OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Hyvä Tuomas 2009 on Mika Heikkinen, porilainen beer hunter

with one comment

Mika Heikkinen ja Tuomaan Tynnyri

Mika Heikkinen Porista on vuoden 2009 Hyvä Tuomas. © Kuva J.T. Laakso

Panimoravintola Beer Hunter’sin ravintoloitsija, oluenpanija ja viskitislaaja Mika Heikkinen nimettiin tänään Vuoden 2009 Hyväksi Tuomaaksi.

Tunnustusnimitys ansioista olutkulttuurin edistämiseksi on annettu jo vuodesta 1994 alkaen olutseura Mallassaunan aloitteesta.  Aivan ensimmäisten vuosien jälkeen edellisten vuosien ”Vanhat Tuomaat” valitsevat keskuuteensa uuden Hyvän Tuomaan.

Samassa yhteydessä oluenjuojien ryhmä valitsee Pahan Nuutin, olutkulttuurin pahimman nakertajan. Tänä vuonna Pahaksi Nuutiksi paljastui Keskustapuolueen puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen.

Sinikka ja Aku Heikkinen pitivät Porissa olutbaari Riihitupaa ja perhe perusti pubin vuonna 1998.  Aku Heikkinen kävi Mustialan pienpanimokurssin, mistä saatiin kipinä oluenvalmistukseen. Mika otti ohjakset vanhemmiltaan vuonna 2000 ja muutti Beer Hunter’sin orastavan uuden olutkulttuurin mukaiseksi laajan kansainvälisen valikoiman olutravintolaksi. Ensimmäiset omat oluet valmistettiin Teerenpelin ravintolapanimossa Lahdessa, mutta pian oman olutravintolan nurkkaan asennettiin panimolaitteisto ja toinen toistaan kiinnostavampia oluterikoisuuksia on valmistunut maisteltavaksi. 

Boris Orlon viitoittamaa tietä

Mika Heikkisen ensimmäisten oluiden reseptien kehittelyyn osallistui ylipanimomestari Boris Orlo (k. 2007), maailmankuulun Sinebrychoffin Portterin kehittäjä – ja kaikkien aikojen toinen Hyvä Tuomas vuodelta 1995.

Beer Hunter’sin oluet on nimetty Mufloni-merkin mukaan. Mufloni on Korsikalta kotoisin oleva kippurasarvinen lammasrotu, joka kotiutettiin Suomeen vuonna 1939 Inkooseen ja vuonna 1949 Poriin. Uusin olut on Mufloni Rakau (4,7 %), joka valmistui viime perjantaina 18.12. ja on saatavilla ainoastaan Beer Hunter’sin hanassa.

Mufloni Stout (7,0 %) valittiin Vuoden Olueksi 2000 Helsingin Olutfestivaalilla. Muflonator-tuplapukki (6,5 %) on sijoittunut hopeasijalle vuonna 2008 ja pronssille vuonna 2000 Helsingin Olutfestivaalilla. Ravintolapanimo valmistaa myös yhden erän Mufloni Sahtia (6,7 %) keväisin. Keväällä 2008 Beer Hunter’s hankki omat pullotuslaitteet. Tuotteiden ulosmyyntioikeutta suoraan asiakkaiden mukaan Porin keskustassa torin laidalla sijaitsevalla pienpanimolla ei tietenkään kuitenkaan ole.

Kesällä 2009 Mika Heikkinen vieraili Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla valmistamassa ensimmäisen Yhteistyössä on voimamme -oluen. Mufloni Stout (4,7 %) on levinnyt kaikkialle maassamme ja tehnyt tunnetuksi tämän päivän porilaista oluenvalmistusta.

Hyvän Tuomaan tehtävänä on kantaa arvokkaasti ja edustavasti Tuomaan tynnyriä olallaan vuoden ajan. – Sellaisen lupauksen voin antaa, että aikanaan Virosta hankittu puinen tynnyri kunnostetaan ja vuoden päästä se on täynnä olutta, Mika Heikkinen lupaa. Puuseppiä löytyy Porista, mutta varsinainen tynnyrintekijä on ainakin Raumalla. 

Beer Hunter’s on myös Suomen ensimmäinen mallasviskitislaamo. Se aloitti toimintansa 8.11.2001 klo 18.00 ja 25.11.2004 pullotettiin ensimmäinen erä uusissa tammitynnyreissä kypsytettyä Old Buckia.  Old Buck on nimetty Jim Murrayn Whisky Bible -opaskirjassa (2009) Manner-Euroopan parhaaksi viskiksi.  

Panimoravintola Beer Hunter’s, Antinkatu 11, Pori.
200 asiakaspaikkaa, kesäterassilla 60 paikkaa.

Lue alla OLUTVERKON arviot Beer Hunter’sin ja Mika Heikkisen oluista.

Kaikki Hyvät Tuomaat 1994 – 2009!

 Beer Hunter’s Pub, Mika Heikkinen   Arviot: OLUTVERKKO / J.T. Laakso

 * Mufloni Stout III, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

4,7 %-til., kantavierre , katkeroainepitoisuus 45 EBU, väri 107 EBC, tumma suodattamaton pintahiivaolut, kuiva stout. Vieraileva oluentekijä ja reseptin kehittäjä Mika Heikkinen, Ravintolapanimo Beer Hunter’s, Pori

Väri on tumma, musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskea, tiheä, laskeutuu nopeasti niukaksi, jättää pisikuvioita. Tuoksu on paahteinen, vihtamaisen kuiva ja katkeroinen. Maku on täyteläinen, vahva, kuiva, paahteinen, kahvimainen. Hyvin onnistunut esimerkki luonteikkaasta, alkoholipitoisuudeltaan miedosta, tyylikkäästä oluesta. Mufloni Stout on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ”Yhteistyössä on voimamme” –pienpanimohankkeen ensimmäinen tuote, yhdessä porilaisen Beer Hunters –olutravointolan kanssa. Ja lopputulos onnistuu loistavasti.

Kierrätyslasipullo repäisykorkilla 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 3,29 e. (20.12.2009)

 

* Mufloni Kippurasarvi, Ravintolapanimo Beer Hunter’s Ky, Pori

8,5 %-til., tumma Imperial IPA, pintahiivaolut.

Väri on tumma, ruskea, samea. Olut suorastaan pursuaa pullonsuusta ulos kun kruunukorkin avaa. Vaahto on ruskehtava, hieman epätasainen, laskeutuu rauhoituttuaan nopeasti ja kestää pitsimäisenä lasin reunoilla ja kantena oluen päällä. Tuoksu on vahva, hedelmäinen, hapan. Maku on täyteläinen, vahva, luonteikas, haasteellinen, kirpeän hedelmäinen, yrttimäinen, vahvasti katkeroinen. Valmistuksessa käytetään aromihumalia Uudesta Seelannista. Pullon pohjalla on vahva hiivakerros eli olut jatkaa käymistä pullossa.

Kierrätyslasipullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,50 e. (19.10.2009)

Väri on tumma, salmiakkimainen, samea. Vaahto on valkea, vähäinen, haihtuu nopeasti. Tuoksu on voimakas, kaukaa nouseva, katkeroinen. Maku on täyteläinen, rapsakka, vahva, yrttimäinen, lievästi siirappimainen, vahvan katkeroinen jälkimaku. Ensimaistelussa mahtava IPA (India Pale Ale) oli Helsingin Olutfestivaalilla 15.5.2009, kun porilainen ravintolapanimo julkisti kolme pullotettua uutuuttaan. Pintahiivaoluen säilyvyys on kuusi kuukautta.

Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,50 e. (20.05.2009) 

 

* Mufloni Stout III, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila ja Pori

4,7 %-til., kantavierre , katkeroainepitoisuus 45 EBU, väri 107 EBC, tumma suodattamaton pintahiivaolut, kuiva stout. Vieraileva oluentekijä ja reseptin kehittäjä Mika Heikkinen, Ravintolapanimo Beer Hunter’s, Pori

Vuodesta 1998 Porissa toimineen Ravintolapanimo Beer Hunter’sin ravintoloitsijan ja olutmestarin Mika Heikkisen kehittämästä Mufloni Stoutista (7,0 %-til.) – Helsingin Olutfestivaalin Vuoden Olut 2000 – on muotoiltu mieto versio yhteistyössä Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan panimopäällikkö Ville Vilenin kanssa. Uutuustuote tulee markkinoille pullotettuna päivittäistavarakaupan hyllyille heinäkuun puolivälistä 2009 alkaen.

Mufloni Stoutin väri on musta, valoa vasten reunoilla hienoinen punertava vivahde. Vaahto on ruskea, runsas, tasainen, hienojakoinen, keskikestävä. Tuoksu on kahvimainen, paahtunut, kuiva. Maku on täyteläinen, paahtunut, kahvimainen, rutikuiva, voimakas humalointi Hallertau- ja Cascade-lajikkeilla tasapainottaa ja vahvistaa muutenkin tuhtia runkoa. Valmistuksessa käytetyt mallaslajikkeet ovat pils, karamelli ja suklaa. Lisäksi käytetään paahdettua ohraa. Hiiva on Laitilan oma hiiva, mikä yhdistää tuotteen yleiseen Laitilan oluttyyliin.

Mufloni Stout tuo kuluttajan ulottuville melkoisen ainutlaatuisen herkuttelumahdollisuuden. Vertailukohteista voi mainita Stadin Panimon Mokka Stoutin (5,1 %-til.) ja muut pohjoismaisten pienpanimoiden äärimmäisyyksiin paahdetut ja kuivatut erikoisuudet, mutta kyllä Guinness Draugh (4,2 %-til.), irlantilaisen dry stoutin tyylinluojakin tulee mieleen.

Mufloni Stout on Laitilan ja Beer Hunter’sin tuotanto- ja jakeluyhteistyön pilottikokeilu. Olutta on valmistettu 20000 litraa, siivilöinti ja pullotus on tehty 13.7.2009 ja ensimmäiset erät kauppojen hyllyillä seuraavana päivänä. Stoutia pakattiin myös 18 tynnyriin, kaikki Beer Hunter’sille Porissa. Tuoreeltaan testattuna (15.7.) Mufloni Stout on parhaimmillaan: tuore, tasapainoinen, vahvasti luonteikas, maukas ja herkullinen. Hanaversion ja pullotetun tuotteen välillä ei ole eroja.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 4,80 e, ainoastaan Panimoravintola Beer Hunter’s, Pori. (15.7.2009, Pori)

* Mufloni Sahti, Ravintolapanimo Beer Hunter´s Ky, Pori

6,66 %-til., tummahko sahti. Sahtimestari Mika Heikkinen.  

Väri on tumma, ruskea, samea kuin mutavelli. Vaahto on vitivalkoinen, epätasainen, melko paksu. Tuoksu on katajainen, toffeemainen. Maku on täyteläinen, hedelmäinen, pehmeän päärynäinen, voimakkaan luonteikas, vahvasti katajainen. Sahtipäivien paras sahti!

Hana 0,25 l., anniskeluhinta 3,20 e. (St Urho’s Pub, Hki, Suomalaiset Sahtipäivät 13.05.2009)

 

* Mufloni Dark Lager, Ravintolapanimo Beer Hunter’s Ky, Pori

5,5 %-til., kantavierre 13 p-%, tumma suodattamaton lager

Väri on tumma, punaruskea, läpinäkyvä, sameahko. Vaahto on valkea, runsas, laskeutuu nopeasti ja haihtuu kokonaan. Tuoksu on makean maltainen, karamellimainen, diasetyylimainen. Maku on täyteläinen, makea, karamellimainen, maltainen, marjainen, kirsikkainen, hapahko. Humalalajike on tšekkiläinen Zatec. Luonteikas pienpanimo-olut, jonka tapaisia itäisessä Euroopassa tapaa usein.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 4,80 e. Ainoastaan Beer Hunter’s, Pori. (15.7.2009, Pori)

