OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Urhon Pub 40 vuotta: Joka kuukausi uusi presidenttiolut

leave a comment »

St. Urho's Pub Helsinki

Jouko Nuoran maalaus (2008) kuvaa presidentti Kekkosta sahtihaarikka kourissaan. © Kuva J.T. Laakso

St. Urho’s Pub viettää tulevana vuonna 40-vuotisjuhlavuotta. Pohjalaisosakuntien Ostrobotnia-rakennuksessa toimiva olutravintola avattiin 7.6.1973.Juhlavuoden aikana St. Urho’s Pubissa voi nauttia joka kuukausi uutta olutta erikoisruoka-annoksen kanssa. Suomessa on tähän mennessä ollut 12 eri henkilöä tasavallan presidenttinä, joten jokainen olut ja annos on suunniteltu presidentin ominaisuuksien mukaan.

Kuukausittain vaihtuvan Presidentti-oluen valmistaa  porilainen pienpanimo Beer Hunter´s.

* Lue: OLUTVERKON testiryhmän arvioita kuukausittain Urhon pubin Presidentti-oluista.

* Tammikuu: Presidentti (6,0 %), vahva pohjahiivaolut, lager

Kaarlo Juho Ståhlberg (1865-1952), Presidenttinä 1919-25
Nimikkoannoksessa yhdistyy useita suomalaisia perusmakuja perinteisen omavaraistalouden tapaan. Ruisperunakuoreen kätketty hirvipaisti lisukkeina uunijuureksia ja puolukkaa.
Oluessa 0n puhtautta ja havumetsän tuntua. Meripihkan värinen vahva lager-olut saa lisämakua kuusenkerkistä.

* Helmikuu: Presidentti, belgityylinen pintahiivaolut, ale

Lauri Kristian Relander (1883-1942), Presidenttinä 1925-31
Annoksena ”karjalaisen maalaispoijan” tyyliin sienikastike ja punajuurisalaatti lämpimän maalaispateen kanssa.
Oluena belgialaistyyppinen mausteinen ale, jonka makumaailma ja prosentti on kuitenkin mieto, koska Suomessa elettiin hänen presidenttikaudellaan kieltolain aikaa.

* Maaliskuu: Presidentti (5,8 %), weizen-vehnäolut

Pehr Evind Svinhuvud (1861-1944), Presidenttinä 1931-1937
Ukko-Pekan nimikko-olut on tukeva baijerilainen vaalea vehnäolut. Kevätweizen virkistää ja lämmittää vajaan kuuden prosentin alkoholillaan.
Ruoka-annoksen pääraaka-aine on riista. Lautasella on villisianfileetä ja riistamakkaraa ryyditettynä hunajaportterikastikkeella ja persiljavalkosipuliperunalla.

* Huhtikuu: Presidentti , vaalea pohjahiivaolut, pils  

Kyösti Kallio (1873-1940), Presidenttinä 1937-1940
Ruoka-annoksessa on siikaa kahdella tavalla: paistettuna ja graavattuna. Lisäksi korvasienikastiketta ja tilliperunaa.
Rasvaisen kalan perinteinen kyytipoika on kuiva pils, juureva ja maanläheinen.

* Toukokuu: Presidentti , brittityylinen pintahiivaolut, ESB  

Risto Heikki Ryti (1889-1956), Presidenttinä 1940-1944
Nimikko-olut on vahvahko, hedelmäinen brittibitter. Tyyliä on usein kuvailtu sanoilla Extra Special Bitter.
Ruoka-annoksena pataruokaa: oluessa haudutettua fasaania.

* Kesäkuu: Presidentti , pohjahiivaolut, American lager

Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867-1951), Presidenttinä 1944-1946
Annoksena on paistettua hevosenfileetä salaattilisäkkeellä.
Olut on kesäisen kepeä sitrusmaisen aromaattinen American Lager sisältäen ripauksen paahtuneisuutta, mikä sitoo maun lihan paistettuun pintaan.

* Heinäkuu: Presidentti , saksalaistyylinen pintahiivaolut, alt

Juho Kusti Paasikivi (1870-1956), Presidenttinä 1946-1956
Ruoka-annoksessa on venäläistä vaikutetta – ja oluessa saksalaista. Smetanalla koristetun sampipiirakan lisukkeena on raikas tuorekurkkusalaatti.
Olut on düsseldorfilaisten esikuvien mukainen rapsakasti humaloitu altbier.

* Elokuu: Presidentti , pohjahiivaolut, saksalaistyylinen schwarzbier, mustaolut

Urho Kaleva Kekkonen (1900-1986), Presidenttinä 1956-82
Urkin kalansaaliista ruokalistalle pääsee taimen, grillattuna ja valkoviinillä viimeisteltynä.
Olueksi pannaan musta olut, hituisen savuinen schwarzbier.

* Syyskuu: Presidentti (6 %), Itämeri Portteri, pintahiivaolut  

Mauno Henrik Koivisto (s. 25.11.1923), Presidenttinä 1986-1994
Teemaolut on satamiin ja laivaliikenteeseen liittyvä Itämeri Portteri.
Ruokana on sesongin mukaisesti haudutettua sorsaa.

* Lokakuu: Presidentti , pintahiivaolut, India Pale Ale eli IPA

Martti Oiva Kalevi Ahtisaari (s. 26.6.1937), Presidenttinä 1994-2000
Olutvalintana India Pale Ale.
Ruoaksi humalankatkeralle oluelle lämpimiä cajun-mausteisia ribsejä ja kylmää tervapossua.

* Marraskuu: Presidentti , pohjahiivaolut, bock

Tarja Kaarina Halonen (s. 24.12.1943), Presidenttinä 2000-12
Ruokana makkaraa, juureksia ja leipää, punajuuren värjäämä makkarapata, joka tarjotaan limpusta.
Oluena vaalea vahva bock.

* Joulukuu: Presidentti , pintahiivaolut, stout

Sauli Väinämö Niinistö (s. 24.8.1948), Presidenttinä 1.3.2012 alkaen
Oluessa on aavistuksen verran savua, tyyliksi on määritelty ”kuiva nokipannu-stout”.
Ruokaa sovitetaan kahvin makuun mokkakastikkeen avulla. Se maustaa mureaksi haudutetun poron potkaa.

Mainokset

Written by Toimittaja

28.12.2012 klo 14:56

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: