OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OlutKansanÄänestys: Tampereen paras ja mukavin olutravintola

with one comment

Sami Lappalaisen Gastropub Tuulensuu nimitettiin Vuoden Olutravintolaksi 2011. © Kuva J.T. Laakso

Tampere on nousemassa alkukesän merkittävimmäksi olutkaupungiksi tänä vuonna. Plevnan ravintola ja panimo viettävät 20-vuotisjuhlavuottaan, samoin lahtelainen Teerenpeli, jonka ensimmäinen sisarravintola avattiin juuri Tampereella Hämeenkadun varrella. Gastropub Tuulensuun avaamisesta tuli edellisenä vuonna kuluneeksi tasan kymmenen vuotta – nykyiselle paikalleen Tuulensuu rantautui vuonna 2004, siis nyt tasan kymmenen vuotta sitten. Pyynikin Käsityöläispanimo laajensi tamperelaispanimoiden määrää ja ovathan Nokian Panimo (perustettu 1992) Nokialla ja Hopping Brewsters Beer Company (perustettu 2012) Akaan Kylmäkoskella sekä Finlandia Sahti Sastamalan Putajalla myös vankkaa pirkanmaalaista panimokulttuuria.

Suuret Oluet – Pienet panimot (SOPP) -panimotapahtuman mukana Tampereen Keskustorille tulee maisteltavaksi runsaat sata suomalaista pienpanimotuotetta toukokuun lopulla (22.-24.5.). Jo alkaneen viikon maanantaina (5.5.) käynnistyivät Kotimaisten Pienpanimo-oluiden Viikot Pub Kaksissa Kasvoissa ja UkkoMetsossa.

Uutta siis on kovasti, mutta Tampereella on paljon myös (olut)kulttuuriperinnettä, esimerkiksi Suomen vanhin nykyaikainen brittiläistyylinen oluthuone, Salhojankadun Pub, joka avattiin keskioluen vapautumisen vuonna, elokuussa 1969. Ensimmäisen vuoden verran ravintolan nimi oli Public House, mutta toiminnan muodot ja puitteet ovat säilyneet samana alusta saakka.

OlutKansanÄänestys Tampereen parhaasta olutravintolasta!

Nyt on OlutKansalla mahdollisuus sanoa mielipiteensä: mikä näistä ihastuttavista Tampereen olutravintoloista on kaikkein mieluisin ja paras.  OlutKansanÄänestyksen järjestelyryhmä on laatinut 20 parhaan tamperelaispubin listan, josta äänioikeutetut voivat valita parhaan. Myös muita vaihtoehtoja listan ulkopuolelta voi äänestää.

Kommentoi: OlutKansanÄänestystä ja sen asetelmaa sekä omaa valintaansa voi ja saa myös kommentoida vapaasti, nimellä tai nimimerkillä.  Millaisia asioita arvostat hyvässä olutravintolassa? Minkä ravintolan pitää mielestäsi päästä mukaan 20 parhaan joukkoon? Onko joku, joka mielestäsi ei kuulu 20 huipun joukkoon?

20 huippupubia ja -olutravintolaa Tampereella – järjestys on mielivaltainen:

* Panimoravintola Plevna / Tampereen Panimoravintola Oy (31.10.1994)
Suomen pienpanimoiden ja panimoravintoloiden pioneeri. Vuoden Olutravintola 2005 (HBF). Tytäryhtiö Koskipanimo Oy:n oluentekijänä on alusta saakka toiminut Sam Viitaniemi.

* Gastropub Tuulensuu / Winresta Oy (2003 Hämeenkadun varrelle, siirtyi 2004 nykyiselle paikalle).
Ensimmäisiä varsinaisia ”gastropubeja” maassamme. Mielettömän aktiivista omaan maahantuontia varsinkin Keski-Euroopan panimoilta sekä viinejä eri puolilta maailmaa. Runsaasti teemaviikkoja ja -valikoimia vuosittain. Vuoden Olutravintola 2011 (HBF).

* Gastropub Nordic / Winresta Oy
Winrestan Gastropub -ryhmän viihtyisä pohjoismaispainotteinen pub. Tampereen miellyttävimpiä terasseja.

* Salhojankadun Pub (elokuu 1969, aluksi vuoden verran ”Public House”) / Salhojankadun Pub Oy (rekisteröity 17.06.1996).
”Salhis” on Suomen vanhin nykyaikainen, brittityylinen olutpub. 1976-2009 legendaarinen britti Stephen Byde työskenteli pubissa. Vaihtuva real ale -hana syyskuun ja toukokuun välillä.

* Pub Pikilinna (1993).
Perinteitä kunnioittava olutpub perinteisessä ”tehtaiden Tampereen” punatiilisessä tehdasrakennuksessa. Real ale.

* Olutravintola Konttori (1999)
Mahtava olutvalikoima, teemoja, vaihtuvat ”Konttorin Asiallinen” ja ”Konttorin Jäykkä”. Pub perällä saunaosasto. Kadunvarsiterassi.

* Ravintola Teerenpeli / Teerenpeli Ravintolat Oy (1994 Lahdessa; 1998 Tampereelle).
Lahtelaisen Teerenpelin ensimmäinen sisarravintola perustettiin Tampereelle vuonna 1998. Ravintolateatteria ja stand up -komiikkaa säännöllisesti.

* Pub Kultainen Apina (1994) Hervanta.
Teknisen yliopiston ympärille kehittyneen Hervannan kaupunginosan ihmisten viihtyisä ja avara olohuone. Valikoimassa olutharvinaisuuksia runsaasti ja usein.

* Olutravintola Kahdet Kasvot (syksy 1995) / KRV-Lentsikka Oy (2004 alkaen).
Tamperelaisiin olutklassikkoihin lukeutuva ”naamabaari” järjestää omaa maahantuontia ja teemaviikkoja vuosittain.

* Daniel O’Connell’s Irish Bar (3.12.1996).
Tampereen ainoa ”oikea” irkkupubi. Real ale. Elävää musiikkia useina iltoina viikossa.

* Oluthuone Panimomestari / Tampereen Panimoravintola Oy.
Plevnan mutkaton sisarpubi Hämeenkadun ja Rautatieaseman tuntumassa. Panimomestari on suljettu 8.-25.06.2014 remontin vuoksi, joten kannattaa käydä tutustumassa ajoissa!

* Ravintola Tuoppi (1964) / SOK – Pirkanmaan Osuuskauppa.
Perinteinen osuuskauppabaari Pyynikin torin laidalla remontoitiin vuonna 2012 ja valikoimaa painotettiin suomalaisten pienpanimo-oluiden suuntaan. Aurinkoinen terassi avonaiselle torille päin.

* Wanha Posti (1993, myös panimo 1993-97) / Rengasravintolat Oy.
Tampereen entinen pääposti Hämeensillan korvassa on ollut avara ja siisti pub jo yli kaksi vuosikymmentä. Ahdas terassi vilkkaan Hämeenkadun jalkakäytävällä.

* Kellariravintola Vanha Monttu (1994).
Parasta montussa on perinteinen kivijalkamiljöö Keskustorin reunalla, funkisrakennuksen kulttuurikatastrofin (McDonaldsin) alapuolella. Miellyttävän kultturelli ilmapiiri. Olutvalikoima keskinkertainen, mutta mukana myös yllätyksiä.

* Rajaportin Saunan Kahvila / Pispalan Saunayhdistys ry.
Aivan ainutlaatuinen ilmiö maassamme. Tsaarinajoista vuodesta 1906 toiminut yleinen sauna Pispalan kuuluisien portaiden juuressa tarjoaa oluenystävälle myös mahdollisuuden nauttia erikoista saunaoluista, B-oikeuksin. Omaa pienimuotoisen viehättävää maahantuontia Virosta. Kahvila on myös valmistuttanut omia oluita pirkanmaalaisissa panimoissa. Sahdinvalmistuksen SM-kisojen Tampereen karsinnat on järjestetty monina vuosina saunalla.

* Paapan Kapakka (1992) / Rengasravintolat Oy.
Valtteja ovat sijainti sekä musiikki- ja ohjelmatarjonta. Hämeensillan kupeessa iso ravintolasali ja valtava avara terassi vilkkaan risteyksen tuntumassa. Elävää jazz- ja laulelmatyylistä musiikkia vahvana osoituksena siitä, että olutpubissa voi olla muutakin ohjelmaa kuin häiritsevän äänekästä melua (musiikki) ja huutoa (urheilu). Niukka mutta laadukas olutvalikoima.

* UkkoMetso (2013) / Euroresta Oy.
Plevnan Esplanaadin tilalle ravintolahuoneistoon ja Hämeenpuiston terassille viime vuonna ilmestynyt krouvi-tyylinen ruoka- ja olutravintola. Vakituisesti valikoimassa suomalaisia pienpanimo-oluita. Vastapäätä Hämeenpuiston toisella puolella sijaitsee Tampereen Pääkirjasto, Metso.

* Ravintola Pispalan Pulteri (1968) / Euroresta Oy.
Maamme ensimmäinen ”todellinen kaupunginosaravintola”, aluksi Alkon kokeiluravintola. Historian havinaa ja erinomaisessa kunnossa oleva mielenkiintoinen sisustus. Sadan metrin päässä Rajaportin saunalta. Omistajaksi tuli 1990-luvulla Euroresta Oy.

* Freehouse O’Hara’s (1.7.2009)/ Winresta Oy.
Gastropub-ryhmän brittiläistyylinen pub samassa korttelissa kuin Tuulensuu. Hanaoluet anniskellaan pintin (0,568 l.) koossa.

* Ravintola Ohranjyvä (maaliskuu 1965, perustaja Jussi Linkosuo) / Jyväravintolat Oy (2011).
Kellarimainen kiviseinäinen miljöö. Pieni rauhallinen terassi sisäpihalla. Suomalaisia ravintolaperinteitä kunnioitetaan huolellisesti. Maanantaisin tarjolla aitoa läskisoosia.

 

Written by Toimittaja

06.05.2014 klo 10:10

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Näistäkö pitää valita? Äänestäisin Oluthuone Pekkoa, koska pieni pub ja tosi hyvä valikoima erikoisoluita ja hyvä palvelu!

    Tykkää

    Nimetön

    22.05.2014 at 23:27


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: