OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Laitila teki Rauma Bluesiin Mississippi-festarioluen

leave a comment »

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on valmistanut yhteistyössä USA:n deltalla toimivan Yalobusha Brewing Companyn kanssa Missisippi Beer -höyryoluen (5,0 %). Viikonlopun Rauma Blues -tapahtuman festariolut on 10000 litran erikoiserä, joka on saatavissa ainoastaan Ravintola Mr Jonesin hanasta Raumalla. Olut julkistetaan Mr Jonesissa keskiviikkona (9.7.), mutta pieni ennakkoerä oli maisteltavissa jo Lahden Suuret Oluet – Pienet Panimot -tapahtumassa (26.-28.6.).

Rauma Bluesin järjestelijät päättivät vuosi sitten Laitilan kanssa valmistaa oman festarioluen. LWT:n olutmestari Juha Kylä-Kaila ja Yalobushan Amos Harvey aloittivat reseptin kehittelyn alkuvuodesta ja blueskeitto laitettiin alulle toukokuussa. Höyryolut muistuttaa myös  Laitilan pienpanimon perinteitä: Wirvoitusjuomatehtaan ensimmäinen olut oli nimenomaan höyryolutta: vaalea ja tumma Kukko Höyryolut.

Amos Harvey on paitsi olut- myös bluesmiehiä. Hän on tehnyt Rauma Blues -festivaalin kanssa yhteistyötä jo vuodesta 1998 alkaen. Paluu musiikin maailmasta omille olutjuurille ei päättänyt yhteistyötä lempifestivaalin kanssa, vaan nyt Rauma Blues edustaa Harveyn molempaa osaamista.

– Rauma Bluesin kunniaksi kehitelty Mississippi Beer on hyvin hedelmäinen, maussa on ainakin sitrusta, greippiä ja mangoa, Amos Harvey kuvailee. – Kyseessä on kevyehkö höyryolut, jonka valmistukseen käytetään kaikkiaan viittä eri humalaa. Kaiken kruunaa loppuvaiheessa tehty kuivahumalointi.

– Tämä olutharvinaisuus on kertakaikkisen uniikki, Harvey korostaa.

Yalobusha Brewing Company on vuosi sitten (kesällä 2013) aloittanut käsityöpanimo Water Valleyssä USA:n Mississippin osavaltiossa. Ensimmäinen panimotuote oli Muscadine-Honey Root Beer ja syksyllä tuotantoon tuli Missisippi-joen suistoa nimellään kunnioittava River Ale.

* Rauma Blues -musiikkitapahtuma on järjestetty vuodesta 1986 alkaen, nyt on vuorossa 29. festivaali. Konsertit ovat Rauman Äijänsuon urheilualueen Kukko Areenalla sekä kolmessa keskustan ravintolassa Café Sali, ravintola Buena Vista ja Iltaravintola Kalliohovi  perjantaina 11.07. ja lauantaina 12.07.

* Mr Jones Bar & Kitchen, Valtakatu 4, Rauma. Avoinna ma, ti 16-24, ke-pe 16-02, la 13-02, su 13-22.

OLUTVERKON arvio:

 Missisippi Beer, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila yhteistyössä Yalobusha Brewing Co, Water Valley, Missisippi, Yhdysvallat

5,0 %-til., kantavierre 11,5 p-%, katkeroainepitoisuus 35 EBU, väri 20 EBC, vaalea suodattamaton pohjahiivaolut, California Common -höyryolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi  ºC.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 7,00 €, julkistuspäivänä 9.7.2014 hinta 6,50 . Ainoastaan Ravintola Mr Jones Bar & Kitchen, Rauma. Ennakkoerä Suuret Oluet – Pienet Panimot –tapahtumassa Lahdessa 26.-28.06.2014. 0,4 l. 8 €.Laitilan Missisippi Beer komeissa pitseissään.

Pisteet: 93 / 100.

Väri on vaalea, keltainen, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, pursuavan runsas, hauras, upeat geometrisen säännölliset pitsikuviot jäävät lasin reunoille. Tuoksu on hedelmämäinen, kuivan katkeromainen, heinämäinen.

Maku on kevyt, kuiva, vahvasti katkeromainen, heinämäisen kuiva, hienon jauhemainen, hedelmämäinen, omenamainen.

Valmistuksessa käytetään viittä humalalajiketta Nugget, Cascade, Citra, Centennial ja Simcoe. Maltaat ovat Pale ale, vaalea ja punainen karamellimallas.

Missisippi Höyryolutta on valmistettu pieni (10000 litraa) erä Rauma Blues –musiikkitapahtuman (11.-12.07.2014) festivaaliolueksi. Yalobushan Amos Harvey on olut- ja bluesmies, joka on ollut yhteistyössä Rauma Bluesin kanssa vuodesta 1998. Harvey on suunnitellut oluen reseptin yhdessä toteuttajan, LWT:n Juha Kylä-Kailan kanssa.

Mainokset

Written by Toimittaja

08.07.2014 klo 10:08

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: