OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 26-18: Mukava seurusteluolut isossa ’tölkissä’

leave a comment »

* Prykmestar NokkosPils, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki

Pisteitä: 91 / 100

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Kesä jatkuu vääjäämättömästi – ja kelit vaihtelevat tutusti. Viileyttä voi paeta – ja helteen hikeä poistaa – saunassa. Mukava porukka ja iso tölkki tai pieni tynnyri maukasta olutta, ehkä vielä grillattavaakin. Nykyinen Uudenkaupungin panimo on toiminut juhannuksen aikaan jo tasan kymmenen (10) vuotta. Alkuvuosista saakka oluita on pakattu myös viiden litran vetoisiin pikku tynnyreihin. Ja kun olut on maustettu hyvin perinteisellä suomalaisella yrtillä, nokkosella (Urtica dioica), joka tässä muodossa ’polttaa mieltä, ei kieltä’ saadaan hauska kansanperinnetapahtuma aikaan. Nokkonen on yrttinä luonnossa parhaimmillaan alkukesästä. Toinen suomalaiseen kansanperinteeseen, ja saunaan, ja myös oluenmaustamiseen liittyvä viheryrtti on koivunlehti. Koivusta valmistetaan vihdat / vastat saunomista varten. Parhaat vihdantekopäivät – myös talveen saakka säilyttämisen kannalta – ovat 18.-20.06. ja 19.-21.07.2018. Näin sanoo vihdanteon maailmanmestari vuodelta 2001 Pentti Hakala Ikaalisista. Ikaalisten Saunafestivaalit järjestetään 23. kerran 13.-15.07.2018. 

Muistutettakoon jälleen kerran, että kyselytutkimusten mukaan suomalaisten mieluisin saunajuoma on…. olut! 

vaspprmnokkospils15tynnyri5lVäri on vaalea, ruskehtavan keltainen, läpinäkyvä, hieman samea. Vaahto on valkoinen, aluksi runsas, jättää pitsikuvioita lasin reunoille, haihtuu nopeasti. Tuoksu on ruohomainen, yrttimäinen, koiranputkimainen, hienoinen diasetyylin vaikutelma. Maku on kevyt, pehmeän ruohomainen, yrttimäinen, kuivakka, vaisu, lyhyt jälkimaku.

Ruokajuomana grillilihan, -juuresten, -makkaran ja vartaiden kanssa. Viiden litran pikkutynnyri sopii hyvin illanistujaisten ja saunan jälkeisen seurustelun juomaosuudeksi.

vasptunnustummaLaitilan Wirvoitusjuomatehtaan oluentekijä Jani Vilpas perusti työkaverinsa myyntisihteeri Heidi Jaakkolan kanssa Laitilan naapuriin Uuteenkaupunkiin oman panimon syksyllä 2007. VASP:n ensimmäiset tuotteet tulivat markkinoille juhannusviikolla vuonna 2008, tasan kymmenen vuotta sitten. Juhannuksen jälkeen kaikki olut oli myyty loppuun kaupungin keskustassa entisessä puhelinlaitoksessa toimineen panimon varastosta. Myöhemmin (2014) VASP siirtyi teollisuusalueelle uuteen rakennukseen.

Vasp Prykmestar Nokkospils 2015 ploVASP valmisti ensimmäisen NokkosPils -oluen (4,5 %) raumalaisen Ruokapuoti Lumon tilauksesta kevättalvella 2013. Nokkoset toimitti Savonlinnan Yrttipaja. Kiinnostava olut levisi jonkin verran myös Rauman ulkopuolelle, olutravintoloiden hanoihinkin. Lumo valmistutti olutta muutaman tuotantoerän verran. VASP:n oma 5,2-prosenttinen Prykmestar NokkosPils on ollut kesän kausituotannossa vuodesta 2015 alkaen.

Ruokapuoti Lumo jatkaa edelleen pienpanimotuotteiden jakelua, nykyisin toinen myymälä on Tampereella. 

J.T. Laakso

5,2 %-til., kantavierre 12,7 (Alko 12,5) °P, katkeroainepitoisuus 28 (Alko 33,0) EBU, väri 11 EBC, energia 50,0 kcal / 100 ml, vaalea pohjahiivaolut, suodattamaton, nokkosilla maustettu täysmallasolut, pils, Kellerbier. Suositus tarjoilulämpötilaksi  ºC. Uutuus 2015 (5,2 %), 2013 (4,5 %).

Tynnyri 5,0 l. Alkon vähittäismyyntihinta 40,37 €, kesäolutvalikoima. Valmistajalla myös lasipullo 0,5 l. vähittäismyyntihinta 4,09 € sekä keg-tynnyriversio.  

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Mainokset

Written by Toimittaja

25.06.2018 klo 08:25

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: