Rautatientorin panimotapahtuma käynnistyi leppeässä rankkasateessa

Heinäkuinen torstai kirkastui Helsingissä hellelämpötilan vallitessa. Aamupäivän aikana kuitenkin hämärtyi – pimeni – ja taivaalta alkoi ropista lohduton sade. Lämpömittarin lukema laski viisi astetta 20:een. Sääennuste lupaa iltaa kohden poutaa, sateista perjantaina ja helteistä lauantaina.

Maatilapanimo Hollalan Hirvi ripusti tunnuksensa näkyvästi festivaaliyleisön päälle. © Kuva J.T. Laakso

Rautatientorin pienpanimotapahtuma Suuret Oluet – Pienet Panimotalkoi kuitenkin suunnitelmien mukaisesti puoliltapäivin. 100-paikkaisessa olutteltassa lämmin, tuuleton kesäsade ei juuri haittaa.

Sopp11: Opiskelijatytöt Vietnamista maistelevat suomalaisia oluita.
Helsingissä opiskelevat vietnamilaistytöt maistelevat suomalaisia pienpanimo-oluita. Maukkaita? – No vähän riippuu tuotteesta… © Kuva J.T. Laakso

Lauantaihin saakka kestävään SOPP-tapahtumaan osallistuu 13 panimoa eli ennakkotiedoissa mainituista helsinkiläinen ravintolapanimo Perhon Panimo on jäänyt pois. Kahdeksatta kertaa järjestetystä tapahtumasta vastaa yksi pienpanimo, sahtia, olutta, siideriä ja tisleitä valmistava Lammin Sahti Oy Hämeenlinnan Lammilta.

* Lue aiemmin kesällä laadittu uutinen: SOPP Helsingissä 2011 tuoteluetteloineen.

Alle puolet pienpanimoista mukana

Suomessa toimii tällä hetkellä kaikkiaan lähes kaksi kertaa enemmän pieniä olutpanimoita. Muita ovat ainakin: Ravintolakoulu Perhon Panimo, Helsinki, Turun Panimo Oy, Koulu, Turku, Stallhagen Ab, Godby, Ahvenanmaa, Kuninkaankartanon Panimo, Hämeen Ammattikorkeakoulu, Mustiala, Tammela, Keudan Panimo, Keski-Uudenmaan Ammattioppilaitos, Kerava, Karhupanimo, Pori (Oy Sinebrychoff, Kerava / Carlsberg Group, Tanska), Savonniemen Oluttehdas Oy, Huvila, Savonlinna, OPR Oy Polarmallas, Oulu, Finlandia Sahti Ky, Forssa (siirtymässä Sastamalaan), Matti Punakallio Ky, Hartola (sahtipanimo), Viini-Heila Oy, Heinola / Asikkala (valmistaa myös sahtia ja siidereitä). Lisäksi ainakin kaksi uutta pientä olutpanimoa on parhaillaan käynnistämässä toimintaansa.

Toistakymmentä suomalaista pientä viinitilaa valmistaa siideriä. Näkyvimpiä siiderin- tai lonkeronvalmistajia (ei lainkaan oluenpanoa) ovat Pernod Ricard Finland Oy, Helsinki (tuotanto: Turku) / Pernod Ricard AS, Pariisi, Ranska, Pramia Oy, Ilvesjoki, Ciderberg Oy, Lohja, Real Ciderhouse Oy, Littoinen (tuotanto: Kaarina), FinnSpring Oy, Sykäräinen.

Suomessa valmistetaan 430 miljoonaa litraa olutta vuodessa

Kolme suurta suomalaista panimoa valmistaa kaikkia panimotuotteita eli oluita, siidereitä ja long drink –juomia: Oy Hartwall Ab, Helsinki (tuotanto: Lahti) / Heineken Group, Alankomaat, Olvi Oyj, Iisalmi, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Carlsberg Group, Tanska.

Suuret valmistajat tuottivat vuonna 2010 olutta lähes 425 miljoonaa litraa (-5,7 % vuodesta 2009), siideriä 35 miljoonaa litraa (-5,4 %) ja long drink -juomia 55 miljoonaa litraa (-2,3 %).

Parinkymmenen pienpanimon tuotanto on yhteensä noin 4 miljoonaa litraa eli noin yksi (1) prosentti kotimaisesta oluentuotannosta.

Maahantuonti mukaan lukien mietojen alkoholijuomien kokonaiskulutus Suomessa oli viime vuonna 468,7 miljoonaa litraa (87,4 litraa / asukas) olutta, 56,5 milj. l. (10,5 l. / as.) siideriä ja 61,1 milj. l. (11,4 l. / as.) long drink –juomia. Alkoholijuomien kokonaiskulutus sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna oli 10,0 litraa asukasta kohden vuonna 2010. Edelliseen vuoteen verrattuna laskua oli 2,1 %.

Tilastolähteet: Panimoliitto, Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos, lehtitiedot.

Yksi vastaus artikkeliiin “Rautatientorin panimotapahtuma käynnistyi leppeässä rankkasateessa

  1. Torstaiaamun Hesari kertoo, että ”pienpanimoiden olut virtaa rautatientorilla”. Siis VIRTAA! Ja jutussa vielä kahteen kertaan, varmemman vakuudeksi. Toivottavasti sadeveden ryöpyissä ei ole kovin paljoa olutta virtaamassa viemäriin, hukkaan.
    ”Etelän metia” taas liikkeellä…

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.