OLUTVERKON Viikon Olut 44-15: Tuomas-jouluolut onkin keväinen juhlaolut!

Laitilan Tuomas Helles, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

Pisteitä: 87 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

* Lue ja tutustu: OlutKansanÄänestys syksyn 2015 maukkaimmasta kausioluesta!

* Lue: Joulun ja Talven kausioluita 2015-16.

Eilen sunnuntaina siirryttiin kalenterissa talviaikaan, mutta Laitilan seitsemäs joulun alla markkinoille valmistunut kausiolut ei tänä vuonna olekaan jouluolut! Tuomas-oluen juhlapäivänä 23.04.2016 on taas jo kesäaika!

LWT Laitilan Tuomas HellesVäri on vaalea, oljenkeltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, aluksi runsas, tiheä. Tuoksu on mallasmainen, hennosti raikkaan katkeromainen.

Maku on kevyt, mallasmainen, hennosti hedelmämäinen, aprikoosimainen, vastaleikatun ruohomaisen katkeromainen, tasapainoinen, helposti juotava, tyylin mukainen – mieto ja hento.

Valmistuksessa käytetään kotimaisia vaaleita Pilsner- ja Cara Pale -maltaita ja saksalaisia Magnum- ja Perle-humalia.

Ruokajuomana sopii niin mausteisten liharuokien kuin kevyiden salaattienkin kanssa – siis toki myös monien jouluruokien kanssa.

Oluttyyli Helles (’vaalea’) tarkoittaa perinteistä baijerilaista, vaaleaa, kirkasta, mietoa (kantavierre 11-12,5 ºPlato, alkoholitilavuus-% 4,5-5,1 (jopa 6,0 %) olutta). Saksalainen vaalea mieto lager tarkoitti alun perin kaikkia tšekkiläisen pils-tyylin tapaisia oluita, joista eri alueilla Saksassa käytettiin nimityksiä Helles, Bayerisches Helles, Lager, Spezial, Landbier sekä vahvassa päässä myös Export.

Tyylin suosio pääsi laskemaan 1900-luvun alkupuolen huipuista melkein harvinaisuudeksi, mutta 2000-luvun puolella Helles on taas pidetty oluttyyli. Yleisestikin vanhat oluttyylit ovat nousseet arvostukseen, kuten tiedetään Iso Britanniastakin.

Monet tuntevat ja arvostavat saksalaista pils-oluttyyliä, joka on paljolti Hellesin tapainen, mutta runsaasti pursuavan puhdasvaahtoinen ja vahvasti katkeromainen. Saksalainen pils on alun perin erityisesti Pohjois-Saksan alueellinen erikoisuus.

Tuomas Helles -juhlaoluen tekijät Ville Vilen (vas) ja Sakari Nupponen käsissään kunniakirja. Kuva: LWT.
Tuomas Helles -juhlaoluen tekijät Ville Vilen (vas) ja Sakari Nupponen käsissään kunniakirja. © Kuva: Ville Alanko / LWT.

Tuomas Helles on LWT:n seitsemäs joulun ajan kausiolut, jonka valmistukseen vuosittain Tuomaan päivänä (21.12.) olutkulttuurin edistäjäksi valittu Hyvä Tuomas pääsee osallistumaan. Vuoden 2014 Hyviksi Tuomaiksi valittiin Saimaan Juomatehtaan perustaja ja omistaja Pertti Oksa, joka kuoli 57-vuotiaana vaikeaan sairauteen maaliskuussa 2015. Tuomas-oluen ideoiminen jäi toisen Hyvän Tuomaan eli Helsingin Uutisten päätoimittajan Sakari Nupposen harteille.

– Tuomas-kausiolut tehdään aina kulloisenkin Hyvän Tuomaan haluamalla reseptillä, LWT:n toimitusjohtaja Rami Aarikka taustoittaa OLUTVERKOLLE.

– Helles tuli tuotantoon Sakari Nupposen aloitteesta. Vankan näkemyksen mukaan joulun ruokien kanssa voi nauttia tuhteihin, mausteisiin jälkiruokaoluisiin verrattuna myös helpommin juotavaa olutta,  monipuolisesti erilaisten juhlapöydän antimien kyytipoikana.

Laitilan Tuomas on joulun kausiolut, mutta Rami Aarikka ei pidä poissuljettuna mahdollisuutta ajoittaa olut johonkin muuhunkin kauteen vuodessa. – Periaatteessa. Toistaiseksi sellaista ei ole edes ajateltu.

”Meidän puhtauslaki 500 vuotta”, Saksan Panimoiden Liitto julistaa.

LWT on uudistanut tuotteidensa ryhmittelyn ja Tuomaan nimestä on pudonnut ”Kievari” pois. Alun perin Kievareiksi ryhmiteltiin erikois- ja kausioluet. Toinen – vieläkin isompi – uudistus on Tuomaan höllentäminen perinteisesti ajatellusta jouluoluesta. Helles ei ole millään tavalla, ei tyyliltään, ei toteutukseltaan jouluinen olut.

Se onkin nimetty myös ensi keväänä juhlittavan Baijerin Reinheitsgebotin säätämisen 500-vuotispäivän kunniaksi. Selvää on, että koko olutmaailma tulee olemaan täynnä samaan tarkoitukseen valmistettuja juhlaoluita. LWT lienee ensimmäinen!

LWT juhlii tänä vuonna 20-vuotisjuhlavuottaan. Juhlan kunniaksi oluiden kaulaetiketissä lukee: ”Suuria juomia – Pieniä määriä vuodesta 1995”.

Onnea – ja jatkuvaa menestystä!

* Lue lisää: Olutalalla tapahtuu sadonkorjuukaudella!

J.T. LAAKSO

4,7 %-til., kantavierre 11,5 p-%, katkeroainepitoisuus 26 EBU, väri 9 EBC, vaalea suodatettu pohjahiivaolut, saksalaistyyppinen Helles. Valmistettu juhlistamaan Baijerin Reinheitsgebotin 500-vuotispäivää 23.04.2016, joulu- ja talviajan kausiolut 2015-16. Suositus tarjoilulämpötilaksi 7-12 ºC. Reseptinteossa ja valmistuksessa mukana LWT:n olutmestari Ville Vilénin kanssa Hyvä Tuomas 2014 Sakari Nupponen, Helsingin Uutiset –lehden päätoimittaja. Uutuus 16.10.2015.

Kertalasipullo repäisykorkilla 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,79 €. Hana olutravintoloissa, anniskeluhinta 6,50 € / 0,5 l.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.