HBF
Hopea:  Bowmore 12 y.o. , Skotlanti, maahantuoja Wennerco Oy
Pronssi: Bowmore 18 y.o. , Skotlanti, maahantuoja Wennerco Oy

* Laitilan Imperiaali Stout, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

Laitilan Imperiaali Stout 2010 ja 2012. Etiketti uusittiin ja siihen kirjoitettiin sanat "Vuoden Olut 2010". Kuva J.T. Laakso.

Laitilan Imperiaali Stout 2010 ja 2012. Etiketti uusittiin ja siihen kirjoitettiin sanat ”Vuoden Olut 2010”. © Kuva J.T. Laakso.

9,2 %-til., kantavierre 22 Plato, katkeroainepitoisuus 82 EBU, väri ∞ (Alko: 300) EBC, musta pintahiivaolut, imperial stout. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-12 ºC.
Kertalasipullo repäisykorkilla 0,33 l. Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 7,60 e. Testilämpötila 12 ºC. (pullo 07.04.2012, p.e. 22.03.2015; hana olutravintoiloiissa. Vuoden 2010 valmistuserä: p.e. 11.02.2012)
Pisteet 95 / 100, Koffin portteri –asteikolla 97 / 100.

Väri on tumma, täysin musta ja läpinäkymätön, kirkkaassa valossa erottuu tummaa punertavaa sävyä. Vaahto on tummanruskea, melko niukka, tiheä, epätasaisen kuplainen, jättää tasaista heikkoa pitsipintaa lasin reunoille. Tuoksu on paahtunut, maltainen, katkeroinen, karhean hedelmäinen. Maku on täyteläinen, lakritsainen, salmiakkimainen, paahteinen, paksun tumman hedelmäinen, kypsä, luonteikas, maukas. Olut on parhaimmillaan jälkiruokana sinänsä ja myös tumman suklaan, suklaakakun tai tumman hedelmäkakun kanssa.

Vertailukohtana testitilanteessa on vuonna 2010 valmistunut tuotantoerä, p.e. 11.02.2012, testilämpötila 14 ºC. Vaahto on uuteen erään verrattuna runsaampi, tasaisempi, tiheämpi. Tuoksu on katkeroinen, hedelmäinen. Maku on täyteläinen, lakritsainen, paahteinen, hedelmäinen, luumumainen, pehmeä, kunnolla kypsynyt. Testissä on selvästi sama olut, mutta melkein tasan kahden vuoden lisäkypsyminen pullossa on tehnyt Imperiaalille pelkästään hyvää. Tuoreen erän lievä ”pienpanimokarheus” on poissa.

Imperiaali valmistettiin alun perin Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan 15-vuotisjuhlaolueksi keväällä 2010. Se nimitettiin heti Helsingin Olutfestivaalin HBF:n Vuoden Olueksi (09.04.2010). Ohramaltaista (Pale Ale-, tumma karamelli-, suklaa- ja värimallas) ja paahdetusta ohrasta valmistettu stout on kypsytetty 15 kuukautta. Humalalajikkeet ovat Magnum, Cascade ja Tettnang.

OLUTVERKON testiryhmä syksyllä 2012.

Advertisement

Written by Toimittaja

19.04.2013 klo 20:54

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: