Maisteri Frangén suojelee olutta – ainakin Simo-vehnää – vaikka ketjuihin kahlittuna!

Taiteilija Simo Frangén osaa iloita omasta Vehnäoluestaan täysillä. © Kuva: J.T. Laakso
Taiteilija Simo Frangén osaa iloita omasta Vehnäoluestaan täysillä. © Kuva: J.T. Laakso

Tamperelainen sosiologian maisteri Simo Frangén nimitettiin tiistaina (18.06.) Pyynikin Käsityöläispanimon oluiden suojelijaksi. Kesäkuun alussa toimiluvat saanut pienpanimo julkisti samalla olutuutuuksia: Simo Vehnäolut (4,5 %), Pikkuportteri (4,2 %) ja hieman luonnosvaiheessa oleva Portteri (7,0 %).

Simo Frangén ottaa suojelustehtävänsä silminnähden tosissaan. – Oluen suojelu on kuin luonnonsuojelua. Jos joku haluaa Simo-oluelle pahaa, olen valmis vaikka kytkemään itseni ketjuilla Simo-olueen enkä päästä irti, vaikka poliisit tulevat ja vievät meidät.

Ravintoloitsija-panimojohtaja Tuomas Pere on taustaltaan satakuntalaista sahdintekijäsukua. © Kuva J.T. Laakso
Ravintoloitsija-panimojohtaja Tuomas Pere on taustaltaan satakuntalaista sahdintekijäsukua. © Kuva J.T. Laakso

– Elämäni tähänastinen kohokohta on ollut poikavauvan isäksi tuleminen 7,5 vuotta sitten. Nyt on kiva kuin ympärillä on valtavasti tuoreita Pikku-Simoja, Frangén sanoo ja siemaisee lasista vehnäolutta.

Käsityötä talkoohengessä

Panimon perustaja Tuomas Pere kertoo toiminnan perustuvan alkuvaiheessa täysin vapaaehtoiseen talkootyöhön. – Meillä on 500 osakasta (näistä noin 100 on päätösvaltaisia A-osakkaita), joista parisenkymmentä osallistuu oluiden valmistukseen panimolla.

Osakkaat antavat tietonsa ja taitonsa yhteiseen käyttöön: tuotekehittelyyn, panimoteknologiaan, etiketinsuunnitteluun ja liimaamiseen, internet- ja facebook-sivustojen ylläpitoon, tiedotukseen, kuljetuksiin, laskutukseen. Palkkoja ei ole ollenkaan; ei edes Pere itse ole nostanut panimolta palkkaa.

Ari Nurminen esittelee Pyynikin Käsityöläis-panimon valmistusprosessin vaiheet. © Kuva J.T. Laakso
Ari Nurminen esittelee Pyynikin Käsityöläis-panimon valmistus-prosessin vaiheet. © Kuva J.T. Laakso

Pyynikin Käsityöläispanimo löysi talvella 200 neliön toimitilat Tesomalta teollisuusalueen hallista, jossa aiemmin toimi Atrian lihanjalostustehdas. Nyt seinänaapurina toimii pitopalvelu Makujen Laguuni, joka valmistaa panimon mäskistä leipää.

– Pyrimme tekemään yhteistyötä muiden paikallisten käsityöläisyritysten kanssa, Tuomas Pere sanoo. – Leipurin lisäksi esimerkiksi Tampereen Paahtimon kanssa suunnitellaan kahviportteria.

Panimolaitteisto on asennettu paikoilleen ja ensimmäiset tuotteet leviävät valikoimiin. Saksalaistyylinen Simo Vehnäolut on aluksi saatavilla pitkäkaulaisessa pullossa (0,33 l.) panimon omassa ravintolassa Bar 101 Beers Pyynikillä, muutamissa K-marketeissa ja Metrotukun kautta muuallakin.

* 101 Beers eli Sataykkönen, Pirkankatu 1, Tampere. Avoinna ma-to 17-01, pe, la 16-02, su 16-23. HUOM! Juhannuksen aikaan 21.-24.6. suljettu. Avataan taas ti 25.6. kello 17.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.