 

* Mufloni Light Lager, Ravintolapanimo Beer Hunter’s Ky, Pori

5,5 %-til., kantavierre 12 p-%, vaalea suodatettu lager

Vuonna 1998 perustetun porilaisen pienpanimon ensimmäinen suodatettu olut! Alkukesällä 2009 Beer Hunter’sin olutmestari Mika Heikkinen oli vierailevana panijana Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla. Varastossa lojui paketti käyttämättömiä, neliönmuotoisia suodatusliinoja, jotka olivat jääneet Laitilassa pois käytöstä. Heikkinen osti filtterit välittömästi ja päätti kokeilla suodatusta kotipanimossaan. Oluen suodattaminen eri vaikuta makuun. Korkeintaan oluen ulkonäkö ja kirkkaus muuttuu suodatuksessa. Pienpanimot eivät useimmiten suodata oluita. Myöskään tyylin mukaista vehnäolutta ei ole tapana suodattaa.

Vaalean Muflonin väri on vaalea, syvän kullankeltainen, täysin tasaisen kirkas. Hiilidioksidikuplia nousee tuskin havaittavasti lasissa. Vaahto on valkoinen, runsas, tasajakoinen, laskeutuu nopeasti. Tuoksu on tuhdin maltainen. Maku on täyteläinen, vahva, luonteikas, maltainen, lämmittävän viljainen.

Hana 0,5 l., anniskeluhinta 4,80 e. Ainoastaan Beer Hunter’s, Pori. (15.7.2009, Pori)  

 

* Mufloni Kippurasarvi, Ravintolapanimo Beer Hunter’s Ky, Pori

8,5 %-til., tumma imperial IPA, pintahiivaolut

Väri on tumma, salmiakkimainen, samea. Vaahto on valkea, vähäinen, haihtuu nopeasti. Tuoksu on voimakas, kaukaa nouseva, katkeroinen. Maku on täyteläinen, rapsakka, vahva, yrttimäinen, lievästi siirappimainen, vahvan katkeroinen jälkimaku. Ensimaistelussa mahtava IPA (India Pale Ale). Helsingin Olutfestivaalilla 15.5.2009 porilainen ravintolapanimo julkisti kolme pullotettua uutuuttaan. Säilyvyys on kuusi kuukautta.

Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,50 e.

 

* Mufloni Pässinpää, Ravintolapanimo Beer Hunter’s Ky, Pori

6,5 %-til., tumma ale, pintahiivaolut.

Väri on tumma, . Sour ale on belgityyppinen hapan olut, maltainen, vahvasti hapan.

Helsingin Olutfestivaalilla 15.5.2009 porilainen ravintolapanimo julkisti kolme pullotettua uutuuttaan. Säilyvyys on kuusi kuukautta.

Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,50 e.

 

* Mufloni Muflonator, Ravintolapanimo Beer Hunter’s Ky, Pori

6,5 %-til., tumma lager, double bock.

Väri on tumma. Tuplapukki-pohjahiivaolut, jossa maistuu kahvimainen ja paahteinen, pehmeä maku. Palkintoja hopeaa 2000 Tummien Oluiden Tori, Tre, pronssia 2000 HBF, hopeaa 2008 HBF. 

Helsingin Olutfestivaalilla 15.5.2009 porilainen ravintolapanimo julkisti kolme pullotettua uutuuttaan. Säilyvyys on kuusi kuukautta.

Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,50 e.

 

Advertisement

Written by Toimittaja

21.12.2009 klo 14:09

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hyvä Mika ja Pori! Onnittelut täältä Turuust!

    Tykkää

    Matti W.

    23.12.2009 at 11:14


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: