Malmgårdin X-portteri maailman paras sarjassaan World Beer Awardseissa

mgpXporter18worldsbestLoviisassa valmistettu Malmgård X-Porter (7,0 %) on nimetty maailman parhaaksi vahvaksi portteriksi brittiläisessä World Beer Awards -kilpailussa. 

Portteri / Stout -tyylillä on kuusi sarjaa: Portteri; Stout; Makea (sweet) / Milk / Oatmeal Stout; Maustettu Stout / Portteri; Vahva Portteri sekä Imperial Stout. Sarjojen voittajista paras nimetään lopulta Maailman Parhaaksi Portteriksi. 

Kilpailun tuomarointi on vielä kesken, mutta sarjojen mitalistit ovat jo alkaneet uutisoida sijoitustaan, Malmgårdin panimon tapaan. Sarjojen Maailman Parhaat julkistetaan 15. syyskuuta. 

Olutsarjoja on kahdeksan: Vaalea olut; Tumma olut; Vehnäolut; Lager (pohjahiivaolut); Portteri / Stout; Maustettu olut; Hapanolut sekä Erikoisuus. 

Vuoden 2018 kilpailuun osallistuu 490 panimoa 50 maasta, pienpanimoista kansainvälisiin jätteihin. Tuotteita kahdeksassa sarjassa on yhteensä 2300. 

Kustannusyhtiö Paragraphin vetämän kilpailun kotipaikka on Norwitch Norfolkissa Iso-Britanniassa, mutta kisailu on maailmanlaajuista. World Beer Awardseja on jaettu vuodesta 2007, eli nyt on 12. kerta. Alkuvuosina lopputuloksena oli vain Maailman Parhaan Alen (pintahiivaolut) ja Maailman Parhaan Oluen (pohjahiivaolut) valitseminen – muutamana vuonna nimettiin ainoastaan Ale. 

Vuodesta 2012 on valittu myös Maailman Paras Design eli pullomuotoilu tai etikettisuunnittelu. Nykyiset kahdeksan sarjaa ja design ovat olleet kiipailussa vuodesta 2015 alkaen. 

Viime vuonna (2017) myös siiderisarja tuli mukaan.

savonniemihuvilaporter08plo mgpXporter15plo mgpXporter18uusiploMalmgårdin panimon Malmgård X-Porter on ollut tuotannossa vuodesta 2008, silloin vielä nimeltään Huvila X-Porter (7,0 %) ja sitä kuvattiin sanoilla Traditional Baltic Porter, perinteinen balttiportteri. Oluen valmisti silloinen Savonniemen Oluttehdas, joka toimi Huvilassa Savonlinnan ytimessä.

Pernajassa, myöhemmin kunta liittyi Loviisan kaupunkiin portterin nimi muuttui Malmgård X-Porteriksi. Kautta vuosikymmenen olut on valmistettu saman reseptin mukaan.

Loviisan Pernajassa, Malmgårdin kreivinlinnan entisessä tallirakennuksessa toimiva panimo kuuluu nykyisin MBH Breweries Oy (Micro Beverage Holding, entinen Saimaan Juomatehdas Oy) -konserniin yhdessä mikkeliläispanimon kanssa.

Malmgårdin panimon (ja Savonniemen Oluttehtaan) perustaja, toimitusjohtaja ja panimomestari on Tuomas Markkula, Maailman Parhaan Vahvan Portterin suunnittelija.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.