OlutSuomi – Viikon Olut 18-24: IPA-tyyli on ollut heikoilla hybridiaikana, mutta…

* One by one, FrauGruber Brewing GmbH, Gundelfingen an der Donau, Augsburg, Baijeri, Saksa  

Pisteet 93 / 100.

Historiallinen IPA-etiketti.

Nykyisin tuntuu – melkein – hyvältä, kun saa maisteltavakseen vanhan kunnon India Pale Ale -tyyliin pyrkivän uutuusoluen. Kaksi vuosikymmentä sitten uutta IPAa odoteltiin aina porukalla, hyvin järjestäytyneessä jonossa olutpubin tiskillä, parhaissa tapauksessa jo oven takana odottamassa avautumista.

Nythän tilanne on päinvastoin: oudoista ulkomaankielellä merkityistä oluista on viisasta tarkistaa, mitä ne ovat. Ja brittiläisen IPAn pikkuserkku APA (American (India) Pale Ale) kaikkine versioineen (WC-IPA, NZ-IPA, NE-IPA, Vermont-IPA… vain mielikuvitus ja maailmankartta rajoittavat ’uutuuksien’ keksimistä) kannatta usein unohtaa. Niin usein niihin pettyy.

MUTTA: sitten kun eteen osuu oikein kunnolla ja puhtaasti rakennettu IPA tai jopa NE-IPAkin, niin tyytyväisyydellä ei ole rajoja. Tuttuja, arvostettuja IPA-oluita kannattaa aina silloin tällöin maistella.

© Kuva J.T. Laakso.

Oluen väri on vaalea, keltainen haalea, läpinäkyvä, samea. Vaahto on valkoinen, niukka, tiheä, takertuu vähäisessä määrin lasin laitoihin. Tuoksu on hedelmämäinen, kuivan sitrusmainen, alkuvaikutelma jopa appelsiinimainen.

Maku on kevyt, kuiva, kuivan hedelmämäinen, hapokkaan sitrusmainen, katkeromainen, ei lainkaan mehumainen eikä sumuolut, vahvojen prosenttien aromit ovat haihtuneet jonnekin, nyky-neipaksi kuitenkin harvinaisen luonteikas, maukas, juotavuus on helppo, katkerot eivät riitä pehmeään jälkimakuun saakka.  

Valmistusainekset ovat vesi, ohramallas, vehnämallas, kauramallas, citra-, talus- ja simcoe-humalat sekä hiiva. Ruokajuomana helppo raikas olut sopii yleispätevästi.  

Lapsuudesta saakka kavereina olleet Enzo Frauenschuh ja Matthias Gruber perustivat baijerilaispanimon vuonna 2016. Hauska nimi tuli miesten sukunimiä sopivasti yhdistelemällä. Panimon keskeinen ajatus on valmistaa kahden perustajia kiinnostavan tyylin mukaisia oluita: tietenkin saksalaisia ja myös yhdysvaltalaisia. ‘Yksi kerrallaan’ (One by one) noudattaa lähinnä jälkimmäisen olutkulttuurin vivahteita.

– J.T Laakso 

12,0 %-til., tumma pintahiivaolut, Barley Wine, portviinitynnyreissä kypsytetty Wheat Wine, ‘vehnäviini’; BA eli ‘barrel aged’. Oluen nimi suom. ‘aika’. Kehitetty yhteistyössä Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan (Freising, Baijeri, Saksa) -panimon kanssa. Cellar series. kantavierre 29,0 (Alko 29,4) °Pl, katkeroainepitoisuus 25,0 IBU (Alko 33,0 EBU), väri EBC; ravintosisältö / 100 ml. energia 110,0 kcal /  kJ, rasva g, josta tyydyttynyt rasva g, hiilihydraatit g, josta sokeri g, proteiini g, suola g. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12-16 ºC. Pääpanimomestari Martin Vahtra. Panimo perustettu 2011, uusi panimotila 2018 lopulla. Uutuus loppukevät 2023. 

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 7,98 €. Maahantuoja Servaali-Olvi Oyj, Hki / Iisalmi. (P.E. –pvm 23.02.2041).  

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.