OLUTVERKON Viikon Olut 35-17: Mieto mutta vahvan luonteikas Gose-olut

* Gose to Hollywood, To Øl, Kööpenhamina, Tanska; valmistuspaikka: De Proef Brouwerij, Lochristi-Hijfte, Belgia

Pisteitä: 93 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Gose on hyvin perinteinen saksalainen paikallisoluttyyppi, joka on nykyisen olutvallankumouksen aikana nostettu kokeiltavien sarjaan kaikkialla vallankumouksen eturintaman maissa, myös esimerkiksi Suomessa ja Tanskassa. Alkuperäiset Goset valmistettiin itäisessä Saksassa Hallen ja Leipzigin alueilla.   

toolgosetohollywoodplodeproefVäri on vaalea, keltainen, läpinäkyvä, samea. Vaahto on valkea, niukka. Tuoksu on voimakkaan hedelmämäinen, appelsiinimainen, kuiva.

Maku on kevyt, hapan, suolainen, kuiva, appelsiinimainen, tasapainoinen, maukas. Gose-oluttyyli on perinteinen saksalainen erikoisuus, jonka piirteitä ovat suolaisuus ja happamuus.

Valmistuksessa käytetään keksi-, pilsner-, vehnä- ja Cara Pils -karamellimallasta, mallastamatonta vehnää, citra-humalia, appelsiinia ja suolaa. Appelsiininkuori lisätään keiton loppuvaiheessa ja appelsiini käymisen jälkeen.

Hollywood-Gose maistuu parhaiten hyvin viilennettynä aurinkoisena kesäpäivänä esimerkiksi mukavan olutravintolan terassilla.

Television virityskuvaan perustuvan etiketin on suunnitellut Kasper Ledet

toolbryggeri10torejatobias
Tore Gynther (vas.) ja Tobias Emil Jensen.

Tore Gynther ja Tobias Emil Jensen olivat koulukavereita Det Fri Gymnasiumissa Nørrebrossa Kööpenhaminassa. He jäivät oppituntien jälkeen koulun keittiöön kokeilemaan oluenvalmistusta. Ensimmäinen kaupallinen olut valmistui vuonna 2010. 

tooldk10tunnusTo Øl on ollut alusta saakka vieraspanimo eli tuotteet valmistetaan muilta panimoilta vuokratuilla laitteilla. Vakiintumisesta ja kasvusta huolimatta tästä halutaan edelleen pitää kiinni: kosketus oluenvalmistuksen kenttään säilyy paremmin kuin pelkästään omissa nurkissa toimimalla.

Panimo on yhteistyössä ravintola Mikropolisin kanssa kuitenkin avannut toukokuussa 2016 Nørrebron sydämeen Brus-nimisen panimopubin, jossa tarjotaan tuoreita erikoisuuksia suoraan tankeista. 32 hanan pubin osoite on Guldbergsgade 29F. Brus Bar avattiin myös Oslossa Norjassa vuoden 2017 alussa.

Tore Gynther on To Ølin toimitusjohtaja. Sen sijaan toinen perustaja ja panimomestari Jensen jäi pois panimosta vuonna 2016.

Panimon vuosituotanto on 850000 litraa (2015, Alkon saama tieto).

J.T. Laakso

3,8 %-til., kantavierre 9,0 °P, katkeroainepitoisuus 17,0 EBU, väri 11,8 EBC, vaalea pintahiivaolut, Gose, appelsiini-gose. Suositus tarjoilulämpötilaksi  ºC.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,79 €. Maahantuoja Diamond Beverages Oy, Vantaa.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.