OLUTVERKKO yhteisarvioinnissa 31.12.2015 klo 12.00: Sinebrychoff Porter

Tänään Uuden Vuoden 2016 aattona tasan kello 12 julkaistaan samalla hetkellä lähes parikymmentä eri kirjoittajien näkemystä samasta oluesta. Sinebrychoff Porter valikoitui äänestyksen perusteella kirjoitusten kohteeksi. Samantapainen yhteisjulkistus on järjestetty pari kertaa viinikirjoittajien puolella.

Harri Metsäjoen ja Jouni Koskisen aloitteesta oluesta kirjoitetaan nyt samanaikaisesti ensimmäistä kertaa: Yhteiskirjoituksia, osa 1.

* Sinebrychoff Porter, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Bryggerier AS, Kööpenhamina, Tanska

Pisteet  95  / 100. Koffin portteri –asteikolla  100 / 100.

Väri on tumma, musta, täysin läpinäkymätön. (10/10).

Vaahto on ruskehtava, runsas, hauras, päältä kuplainen, sekä pientä tiheää kuplaa että isoja puhkeilevia kuplia. Pitsikuviot lasin reunoilla ovat vähäisiä ja repeilevät valuen pääosin nopeasti alas. Pian oluen pinnalla on vain ohut, reunoja kohti vahveneva maitokahvinruskea kelmu. (7/10).

Tuoksu on paahteinen, hedelmämäinen, kuivatun luumun ja mätänevän kypsän päärynän tapainen, vaniljamainen, kahvimainen. (24/25).

Maku on täyteläinen, kihelmöivän vahva luonteeltaan, suutuntumassa melkein ennenmaistamatonta kivaa karheutta, paahteinen, kahvimainen, katkeromainen, hedelmämäinen, kypsän luumumainen, hennosti makeanpuoleinen, maukas. (44/45).

Jälkimaku on lievästi karhean lämmittävä, pitkäkestoinen. Sopii todellakin nautiskeluun. Kokonaisuutena hienosti onnistunut, tavallaan jo historiallinen suomalainen panimotuote. (10/10).

Porter on ollut Sinebrychoffin panimolla vakituisesti tuotannossa vuodesta 1957 alkaen. Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi (2017) on siis samalla Koffin portterin 60-vuotisjuhlavuosi.

Pisteytys: väri: 10 + vaahto: 7 + tuoksu: 24 + maku: 44 + kokonaisuus: 10 = 95 / 100

Sinebrychoff Porter valittiin Suomen Parhaaksi Olueksi vuonna 2011.
Sinebrychoff Porter valittiin Suomen Parhaaksi Olueksi vuonna 2011.

7,2 %-til., kantavierre 17,0 % Pl (Alko 16,7 °P, katkeroainepitoisuus 45 (35,7) EBU, väri 300 (270) EBC. Tumma suodattamaton pintahiivaolut, portteri, Imperial Stout. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-18 °C. Valmistettu jatkuvasti vuodesta 1957.

Kierrätyslasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,45 €. Anniskeluhinta 5,20 €. Hana 0,4 l., satunnaisesti.
(Pullotestaus 31.12.2015; Parasta Ennen -päiväys 15.09.2016 – eli varsin tuore pullotus.)

J.T. Laakso
Kirjoittaja on OLUTVERKON arviointitoiminnan järjestäjä ja vastaa testiraporteista

* Lue lisää: Portterin tarinasta. Hakuun tulee paljon muitakin aiheeseen liittyvää, mutta koffilainen erottuu selailussa helposti.
* Lue: OLUTVERKON Suuri Portterivertailu 2016.
* Lue myös vertailun vuoksi Olut-Suomi -tietokannasta: OLUTVERKON Suurin Portterivertailu 2006.

17 kirjoitusta Koffin portterista. Mukana samanhetkisessä julkistuksessa ovat OLUTVERKON ohessa:

*  Jouni Koskinen, Hki: (5/5) ”Kevyttä mannermaista humalointia siellä on, mutta pääasiassa pintaan puskee mallasleipää, siirappia, pientä kahvisuutta paahteen kautta. Hedelmääkin.” ”Suutuntuma on aavistuksen ’sokerinen’. Maistaessa muistan ensimmäisen porterini Jyväskylässä. Sitä pullollista taisteltiin kurkkuun pitkään ja hartaasti. En vakuuttunut silloin, sen aika tuli myöhemmin.” ”On tässä puoli pistettä kotimaisuutta ja nostalgiaa toki.”

Jaakko Matikainen, Joensuu: (41/50) ”Katkeroisen yrttinen ja palaneen paahteinen suklaalla höystetty nautinto. Nättiä makujen balanssia ja tällä kertaa ei ollut metallisuutta.” ”Parasta tuoreena.”

* Mika Laitinen, Jyväskylä: (ei numeroarviota) ”Tämä  porter on minulle tärkeä olut, ja olen juonut sitä kaupallisista oluista ehkä eniten.” ”En ole huomannut tämän oluen muuttuneen 25 vuoden aikana, kun samaan aikaan moni muu vanha klassikko on muuttunut, joko mielessäni tai oikeasti panimolla, valjummaksi.”

*  Ari Juntunen, Hki (Oulu?): (ei numeroarviota) ”Tuttua beigeä vaahtoa kerääntyy lasiin, tuoksu tuntuu aluksi häipyvän Kainuun pakkaseen, mutta hedelmäistä luumua sieltä pukkaa, ehkä tervaakin. Makukin on kypsän hedelmäinen, paahteisuutta on vuosien varrella laimennettu, tai sitten omat aistit ovat siihen turtuneet.” ”Ei tämä elämää suurempi tapaus enää ole, mutta oikein mukavaa käyttöolutta.”

Arto Halonen, Hamina: (ei numeroarviota) Viittaus aiempaan arvioon (10/2014): ”Miltei sysimusta olut on kuin nestemäistä siirappia joisi. Maussa lakritsan ja salmiakin vivahteita, erittäin paahtunut (voisi sanoa, että palannut). Vähintään lievän nokinen jälkimaku kiusaa. Koko suu tuntuu siirappiselta.”

* Roni Laukkarinen, Jyväskylä: (4/5) ”Maussa miellyttävää pehmeyttä, suolaisuutta, hieman palanutta limppuisuutta, kahvisuutta. Jää kitalakeen kipristelemään mukavasti. Lämmetessään huoneenlämmössä oluesta tulee entistäkin nautittavampi.” ”Tässä on suomalainen ”halpisporter”, jota on silti juhlava juoda. ”

* Harri Metsäjoki, Rauma: (ei numeroarviota) ”Uhkea tuoksu; sienimäinen aromi, jäkälää tai muuta metsää. Makeus tekee oluesta miellyttävän. Katkero häviää, kun makeus nousee esiin, pieni sieni on pikantti aromi, ikääntyy nätisti.”

Anikó Lehtinen, Hki: (ei numeroarviota) ”Minä en arviota kirjoita, koska olen Sinebrychoffilla töissä.” Mutta nyt saadaan ylöskirjattu aikalaistodistus tälle legendalle: ”Kun aloitin 1990-luvulla baarihommat, niin vanhemmat miehet tilasivat juomaa nimeltään Half&Half: puolet Koffin Porteria ja puolet keskiolut-lageria, yleensä Koffia.” ”Koffin Porterista ja minusta tuli vihdoin ystäviä 2000-luvun alussa. Tämä oli suklaan ansiota. Voilá!”

Maria Alanko, Espoo: (37/50) ”Tuoksussa on paahteista kahvia, turvetta, talkkunajauhoa…” ”Klassinen porterin tuoksu.” ”Suutuntuma on viskoosinen ja paksuhko sekä hieman puraiseva.” ”Kärventyneen mallaslimpun vahva ja koko maun läpi jatkuva läsnäolo on kenties maun kiinnostavin piirre.”

Sammeli Heikkinen ja Lasse Leipola, Hki: (ei numeroarviota) ”Lasse: Tuntuu ikääntyvän hienosti: hiilihapot pehmenevät ja maku pitenee entisestään. Myös tuoreena kyseessä on erinomaisen hieno olut, jossa lähes kepeä suutuntuma, mahtava paahteisuus, hento humalakatkero ja miellyttävä maltaisuus yhdistyvät hienosti.” ”Sammeli: Tuoksu aavistuksen mustaherukkainen. Maku tuttu: mukavan paahteinen ja rauhallinen. Ehkä jossain määrin öljyinen ja jälkimaussa vähän vetisyyttä. Hyväähän tämä on, vaikkei vaikka virolaisen Põhjalan Öölle pärjääkään.”

Marjut ja Jussi Katajala, Espoo: (++) ”M: Maistuu oluelle.” ”J: Jälkimaku on katkera, jopa hieman greippinen. Sopisi tuhtien pataruokien, ehkä myös riistan seuraksi.”

Nikolas Areva, Espoo: (4/5). ”Maussa tummaa suklaata ja kaakaojauhetta, vaniljaa ja espressoa. Erinomainen olut.”

Lisäksi muutamat esiintyvät (vain) nimimerkillä:
* nim. Musamies Markus, Kuopio: (41/50) ”Makuprofiili on hyvä ja tasapainoinen. Lähes nokisen paahteista maltaisuutta ja lakritsisuutta, kiedottuna sopivasti makua korostavaan humalointiin. Hieno oluthan tämä on.”
* nim. Viinimies Otto, Espoo: (ei numeroarviota) ”Väriltään läpinäkymätön, synkän mustanpuhuva, tummanruskea. Aromikas, paahteinen ja moniulotteinen tuoksu, josta erottuu ruislimppua, kärtsäisen paahteista mallasta, tummaa kahvia ja kevyesti mehukasta hedelmäisyyttä. Suussa pyörii lakritsia, tummaa mallasta, kevyttä salmiakkia, hillitysti pannuun seisomaan jäänyttä tummaa kahvia, hentoa tummaa hedelmää ja aavistus kielen kärjessä tuntuvaa siirappista makeutta.”
* nim. Lord of Lager, Suomi: (95) ”Sifonkisen mustan nestepinnan ylle kohoaa tyylisuunnan huomioon ottaen runsas vaahto caffè e latte.” ”Kermaisuus suorastaan hiipii kohti nenäkarvoitusta limppuisen humalan saattelemana. Tuoksussa elää vaatimattomasti suomalaisen miehen saunan puhdas sielu.” ”Salonkisen snadi siirappisuus sulattaa saletisti sisukkaimmankin suomalaisen Sepon sydämen.”
* nim. Ölmönger, Pori: (ei numeroarviointia) Tänä vuonna (2015) aloittanut ’möngertäjä’ / ’mongertaja’ kirjoittaa englanniksi. ”Tuoksu on makean mallasmainen, hennosti palaneen puun sävyä. Maku on aluksi paahteinen sitten karamellimaisen maltainen, suklaamainen, kahvimainen. Jälkimaussa hennosti katkeranmakeaa humalaa. Ei missään nimessä helppo pala, mutta juotavuudeltaan kuitenkin toimiva.” ”Mahdollisesti Suomen paras portteri.” (Suomennos OLUTVERKON Toimitus)

Äänestyksessä oli mukana 15 olutta: Sinebrychoff Porter, Maku Brewing IPA, Malmgårdin Panimo ESB, Belge ja Huvila Arctic Circle, Rakuuna Olut Bryggeri Roggenfest, Vakka-Suomen Panimo Prykmestar Savukataja ja Wehnäbock, Beer Hunters Mufloni Talviporter, Olvi Tuplapukki, Laitilan Kukko Tuima, Teerenpeli Onnenpekka, Nokia Panimo Vaalea Keisari, Mallaskoski Kuohu pils sekä Ayinger (Saksa) Winterbock.

OLUTVERKON arvioinneista ja Koffin portteri -asteikosta

* OLUTVERKOLLE esitettiin taannoin lukijakysymys: Mikä ihme on arvostelusivustollanne monien tummien oluiden yhteydessä mainittu Koffin portteri -asteikko?

* OLUTVERKKO vastaa: Kiitos – oikein hyvä kysymys! Merkintä ei ole kaikkien tummien oluiden kohdalla, vaan ainoastaan valmistajan portteriksi ja stoutiksi ilmoittaman tuotteen kohdalla.

Tämä selostus on aina silloin tällöin vuosien saatossa esillä Olutverkon sivuilla, sillä kysymyksessä on aika erikoinen hanke!

OLUTVERKON testiryhmät pyrkivät aina arvioimaan oluet TYYLINSÄ mukaisesti.

Koffin portteri -asteikko on erikoinen ja haastavakin yritys vertailla erilaisia porttereita ja stouteja nimenomaan Sinebrychoffin portteriin, jota testien järjestäjät pitävät suomalaisen oluen laadukkaana johtotähtenä. Moni portteri saattaa olla lähempänä mielikuvaamme ”aidosta” lontoolaisesta portterista kuin sinänsä erinomainen Koff Porter. Mutta samalla etäällä koffilaisen luonteesta.

OLUTVERKON testeissä on muuten tuotteita, jotka ovat saaneet YLI SATA PISTETTÄ Koffin portteriin verrattuna! Tämä tarkoittaa, että tuote katsotaan paremmaksi kuin Koffin portteri. Saattaa kuulostaa hankalalta, mutta ON tosi mielenkiintoista!

Tämä yritys edellyttää Koffin porterin jatkuvaa testaamista ja kylmäpäistä ja lahjomatonta vertailevaa maistelua sekä portterin tyylisuunnan jatkuvaa tutkimista ja tunnistamista. Koffin portteri lieneekin OLUTVERKOSSA eniten testattu tuote – useita testikertoja vuosittain.

OLUTVERKKO järjestää säännöllisesti kevättalvella Helsingissä (tarpeen mukaan muuallakin) jo perinteiseksi muodostuneen Portteriseminaarin, jossa pohdiskellaan muiden muassa arviointiin ja vertailuun liittyviä kysymyksiä. – Tervetuloa osallistumaan!

Yksi vastaus artikkeliiin “OLUTVERKKO yhteisarvioinnissa 31.12.2015 klo 12.00: Sinebrychoff Porter

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.