OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Suomalaisen oluenystävän oma verkosto

Helsingin SOPP-tapahtumaan tulossa ennätysmäärä pienpanimoita

leave a comment »

sopplogoSuuret Oluet – Pienet Panimot -oluttapahtuma Helsingin Rautatietorilla heinäkuun lopulla on muodostumassa ennätyksellisen suureksi pientuottajien esittäytymistilaisuudeksi. Helsingin SOPP järjestetään torstaista lauantaihin 24.-26.07. nyt 11. kerran.

Mukana on ennakkotietojen mukaan 20 panimoa ja runsaat 100 tuotetta: oluita, sahteja, siidereitä, LD-juomia (lonkeroita), tisleitä ja virvoitusjuomia. Oluita ja sahteja on 144, LD-juomia ja siidereitä 21, virvoitusjuomia 6 ja tisleitä 12. Ennakkotiedot ovat vielä(kin) osittain puutteelliset, joten oluiden määrä tulee olemaan 150 ja panimotuotteita yhteensä lähes 200!

Panimot, ennakkotietoja: Beer Hunters Oy, Pori, Hollolan Hirvi, Hollola, Koskipanimo Oy, Tre, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila, Lakeuden Panimo Oy, Mallaskoski, Seinäjoki, Lammin Sahti Oy, Hämeenlinna, Malmgårdin Panimo Oy, Loviisa, Nokian Panimo Oy, Nokia, Panimoyhtiö Hiisi Oy, Jyväskylä, Rakuuna Olut Oy, Hki, Ravintolapanimo Bruuveri / SJT, Hki, Rekolan Panimo Oy, Fiskari, Ruosniemen Panimo Oy, Pori, Saimaan Juomatehdas Oy, Mikkeli, Suomenlinnan Panimo, Vantaa / Hki, Stadin Panimo Oy, Hki, Stallhagen Ab, Godby, Ahvenanmaa, Teerenpeli Panimo & Tislaamo Oy, Lahti ja Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki. Lisäksi mukana on Viron maalaissahdin (taluõlu) valmistaja Taako AS, Pihtla, Saarenmaa.

Uusimpana panimona esittäytyy vajaa vuosi sitten perustettu ja vasta kesäkuussa (2014) Valviran luvat saanut Maku Brewing eli  Jussi Olut Oy. Valmistajan oluet ovat nyt julkisuudessa ensimmäistä kertaa.

OLUTVERKKO kokoaa tarkennetut tuotelistat tämän artikkelin jatkeeksi. Uusia päivityksiä tulee jatkuvasti – 26.7. saakka. Luvassa on myös uutuuksia, Makun tuotannon lisäksi ainakin Rekolan Panimolta, Stadin Panimolta ja Saimaan Juomatehtaalta.
* Voit jo osallistua OLUTKANSANÄÄNESTYKSEEN ja valita kuluvan kesän kiinnostavimman kausioluen!

* VIII Valtakunnalliset Olutharrastuspäivät, samanaikaisesti (23.-27.07.2014) Helsingissä järjestetään mahdollisuus syventää olutharrastustaan ja -tietämystään, nyt 8. kertaa. * Tutustu ohjelmaan!

Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtuma, Helsinki, Rautatientori to 24.6. klo 12-24, pe, la klo 12-24. Klo 18:aan saakka vapaa pääsy, sen jälkeen sisäänpääsy 10 €. Lasipantti 3 €, takaisin 2 €.

SOPP Helsinki 24.-26.07.2014. Tuotelistat:

* Maku Brewing / Jussi Olut Oy, Maku, Tuusula. Perustettu 2013, luvat ja tuotanto 2014.

Oluet (3)
Golden Ale
(4,5 %). Vaalea pintahiivaolut, pale ale, maustettu sitrusmaisen hedelmämäisellä Simcoe-humalalla, 14 EBU.
Golden Ale Hop Edition (4,5 %). Vaalea pintahiivaolut, pale ale, Simcoe-kuivahumaloitu, 70 EBU.
India Pale Ale (7,3 %). Vahvasti humaloitu pintahiivaolut, India Pale Ale, katkeroinnissa käytetyt humalalajikkeet ovat amerikkalaiset Amarillo, Cascade, Centennial ja Citra, 70 EBU.

.

* AS Taako, Pihtla, Saarenmaa, Viro. Perustettu 1990. ”Taluõlu” eli katajainen sahti on Helsingin SOPP-tapahtuman erikoisuus.

Sahti (1)
Pihtla Taluõlu (7,6 %, kantavierre 16 %). Vaalea, suodattamaton, samea, hiivainen, katajainen sahti, käytetään leivinhiivalla.

.

* Vakka-Suomen Panimo Oy, Vasp, Uusikaupunki. Perustettu 2007, ensimmäiset oluet 2008 Uudenkaupungin satama-alueella. Loppukesällä 2014 panimotoiminta siirtyy uuteen rakennukseen teollisuusalueelle.

Oluet (11)
Prykmestar Suvi (4,5 %). Koivunlehdillä maustettu kesän kausiolut.
Prykmestar Vehnä (4,5 %). Keittomäskäysmenetelmällä ja pintahiivakäymisellä valmistettu vaalea, suodattamaton vehnäolut.
Prykmestar Schwarz (4,5 %). Pohjahiivakäymisellä valmistettu schwarzbier, mustaolut.
Prykmestar Luomupils (5,2 %). Vaalea täysmallasolut, luomulager.
Prykmestar ASB (5,0 %). Tamperelaisen muusikon Jarkko Aholan nimikko-olut Ahola Special Bitter, englantilaisella Fuggles humalalla maustettu pintahiivaolut.
Prykmestar APA (5,2 %). Voimakkaasti humaloitu pintahiivaolut, American Pale ale.
Prykmestar Savu (5,5 %).Tumma, kuivahko, savuarominen pohjahiivaolut.
Prykmestar Kahvistout
(6,0 %). Brittiläistyylinen pintahiivaolut, valmistuksessa käytetään paahdettuja maltaita.
Prykmestar Wehnäbock (6,2 %). Pintahiivalla käytetty samea vehnäolut, maustettu amerikkalaisella Cascade –humalalla.
Prykmestar DIPA
(8,5 %). Suodattamaton vaalea, voimakkaasti humaloitu pintahiivaolut. Valmistettu yhteistyössä tanskalaisen panimomestari Anders Kissmayerin kanssa.
Prykmestar Savukataja (9,0 %). Pyökin savussa kuivatut ohramaltaat yhdistettynä perisuomalaiseen sahdin mausteeseen, katajaan.

Siiderit (2)
Prykmestar Kuiva Omenasiideri
(4,5 %).   30 g/l. sokeripitoisuus. Kuiva, hedelmäinen, aidosta omenasta valmistettu siideri.
Prykmestar Ahomansikka Raparperi (4,5 %). 25 g/l. sokeripitoisuus. Omenasiideri on maustettu ahomansikalla ja raparperilla.

.

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, LWT, Laitila. Perustettu 1995, aluksi taustayhtiö käytti nimeä Fisutta Oy. Alussa tuotettiin vanhanaikaisia limonadeja, vuodesta 1997 myös siidereitä (Laitilan Oiva) ja vuodesta 1999 olutta (Kukko Höyryolut).

Hanaoluet  0,2 l. / 0,4 l. (6)
Kukko Vehnä (4,7 %). Vaalea, suodattamaton, baijerilaistyylinen pintahiivaolut, vehnäolut, valmistuksessa käytetty 60 % vehnämallasta, 40 % ohramallasta.
Kukko Lager (4,7 %). Vaalea pohjahiivaolut, lager, täysmallasolut, gluteeniton.
Laitilan Kievari Ameriikan Ale (4,7 %). Vaaleahko suodattamaton pintahiivaolut, amerikkalaistyylinen ale, katkeroitu ameriikkalaiseilla länsirannokon humalalajikkeilla. 35 EBU.
Mississippi Beer (5,0 %). Vaaleahko suodattamaton aromaattinen amerikkalaistyylinen pohjahiivaolut, höyryolut (Steam Beer). Kehitetty yhteistyössä missisippiläisen Yalobusha Brewing Companyn kanssa alun perin Rauma Blues 2014 –tapahtumaan.
Kukko Pils IVA (5,5 %). Vaalea pohjahiivaolut, saksalaistyylinen pils, vahvasti humaloitu, 35 EBU.
Kievari Imperiaali Stout (9,2 %). Tumma, musta, paahteinen, suklaamainen, kahvimainen suodattamaton pintahiivaolut, Imperial Stout, voimakkaasti katkeroitu 82 EBU saksalaisilla Magnum- ja Tettnang- sekä amerikkalaisella Cascade-humalalajikkeilla. Valmistettiin alun perin LWT:n 15-vuotisjuhlaolueksi keväällä 2010 ja nimettiin saman tien Vuoden Olueksi Helsingin Olutfestivaalilla HBF:ssä. Seuraava tuotantoerä siirrettiinkin Kievari-erikoisolutsarjaan ja vuonna 2013 olut nimettiin Suomen Parhaaksi Olueksi.

LD-juomat hanassa  0,2 l. / 0,4 l.  (2)
Laitilan Greippi Long Drink (5,5 %). Aidosta viinasta valmistettu oikea LD-sekoitejuoma.
Laitilan Brändy Long Drink (5,5 %). Aidosta brandystä ja hedelmälimonadista valmistettu LD-juoma.

LD-juoma tölkissä 0,5 l. (1)
Laitilan Kesädrinkkilonkero (4,7 %). Kevyt kesäinen trooppisen hedelmämäinen maustettu LD-juomauutuus, mausteena ananas, persikka ja karpalo.

Pullosiideri 0,33 l. (1)
Laitilan Oiva Luomu Omenasiideri (4,7 %). Kuiva luonnonmukaisesti kasvaneista aineksista valmistettu omenasiideri.

Alkoholittomat juomat tölkki 0,33 l. (4)
La Rita limonaadi. Säilöntäaineeton appelsiinin makuinen vanhan ajan limonadi.
Sitruunasooda limonaadi. Säilöntäaineeton sitruunanmakuinen vanhan ajan limonadi.
Rio Cola limonaadi. Säilöntäaineeton kofeiiniton vanhan ajan kola-juoma.
Laitilan Pore –pöytävesi. Kevyesti hiilihapotettu vesi, ei sisällä suoloja.

.

* Koskipanimo Oy, Plevna, Tampere. Perustettu 31.10.1994 Finlaysonin tehdasalueelle, vuonna 1877 valmistuneeseen punatiiliseen Plevna-tehdashalliin.

Oluet (12+5)
Seelanti N.P.A (4,7 %). Vaalea pintahiivaolut, New Zealand Pale Ale, katkeroitu uusiseelantilaisella Motueka-humalalajikkeella.
Plevnan Vaalea Luomu Pils (4,7 %). Saksalaistyylinen luomu-pohjahiivaolut, pils, katkeroitu Hallertau-humalalla.
Savuolut James (5,2 %). Tumma savuinen pohjahiivaolut. Olut on nimetty Finlaysonin tehtaan perustajan skottilaisen James Finlaysonin (1772-1852) mukaan. Tuotannossa alkuvuodesta 2006 lähtien.
Tähti IV (5,2 %). Vaalea pohjahiivaolut, lager. Tähti-merkkisiä oluita valmistettiin jo Pyynikki-panimolla (1890-1992).
Petolintu (5,5 %). Vaalea pohjahiivaolut, pils.
Plevnan Tumma (5,6 %). Tumma pohjahiivaolut, tšekkityylinen lager.
Severin Extra I.P.A (5,9 %). Tummahko pintahiivaolut, amerikkalaistyylinen India Pale Ale.
Smörre Ruis I.P.A. (5,9 %). Tumma pintahiivaolut, amerikkalaistyylinen India Pale Ale. Aluksi oluen nimi kirjoitettiin ”smørre” ja olut kehitettiin vuonna 2007 tanskalaisen Ølfabrikken–panimon Christian Andersenin kanssa.
Plevnan Bock (6,6 %). Tummahko pohjahiivaolut, saksalaistyylinen bockbier.
Mörko (7,0 %). Tumma pintahiivaolut, Double India Pale ale eli DIPA. Plevnan heinäkuun alussa remontin jälkeen avatun sisarravintolan, Oluthuone Panimomestarin (Tre) oma olut.
Plevnan Stout (7,0 %). Tumma pintahiivaolut, irlantilaistyyppinen dry stout.
Siperia Imperial Stout (8,0 %). Tumma, musta, tervamainen pintahiivaolut, Imperial Stout.
Barley Wine Vintage 2011 (10 %).

Vehnäolet (5)
Vehnätrilogia:
Amarillo Weizen (5,0 %). Vaalea pintahiivaolut, vehnäolut, vahvasti katkeroitu Amarillo-humalalla. Kesän 2014 humaloitujen vehnäoluiden sarjan perinteinen edustaja.
Motueka Weizen (5,0 %). Vaalea pintahiivaolut, vehnäolut, kuivahumaloitu uusseelantilaisella Motueka-humalalla. Kesän 2014 humaloitujen vehnäoluiden sarjan uutuus.
Simcoe Weizen (5,0 %). Vaalea pintahiivaolut, vehnäolut, vahvasti katkeroitu Simcoe-humalalla. Kesän 2014 humaloitujen vehnäoluiden sarjan toinen uutuus.
Plevnan Vehnä (5,0 %). Vaalea saksalaistyylinen henosti katkeroitu pintahiivaolut, vehnäolut. Mallaspohjassa on 70 % vehnämallasta.
Weizen Bock (7,0 %). Puolitumma mausteinen vehnäbock.

Siiderit ja sima (3)
Plevnan Puolikuiva Omenasiideri (4,5 %).
Plevnan Kuiva Omenasiideri (4,5 %).
Panimosima (5,0 %). Hunajasta, fariini- ja hedelmäsokerista, sitruunasta ja humalasta käymisteitse valmistettu perinteinen panimotuote. Ei lainkaan mallasta.

.

* Nokian Panimo Oy, Nokia. Perustettu 1991 (panimo valmistui ja tuotanto aloitettiin vuonna 1993) nimellä Pirkanmaan Uusi Panimo eli PUP vuoteen 2004. Tulevan syksyn suunnitelmissa on perustaa tee-se-itse –panimo (tuotekehityspanimo), jossa myös asiakkaat voivat valmistaa oman reseptinsä mukaisia oluita itselleen alkaen 250 litran pieneristä.

Hanaoluet (5)
Keisari 66 American Pale Ale (4,2 %). Vaalea, punertavan ruskea pintahiivaolut, American Pale Ale eli APA. Katkeroitu Cascade-humalalla, 55 EBU. ”Pienen panimon suuri olut.”
Keisari Kellari (4,5 %). Vaalea suodattamaton pohjahiivaolut, lager, Kellerbier. Erikoiserä astioitu hana-annosteluun, normaalisti tuote on saatavilla ainoastaan tölkissä.
Keisari Luomu Pils (4,5 %). Vaalea pohjahiivaolut, pils, valmistettu luonnonmukaisesti kasvaneista raaka-aineista. 28 EBU.
Keisari Elowehnä (4,7 %). Vaalea suodattamaton pintahiivaolut, vehnäolut, sitrusmaisen, banaanimaisen ja mausteisen aromikas.
Keisari Münchener IV (5,7 %). Tumma, kuparinruskea täysmallaspohjahiivaolut, Märzen-tyylinen lager.

Pullo-olut (1)
Keisari Året Runt IV (5,7 %). Tumma paahteinen pohjahiivaolut, lager. Valmistuksessa käytetään neljää mallaslaatua.

Hanasiideri (1)
Nokian Panimon Omenasiideri (4,7 %). Kuiva, raikas, hapokas omenasiideri.

.

* Teerenpeli Panimo & Tislaamo Oy, Teeris, Lahti. Perustettu huhtikuussa 1994 Lahdessa. Sisarpanimo Ravintola Teerenpelissä Helsingissä.

Hanaoluet (6)
Kesähessu (3,8 %). Vaalea pintahiivaolut, mild ale. Panimon eteläafrikkalaisen panimomestarin näkemys brittiläisestä mild alesta, ”lempeän mieto olut”. Katkeroitu Bobek- ja Cascade-humalalajikkeilla. Kesän 2014 kausiolut.
Onnenpekka Pils (4,5 %). Vaalea pohjahiivaolut, pils.
Laiskajaakko Luomu (4,5 %). Tumma pohjahiivaolut, lager. Entuudestaan tutun oluen luomuversio on kesän 2014 uutuus.
Vauhtiveikko (5,3 %). Vaalea suodattamaton pintahiivaolut, baijerilaistyylinen vehnäolut.
Oktopekka (5,3 %). Tummahkon punertava pohjahiivaolut, Märzen-lager, valmistuksessa käytetään keksi- ja kristallimallasta sekä englantilaisia ja uusiseelantilaisia humalalajikkeita. Oluen nimi viittaa syksyn Oktoberfest-kauteen.
Teerenpeli IPA (6,6 %). Vaalea kuivahumaloitu pintahiivaolut, India Pale Ale. 20-vuotisjuhlavuoden uutuus keväällä 2014, nyt uusi tuotantoerä.

Pullo-oluet (2)
LuomuLeevi (4,5 %). Vaalea kevyt pohjahiivaolut, luomulager.
RuisReiska (4,7 %). Tummahko rukiinen pintahiivaolut, ale.

Hanasiiderit (2)
Lempi Mustikka (4,5 %). Aidolla mustikalla maustettu puolimakea omenasiideri.
Lemon Teezer (4,5 %). Siideripohjainen sitruunajuoma.

Pullosiideri (1)
Lempi Puolukka (4,5 %). Aidolla puolukalla maustettu puolikuiva hapokas omenasiideri.

Tisleet (6)
Teerenpeli Single Malt Whisky 8 yo (44 %). Kahdeksan vuotta bourbon- ja sherrytynnyreissä kypsytetty suomalainen mallasviski.
Teerenpeli Kaski – Distiller’s Choice (43 %). Sherrytynnyrissä kypsytetty suomalainen mallasviski.
Teerenpeli 20-v Juhlaviski 10 yo (58,5 %). Kymmenen vuotta entisessä bourbon-tynnyrissä kypsynyt ja 16 litran sherrytetyssä tammitynnyrissä viimeistelty erikoiserä juhlistaa juhlavuotta. Anniskellaan suoran tynnyristä living cask –tyyliin..
Lempi Snapsit – Mustikka/ Puolukka/ Sitruuna (15 %). Aidoilla mehuilla maustetut snapsit.

.

* Malmgårdin Panimo Oy – Malmgårds Bryggeri Ab, MgP, Malmgård, Pernaja, Loviisa. Perustettu vuonna 2009 Malmgårdin Linnan luomutilan restauroituun navettarakennukseen.

Hanaoluet (9)
Huvila Pale Ale (4,2 %). Vaalea rapsakkaan vahvasti amerikkalaisilla humalilla katkeroitu, suodattamaton pintahiivaolut, Pale Ale, EBU 45.
Huvila Brown Ale (4,6 %). Tumma suodattamaton pinntahiivaolut, Brown Ale.
Huvila ESB (5,2 %). Tumma brittiläistyylinen pintahiivaolut, Extra Special Bitter, EBU 48.
Huvila X-Porter (7,0 %). Musta paahteinen suodattamaton pintahiivaolut, portteri. EBU 50, EBC 250.
Malmgård Blond Ale (4,2 %). Vaalea hedelmämäinen belgialaistyylinen pintahiivaolut, Blonde ale, mallaspohjassa on myös vehnää.
Malmgård Dinkel (5,3 %). Vaalea suodattamaton pohjahiivaolut, jonka valmistuksessa käytetään omilla pelloilla viljeltyä muinaisvehnää, dinkeliä. Mieto versio (4,5 %) oli viisi vuotta sitten ensimmäinen Malmgård-olut, jonka ensimmäiset erät valmistettiin Savonniemen Oluttehtaassa Savonlinnassa.
Malmgård Proto #5 (5,7 %). Vaalea suodattamaton belgityylinen pintahiivaolut, Saison, valmistuksessa käytetään spelttivehnää ja belgialaista Saison-hiivaa, mausteena korianterin siemeniä.
Malmgård Belge
(8,0 %). Tumma belgialaistyylinen suodattamaton pintahiivaolut, käytetään belgialaisella hiivalla.
VBS Gold Digger (4,7 %). Vaalea brittiläistyylinen pintahiivaolut, Golden Ale. Opiskelijoiden olutyhdistys Viikki Brewing Societyn kehittämä olut, valmistunut MgP:lla heinäkuussa 2014.

Pullo-oluet (3)
Huvila Arctic Circle Ale (7,3 %). Tumma suodattamaton katajalla maustettu pintahiivaolut, mallaspohjassa myös ruismallasta, katkeroainepitoisuus EBU 60.
Malmgård Emmer Tripel (8,3 %). Puolitumma belgialaisen luostarioluen tyylinen pehmeän hedelmämäinen pintahiivaolut, tripel.
XXV Dark Saison  ( %). Tumma sahtimainen pintahiivaolut, Saison.

Hanasiideri (1)
Malmgård Craft Cider Dry (5,8 %). Suomalaisesta omenamehusta valmistetty erityisen kuiva siideri.

Pullosiideri (1)
Huvila Omenasiideri (4,7 %). Vaalea puolikuiva siideri valmistetaan täysomenamehusta.

.

Ruosniemen Panimo Oy, Ruosp, Pori. Perustettu 2011, ensimmäiset oluet kesällä 2012.

Oluet (8)
Sihteeri (4,1 %). Vaalea belgityylinen ale, blonde, maustettu korianterilla, inkiväärillä ja mustapippurilla.
Sourniemen Stout (4,7 %). Hapan ja paahteinen pintahiivaolut, valmistettu ”perinteisellä hapanmäskäystekniikalla”.
Konsultti Vehnäolut Versio 2.0 (5,7 %). Vaalea vehnäolut, pintahiivaolut, käytetty leivinhiivalla. Keväällä valmistuneen Konsultti-sarjan vehnäoluen uusi versio.
Piirimyyjä (5,7 %). Punertava pintahiivaolut, American Pale Ale eli APA, katkeroitu Magnum- ja Cascade-humalalajikkeilla.
Vapaaherra Keskimäen Maalaispassio (5,7 %). Maalaisolutuutuuden (Saison?) aineksina söörmarkkulainen raparperi ja Brettanomyces-villihiiva.
Pikkupomo (6,0 %). Tummahko pintahiivaolut, ale. Panimon ensimmäinen olut kesällä 2012.
Vahtimestari Vaniljaportteri
(6,1 %). Tumma paahtuneen suklaamainen ja vaniljamainen pintahiivaolut, portteri.
Vientiassistentti Islay Sahti (6,9 %). Tummahko, katajalla maustettu sahti, kypsytetty skottilaisen viskitislaamon Laphroaig Quarter Cask –tammitynnyrissä. Valmistettu yhteistyössä Sori Brewing –panimon kanssa.

.

* Beer Hunters Panimo, Pori. Perustettu 1998, toinen panimo 2012 Ravintola Panimon yhteyteen.

Oluet (6)
Mufloni IPA (4,5 %). Kevyehkö India Pale Ale, katkeroitu Cascade-, Centennial- ja Columbus-humalilla.
Mufloni Aprikot Pale Ale (5,0 %). Aprikoosilla keiton loppuvaiheessa maustettu pintahiivaolut, Pale Ale, katkeroitu Simcoe- ja Citra-humalilla.
Mufloni Vehnä (5,0 %). Keittomäskäyksellä valmistettu baijerilaistyylinen vehnäolut, pintahiivaolut.
Mufloni Mandarina IPA
(5,5 %). Baijerilaisella Mandarina-humalalla maustettu pintahiivaolut, India Pale Ale.
Mufloni Mosaic Vehnä-IPA (6,0 %). Amerikkalaisella Mosaic-humalalla katkeroitu pintahiivaolut, India Pale Ale.
Mufloni Cascade Black Ale (6,0 %). Musta pintahiivaolut, ale, mukana paahteisia ja savuisia aromeja ja vahva katkerointi Cascade-humalalla.

.

* Saimaan Juomatehdas Oy, SJT, Mikkeli. Perustettu 1995, uusi panimo valmistui 2012 Mikkelissä.
Ravintolapanimo Bruuveri (Br) valmistui 2006 Helsinkiin.

Luomuoluet (11)
Marsalkka Vaalea Luomu (4,6 %). Vaalea täysmallas luomulager, pohjahiivaolut.
Marsalkka Tumma Luomu (4,6 %). Tummahko täysmallas luomulager, suodattamaton pohjahiivaolut.
Marsalkka Luomuvehnä (4,6 %). Vaalea, suodattamaton pintahiivaolut, valmistusaineksina suomalainen luonnonmukainen mallastettu ohra ja vehnä.
Marsalkka Golden Ale Luomu (4,6 %). Vaalea pintahiivaolut, valmistettu suomalaisesta luonnonmukaisesta Pale Ale –maltaasta.
Marsalkka Pils Luomu (4,6 %). Vaalea vahvasti humaloitu pohjahiivaolut, pils.
Marsalkka Lemon Ice Luomu (4,6 %). Vaalea sitrushedelmäisen mausteinen luomulager, pohjahiivaolut.
Marsalkka Luomukarpalo (4, 6 %). Punertava mausteinen marjaolut, luonnonmukainen pohjahiivaolut.
Marsalkka Juhlaolut Luomu (4,6 %). Punertava luomulager, pohjahiivaolut.
Marsalkka Vaalea Luomu (5,2 %). Vaalea täysmallas luomulager, pohjahiivaolut.
Marsalkka Luomuvehnä (6,0 %). Vaalea suodattamaton pintahiivaolut, vehnäolut.
Marsalkka Vahva Luomu (8,2 %). Puolitumma täysmallasluomulager, bock-tyylinen pohjahiivaolut.

Erikoisoluet (8)
Brewer’s Special India Pale Ale (4,7 %). EBU 45, EBC 15. Vaalea pintahiivaolut, IPA, katkeroitu Admiral-, Cascade-, Chinook-, Columbus- ja First Gold –humalalajikkeilla. tlk 0,33 l.
Brewer’s Special American Red Ale (4,7 %). EBU 40, EBC 46. Tummako, punertava, hedelmäinen pintahiivaolut, Red Ale, katkeroitu Amarillo-, Cascade-, Chinook- ja Columbus-humalalajikkeilla. tlk 0,33 l.
Django & Steven Pale Ale (5,2%).  45 IBU. Vahvan katkeromainen pintahiivaolut, katkeroitu Cascade-, Columbus- ja Chinook-humalalajikkeilla. Nimi viittaa ranskalaisiin jazzmuusikoihin kitaristi Django Reinhardtiin ja viulisti Stephane Grappelliin. Helsingin Olutfestivaalin HBF:n Vuoden Olut 2014.
(Br) Spelt IPA (7,0 %). Vaalea pintahiivaolut, India Pale Ale, valmistuksessa käytetään ohramallasta ja speltti-muinaisvehnää, katkeroitu Amarillo-, Cascade-, Chinook-, Columbus- ja First Gold –humalalajikkeilla.
(Br) Les Ardennes IPA (7,0 %). Vaalea pintahiivaolut, India Pale Ale. Ardennien metsät sijaitsevat Belgiassa ja Luxemburgissa ja niillä tienoolla käytiin suuret taistelut sekä ensimmäisessä (1914) että toisessa (1944) maailmansodassa.
(Br) Clarinet Marmalade IPA (7,0 %). 100 EBU. Vaalea pintahiivaolut, India Pale Ale.
Luostari Dubbel (7,5 %). Tummahko belgialaistyylinen pintahiivaolut, dubbel ale. Valmistettu yhteistyössä Heinäveden ortodoksisen Valamon luostarin kanssa.
(Br) Smoke House Porter
(8,0 %). 100 EBU, EBC 120. Musta, savuinen pintahiivaolut, Imperial Porter, vahvasti katkeroitu  Amarillo-, Cascade-, Chinook- ja Columbus-humalalajikkeilla.

Luomusiiderit 0,33 l. tlk
Kuulas Luomuomena (4,7 %). Kuiva suodatettu luomuomenasiideri. Helsingin Olutfestivaalin HBF:n Vuoden siideri 2014. Ulkoasun on suunnitellut Paola Suhonen, Ivana Helsinki.
Kuulas Mesimarja Luomu (4,7 %). Puolikuiva suodatettu luomuomenasiideri, maustettu mesimarjalla.

Luomu-LD-juomat eli lonkerot
No. 52 Organic Grape Long Drink (5,5 %). Ei säilöntäaineita. No. 52 viittaa vuoteen 1952, jolloin LD-juomasekoite (Gin Long Drink) kehitettiin Helsingin Olympialaisten turisteja varten.
No. 52 Organic Lemon Long Drink (4,7 %). Ei säilöntäaineita. Sokeria 58 g / l. 50 kcal.

.

* Stadin Panimo Oy, StaPa, Helsinki. Perustettu 1999, siirtynyt uuteen panimopaikkaan Suvilahteen keväällä 2014.

Hanaoluet (7+4)
Stadin Pils (5,5 %). Vaalea, saksalaistyylinen pohjahiivaolut, pils.
American Weizen (5,5 %). Vahvasti katkeroitu vehnäolut, pintahiivaolut.
Stadin Red Ale (5,6 %). Punertava pintahiivaolut, Red ale.
Stadin American IPA (5,6 %). Amerikkalaisilla humalilla katkeroitu kukkainen ja hedelmämäinen pintahiivaolut, India Pale Ale.
Blue IPA (5,5 %). 60 IBU, luonnontuotteella siniseksi värjäytynyt pintahiivaolut, India Pale Ale. Tapahtuman yllätystuote.
West Coast Double IPA (7,5 %). Vahvasti katkeromainen pintahiivaolut, DIPA.
West Coast Imperial Stout (8,0 %). Amerikan länsirannikon tyylinen pintahiivaolut, erittäin voimakkasti amerikkalaisilla humalilla katkeroitu Imperial Stout.
American Imperial IPA (10,5 %). Amerikkalaisilla humalilla aromihumaloitu Imperial India pale Ale eli IIPA.

Pullo-oluet (4)
Wild Yeast American Double IPA (7,5 %). Villihiivamaisia aromeja sisältävä pintahiivaolut, double India Pale Ale eli DIPA.
Polaris Portteri (8,0 %). Tumma pohjahiivaolut, katkeroitu saksalaisella Polaris-humalalajikkeella.
Savuviski Stout (8,0 %). Tumma savuinen, viskimallasmainen pintahiivaolut, stout.
Katariina Imperial Stout (9,0 %). Tumma pintahiivaolut, paahteinen ja lakritsamainen Imperial Stout.

.

Olutmestari Mikko Salmi ja maatilapanimon isäntä Ilkka Sipilä konjakitynnyreineen. © Kuva: J.T. Laakso

Olutmestari Mikko Salmi ja maaseutupanimon isäntä Ilkka Sipilä konjakkitynnyreineen. © Kuva: J.T. Laakso

* Maaseutupanimo Hollolan Hirvi, Finelk Oy, Hollola. Perustettu 1999 navettaan remontoidun maaseuturavintolan yhteyteen.

Oluet ja sahti (5)

Kivisahti (7,0 %). Tummahko etelähämäläinen sahti, valmistuksessa käytettään hehkuvan kuumia kiviä mäskin ja vierteen lämmittämiseen.
VehnäHirvi
(4,3 %). Vaalea baijerilaistyylinen vehnäolut.
HirviBitter (4,6 %). Tummahko pintahiivaolut, bitter ale.
AmeriikanHirvi APA (5,3 %). Tummahko, punertava pintahiivaolut, amerikkalaistyylinen Pale Ale, kuivahumaloitu Tomahawk-humalalajikkeella.
YlämaanHirvi (7,7 %). Tumma pintahiivaolut, skottilaistyylinen ale.

Snapsit (2)
Apteekkarin snapsi (17 %). Takuksesta ja hollolalaisesta Apteekin salmiakista valmistettu salmiakkisnapsi.
Hirvikallion Takunen (29 %). Oluesta ja sahdista tislattu maustamaton snapsi.

Alkoholittomat juomat (2)
Raparperijuoma. Talon omista raparpereista valmistettu raikas kesäjuoma.
Mustaherukkajuoma. Mustaherukanlehdistä valmistettu aromikas kesäjuoma.

.

* Rekolan Panimo Oy, RePa, Fiskari, Raasepori. Perustettu 2011 (ensimmäiset oluet kesällä 2012) Mäntsälässä, siirtyi keväällä 2014 Raaseporin Fiskariin, taiteilija- ja käsityöläiskylään. Fiskars-yhtymä viettää tänä vuonna 365-vuotisjuhlavuottaan.

Hanaoluet (5+4)
Kesäkolli (4,3 %). Vaalea vehnäinen pintahiivaolut, maustettu inkiväärillä.
Ruukin Juhla (4,3 %). Puolitumma kuivahumaloitu pintahiivaolut, ale. Keväällä Mäntsälästä Raaseporin Fiskariin siirtyneen panimon ensimmäinen uutuustuote, valmistunut toukokuussa 2014.
Kaksi Kotia Choko-Cherry (4,3 %). Tumma, jopa musta suklaalla ja kirsikalla maustettu uutuusolut. Valmistettu yhteistyössä Jyvöskylässä toimkivan Panimoyhtiö Hiisin kanssa.
Amerikan Serkku (4,5 %). Vaalea pintahiivaolut, Pale Ale, katkeroitu Cascade-, Citra- ja Columbus-humalalajikkeilla.
Munkintie (6,7 %). Tummahko belgialaisen luostarioluen tyylinen pintahiivaolut, dubbel.

Pullo-oluet (4)
Metsän Henki (4,5 %). Tummahko pohjahiivaolut, maustettu kuusenkerkällä.
Tervahauta (4,5 %). Musta aidolla tervalla maustettu pintahiivaolut, portteri.
Amerikan Eno (5,6 %). Tummahko pintahiivaolut, India Pale Ale, katkeroitu Cascade-humalalla.
Katajan Kuiske (6,3 %). Tumma rukiinen pohjahiivaolut, maustettu katajanmarjoilla.

.

* Panimoyhtiö Hiisi Oy, Palokka, Jyväskylä. Perustettu 2013, ensimmäiset oluet valmistettiin Rekolan Panimolla Mäntsälässä kesällä 2013.

Oluet (10)
Lumooja (4,3 %). Vaalea belgialaistyylinen vehnäolut, witbier (valko-olut).
Rakki (4,5 %). Vaalea pintahiivaolut, American Pale Ale eli APA.
Hukka (5,0 %).
Game Brewery (5,3 %). Tummahko rukiinen pintahiivaolut, American Pale Ale eli APA.
Raivoava Rakki (6,2 %). Vahvasti katkeropitoinen pintahiivaolut, India Pale Ale eli IPA.
Pläkki (6,2 %). Tumma pintahiivaolut, Black IPA.
Tuff! (6,2 %). Amerikkalaistyylinen pintahiivaolut, IPA / APA. TUFF! on Jyväskylässä toimiva kulttuuriyhdistys, perustettu syksyllä 2013.
Lutakko Liekeissä (6,2 %). Vaalea pintahiivaolut, ale, maustettu inkiväärillä. Lutakko on kaupunginosa Jyväskylässä.
Sour Puzz (7,5 %). Helsinkiläisen Donut Island Brewery -kotiolutpanimon yhteistoimintaolut.
Humulus Lupus (9,0 %). Double India Pale Ale eli DIPA.
Pohjoisen Jättiläinen (11,0 %). Amerikkalaistyylinen pintahiivaolut, Barley Wine (”ohraviini”), Kosoolan Panimon (eli espoolaisen kotioluentekijän Juhani Palttalan) kanssa yhteistyössä valmistettu Barley wine.
Hanssin Jukka (4,5 %). Vaalea pohjahiivaolut, amerikkalaistyylinen Stem Beer eli ”höyryolut”.
”Hanssin-Jukka” on Suomen ilmavoimien kuljetuskone vuodelta 1940. Se poistettiin käytöstä vuonna 1955 ja toimi 1959-81 kahvilana Hämeenlinnan linja-autoaseman rinnalle. Sen jälkeen varastoituna ja kunnostettavana Tikkakoskella. Hanssin-Jukkaa ollaan nyt sijoittamassa uudelleen esille Hämeenlinnaan Kauppakeskus Tuulosen edustalle.

.

* Rakuuna Olut Oy, Bryggeri Helsinki, Helsinki. Perustettu 1993, panimo Lappeenrannassa 1994-96. Uusi panimo Panimoravintola Bryggeri Helsingissä toiminnassa keväästä 2013 alkaen.

Oluet (8)
Bryggeri Pils (4,5 %). Vaalea pohjahiivaolut, saksalaistyylinen pils. Uuden Rakuuna Oluen ensimmäinen olut, valmistettiin Saimaan Juomatehtaan silloisessa panimossa Lappeenrannassa kevättalvella 2013. Omassa panimossa elokuusta 2013 alkaen.
Bryggeri Stout (4,5 %). Tumma paahteinen pintahiivaolut, irlantilaistyylinen stout, 36 IBU.
Bryggeri E.S.P.A. eli English Style Pale Ale (4,5 %). Puolitumma brittiläistyylinen pintahiivaolut, Pale Ale, jonka nimi on erityisen kekseliäs Helsingin Espan reunalla sijaitsevan panimon tuotteelle.
Bryggeri Summer Ale (4,6 %). Vaalea, kevyt pintahiivaolut, ale, katkeroitu Citra- ja Nelson Sauvin –humalalajikkeilla. Kesäm 2014 kausiolut.
Bryggeri Sorachi Lager (4,9 %). Vaalea (EBC 4) pohjahiivaolut, kuiva riisiolut, valmistuksessa käytetään riisihiutaleita, katkeroitu eksoottisilla humalalajikkeilla Sorachi Ace ja Wai-iti sekä perinteisellä Magnum-lajikkeella, IBU 38.
Bryggeri Weizen (5,0 %). Vaalea, baijerilaistyylinen suodattamaton vehnäolut, pintahiivaolut.
Bryggeri IPA (5,5 %). Tummahko pintahiivaolut, brittiläistyylinen India Pale Ale.
Bryggeri Maibock (6,8 %). Vaalea pinta- ja pohjahiivaoluiden yhdistelmä, valmistettu sekä ohra- (pils, mûnchener, karamelli) että vehnämaltaista. Maibock on perinteinen eteläsaksalainen kevään kausiolut.

.

* Mallaskoski / Lakeuden Panimo Oy, Seinäjoki. Mallaskoski Oy perustettiin vuonna 1999 samalle paikalle, jossa Mallaskosken Tehtaat Oy oli toiminut vuosina 1928-65. Kuohu-olutmerkki on peräisin jo 1920-luvulta. Keväällä 2009 helsinkiläinen juomien maahantuoja Servaali Oy / Captol Invest Oy hankki Mallaskosken tuotannon, liiketoiminnan ja tuotemerkit omistukseensa ja panimotoimintaan perustettiin uusi yhtiö Lakeuden Panimo Oy.

Hanaoluet (4)
Kuohu Valioluokka Pils (4,7 %). Vaalea saksalaistyylinen pohjahiivaolut, pils; tavoitteena valmistaa ”Suomen paras pils”, katkeroitu saksalaisilla Perle- ja Saphir-hunalalajikkeilla, 36 EBU.
Kuohu Amber Lager (4,7 %). Vaalea, punertava, ameriikallaistyylinen pohjahiivaolut, lager, katkeroitus Cascade-humalalla, 32 EBU.
Kuohu Valioluokka Stout (4,7 %). Tumma pintahiivaolut, stout, kuiva, suklaan ja kaakaon aromeja, katkeromainen 36 EBU.
Kuohu Pale Ale (5,5 %). Vaalea, punertava pintahiivaolut, Pale Ale, hedelmämäinen, puumainen, moniulotteinen.

Tölkki LD-juomat (2)
Longi Salmiakki-Sitruuna lonkero (4,7 %). Käymisteitse valmistettu mausteinen LD-juoma.
Longi Appelsiini-Kola lonkero (4,7 %) . Käymisteitse valmistettu mausteinen LD-juoma.

.

* Stallhagen Ab, Stallhagen, Godby, Ahvenanmaa. Perustettu vuonna 2004, vuoteen 2009 nimellä Ålands Bryggeri Ab.

Oluet (5)
Blueberry Ale (4,7 %). Vaalea, punertava mustikkaisen aromaattinen pintahiivaolut, lambic-tyylinen marja-ale, valmistettu belgialaisista maltaista, pohjoismaisista mustikoista ja amerikkalaisista Galena- ja Willamette-humalista.
Stallhagen IPA2 (5,0 %). Vaalea, sitrusmainen, yrttimäinen pintahiivaolut, India Pale Ale. Uusi versio vuonna 2012 valmistetusta Stallhagen IPA:sta (6,0 %), vahvasti katkeroitu (65 EBU) kuudella brittiläisellä ja amerikkalaisella humalalajikkeella: East Kent Golding, Styrian Golding ja Fuggles Englannista sekä Cascade, Centennial ja Chinook Yhdysvalloista.
Stallhagen Lemon Ale (5,0 %). Vaalea, suodattamaton mausteinen pintahiivaolut, kesäinen ale, mausteena inkivääri, limetinlehti ja sitruunaruoho.  Olut on kehitetty ja valmistettu alun perin Nørrebro-pienpanimon Peter Sonnen kanssa kesällä 2013 panimomestari Mats Ekholmin opiskellessa Kööpenhaminan panimokorkeakoulussa.
Stallhagen Organic Summer Honey (5,5 %). Vaalea, kevyehkö pintahiivaolut, ale, valmistettu luonnonmukaisista aineksista kuten ahvenanmaalaisesta hunajasta. ”Single Hop” eli yksihumalainen ale on katkeroitu Chinook-lajikkeella.
US Red Ale (6,0 %). Tumma kuparinpunainen pihkainen ja pähkinämäinen amerikkalaistyylinen pintahiivaolut, Red Ale.

* Suomenlinnan Panimo – Sveaborgs Bryggeri / Bitter B Oy, SLP, Hki / Vantaa. Perustettu 1995 (tuotteet myyntiin 1997) Suomenlinnan linnoitussaarella panimoravintolan yhteyteen. Suomenlinnan panimoperinteet ulotuvat vuoteen 1818, jolloin Nikolai Sinebrychoff aloitti oluenvalmistuksen saarella. Nykyisen panimon toinen tuotantotila valmistui Vantaalle vuonna 2013.

Hanaoluet (9+2)
Höpken Pils (4,2 %).
Piper Wit (4,5 %).
Coyet Ale
(4,5 %.
Seth Lager
(4,7 %).
Emanon APA (5,2 %). Kesän 2014 uutuustuote.
Fabian Stout (5,5 %).
Helsinki Porter (5,6 %).
Thor Bock (6,0 %).
Hoppe IPA (6,0 %).

Pullo-oluet
Spithead Bitter (4,5 %).
Seth Lager (4,7 %).
Fabian Stout (5,5 %).
Thor Bock (6,0 %).
Kaiku American Pale Ale (4,5 %). Kymijoki Beer Festivaalin nimikkojuoma.

Siiderit (hana ja plo)
Tin Soldier Apple Cider (4,7 %).
Tin Soldier Hard Cider (7,5 %).

.

* Lammin Sahti Oy, Lieso, Lammi, Hämeenlinna. Perustettu 1985, tuotanto 1987. Sahtipanimon suoramyynti Kauppakeskus Tuulosen myymälässä, Tuulos, Hämeenlinna.

Sahti ja oluet hanassa (3)
Lammin Sahti (7,5 %). Tummahko, suodattamaton, katajalla maustettu leivinhiivalla käytetty pintahiivaolut, sahti.
Fillari (2,2 %). Vaalea, mieto, kevyt, sitruuna-arominen olutsekoite, radler (”polkupyöräilijän” eli falliristin olut).
Pöllövaari (4,5 %). Pintahiivaolut eli ale.

Tisleet (4)
Tärppi-Viina (38 %). Kirkas sahti- ja oluttisle.
Salmari (38 %).  Tärppi-Wiinasta valmistettu salmiakilla maustettu drinkki.
Sahdin Henki (40 %). Sahtitisle, kypsytetty tammitynnyrissä kahdeksan vuotta.
Siiderin Tippa (40 %). Siideristä tislattu tisle, kypsytetty sherrytynnyrissä kahdeksan vuotta.

Advertisements

Written by Toimittaja

10.07.2014 klo 14:20

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: