OLUTVERKON Viikon Olut 42-20: Karhu – taidetta suomalaisten mieleen
* Karhu Laku Portteri, Sinebrychoff Supply Company Oy / Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Group, Kööpenhamina, Tanska
Pisteitä: 91 / 100. Koffin portteri -asteikolla 93 / 100.
* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.
Huomenna – jos kaikki menee hyvin – vietetään Suomalaisen Oluen Päivää eli SOPia. 13.10.1819 Sinebrychoffin panimo perustettiin Helsingin Hietaniemessä. Karhu on Koffin suosituista oluista varmaankin kaikkein suurin suosikki olutsuomalaisten keskuudessa.

karhu tai Karhu.
Karhun hyvä maine rakentui menneinä vuosikymmeninä osaltaan myös erittäin onnistuneeseen ”mainoskampanjointiin”. Ei Karhua mainostettu lainkaan! Tutuksi tullut karhunpää vain nousi esille mitä kummallisimmissa yhteyksissä – ja opittiin pian liittämään oikeaan yhteyteensä.
Myöhemmin Koff on alkanut modernisoida Karhua uusiin kuvioihin, esimerkiksi mariginaalisiin (’pientuotantojen’) oluttyyleihin ja alkoholittomiin juomiin. Mutta Karhu-maisella otteella: etikettisuunnittellussa on käytetty graafisen taiteen ja nimettyjen taiteilijoiden näkemyksiä karhusta ja – Karhusta. Kuten nyt vaikka Vilunkia.
* Tänä vuonna vietetään valtakunnallista ITE-taiteen 20-vuotisjuhlavuotta, joka huipentuu tulevana lauantaina (17.10.2020) Savonlinnassa Nälkälinnanmäellä – sekä ajan hengessä myös tietoverkko internetissä. Ilomantsissa on järjestetty vuodesta 2014 ITE-henkinen karhuviestoskilpailu – ja tämän vuoden puusta veistetyt karhuotukset esittäytyvät juhlatapahtumassa valokuvissa ja veistoksina.
PS Ensi vuonna Ilomantsin ITE-tapahtuma on 13.-15.08.2021 teemalla Karhu ja pentu.
* LUE lisää: ITE-karhu Savonlinnassa.

Väri on tumma, musta, läpinäkymätön. Vaahto on tummanruskea, pursuavan runsas, kermamaisen vahvarakenteinen, pikkukuplainen, takertuu lasin laidoille rikkonaisena kalvona, kestävä. Tuoksu on ensituntumalla saippuavesimäinen, hieman tunkkainen, mutta sitten samettimaisen paahteinen.
Maku on keskitäyteläinen, suutuntumassa paahteinen, tervaakin käväisee mukana, sitten nopeasti voimakkaan ja tuoreen lakritsimainen, makea, lakritsi jatkaa vahvana aromina, luonteeltaan varsin kova, oluen lämmettyä erottuu myös kuivan katkeromainen aromisävy, vasta jälkimaussa paahteisuutta nousee taas mukavasti esille.
Valmistusainekset ovat vesi, ohramallas, humala, lakritsiuute ja hiiva. Mallaslajikkeet ovat pilsner-, münchener-, väri- ja ruskeamallas.
Ruokajuomana liharuokien, maksapihvin ja poronkäristyksen kanssa, myös jälkiruokana.
Karhu oli alun perin vuonna 1853 perustetun Porin olut –panimon tuote, jota alettiin valmistaa kieltolain (1919-32) aikana ykkösoluena vuonna 1929. Karhu palasi tuotantoon vuonna 1958 edelleen ykkösoluena ja vuonna 1961 III veroluokan oluen.

taltutettuna osaksi Carlsbergiä.
Porilaispanimo siirtyi Koffin omistukseen vuonna 1972 ja omistaja sulki koko laitoksen vuonna 2009. Koff kutsui Karhua pitkään mielellään ’Porin olueksi’, ehkä edelleen. Viime vuosina Karhu-merkkiä on alettu käyttää monenlaisten, erikoistenkin, olutlaatujen yhteydessä. Ja nyt portteri on niistä yksi.
Erityispisteitä kauniin suomenkielisen portteri-sanan käytöstä. (Tosin lisäpisteet nollautuvat, sillä valmistaja kutsuu esitteessään tuotetta nimellä ’portteri tai porter’.) Sinebrychoff on valmistanut vahvaa portteria vuodesta 1957 alkaen. Sen virallinen nimi on ulkomaankielinen Sinebrychoff Porter (7,2 %, Alko 3,23 € / 0,33 l. plo).
* LUE lisää: Kansainvälinen Suomalaisen Oluen Päivä.
– J.T. Laakso
5,5 %-til., tumma, suodattamaton täysmallasolut, pintahiivaolut, lakritsiuutteella maustettu portteri; kantavierre 13,7 °Pl, katkeroainepitoisuus 31 EBU, väri 250 EBC; ravintosisältö / 100 ml. energia 52 / 216 kcal/kJ, rasva 0 g, josta tyydyttynyt rasva 0 g, hiilihydraatit 4,2 g, josta sokeri 0 g, proteiini <0,5 g, suola 0 g; Etikettitaiteilija Vilunki 3000 eli Mikko Viljakainen. Uutuus 01.09.2020. Suositus tarjoilulämpötilaksi °C.
Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,49 €. (P.E.-pvm 14.09.2021)
* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.
Vastaa