OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Olutarvioita 2008

leave a comment »


OLUTVERKON olutarvioita vuodelta 2008,  jolloin arvioita alettiin koota uudelle sivustolle.
Tänne on siirretty myös kaikki aikaisempien vuosien arviot, vuodesta 2000 alkaen.
Vuosikoosteista siirryttiin arviokohtaisiin linkityksiin vuonna 2017.
=============================================

 OLUTVERKON arviot on siirretty uuteen paikkaan! Tervetuloa mukaan!

* London Stout, Meantime Brewing Company, Lontoo, Englanti

5,0 %-til., tumma stout, portteri

Lähes musta stout.

4,5-prosenttinen versio on saatavilla Suomessa myös marketeissa (3,50 e / 0,5 l.).

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,20 e. Hyvät Olutravintolat –yhdistyksen Kuukauden Hanaolut syyskuussa 2008. Maahantuoja Diamond Beer Oy.

 

* Oldman Ale, Coniston Brewing Company Ltd, Coniston, Cumbria, Iso-Britannia

4,8 %-til., tumma pintahiivaolut, ale

Väri on tummahko, punertavan ruskea. Vaahto on valkoinenepätasainen, niukahko, paksuhko, kestävä. Tuoksu on voimakas, hedelmäinen. Maku on vahva, hedelmäinen, viinimäinen, mukavasti rapsakka, pistävän katkeroinen, lievästi diasetyylinen. Kokonaisuus on melko laimea, mutta luonteikas ja hyvin englantilaisen ale-tyylin mukainen. Valmistuksessa käytetään paahdettuja maltaita, Challenger- ja Mount Hood –humalia. Conistonin panimo on perustettu vuonna 1995 Oldman-vuoren juurelle. Panimon yhteydessä toimii ruokaan, juomaan ja miljööseen panostava Black Bull Inn –ravintola. Conistonin pullossa kypsyvät alet valmistetaan Refresh UK –yhtiön kautta.
Oldman Ale voitti HOK-Elannon keväällä järjestämän kansanäänestyksen syyskuun Kuukauden Hanaolueksi kolmesta ehdokkaasta. Muut olivat saksalainen Eku Festbier ja belgialais-suomalainen Mustikkaolut.  

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,40 e. HOK-Elannon OlutHuone-ketjun Kuukauden Hanaolut syyskussa 2008.

* Prygmestar Pils, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki
4,5 %-til., vaalea täysmallaslager, pils. Suositus tarjoilulämpötilaksi 11-14 ºC.
Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, tasainen, runsas, nopeasti laskeutuva, niukkana kestävä. Tuoksu on maltainen, viljainen, makeahko, hunajainen, katkeroisuus nousee esille. Maku on tasapainoinen, maltainen, viileän raikas (lämpötila testauksessa +11 ºC), katykeroisen hedelmäinen pääsävy, helppo juiotavuus. Paksu maltaisuus erottaa edukseen täysmallasoluen peruslagerista ja laajasti levinneestä saksalaispilsistäkin, kuten Lidl-myymälöiden omat pils-tuotteet. Juhannuksena 2008 markkinoilla vauhdikkaasti aloittaneen VASP:n ensimmäinen tuote on valmistettu vedestä, kotimaisesta ohramaltaasta, saksalaisesta Perle-humalasta ja hiivasta.
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,50 e. Myös hanassa olutravintoloissa

* Prygmestar Pale Ale, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki
4,2 %-til., puolitumma tyäysmallasolut, englantilaistyylinen pintahiivaolut, ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 11-12 ºC.
Väri on tummahko, punaisen ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, isokuplainen, nopeasti laskeutuva, niukkana kestävä. Tuoksu on kukkaisen mehevä, apilamainen. Loistotuoksu. Maku on täyteläinen, maltainen, luonteikas, ruohomainen, nokkosmaisesti pistävä, kuiva jälkimaku on nautinnollisen pitkä. Täyteläisenä helposti juotava. Valmistusaineet vesi, englantilainen Crystal-mallas, Fuggles-humala ja hiiva.
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,50 e. Myös hanassa olutravintoloissa

* Prygmestar Schwarz, Vakka-Suomen Panimo Oy, Uusikaupunki
4,5 %-til., tumma, saksalaistyylinen  täysmallaslager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 14-16 ºC.
Väri on lähes musta, hyvin tumma ruskea. Vaahto on valkoinen, hieman kellertävä, paksu, vahva, epätasainen, vankka, kestävä. Tuoksu on paahtunut, karamellimäinen. Maku on lakritsainen, paahteinen, makeahkon ja katkeroisen sävyn hieno yhdistelmä. VASP:n ensimmäisten tuotteiden upein humalointi – vaikka humalan katkeroisuus onkin luontaisempi saksalaistyylisen pilsin ja englantilaistyylisen alen ominaisuus. Schwarz-täysmallasoluen valmistusaineet ovat vesi, kolme englantilaista mallaslajiketta, Magnum-humala, hiiva.
Rannikkosuomalainen versio itäiseen Saksaan palautuvasta mustaoluesta (Schwarzbier) on esikuviinsa verrattuna lievästi makeampi ja samalla lievästi katkeroisempi. VASP:n panimomestari Jani Vilpas sanoo, että ensimmäisen kuukauden kokemuksen perusteella Prygmestar Schwarz vaikuttaa nousseen panimon suosituimmaksi tuotteeksi. Tästä pitää kiittää paitsi valmistajien huolellista käsityötä myös valistunutta kuluttajaa, joka valitsee uuden panimon haasteellisimman tuotteen etusijalle.
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,50 e. Myös hanassa olutravintoloissa

* The Bitter Classic Beer, Adnams. Sole Bay Brewery, Southworld, Suffolk, Iso-Britannia
4,5 %-til., puolitumma pintahiivaolut, bitter
Saarivaltakunnan etelärannikolta. ”Muista, että hyvää juttua voi olla myös liian paljon.”
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,95 e.

* Cumberland Traditional Ale, Jennings Bros plc, Castle Brewery, Cockermouth, Cumbria, Iso-Britannia
4,2 %-til., puolitumma pintahiivaolut, ale
Väri on puolitumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, pehmeä, epätasainen, kestävä. Olut kaatuu pullosta tuoppiin kauniin pehmeästi pulputtaen. Tuoksu on hedelmäinen, kuivan katkeroinen. Maku on vahva, luonteikas, kuivan katkeroinen, hedelmäinen, aprikoosimainen, pähkinämäinen, kermaisen pehmeä, maukas, helposti juotava. Käytetty mallaslajike on Maris Otter ja humalat Fuggles ja Goldings. Vesi saadaan omasta kaivosta saarivaltion keski- / pohjoisosan järvialueella, Lakelandissa. Panimo on vuodesta 1828 toiminut perheyritys. Tänä vuonna (2008) Jennings-panimo siis täyttää 180 vuotta.
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,95 e.

* O’Hara’s Celtic Stout, Carlow Brewing Company, Carlow, Irlanti
4,3 %-til., tumma stout
Väri on musta, täysin läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, runsas, epätasainen, nopeasti laskeutuva, kestävä. Tuoksu on paahtunut, lakritsainen, lääkemäinen. Maku on vahvan luonteikas, maukas, paahteinen, melkein palanut, lakritsainen, katkeroinen, yrttimäinen, pehmeän tasapainoinen, juotavuudeltaan hyvä. Valmistusaineet ovat mallastettu ohra, ohrahiutaleet, paahdettu ohra, vehnämallas, humala, hiiva, vesi.
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,65 e.

* Primátor English Pale Ale, Pivovar Náchod a.s., Náchod, Tšekin tasavalta
5,0 %-til., vaalea pintahiivaolut, ale

Väri on puolitumma, keltaisen ruskea. Vaahto on valkoinen, runsas, epätasainen, paksu, kestävä. Tuoksu on vahvan hedelmäinen. Maku on tasapainoinen, luonteikas, hedelmäinen. Kokonaisuus on hento. Tšekkiläinen pintahiivaolut on todellinen harvinaisuus. Nachodin panimo on perustettu vuonna 1872.
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,40 e.

* Starobrno Černé, Starobrno a.s., Brno, Tšekin tasavalta
3,8 %-til., tumma lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-10 °C.
Vuonna 1872. (”Arcanum boni tenoris animae”).  Sisältää väriaineita ja makeutusaineita.
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,30  e. Maahantuoja Olvi Oyj, Iisalmi.

* Krušovice Černé, Královský Pivovar Krušovice a.s., Krušovice, Tšekin tasavalta
3,8 %-til., böömiläinen schwarzbier (mustaolut), tumma lager
Väri on tumma, punaisen ruskea, kirkas. Vaahto on runsas, suorastaan pursuaa ulos pullosta, ruskehtava, pehmeän tasainen, nopeasti laskeutuva, kestävä. Tuoksu on vaimea, karamellimäinen, paahtunut. Maku on vahvan luonteikas, paahtunut, karamellimäinen, maltainen, kuivahko. Krušovicen Kuninkaallinen panimo on toiminut vuodesta 1581.
Pullo ja tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,40 e. Maahantuoja Oy Hartwall Ab.

* Kesä Sahtia, Viini-Heila, Heinola / Viinitila Pihamaa, Asikkala
5,5 %, tummahko sahti
Maamme uusin kaupallisen sahdin valmistaja toimii Heinolan Heilassa nelostien varressa. Kauppakeskus valmistui toukokuussa 2008. Samassa yhteydessä avattiin myös uusi sahtipanimo, jonka taustalla on Asikkalan Kalkkisissa toimiva Viini- ja Puutarhatila Pihamaa. Sahti valmistetaan Heilassa (Viini-Heila), joka on myös tuotteen suoramyyntipiste. Sahtia anniskellaan myös Heilan kahvilassa.
Etiketin mukaan Kesä Sahti valmistetaan ohrasta, rukiista, hiivasta ja vedestä. Väri on tumma, keltaisen ruskea, samea, nektariinimainen. Vaahto on valkea, niukka, lähes vaahdoton. Tuoksu on hedelmäinen, mehumainen, mausteinen, pippuria, kardemummaa. Maku on kuiva, kova, puumainen, hedelmäinen, omenaa, luumua. Nimensä mukaisesti kesän raikas, kevyehkö janojuoma. Ensimmäisen maistelukerran perusteella Suomen uusimman kaupallisen sahdin voi toivottaa tervetulleeksi markkinoille. Tuotteen kehittelyssä jää odottamaan luonteikkuuden syventämistä, käsityömäisyyttä, hiivaisuutta ja katajaisuutta! Pullon pohjalle toki muodostuu ohut hiivakerros. Ainesluettelosta tosiaan puuttuu kataja, eikä sen aromia puumaisuudessa oikein huomaa.
Lasipullo kruunukorkilla 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 3,20 e. Ainoastaan Kauppakeskus Heinolan Heilassa.

* Skooda Pils, Koskipanimo Oy, Plevna, Tre
5,6 %-til., vaalea lager, pils
Väri on vaaleahko, punertavan keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, tiheä, tasainen, niukka, kestävä. Tuoksu on voimakas, viljainen, katkeroinen. Suutuntuma on puraisevan katkeroinen, mutta puraisu on miellyttävästi pehmeän maltainen, viljamainen. Maku on täyteläinen, tasapainoinen, vahva, lopussa nousee pehmeää, kuivaa, hedelmäisyyttä ja jälkimaussa on kuivaa toffeemaisuutta, joka pysyy ja kestää. Plevnan uutuus viittaa nimellään tietenkin tšekkiläiseen laatuautoon Škodaan, joka nykyisin (kait) kuuluu saksalaiselle Volkswagen-yhtymälle. Tšekkiläis-saksalainen pils-oluttyyli on Skoodankin esikuvana. Ja esikuvistaan se oikeastaan ei erotu vaan on sellaisten erinomaisen hyvin onnistunut kopio. Kiinnostavia vertailukohteita ovat vaikkapa tšekkien Rebel, Budejovicky Budwar ja Kozel, Saksan Warsteiner, Radeberger, Riedenburger, Bitburger. Testiryhmä (OlutHuone Kaisla, Hki) nautti rinnalla König Pilsener -pilsiä (4,9 %, König-Brauerei, Duisburg / Bitburger Gruppe) ja päätyi hieman murheellisena toteamaan, että 150 vuotta sitten (1858) perustettu jättiläismäinen saksalaispanimo sittenkin on vielä muutaman loikan tamperelaista haastajaa edellä!
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 6,40 e. Elokuussa 2008 Kuukauden Hanaolut HOK-Elannon OlutHuone-ravintoloissa, Hki ja Espoo.

* Året Runt, Nokian Panimo Oy, Nokia
5,7 %-til., kantavierre 14,0 p-%, katkeroainepitoisuus 28 EBU, väri 54,5 EBC, suodattamaton tumma lager

Väri on tumma, kuparinen, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on ruskea, tasainen, niukahko. Tuoksu on paahteinen, maltainen. Maku on vahva, luonmteikas, taipuisan hedelmäinen, makea, paahteinen, karamellimäinen. Hapanta sävyä lähentelevä ’pienpanimo-ominaisuus’ tekee makuaromikirjon entisestäänkin kiinnostavammaksi. Året runt (’läpi vuoden’) on Nokian Panimon uutuustuote syksyltä 2007. Alkon valikoimassa pikkupullon hinta on kuluttajaystävällisesti laskenut koko ajan (2,18 e – 2,15 e – 2,13 e)! Elokuussa 2008 olut on Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen Kuukauden Hanaolut. HOK-Elannon OlutHuoneissa se oli kukauden hanaoluena toukokuussa. Silloin ison tuopin hinta oli 6,40 e. Hinnanmuutoksen rinnalla oluen vahvuutta on lisätty. Aikaisemmin alkoholitilavuus oli 5,3 % ja kantavierreväkevyys 13,6 p-%. Kaikin puolin oikea ja hyvä suunta!
Hana 0,5 l. anniskeluhinta 6,00 e, 0,25 l. 3,00 e. Elokuussa 2008 Kuukauden Hanaolut Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen jäsenravintoloissa kautta maan. Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,13 e. 
 

 * Desperados Tequila, H Entreprise BP 43, Rueil-Malmaison, Cedex, Ranska
5,9 %-til., vaalea tequila-mausteolut
Väri on syvän keltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, runsas, epätasainen, kestävä. Tuoksu on sitruunaisen mausteinen, vahva. Maku on sitruunainen, mausteinen, raikkaan kukkainen, simamainen, makea, kepeä, vahva tequilan alkoholimainen makusävy erilaisiin aromeihin sekoittuneena. Mieleen tulee lähinnä Tampereen ravintolapanimo Plevnan Panimosima (5,0 %). Desperados (’epätoivoiset’) oluen valmistusaineet ovat vesi, ohramallas, glukoosisiirappi, maissi, sokeri, hiilihappo, aromit (tequila 75 %, eteeriset öljyt, kasviuutteet), happamuudensäätöaineet (sitruunahappo, humalauute).
Pullo 0,65 l. Ei tuontia Suomeen.

* Laitilan Kesä höyryolut, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila
4,5 %-til., kantavierre 11,3 p-%, katkeroainepitoisuus 32 EBU, väri 9 EBC, suodattamaton vaalea lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-9 °C.
Väri on vaalean keltainen, sameahko, läpinäkyvä. Vaahto on valkoinen, runsaana nouseva, nopeasti laskeutuva ja haihtuva jättäen melkoisen kestävän pitsikuvion lasin reunoille. Tuoksu on kukkaisen katkeroinen, kuiva. Maku on hedelmäinen, aprikoosimainen, toffeemainen, viljainen, katkeroinen, helposti juotava. Kun oluen antaa rauhoittua kunnolla pullossa, pohjalle kertyy ohut hiivakerros. Suodattamattoman oluen valmistuksessa yhdistetään pohja- ja pintahiivatekniikkaa eli käyminen jatkuu vielä pullossa.
Pullo repäisykorkilla 0,5 l. Vähittäismyyntihinta  e.

* Kukko Pils, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila
4,5 %-t., kantavierre 11,8 p-%, katkeroainepitoisuus 35 EBU, väri 7 EBC, vaalea täysmallasolut, pils
Väri on vaalea, syvän keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, nousee runsaana, laskeutuu nopeasti ja myös kestää. Tuoksu on rapean katkeroinen, tahmean hedelmäinen. Maku on keskitäyteläinen, vahva, luonteikas, maltainen, kuivahko, katkeroinen. Sopii erinomaisesti kesäolueksi ja ruokajuomaksi mausteisen lihan ja kalan tai vaikkapa salaatin kanssa.
Pullo repäisykorkilla 0,5 l., tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,15 e 

 * Kukko lager III, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila
4,7 %-til., kantavierre  , katkeroainepitoisuus 22 EBU, väri 5 EBC, vaalea täysmallasolut, panimon suositus tarjoilulämpötilaksi 6-10 °C.
Väri pn vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, nopeasti laskeutuva. Tuoksu on vahva, maltainen. Maku on pehmeän hedelmäinen, maltainen, tasapainoisen maukas. Kokonaisuus on onnistuneen erikoinen, kuitenkin juotavuus on melkoisen helppo.
Pullo repäisykorkilla 0,5 l., tölkki 0,5 l., vähittäismyyntihinta 2,15 e.

* Kellari Pils, Suomenlinnan Panimo, Hki
4,2 %-til., vaalea suodattamaton lager, pils
Väri on vaalea, keltainen, samea, läpinäkyvä. Vaahto on valkoinen, tiheä, , ohut, kestävä, muodostaa pitsikuvioita. Tuoksu on hedelmäinen, aprikoosia, persikkaa, banaania, rusinaa. Maku on vahvan luonteikas, hedelmällinen, kuiva, kesäinen. Kellari Pils on Olutkellari Helsingin oma olut, joka muistuttaa kovasti Suomenlinnan panimon vakiotuotetta Höpken Pilsiä (4,2 %), suodattamattomuus kuitenkin vahvistaa edelleen oluen luonnetta ja kuivan kukkaisen maukasta kokonaisuutta.
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,90 e. Saatavissa ainoastaan Olutkellari Helsingissä, Hki 14.07.2008 alkaen.

* Kirjurin Vaalea, Karhupanimo, Pori / Oy Sinebrychoff Ab, Kerava (Carlsberg Bryggerien AS, Tanska)
4,5 %-til., katkeroainepitoisuus n. 20 EBU, väri n. 10 EBC, vaalea suodattamaton lager
Väri on vaaleahko, punertavan kellanruskea, sameahko. Vaahto on valkoinen, niukka, nopeasti haihtuva. Tuoksu on hedelmäinen, paksu. Maku on raikkaan hedelmäinen, aprikoosia, persikkaa, luumua; kukkaisen apilainen, luonteikas, täyteläinen, lyhyehkö, helposti juotava. Hento jälkimaku. Olut on puolisuodattamaton eli hiivat on suodatettu pois. Suomen tänään 11.07.2008 avatun uusimman pienpanimon ensimmäinen olut on lupaava uutuus.
Hana 0,33 l., anniskeluhinta 3,50 e, 0,5 l. 5,20 e, 1 l. 10 e. Saatavissa vain Schönes Fräulein –panimoravintolassa Porissa. Luvassa myös Helsingin Schönes Fräulein –ravintolaan elokuussa 6 e / 0,5 l..  

 
Porin Karhupanimon Mustakarhu (vas.) ja Kirjurin Vaalea. Kuva J.T. Laakso 10.07.2008.

Porin Karhupanimon Mustakarhu (vas.) ja Kirjurin Vaalea. Kuva J.T. Laakso 10.07.2008.

 
* Mustakarhu, Karhupanimo, Pori / Oy Sinebrychoff Ab, Kerava (Carlsberg Bryggerien AS, Tanska)
5,0 %-til., katkeroainepitoisuus 25-30 EBU, väri 70-80 EBC, tumma suodattamaton lager
Väri on tumma, rubiininpunainen, läpikuultava, sameahko. Vaahto on valkea, melko vähäinen, kestävä. Tuoksu on kahvimaisesti paahteinen, hennosti katkeroinen. Maku on hedelmäinen, kuivattua taatelia, paahtunut, kahvimainen, kuiva, helposti juotava. Mustakarhulle ominainen paahteinen kahvimaisuus tulee esille myös kylmänä (8 ºC) tarjoiltaessa. Sävyt paranevat edelleen oluen lämmetessä 14-15 asteeseen. Uuden porilaisen ravintolapanimon toinen uutuusolut on olutmestari Heikki Vuokon onnistunut taidonnäyte.
Hana 0,33 l., anniskeluhinta 3,50 e, 0,5 l. 5,20 e, 1 l. 10 e. Saatavissa vain Schönes Fräulein –panimoravintolassa Porissa. Luvassa myös Helsingin Schönes Fräulein –ravintolaan elokuussa 6 e / 0,5 l..
 

 

* Kellari Pils, Suomenlinnan Panimo, Hki
4,2 %-til., vaalea suodattamaton lager, pils
Väri on vaalea, keltainen, samea, läpinäkyvä. Vaahto on valkoinen, tiheä, , ohut, kestävä, muodostaa pitsikuvioita. Tuoksu on hedelmäinen, aprikoosia, persikkaa, banaania, rusinaa. Maku on vahvan luonteikas, hedelmällinen, kuiva, kesäinen. Kellari Pils on Olutkellari Helsingin oma olut, joka muistuttaa kovasti Suomenlinnan panimon vakiotuotetta Höpken Pilsiä (4,2 %), suodattamattomuus kuitenkin vahvistaa edelleen oluen luonnetta ja kuivan kukkaisen maukasta kokonaisuutta.
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,90 e. Saatavissa ainoastaan Olutkellari Helsingissä, Hki 14.07.2008 alkaen.

* Weltenburger Hefe-Weissbier Hell, valmistuttaja: Klosterbrauerei Weltenburg GmbH, Kelheim, Baijeri, Saksa; valmistaja: Brauerei Bischofshof e.K., Regensburg, Baijeri, Saksa
5,4 %-til.,  vaalea vehnäolut.
Väri on vaalean keltainen, läpikuultava, samea, tuo mieleen itähämäläisen sahdin. Vaahto on valkoinen, tiheäkuplainen, kestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, pehmeän päärynäinen, banaanimainen. Maku on raikkaan sitrushedelmäinen, mausteinen, fenkoli- ja sellerimäinen, toffeinen, tasapainoinen. Vehnäolut oli aikoinaan aateliston ja ruhtinaiden etuoikeutettu juoma. Säästääkseen venät itselleen Baijerin herttua jopa sääti Reinheitsgebotin (puhtauslaki) vuonna 1516, joka kielsi rahvasta käyttämästä oluenvalmistuksessa muita aineksia kuin vettä, ohramallasta ja humalaa, myöhemmin myös hiivaa. Vuosisatojen ajan olutmestarit kaikkialla maailmassa ovat kunnioittaneet puhtauslakia.
Weltenburgin luostari on perustettu vuonna 1050 Tonavan rantatörmälle. Sortuma vahingoitti luostaria ja panimoa vuoden 2005 tulvissa, jolloin muiden kuin Weltenburger Kloster -merkkisten oluiden tuotanto siirtyi Bischofhofeniin. Weltenburg on maailman vanhin luostaripanimo ja saksalaisen Weihenstephanin (vuodelta 1040) jälkeen toiseksi vanhin panimo
Hana 0,5 l, anniskeluhinta 6 e. Hyvät Olutravintolat –yhdistyksen Heinäkuun hanaolut 2008.

* Hacker-Pschorr Weisse, Hacker-Pschorr Bräu GmbH, München, Baijeri, Saksa / Paulaner Brauerei GmbH & Co KG (Brau Holding International, München)
5,5 %-til, vaalea, suodattamaton vehnäolut
Väri on vaalea, punertavan keltainen, läpinäkymättömän samea. Vaahto on valkoinen, runsaana nouseva, hienojakoinen, vähäinen, kestävä. Tuoksu on voimakas, hedelmäinen, mausteinen. Maku on täyteläinen, vahvan hedelmäinen, fenkolia, korianteria, aprikoosia, pippuria. Vahva tasapainoinen mausteisuus melkein polttaa kielellä, miellyttävän rapsakasti. Baijerilaisen vehnäoluen tyyliin kuuluu suomalaisille tuttu sahtimaisuus, joka kruunaa tämän kesäisen vehnänautinnon.
Perhepanimo Hacker-Pschorr on toiminut etiketin mukaan vuodesta 1417. Vehnäolut tarjoillaan hienossa alkuperäislasituopissa, jossa on kunnianosoitus suvun esi-isälle: Georg Pschorr Sr (1798-1867). Nykyisin panimo kuuluu suuren, vuonna 1634 perustetun baijerilaisen Paulanerin kanssa Brau Holding International –konserniin. Hacker-Pschorr –tuotteet valmistetaan Nockherbergissä, Münchenin Au-Haidhausenissa.
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 6,40 e. HOK-Elannon OlutHuone –ravintoloiden Heinäkuun hanaolut 2008.

* Tuborg Classic, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava (Carlsberg Breweries AS, Tanska), Carlsbergin valvonnassa
4,5 %-til., kantavierre 10,4 %Pl, katkeroaineet 18 EBU, väri 14 EBC, vaalea wieniläistyylinen lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 5-8 ºC.
Väri on vaalea, syvän keltainen, hieman punertava. Vaahto on valkoinen, runsas, paksu, tiheä, pitsimäinen, kestävä. Tuoksu on vahva, maltainen, paksu. Maku on vankan maltainen, tumman hedelmäisen makea, luonteikkaan täyteläinen, tasapainoinen ja juotavuudeltaan helppo, oluen lämmettyä maistuu vaimea katkeroisuus mukavasti. Valmistuksessa käytetään neljän mallaslaadun sekoitetta: pilsner, münchener, karamelli ja värimallas. Tuborg Classic muistuttaa Carlsberg-olutta (4,5 %), jota Sinebrychoff myös valmistaa emoyhtiön lisenssillä.
Tuborg Classic on ollut Tanskan markkinoilla vuodesta 1993, jolloin Tuborgin panimon perustamisesta tuli kuluneeksi 120 vuotta. Koffin versiossa etiketti on vaatimattoman ruskea ja tuo mieleen muutaman vuoden takaiset ns. ‘halpisoluet’, joilla torjuttiin Lidlin edullisia saksalaispilsejä. Etiketissä on outo merkintä “Since 1880″, jolla ei viitata Tuborg-panimon perustamiseen (1873) eikä Classicin syntyvuoteen (1993). Mutta vuoteen 1880 mennessä Tuborgin oluet alkoivat olla oikeita laadukkaita lagereita. A/S Tuborgs Fabrikker perustettiin Kööpenhaminassa vuonna 1873. Nimi viittaa mahtavaan Thue-suvun kartanoon. Tuborgin ensimmäinen tuote oli tumma olut Rød vuonna 1875 ja kuuluisa Tuborg Grøn kehitettiin vuonna 1880. Tuborg sulautettiin vuonna 1847 perustettuun Carlsbergin panimoyhtiöön vuonna 1970.
Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,15 e.

* Wiru Kadakaõlu, AS Viru õlu, Haljala, Viro / Harboes Bryggeri AS, Tanska
5,0 %-til., vaalea lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12  ºC.
Väri on vaalea, syvän keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, paksu, tasainen, nopeasti haihtuva, heikosti kestävä. Tuoksuna pelmahtaa voimakas katajanmarjan aromi heti pulloa avatessa ja lasiin kaadettaessa. Nimenomaan marjat, ei siis katajainen puuaines. Makua leimaa vahva katajainen aromi, varsinkin juuri tuoksun kanssa. Muuten virolainen uutuus on varsin neutraali, helppo kokonaisuus. Katajaisuus tuoksussa, maussa ja varsinkin vielä jälkimaussa on jo riittävä peruste nostaa Kadakaõlu kiinnostavaksi uutuudeksi. Virolainen suurpanimo Tartu Õlletehas valmisti vonna 2006 muutaman erän hienoa Saaremaa Tuulik-katajaolutta (5,2 %), joka Virun uutuudesta tulee selvästi mieleen. Samaa hienoa katajaista aromimaailmaa edustavat Lammin Sahdin katajaoluet Käki (4,5 %) ja Puhti (7,0 %).
Pullo 0,5 l. Ei tuontia Suomeen. 
   

* Summer Fusion, Amager Bryghus, Kööpenhamina, Tanska
3,5 %-til., katkeroainepitoisuus 35 IBU, puolitumma pils, steambeer (höyryolut). Suositus tarjoilulämpötilaksi 5-9 ºC.
Väri on tummahko, punertavan ruskea, hieman samea. Vaahto on valkoinen, isokuplainen, epätasainen, kestävä. Tuoksu on voimakas, katkeroinen, raikkaan rapsakka. Maku on vahva, voimakkaasti katkeroinen, amerikkalaiset humalalajikkeet Centennial, Chinook ja Amarillo saavat melkein tukanjuuret kihelmöimään – ja kuitenkin olut on tosi mieto, Ruotsin folkölin luokkaa! Summer Fusion yhdistää amerikkalaisen, englantilaisen ja saksalaisen panimoperinteen omaan tanskalaiseen valmistukseen. Mallaslajikkeet ovat englantilainen Mild Ale ja saksalainen karamellimallas. Olut kypsytetään lämpimässä, 22 ºC, pinta- ja pohjahiivatekniikkaa yhdistäen. Oluttyypiksi panimo ilmoittaa tavoitelleensa ”California Common” – eli ”Stem beer” -tyyliä. Kokonaisuus on erittäin maukas, kukkainen ja rapsakka. Kesän 2008 paras ja kiinnostavin kausiolut! Mieto ja kallis, mutta kokeilun arvoinen. Kastrupissa sijaitsevan panimon tausta on tyypillinen uuden tanskalaisen pienpanimon perustamisvaihe. Olutharrastajat Jacob Storm ja Morten Lundsbak haaveilivat vuosia omasta panimosta ja aloittivat sitten Ameger Bryghusin toiminnan 1000-litraisella tsekkiläisellä laitteistolla 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen puolivälissä.
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 10 e. Olutravintola Pikkulintu, Puotila, Hki. 
 
 
 
 
 
* 1836 Classic White Lager, Oy Hartwall Ab, Hki / Lahden tuotantolaitos (Heineken AS, Alankomaat)
4,5 %-til., kantavierre 10,5 p-%, katkeroaineet 8 EBU, väri 6 EBC, vaalea lager
Väri on hyvin vaalea keltainen, hieman samea. Vaahto on valkoinen, tasainen, aluksi runsas, laskeutuu ja haihtuu nopeasti kokonaan. Tuoksu on vahva, maltainen, mausteinen, vehnäolutmainen. Maku on raikkaan sitrusmainen, pirtsakka, vahva ja luonteikas. Jälkimaku jatkuu pitkään hedelmäisenä ja mausteisena. Valmistuksessa käytetään ohra- ja vehnämallasta, humalaa, aromeja sekä lisäaineita. Erittäin miellyttävä ja raikas kesäolut. Sopii myös ruokapöytään kala- ja salaattiruokien kanssa.
Tölkki 0,44 l., vähittäismyyntihinta 2,00 e.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

* Festivity, Bath Ales Ltd, Warmley, Bristol
5,0 %-til., tumma ale, old porter, talven kausiolut
Väri on hyvin tumma, ruskea. Vaahto on vähäinen, olematon. Tuoksu on vahva, maltainen, paahteinen, kahvimainen, mausteinen. Maku on kuivan paahteinen, suklainen, kahvimainen, katkeroinen. Valmistuksessa käytetään avoaltaissa valmistettuja Maris Otter -maltaita, vehnämaltaita, paahdettuja suklaamaltaita, Challenger- ja Bramling Cross -humalia, jotka kasvatetaan Kentissä. Panimo on perustettu vuonna 1995 ja sijaitsee itäisessä Bristolissa. Valmistaja kutsuu Festivityä “ihastuttavaksi vanhan tyylin (old style) portteriksi” ja “talven lämmittäjäksi”.
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,5 e.

* Rostocker Pilsener Premium, Hanseatische Brauerei Rostock GmbH, Rostock, Saksa
4,9 %-til., vaalea lager
Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, tasainen, keskinkertaisen vahva ja kestävä. Tuoksu on vaatimaton, heikosti katkeroinen. Maku on tasapainoinen, kevyt, maltainen, vienosti hedelmäinen, kuiva. Itäisen Saksan hansakaupungin historiaa ja merenkulkua kunnioittava panimo on perustettu vuonna 1878.
Tölkki 0,5 l. Ei tuontia Suomeen.

 * Golden Hop Ale, valmistuttaja Gastro Pub -ketju, Tre; valmistuspaikka: De Proef Brouwerij, Lochristi-Hijfte, Belgia
5,0 %-til., vaalea ale
Tamperelaisille Gastro Pubeille on valmistettu oma belgiale. ‘Kultaisen humalan’ väri on vaalea, keltainen, sameahko. Vaahto on valkoinen, hienojakoinen, vankka, kestävä. Tuoksu on voimakas, hedelmäinen, sitrusmainen. Maku on täyteläinen, vahvasti katkeroinen, sitrusmaisen pirskahteleva, hedelmäinen, kukkainen. Miellyttävän kulmikas ja haasteellinen. Gastro Pub -ravintoloiden vetäjä Sami Lappalainen palkittiin huhtikuussa 2008 tamperelaisten olutharrastajien Kultainen Humala -tunnustuspalkinnolla. Samaan aikaan Belgiasta saapunut oma olut nimettiin palkinnon mukaisesti.
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7 e. (Gastro Pub Tuulensuu, Nordic Pub, Tre)

* Pacific Summer ale, Nørrebro Bryghus, Kööpenhamina, Tanska
5,6 %-til., kantavierre 12,5 p-%, katkeroainepitoisuus 40 EBU, vaalea pale ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-12 °C.
Väri on vaalea, ruskehtavan keltainen. Vaahto on valkoinen, niukka, muodostaa pitsikuvioita, kestävä. Tuoksu on raikas, apilamainen, katkeroinen. Maku on makean kukkainen, sitrushedelmäinen, apilamainen, Amerikan humalat (Vanguard, Athanum ja Amarillo) leimaavat vahvasti oluen aromeja. Jälkimaku vaikuttaa vaimealta, mutta on pitkä ja makea. Apilainen katkeroisuus nousee vielä pitkään. Kesäolut on valmistettu tanskalaisen pienpanimon Nørrebro Bryghusin ja newyorkilaisen Brooklyn Breweryn yhteistyönä. Panimomestarit Garrett Oliver ja Lars Lindegaard Hjorth sekä Anders Kissmeyer kehittivät Pacific Summer Alen reseptin Brooklyn Scorcher -oluen pohjalta.
Hana 0,5 l, anniskeluhinta 7,50 e. Hyvät Olutravintolat –yhdistyksen Kesäkuun hanaolut 2008.

* Organic Honey Dew, Fuller, Smith, Turner, Lontoo, Englanti
4,3 %, OlutHuoneiden hanalätkässä!, (pulloversion arvot: 5,0 %-til., kantavierre 12,1 p-%, katkeroainepitoisuus 14 EBU, väri 12,1 EBC, vaalea luomuhunajaolut
Väri on vaalea, syvän keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, nousee runsaana, laskeutuu nopeasti vähäiseksi, kestävä. Tuoksu on viljainen, vaimeasti hunajainen. Maku on raikas, maltainen, melko täyteläinen, pehmeän hedelmäinen, hunajainen. Luomuhunajaolut on nyt saatavissa ensimmäistä kertaa hanatuotteena Suomessa. Pullopakattu versio on myös Alkon valikoimassa.
Hana 0,5 l, anniskeluhinta 6,40 e. HOK-Elannon OlutHuone –ravintoloiden Kesäkuun hanaolut 2008. Pullo 0,5 l., vähittäismyyntihinta Alkossa 3,65 e.

* Laitilan Kesä höyryolut, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila
4,5 %-til., kantavierre 11,3 p-%, katkeroainepitoisuus 32 EBU, väri 9 EBC, suodattamaton vaalea lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-9 °C.
Väri on vaalean keltainen, sameahko. Vaahto on valkoinen, runsas, nopea, keskikestävä. Tuoksu on vahva, luonteikas, sitrusmaisen raikas, katkeroinen. Maku on pehmeän hedelmäinen, vahvasti ja tasapainoisesti katkeroinen, kuiva, luonteikas ja haastava, mutta samalla myös helposti juotava. Vahva viljaisuus muistuttaa melkein vehnäolutta. Hieno aloitus tulevalle kesäkaudelle. Laitilan uutuuden kehittelyssä tärkeintä on olut hiivan käyttö: Kesä on tehty yhdistämällä pohja- ja pintahiivateknologiaa. Olut jatkaa kypsymistään pullossa, jonka pohjalla on myös selvä kerros hiivaa. Kesä taitaa olla – Hurriganes-oluen ohella – ainoa Laitilan olut, joka ei ole Kukko-merkkiä. Perinnelimonadeilla ja omenasiidereillä aloittaneen panimon ensimmäiset oluet olivat lasipulloon pakatut Kukko-höyryoluet. Nyt siis tuulivoimalla käyvä panimo palaa taas höyryaikaan. Käsite ”höyryolut” viittaa panimon lämmitystekniikkaan, ei oluttyyppiin.
Pullo repäisykorkilla 0,5 l. Vähittäismyyntihinta e.

* Leuhkalasse Bitter, Panimo & Tislaamo Teerenpeli, Lahti / Helsingin Teerenpelin panimo
4,7 %-til., kantavierre 11,5 p-%, tumma bitter
Kamppiin siirtyneen Helsingin Teerenpelin panimon ensimmäinen tuote valmistui markkinoille 16.5.2008. Leuhkalassen väri on tummahko, punertavan ruskea. Vaahto on valkea, niukka, tiheäkuplainen, keskikestävä. Tuoksu on vahva, luonteikas, katkeroinen. Maku on kuiva, raikkaan katkeroinen, kukkainen, apilamainen, hedelmäinen, erittäin tasapainoinen ja juotavuus on melkoisen helppo.
Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 5,50 e, vain Helsingin Teerenpelissä.

* Oxford Gold, valmistuttaja: The Brakspear Brewing Co, Witney, Oxfordshire, Englanti. Valmistettu Iso Britanniassa.
4,6 %-til., pullossakypsyvä, puolitumma ale, luomuolut
Väri on tummahko, keltaisen ruskea. Vaahto on valkoinen, niukka, haihtuu kokonaan. Tuoksu on vaimean tyylikäs, katkeroinen. Maku on kevyt, maltainen, lievästi sitrusmainen, tasapainoisesti katkeroinen. Humalalajikkeet ovat Target ja Goldings.
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,30 e.

* Old Odense Ale, Nörrebro Bryghus, Kööpenhamina, Tanska
7,5 %-til., kantavierre 18,0 p-%, katkeroainepitoisuus 15 EBU, väri 20 EBC, tumma ale
Väri on punertavan ruskea, samea, sahtimainen. Vaahto on ruskehtava, vahva, tiheä, haihtuu kokonaan nopeasti. Tuoksu on raikas, hedelmäinen, mausteinen. Maku on makean hedelmäinen, pihkamainen, vahvan luonteikas, hapan, mausteinen, sahtimainen. Valmistuksessa käytetään pale ale -, karamelli- ja kauramallasta, saksalaista Perle-humalaa, vaahterasiirappia ja mausteina marattia, kärsämöä, oratuomea ja anista. Vesi on käsittelemätöntä, ja siinä on tunnin ajan kiehutettu luomukuusenhavuja. Oluen on käynyt tekemässä 1600-luvulta peräisin olevan reseptin mukaisesti vierailija USA:sta, Dogfish Head -panimon Sam Calagione.
Pullo 0,6 l. Alkon vähittäismyyntihinta 11,45 e. Maahantuoja Novovin Oy.

* Suokki Pale Ale, Suomenlinnan Panimo Oy, Helsinki
4,5 %- til., vaalea pintahiivaolut, ale
Väri on vaalea, ruskean keltainen, melko kirkas. Vaahto on valkoinen, isokuplainen, niukka. Tuoksu on makea, apilamainen, katkeroinen, tasapainoinen. Maku on tasapainoinen, luonteikas, suutuntumassa tupakan (!) vivahde, keskitäyteläinen, apilapellon ”metisyyden” ja katkeroisuuden tasapainoinen yhdistelmä. Jälkimaku on kuivan katkeroinen. Helsingin edustalla Suomenlinnassa toimiva ravintolapanimo on valmistanut Suokki Pale Alen HOK-Elannon William K. -oluthuoneketjun omaksi olueksi.
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,50 e. Ainoastaan HOK-Elannon William K.-OlutHuoneissa Helsingissä (Annankatu, Tennispalatsi, Mannerheimintie, Kurvi) ja Espoossa (Sello, Leppavaara).

* Perhon Kevätolut, Ravintolakoulu Perhon panimo, Hki
6,0 t-%, kantavierre 13,5 p-%, tumma pintahiivaolut
Väri on tummanruskea, samea. Vaahto on ruskehtava, runsas, laskeutuu nopeasti ja kestää hyvin. Tuoksu on makea, hedelmäinen, mausteinen, mukavasti hapan – melkein kuin hienossa belgialaisessa alessa, joskin epätasaisempi. Maku on makean maltainen, mausteinen, inkivääriä, korianteria, neilikkaa. Valmistuksessa käytetyt mallaslajikkeet ovat pilsner, münchner, tumma, karamelli ja värimallas. Vahvojen liharuokien, kuten pääsiäislampaan kanssa mainio, mutta sopii myös viileiden kevätiltojen lämmittäjäksi.
Hanassa 0,5 l. 5,60 e; 0,25 l. 2,80 e. Vain Perhon ravintola, Hki.

* Alpo’s I.P.A., Ravintolapanimo Huvila / Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna
6,9 %-til., kantavierre 16,0 p-%, katkeropitoisuus 100 EBU, väri 10 EBC, vaalea suodattamaton pintahiivaolut, ale
Väri on tummahko, punertavan kellanruskea, samea. Vaahto on valkoinen, tasainen, hienojakoinen, kestävä. Tuoksu on vaimea, ainakin (liian) kylmänä tarjoiltaessa, katkeroinen. Maku on hedelmäinen, aprikoosia, sitrusmaisuutta, vahvan raikas, kuiva, vahvasti katkeroinen, kuitenkin tasapainoinen. Hieno, vahva, luonteikas, tasapainoinen erikoisuus.
Hana 0,5 l., anniskeluhinta 5,90 e / 0,25 l. 3,30 3. One Pint Pub, Ruoholahti, Hki. (yhdeksäs tuotantoerä, Huvilan toinen.)

* Bischofshof Original 1649, Brauerei Bischofshof, Regensburg, Saksa
5,1 %-til., dortmunder-tyylinen vaalea lager
Vuonna 1649 perustetun panimon 350-vuotisjuhlavuoden tuote on ollut tuotannossa vuodesta 1999. Väri on vaalea, kullankeltainen. Vaahto on valkoinen, niukka, kestävä. Tuoksu on maltainen, diasetyylinen. Maku on täyteläinen, paksun maltainen, lievästi tahmean karamellimäinen, pastillimäinen, tervainen. Kokonaisuus on kuivan täyteläinen täysmallasolut. Hieno saksalaisolut edustaa dortmunder-tyyppiä.
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,00 e. Hyvät Olutravintolat –yhdistyksen Kuukauden Hanaolut toukokuussa 2008.

* Året Runt, Nokian Panimo Oy, Nokia
5,3 %-til., kantavierre 13,6 p-%, katkeroainepitoisuus 28 EBU, väri 54,5 EBC, suodattamaton tumma lager
Väri on hyvin tumma, ruskea, kirkas. Vaahto on vaalea, olemattoman vähäinen. Tuoksu on vaimea, lievästi karamellimäinen. Maku on paahteinen, maltainen, suklainen, karamellimäinen – kaikkea tätä hennosti ja tyylikkään tasapainoisesti. Suutuntuman katkeroisuus kehittyy vahvaksi hedelmäisyydeksi ja makeaksi maltaisuudeksi miellyttävän pehmeässä jälkimaussa.
Hana 0,5 l. anniskeluhinta 6,40 e. Toukokuussa 2008 Kuukauden Hanaolut HOK-Elannon OlutHuone-ravintoloissa, Hki ja Espoo. Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,15 e.

* Året Runt, Nokian Panimo Oy, Nokia
5,7 %-til., kantavierre 13,6 p-%, katkeroainepitoisuus 28 EBU, väri 54,5 EBC, suodattamaton tumma lager
Väri on tumma, meripihkan ruskea, kirkas. Vaahto on vaalea, nousee mahtavan runsaana jo heti pulloa avatessa, laskeutuu melko nopeasti ja jää vahvana ohuena kalvona oluen pinnalle. Tuoksu on paahteinen, karamellimäinen. Maku on maltainen, hennon paahteinen, karamellimäinen, tasapainoinen. Suutuntuma on rapsakan katkeroinen. Jälkimaku on pitkä, pehmeän maltainen. Tarpeeksi pitkään pystyasennossa rauhassa säilytetyn pullon pohjalle laskeutuu selvä sakkakerros, joka suositellaan sekoitettavaksi oluen sekaan ennen pullon avaamista. Kirkas pullo tuntuu useimmiten virheeltä oluen pakkauksena, mutta ”ympärivuotisen” kauniin ruskeaa väriä ja kirkkautta tämä vain korostaa. Etiketin kuvassa esitellään symbolisesti perinteiset neljä vuodenaikaa. Nehän alkavat Suomessakin olla jo perinnetietouden varassa. Året Runt on Nokian Panimon uutuustuote syksyltä 2007. Puolen vuoden aikana oluen vähittäismyyntihinta on laskenut muutaman sentin!
Pullo 0,33 l. kruunukierrekorkki. Alkon vähittäismyyntihinta 2,15 e.

* Altbairisch Dunkel, Brauerei Aying, Franz Inselkammer KG, Aying, Saksa
5,0 %-til., kantavierre 12,8 °Pl, tumma lager
Väri on tummanruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, laskeutuu nopeasti. Tuoksu on maltainen, karamellimäinen. Maku täyteläinen, maltainen, vahva, karamellimäisen makea, tuhti kokonaisuus. Tätä maistettuaan ei enää ihmettele, että oluitta on tosiaan joskus pidetty ravintona, leipänä juoksevassa muodossa. Hieno erikoisuus. Kaulaetiketin mukaan kysymyksessä on ”tumma vientiolut” ja osoitteeksi ilmoitetaan edelleen ”Bundesrepublik”, Saksan Liittotasavalta.
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 5,20 e.

* Gambrinus Original, Plenzky Prazdroj a.s., Plzen, Tshekin tasavalta
4,1 %-til., vaalea lager
Väri on vaalea, ruskean keltainen, punertava. Vaahto on valkoinen, runsas, kestävä. Tuoksu on maltainen, vahva. Maku on täyteläinen, luonteikas, maltainen, miellyttävän pehmeästi maalaismainen ja diasetyylinen. Tölkin kyljessä yllättää suomenkielinen teksti: ”VAROITUS! Alkoholi vaarantaa alkion kehityksen ja terveytesi.
Tölkki 0,5 l., hana 0,5 l. Anniskeluhinta 5,20 e.

* Dark Force, Haand Bryggeriet AS, Drammen, Norja
8,5 %-til., tumma Imperial stout. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-14 °C.
Väri on musta, aivan läpinäkymätön. Vaahto on valkea, ruskehtava, vankka, nopeasti haihtuva. Tuoksu on vahva, paahteinen, hedelmäinen. Maku on voimakas, luonteikas, yrttimäinen, paahteinen. Jälkimaku on vahva ja makea. Valmistuksessa käytetään vehnämallasta ja vehnähiivaa. Dark Forcen (’tumma voima’) alaotsikko kuvaa hyvin, mistä on kysymys: ’Double Extreme Imperial Wheat Stout’.
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 8,70 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

* Iceberg, Titanic Brewery Co Ltd, Stoke-on-Trent, Staffordshire, Iso-Britannia
4,1 %-til., suodatettu vaalea vehnäolut
Väri on kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, pehmeän pumpulimainen, tasainen, vankka. Tuoksu on vahva, katkeroinen. Maku on heinämäisen kuiva, voimakkaan katkeroinen, hedelmäinen, hieman mausteinen. Outo yhdistelmä vehnäolutteemaan! Vaikkakin itsenäisenä oluena maukas ja kiinnostava. Valmistuksessa käytetään Maris Otter -ohramallasta sekä vehnämaltaita, humalalajikkeet ovat amerikkalaiset Yakima Galena ja Cascade.
Titanic-panimo on perustettu vuonna 1985 ja nimi tulee onnettomasti neitsytmatkallaan uponneesta Titanic-valtamerilaivasta, jonka kapteeni oli Edward Smith. Oluiden nimet liittyvät usein jotenkin merenkäyntiin ja ovat useimmiten hauskoja. Tosin panimo painottaa suhtautuvansa Titanicin onnettomuuteen vakavasti. Iceberg tulee tähystäjä Frederick Fleetin kello 11.35 näkemästä jäävuoresta. Tähystäjä olisi huomannut vaaran aikaisemminkin, jos ei olisi unohtanut silmälasejaan Southamptoniin.
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,90 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

* Haystack Wheat, Left Hand Brewing Co Ltd, Longmont, Colorado, USA
5,0 %-til., pullossa kypsyvä suodattamaton, vaalea vehnäolut
Väri on vaalea, punertavan keltainen, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, kestävä, niukka. Tuoksu on viljamainen, makea, maltainen. Maku on raikas, hedelmäinen, melkoisen kevyt. Valmistuksessa käytetään vettä, mallastettua vehnää ja ohraa, humalaa ja hiivaa. USA:n Coloradossa, Rocky Mountainin alueella St. Vrain -joen laaksossa toimiva olutrenessanssipanimo on kloonannut saksalaisen vehnäoluen – ja onnistunut siinä mainiosti. Jo parikymmentä vuotta kestänyt uusi olutkulttuuri USA:ssa on luonut harrastuspohjaa ”vanhan mantereen” perinteisille oluille ja myös kieltolakia edeltävän ajan amerikkalaisoluille. Myös USA:ssa panimotoiminnan pioneerit olivat Euroopan, varsinkin Saksan valmistusperinteen taitajia.
Pullo 0,355 l. Anniskeluhinta 6,70 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

* Saisis, Brasserie des Légendes sprl / Brasserie Ellezelloise, Ellezelles, Belgia
5,9 %-til., pullossa kypsyvä suodattamaton, vaalea vehnäolut
Väri on vaalea, keltaisen ruskea, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, kestävä. Tuoksu on vahva, hedelmäinen, makea. Maku on pistävän hedelmäinen, appelsiinimäinen, maltainen, pehmenee alkupuraisunjälkeen miellyttävästi. Mausteena käytetään curacao-hedelmän kuorta ja korianteria. Pieni maatilapanimo on perustettu vuonna 1993.
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6,40 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

* Weihenstephaner Vitus Weizenbock, Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Freising, Baijeri, Saksa
7,7 %-til., kantavierre 16,5 p-%, katkeroainepitoisuus 14 EBU, suodattamaton vaalea vehnäbock
Väri on vaalea, kellertävä, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, hienojakoinen, kestävä. Tuoksu on maltainen, vahva. Maku on vahva, täyteläinen, pehmeän hedelmäinen, makean toffeemainen. Bock-tyylinen olut on normaalisti vahva, makeahko pohjahiivaolut. Nimi (bock – pukki) tarkoittaa tässä yhteydessä yleensä ”vahvaa”. Panimo on toiminut samassa paikassa Weihenstephanin benediktiiniläisluostarin yhteydessä Freisingin kaupungissa vuodesta 1040 eli se on maailman vanhin panimo. Nykyisin valtion omistama panimo toimii läheisessä yhteistyössä Münchenin teknisen yliopiston panimotieteellisen tiedekunnan kanssa.
Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,66 e. Anniskeluhinta 7,50 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

* Paulaner Weissbier Kristallklar, Paulaner Brauerei GmbH & Co KG, München, Baijeri, Saksa
5,2 %-til., suodattamaton vaalea vehnäolut

perustettu 1634

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,90 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

* Rosenheimer Hefe Weissbier, AuerBräu AG, Rosenheim, Baijeri, Saksa
5,5 %-til., kantavierre 12,5 p-%, vaalea vehnäolut
Väri on vaalea kellanruskea, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, nopeasti laskeutuva. Tuoksu on hedelmäinen, omenainen. Maku on vahvan luonteikas, maltainen, viljainen, hiivamainen vivahde vahvasti mukana. Ylä-Baijerissa sijaitseva AuerBräu (metso) -panimo on toiminut vuodesta 1889.
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,90 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

* Thurm und Taxis Weissbier, Fürstliche Brauerei Thurm und Taxis VmbH, Regensburg, Saksa
5,3 %-til., suodattamaton vaalea vehnäolut
Väri on punertavankeltainen, samea. Vaahto on valkoinen, tasainen, runsas. Tuoksu on vahva, hedelmäinen, mausteinen. Maku on pehmeän hedelmäinen, aprikoosia, banaania, vahvasti mausteinen, mukana esimerkiksi neilikkaa.
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,90 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

* Thurm und Taxis Kristall Weizen, Fürstliche Brauerei Thurm und Taxis VmbH, Regensburg, Saksa
5,2 %-til., suodatettu, vaalea vehnäolut
Väri on kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, hienojakoinen, runsas. Tuoksu on hedelmäinen ja mausteinen. Maku on raikkaan hedelmäinen, aprikoosimainen, mausteinen.
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,90 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

* Thurm und Taxis Dunkle Weisse, Fürstliche Brauerei Thurm und Taxis VmbH, Regensburg, Saksa
5,5 %-til., suodattamaton, tumma vehnäolut
Väri on tumma, punertavan ruskea, samea. Vaahto on valkea, runsas, hienojakoinen, kestävä. Tuoksu on vahva, maltainen, makeahko. Maku on luonteikkaan täyteläinen, maltainen, hedelmäinen, tahmea, lievästi sahtimainen.
Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,90 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden, Hki ja Espoo, vehnäolutviikoilla 11.-27.4.2008.

* Bon Secours Myrtille, Brasserie Caulier, Péruwelz, Belgia
7,0 %-til., pullossa kypsyvä, mustikalla maustettu, tumma ale, pintahiivaolut
Väri on tumman ruskea, samea, sahtimainen. Vaahto on valkea, hienojakoinen, vähäinen. Tuoksu on vahva, pehmeän marjainen. Maku on kuiva, kuivatun mustikan kova aromi vahvana esillä. Jälkimaussa kuivattu mustikka on edelleen voimakkaasti mukana. Epätasapainoinen. Panimo aloitti vuonna 1995 ja teetätti tuotteet muissa panimoissa – aitoon belgialaiseen tapaan! La Rochefortoise -panimon (Eprave) lakkauttamisen jälkeen vuonna 2002 Caulierin veljekset alkoivat valmistaa La Rochefortoise Blonde ja Ambree (molemmat 6,2 %) -tuotteita ja samalla myös omat oluet.
Pullo 0,33 l., patenttikorkki. HBF 08

 * Leffe Brune / Bruin, Brouwerij Abbaye Leffe S.A. / N.V., Dinant, Belgia / S.A. Interbrew Belgium N.V., Leuven, Belgia
6,5 %-til., 26 EBU, tumma pintahiiva-ale
Väri on tumma, punaisen ruskea, kirkas. Vaahto on ruskehtava, epätasainen, runsas, kestävä. Tuoksu on vahva, maltainen, karamellimäinen. Maku on täyteläinen, karamellimäisen makea, hedelmäinen, tasapainoinen. Abdijbier / Bière d’Abbaye (luostariolut) tarkoittaa (katolisen) luostarin nimissä tavallisessa kaupallisessa panimossa tehtyä olutta. Varsinainen luostariolut on puolestaan trappistiolutta, mitä nimitystä vain kuusi belgialaista ja yksi hollantilainen luostari voivat käyttää. Notre Dame de Leffen luostari on toiminut vuodesta 1240. Se antoi oluensa nimen Namurin maakunnassa toimivalle maallikkopanimolle 1950-luvulla. Nykyisin tuote kuuluu mahtavalle kansainväliselle panimokonsernille, joka valmistaa myös Stella Artois -lageria ja lisenssillä englantilaista Bass alea.
Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta 2,91 e. Hanassa olutravintoloissa. Maahantuoja: Oy Sinebrychoff Ab / House of Beer.

* Leffe Blonde / Blond, Brouwerij Abbaye Leffe S.A. / N.V., Dinant, Belgia / S.A. Interbrew Belgium N.V., Leuven, Belgia
6,6 %-til., 18 EBU, vaalea pintahiiva-ale
Väri on vaalea, kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, pumpulimaisen runsas, pehmeä, isojakoinen, kestävä, Tuoksu on vahva, hedelmäinen, jopa katkeroinen, vaikka EBUja on vain 18. Maku on täyteläinen, pehmeän hedelmäinen, luumua, omenaa, tasapainoinen, vahvaksi olueksi yllättävän helposti juotava – kuten Belgian alen kohdalla usein on. Tasapainoinen, hieno, melko helppo kokonaisuus.
Pullo 0,33 l., Alkon vähittäismyyntihinta 2,91 e. Hanassa olutravintoloissa. Maahantuoja: Oy Sinebrychoff Ab / House of Beer.

* Grimbergen Blonde / Blond, N.V. Brouwerij Alken-Maes S.A., Waarloos, Belgia / Scottish Courage Alken-Maas (SCAM), Skotlanti, Iso Britannia
6,7 %-til., kantavierre 13 p-%, katkeroainepitoisuus 13,3 EBU, väri 12,1 EBC, vaalea pintahiivaolut (Abdijbier, Abbey beer). Tarjoilulämpötilasuositus 3-7 ºC.
Väri on vaalea, kullankeltainen, sameahko. Vaahto on valkoinen, epätasainen, runsas, pehmeä, kestävä. Tuoksu on vahva, hedelmäinen, katkeroinen. Maku on voimakas, lähes alkoholimainen, pehmeän hedelmäinen. Pehmeä makeus ja katkeroinen puraisu vaihtelevat mukavasti. Kokonaisuus on yllättävän kevyt. Valmistuksessa käytetään ohramaltaan lisäksi vehnää.
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6 e. Maahantuoja Oy Hartwall Ab.

* Grimbergen Dubbel / Double, N.V. Brouwerij Alken-Maes S.A., Waarloos, Belgia / Scottish Courage Alken-Maas (SCAM), Skotlanti, Iso Britannia
6,5 %-til., kantavierre 14,7 p-%, katkeroainepitoisuus 17 EBU, väri 63 EBC, tumma pintahiivaolut (Abdijbier, Abbey beer). Tarjoilulämpötilasuositus 3-7 ºC.
Väri tumma, punaisen ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, paksu, pehmeän pumpulinen, kestävä, ilmavan isokuplainen. Tuoksu on lievästi makea, maltainen. Maku on hedelmäinen, maltainen, täyteläinen, paahtunut, hienoisesti karamellimäinen. Valmistuksessa käytetään myös mallastamatonta vehnää.
Alken-panimo (Alken) ryhtyi valmistamaan Belgian ensimmäistä pils-tyypin olutta vuonna 1928. Maes (Waarloos) oli belgialeja tuottava perhepanimo vuoteen 1946, jolloin alettiin valmistaa Maes Pils -olutta. Vuonna 1962 Maes sai valmistettavakseen vuodesta 1128 toimineen Grimbergenin luostarin oluita, Dubbel (6,5 %) ja Trippel (9,0 %). Yhdistynyt Alken-Maes -panimoyhtiö joutui ranskalaisen jugurttiyhtiön Danonen haltuun vuonna 1988. Scottish & Newcastle ryhtyi yhdistymään Danonen Belgian panimotoimintojen kanssa ja SCAM oli syntynyt vuonna 2002. Maesin perinteinen perhepanimo Waarloosissa on suljettu ja esimerkiksi Grimbergenit valmistetaan nykyisin Brasserie de l’Union -panimossa Jumet’ssa. Testissä olleet tuotteet on vielä valmistettu Waarloosissa, ainakin etikettien mukaan.
Pullo 0,33 l. Anniskeluhinta 6 e. Maahantuoja Oy Hartwall Ab.

* Saku Kuld, AS Saku Ölletahas, Saku, Viro / Baltic Beverages Holding (Carlsberg, Tanska ja Scottish&Newcastle, Englanti)
5,2 %-t., vaalea lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-8 ºC.
Väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, vähäinen, keskikestävä. Tuoksu on hedelmäinen, raikas, tuore. Maku on pehmeän hedelmäinen, melkoisen täyteläinen, luonteikas, hienostunut, tyylikäs, helposti juotava, heinämäisen kuivan ja lievästi makean hedelmäisyyden mukavaa vuorottelua. Aivan Tallinnan ulkopuolella Harjun kunnan puolella sijaitseva panimo on perustettu vuonna 1820 eli vuonna 2005 vietettiin 185-vuotisjuhlavuotta, mitä Kuld juhlisti ja on jäänyt tuotantoon. Kuld (’kulta’) on pakattu erikoiseen kohopainettuun, ruskeaan lasipulloon. Kaulaetiketin mukaan Kuld on: Hohtavanhenkinen (’säravaim’) panimotuote, oluiden parhaimmistoa! Kuld on saatavilla Virossa myös 0,5 litran tölkissä ja nyt myös hanassa. Suomen vähittäismyymälämarkkinoille on tehty 4,5-prosenttinen Kuld Export.
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,20 e. Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen kuukauden hanaolut huhtikuussa 2008 kautta maan. Maahantuoja Sinebrychoff Oy / House of Beer.

* Jacobsen Extra Pils, Husbryggeriet Jacobsen / AS Carlsberg, Kööpenhamina, Tanska
5,5 %-til., vaalea lager
Väri on vaalea, ruskea, punertava, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, laskeutuu nopeasti, epätasainen, kestävä. Tuoksu on vaimea, heikosti hunajainen. Maku on täyteläinen, pehmeän paksu, kirpeä katkeroisuus häipyy maltaisen pehmeyden alle. Hedelmäinen – luumua, persikkaa – pehmeys jatkuu mukavasti vaimeahkossa, pitkässä jälkimaussa. Testitilanteessa ennakolta tiedettiin valmistaja ja muistettiin vahvuudeksi ”runsaat 5 %”. Tietojen paljastuttua oluen nimi yllätti: pils-oluena tätä ei osattu pitää! Jacobsen on Carlsbergin panimon perustajan J.C. Jacobsenin mukaan nimetty kokeilupanimo, jonka useita tuotteita on saatavilla Suomessakin. Extra Pils on luonnonmukaisista raaka-aineista (tanskalaiset laatumaltaat, saksalaiset Hallertau- ja Spalter Select -humalat) valmistettu, tyrnimarjoilla maustettu hieno olut. Marjaisuus tuntuu heti suutuntumassa.
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,40 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden kuukauden hanaolut huhtikuussa 2008. Maahantuoja Sinebrychoff Oy / House of Beer.

* Keisari Pils, Nokian panimo Oy
4,5 %-til., kantavierre 10,3 p-%, katkeroaineet EBU, väri EBC, vaalea lager, täysmallasolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 7-10 °C.
Väri on syvän keltainen. Vaahto on valkoinen, kestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, maltainen. Maku on kukkaisen täyteläinen, tasapainoinen, sopivasti katkeroinen ja kuiva – katkeroisuus vahvistuu jälkimaussa. Hienosti onnistunut uutuusolut. Nokian Panimon aikaisemmatkin vaaleat lagerit (PUP, Laivuri, Vaalea) ovat olleet luonteikkaita ja positiivisesti erilaisia. Keisari Pils on pils-tyyppinen täysmallasolut. Pils-oluet ovat yleensä vahvasti humaloituja. Tölkissä on amerikkalaistyylinen varoitusteksti ”Alkoholi vaarantaa sikiön kehityksen ja terveytesi.”. Yleistä varoitustekstiä on Suomessa suunniteltu jo monen vuoden ajan. Tällä hetkellä näyttää siltä, että valtiovalta ei tule määräämään varoitustekstejä pakollisiksi.
Lasipullo / tölkki 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 1,70 e.

* Olvi 130 Vuotta Juhlaolut, Oyj Olvi, Iisalmi
4,7 til-%, kantavierre %, katkeroaineet EBU, väri EBC, vaalea lager, täysmallasolut
Väri on vaalea, punertavan ruskea, lähes puolitumma. Vaahto on valkoinen, keskikestävä. Tuoksu on raikas, vahva, maltainen. Maku on keskitäyteläinen, raikkaan maltainen, tasapainoinen, maukkaan luonteikas. Juhlaolut jatkaa suomalaispanimo Olvin hienosti onnistuneiden erikoistuotteiden sarjaa. Monelle 130 Vuotta Juhlaolut tuo mieleen vuosia sitten lopetetun Vaakuna-oluen. Juhlaolut tulee myymälöihin huhtikuun alussa 2008.
Lasipullo 0,33 l., tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta e.

* Koff Lite, Sinebrychoff Oy, Kerava / Carlsberg Breweries AS, Tanska
4,2 %-til., kantavierre 7,4 % Pl, katkeroainepitoisuus 16 EBU, väri 6 EBC, energia 25 kcal, proteiini 0,2 g, hiilihydraatit 0,3 g, rasva 0 g / 100 ml, vaalea lager
Koffin uutuustuote seurailee alan kansainvälisiä trendejä: kevyttä, mietoa, helppoa juomaa halutaan nauttia usein ja vähemmän kerrallaan. Kevytversiot ovat kasvaneet siideri- (50 %) ja virvoitusjuomamarkkinoilla (33 %) voimakkaasti. Pohjoismaissa ensimmäiset kevytoluet olivat Norjassa Ringnes Lite ja Tuborg Lite vuonna 2006 ja saavuttivat vuodessa viiden prosentin osuuden keskiolutmarkkinoista. Koff kehitti Light Beerin (4,1 %) jo vuonna 1982. Sen nimi oli vuosina 2004-07 ”4.1 Täyteläinen Kevyt Olut” ja nyt taas Light Beer.
Koff Lite -oluen väri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, pehmeä ja runsas kuin pumpulitukko, nopeasti laskeutuva, heikosti kestävä. Tuoksu on kuivan katkeroinen, heinämäinen. Maku on tasapainoinen, kevyt, neutraali, helppo, jälkimakua ei juuri ole. Kokonaisuus on tyylin mukainen kuiva kevytolut.
Lite (light) kevytolut sisältää energiaa 30 % vähemmän kuin tavanomainen Koff III lager (4,7 %). Alhainen kantavierre ja normaalia pitempi käymisprosessi nostaa alkoholiprosenttia, mutta energiasisältö jää 25 kilokaloriin.
Tölkki 0,5 l, lasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2 e Pullo 0,33 l.

* Carlsberg Lite, Carlsberg Breweries AS, Tanska
4,1 %-til., kantavierre 7,4 % Pl, katkeroainepitoisuus 16,5 EBU, väri 7,5 EBC, energia 25 kcal, proteiini 0,2 g, hiilihydraatit 0,4 g, rasva 0 g / 100 ml, vaalea lager
Koffin tavoin myös konsernin pääpanimo Carlsberg Kööpenhaminassa tuo huhtikuussa 2008 Suomen markkinoille kevytoluen. Suomen jälkeen kuluvan vuoden aikana Carlsberg Lite viedään markkinoille myös Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa ja Kanadassa. Väri on vaalea, Koffin Liteä selvästi syvemmän keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, nousee runsaana, pumpulimaisen tasaisena, laskeutuu nopeasti, keskikestävä. Tuoksu on kuiva, katkeroinen. Suutuntuma on miellyttävän kuiva. Maku on tasapainoinen, kevyt, helppo, kuiva jälkimaku päätyy vetiseksi. Tyylin mukainen, onnistunut kevytolut.
Tölkki 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab.

* Sininen, Oy Hartwall Ab, Helsinki / Lahden panimo (Scottish & Newcastle, Englanti)
4,5 %-t., kantavierre 10,0 p-%, katkeroaineet 21,0 EBU, väri 7,5 EBC, vaalea lager
Väri on vaalea, kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsaana nouseva, nopeasti laskeutuva, tasainen, jättää kestävän pitsikuvion lasin reunoille. Tuoksu on kuivan heinämäinen, luonteikas. Maku on raikas, hedelmäinen, lievästi toffeemainen, tasapainoinen, luonteikas, kevyehkö, katkeroinen jälkimaku. Sinisen katkeroisuus (21 EBU) tuntuu varovaiselta, mutta kokonaisuus on paitsi helposti juotava, tyylikäs, hienostunut myös selvästi luonteikas. Myös alhainen kantavierre nostaa humalan katkeroista aromia esille.
Pils-tyylin oluesta tulee nykyisin mieleen ennen muita Laitilan Kukko Pils (4,5 %, 35 EBU), mutta se on tosiaan eri asia: selvästi Sinistä haasteellisempi. Muut katkeroisuudestaan tunnetut maailmanluokan oluet ovat tšekkiläiset Pilsner Urquell (4,4 %, 37 EBU) ja Budejovicky Budvar (4,5 %, 20 EBU). Lähinnä Sininen kuitenkin muistuttaa Oxa Oy:n / Saimaan panimo Rokrammi Pilsiä (5,2 %, 45 EBU) ja virolaista raikasta Saku Heleä (5,2 %, 32 EBU).
Mallasjuoma Oy:n valmistama Lahden Sininen oli Suomen ensimmäinen pils-tyyppiä muistuttava olut (lager), jonka valmistus aloitettiin Lahden keskustassa sijaitsevassa panimossa vuonna 1935. Mallasjuoma siirtyi Hartwallin omistukseen vuonna 1988. Sinisen valmistus lopetettiin vuonna 1997. Pääsiäisen jälkeen (25.3.08) Sininen palaa jälleen myymälöihin. Valmistusresepti on sama kuin menneillä vuosikymmenillä. ”Oluiden aatelia” -mainoslause ja ritarikypärä ovat edelleen mukana kuvassa.
Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta e. Tulossa myyntiin 25.03.2008 alkaen.

* Pikku Pässi Brown Ale, Koskipanimo Oy, Plevna, Tre
4,5 %-til., kantavierre 12 p-%, katkeroainepitoisuus 30 EBU, kahvilla maustettu brown ale, pintahiivaolut
Väri on tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, epätasainen, runsas, kestävä. Tuoksu on maltainen, tasainen. Maku on vaimeasti maltainen, kuivahko, pehmeän paahteinen, heinämäisen katkeroinen, puumainen tai pähkinäinen.
13.3.2008 ensi-iltansa saanut Panimoravintola Plevnan uutuus on paikallisradio 957:n nimikko-olut. Englantilaistyyppisen brown alen erikoisuutena on valmistuksessa käytetty Bahia Espresso –kahvipapusekoitus, jota paahtaa tamperelainen Mokkamestarit. Humalalajike on East Kent Goldings. Oluen nimi tulee Finlaysonin alueella vuosina 1909–57 toimineen pienen sähköveturin, Pikku-Pässin mukaan.
Koskipanimon panimomestari Sam Viitaniemi lupaa, että tamperelaishanojen ohella Pikku Pässi tulee kuluttajien ulottuville esimerkiksi Helsingin Olutfestivaalille huhtikuussa ja jo sitä ennen Olutravintola Pikkulintuun Helsingin Puotilassa.
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta Plevna, Tre 5,30 e; 4,30 e (0,33 l), 3 e (0,25 l) 13.3.2008 alkaen, Pikkulintu 5 e (0,4 l) 18.3.2008 alkaen.

* Lia Fail, Inveralmond Brewery Ltd., Perth, Skotlanti, Iso-Britannia
4,7 %-til., kantavierre 1048 OG, tumma ale, skotti-ale
Väri on puolitumma, punertavan ruskea, läpinäkyvä. Vaahto on valkoinen, kermamaisen paksu, tasainen, runsas, jättää pitsikuvion ja kestää pitkään. Tuoksu on hienostuneen katkeroinen. Maku on raikkaan täyteläinen, luonteikas, aromikas, tasapainoisesti katkeroinen, maltainen, viljainen, kuivan pähkinäinen. Paahtuneen hedelmäinen, kestävä jälkimaku. Valmistuksessa käytetään ohra- ja vehnämallasta, humalalajikkeet ovat Challenger, Fuggles ja Cascade. Hieno kuivahumalointi antaa oluelle ominaisen vahvan luonteen. Keelinkielinen ”Lia Fail” (”kohtalon kivi”) tarkoittaa Skotlannin kuninkaiden kruunajaiskiveä, joka sijaitsee nykyisin Edinburghin linnassa. Skotlannin sydämessä Taysidessa sijaitseva panimo on perustettu vuonna 1997. Ylämaan skottiale on valmistettu kylmissä olosuhteissa verrattuna Englannin lämpimään kosteuteen ja tarkoitettu viileään ilmanalaan. Humala jouduttiin maahantuomaan kaukaa Englannista, joten sitä käytettiin säästeliäästi. Ominaisuuksiin kuuluu selvä viskimäinen aromi, joka Lia Failissakin tuntuu mukavan pehmeänä, lämmittävänä.
Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,95 e. Maahantuoja Diamond Beer Company Oy, Hki.

* Stallhagen Påsk 2008, Ålands Bryggeri AB, Godby, Finström, Ahvenanmaa

6,0 %-til., kantavierre 14,3 p-%, katkeroaineet 25,0 EBU, väri 124 EBC, tumma lager, kausituote

Väri on mustanruskea, läpinäkymätön. Vaahdoton. Tuoksu on lievästi makea, mausteinen. Maku on makea, lääkemäinen, lievästi yrttimäinen, heikosti paahteinen ja lakritsainen. Valmistuksessa käytetään Raision pilsnermaltaita, Viking Maltin (Lahti) kristalli-, karamelli- ja mustamaltaita, Magnum- ja Saaz-humalia. Vuonna 2004 perustetun ahvenamaalaispanimon uusi olutmestari on Stadin panimolta tuttu Tom Skog.

Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,64 e.

* Påske Bock, Nørrebro Bryghus, Kööpenhamina, Tanska

7,0 %-til., kantavierre 14,7 p-%, katkeroainepitoisuus 18 EBU, väri 79,4 EBC, suodattamaton tumma bock, pintahiivaolut

Väri on tumma, ruskean punainen. Vaahto on valkea, runsas, laskeutuu nopeasti, kestävä. Tuoksu on voimakas, hedelmäinen. Maku on täyteläinen, tasapainoinen, maltainen, helposti juotava. Tanskalaisen pienpanimon Pääsiäispukin valmistusaineet ovat pilsner- münchener- ja karamellimaltaat, pale-ruismallas, saksalainen Perle- ja tšekkiläinen Saaz-humala.

Pullo 0,6 l. Alkon vähittäismyyntihinta 6,64 e. Maahantuoja Novovin Oy. Jakelu Heino Juomat Oy.

* Påskegodt, Haandbryggeriet As, Drammen, Norja

6,0 %-til., kantavierre 16,0 p-%, katkeroainepitoisuus 44 EBU, väri 52,1 EBC, puolitumma ale, kokomallasolut.

Väri on puolitumma, punertavan keltainen. Vaahto on valkoinen, vähäinen, nopeasti haihtuva. Tuoksu on pehmeän hedelmäinen. Maku on pehmeä, hedelmäinen, miellyttävän kuiva, katkeroinen. Valmistuksessa käytetyt mallaslajikkeet ovat vehnä-, pilsner- ja kristallimaltaat. ”Pääsiäishyvä” on suodattamaton, pastöroimaton, pullossa loppuun käyvä kausiolut.

Pullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta Alkossa 4,39 e. Kausituote.

* Novopacké Pivo Velikonoční, Pivovar Nová Paka a.s., Nová Paka, Tšekin tasavalta

6,3 %-til., kantavierre 13,6 p-%, katkeroainepitoisuus 27 EBU, väri 86 EBC, tumma lager

Väri on musta. Vaahto on ruskehtava, kestävä. Tuoksu on makeahko, vaimeasti hedelmäinen. Maku on voimakas, täyteläinen, maltainen, pehmeä, vaimeasti paahteinen, lakritsainen, makeahko. ”Nová Pakan Pääsiäisolut” on Alkon neljän oluen pääsiäisvalikoiman paras tuote – kuten oli myös vuonna 2007. Hintakin on laskenut 10 senttiä.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,32 e.

* Paasbier, valmistuttaja Diamond Beer Oy, Hki; valmistaja De Proeuf Brouwerij, Lochristi-Hijfte, Belgia

4,7 %-til., vaalea ale, kausiolut

Väri on melko vaalea, kellertävän ruskea. Vaahto on valkoinen, erittäin runsas, tasajakoinen pumpulitukko, kestävä. Tuoksu on voimakkaan hedelmäinen. Maku on vahva, täyteläinen, paksun maltainen, raikkaan hedelmäinen. Täyteläisyys, tasapainoisuus, pehmeä hedelmäisyys yhdistyvät onnistuneesti tässä pelkästään Suomen markkinoille valmistetussa kausioluessa. Lienee hienoin, täyteläisin ja erikoisin päivittäistavarakaupan olut.

Pullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 2,95 e. Kausiolut. Maahantuoja Diamond Beer Company Oy.

* Grass Bok, Diamond Beer Brewing Company Oy, Hki; valmistuspaikka: De Proef Brouwerij, Lochristi-Hijfte, Belgia

5,0 %-til., vihreä ale

Väri on vihreä, kirkas. Vihreä väri tehdään lisäämällä vierteeseen aitoa lehtivihreää. Vaahto on valkoinen, vähäinen. Tuoksu on melko voimakas, makeahko, hedelmäinen. Maku on pehmeän hedelmäinen, happamen sävyinen, taatelimainen, viikunamainen. Kirkas vihreä sopii hyvin keväiseen tunnelmaan, mitä ”Ruohopukki”-belgiale sopivasti kohottaa.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 5,40 e. (0,25 l 2,70 e.) Kolme Kaisaa, Kallio, Hki.

* India Pale Ale, St. Peter’s Brewery Co Ltd, St. Peter’s Hall,Bungay, Suffolk, Englanti

5,5 %, tumma IPA

Väri on tumma, punertavan ruskea, läpinäkyvä, sameahko. Vaahto on valkoinen, isokuplainen, tasainen, runsas. Tuoksu on paksun hedelmäinen, katkeroinen. Maku on raikas, keskitäyteläinen, kuivan katkeroinen, pehmeän hedelmäinen, hunajainen, apilamainen.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta festivaaleilla 7,00 e.

* Innis & Gunn Oak Aged Beer, Innis & Gunn Brewing Company Ltd., Edinburgh, Skotlanti, Iso-Britannia

6,6 %-til., kantavierre 15,9 p-%, katkeroainepitoisuus 19 EBU, väri 22,2 EBC, tummahko ale

Väri on ruskea, punertava, hieman samea. Vaahto on valkea, runsas, tiheä, kestävä. Tuoksu on hedelmäinen, vahva, heikosti voimainen. Maku on selkeästi viskimäinen, mikä sävy tulee tammitynnyrissä kypsyttämisestä. Mallasviskin kypsyttämiseen normaalisti käytettävissä tammitynnyrissä skottilainen ale viipyy 77 vuorokautta. Muuten maku on paksun täyteläinen, hunajainen, luonteikas. Kunnolla viileässä kaapissa säilytetyn pullon pohjalle muodostuu paksu hiivakerros, yksi hienoimmista tähän mennessä tavatuista.

Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,91 e.

* Nikolai Lager olut, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava, (Carlsberg Breweries AS, Tanska)

4,5 %, kantavierre 12,6 Pl, väri EBC, katkeroaineet EBU, vaalea lager

Väri on syvän keltaruskea, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, pumpulimainen, kestävä, jättää pitsikuvion lasin reunoille. Tuoksu on maltainen, hedelmäinen. Maku on raikkaan maltainen, keskitäyteläinen, tasapainoinen, mieto, helposti juotava. Melkoisen luonteikas tavanomaiseksi lager-olueksi. Hauska yksityiskohta on lasipullopakkaus ravintolamyyntiä varten. Tölkki ei kerta kaikkiaan sovellu anniskelumyyntiin, niinpä Nikolaikin pakataan myös lasipulloon. Tyylisyistä.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,20 e. Pullo 0,33 l (anniskelumyynnissä).

Nikolai Tumma Lager, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava, (Carlsberg Breweries AS, Tanska)

4,5 %, kantavierre 12,6 Pl, väri 55 EBC, katkeroaineet 15 EBU, tumma lager

Väri on tumma, kuparinpunainen, kirkas. Vaahto on vaalea, kohtuullinen, kestävä. Tuoksu on raikkaan vaimea. Maku on kevyt, vaimeasti hedelmäinen, karamellimäinen. Hyvin tasapainoinen ja helposti juotava. Karamellimaltaiden käyttö tuo tummaan Nikolaihin hieman enemmän täyteläisyyttä ja makuun syvyyttä tuttuun vaaleaan keskiolueen verrattuna. Uutuusolut tulee päivittäistavarakaupan hyllyille syyskuussa 2006. Raaka-aineina käytetään pilsner- ja karamellimaltaita, tärkkelystä, humalaa ja karamelliväriainetta. Nikolai-tuoteperhe on saanut nimensä panimoyhtiön perustajan Nikolai Sinebrychoffin (1788-1848) mukaan. Ensimmäinen Nikolai (IV A) valmistui vuonna 1988, perustajan syntymän 200-vuotisjuhlan kunniaksi. Keskiolutta on tuotettu vuodesta 1991. Vuodesta 2005 on markkinoilla ollut Sveitsissä valmistettu alkoholiton Nikolai (0,0 %) ja nyt siis myös tumma keskiolut.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,20 e.

* Original Porter, Shepherd Neame, Faversham, Kent, Iso-Britannia

4,8 %-til., tumma porter

Väri on musta. Vaahto on ruskehtava, niukka, tasaisen paksu, kestävä. Tuoksu on kitkerän hedelmäinen. Maku on hedelmäinen, kevyehkö, paahteinen, lakritsainen, miellyttävän kuivasti katkeroinen, tasapainoinen perinteinen englantilaisportteri. Jälkimaku on pitkä, miellyttävästi lakritsainen, katkeroinen.

Hana 0,5 l anniskeluhinta 6,40 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden Kuukauden Hanaolut maaliskuussa 2008.

* Savuolut James, Ravintolapanimo Plevna / Koskipanimo Oy, Tampere

5,2 %-til., kantavierre 12,6 p-%, katkeroainepitoisuus 30 EBU, väri 55 EBC, suodattamaton tumma savuolut

Plevnan ravintolapanimon savuoluen väri on tumma, punertavan ruskea. Vaahto on vaalea, kestävä laskeutuen nopeasti oluen pinnalle. Tuoksu on maltainen, miellyttävästi savuinen. Maku on tasapainoinen, hienovaraisesti savuinen ja paahteinen. Katkeroisuus nostaa jälkimakua ja pitkittää nautinnollista makuelämystä. Hämmentävän upea savustetun kinkun makuaromi tulee mukavan sopivalla tavalla esiin, aivan kuin bambergiläisessä klassikossa Schlenkerla Rauchbierissä. Koskipanimo käyttää valmistuksessa Bambergistä, Saksan Baijerista, hankittuja savumaltaita. Maltaiden savuisuus tehdään kuivatusvaiheessa, kun pyökkipuusta lähtevän savun annetaan kulkea maltaiden lävitse. Jameksen muut mallaslaadut ovat pilsner, tumma ja karamelli. Humalalajike on Vanguard. Erittäin hienosti ja tasapainoisesti onnistunut makuerikoisuus! Maku paranee kun oluen antaa hieman lämmetä varsin kylmäksi säädetystä tarjoilulämpötilasta. Savuolut James on ollut Ravintolapanimo Plevnan tuotannossa alkuvuodelta 2006.

Hana 0,5 l, anniskeluhinta 6,40 e. Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen Kuukauden Hanaolut maaliskuussa 2008.

* Julesnadder, Det Kompromissløse Bryggeri AS, Grimstad, Norja

4,5 %-til., kantavierre 11 ºP, katkeroainepitoisuus 25 IBU; pastöroimaton, suodattamaton, tumma ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8 ºC.

Väri on hyvin tumma ruskea, valoa vasten punertava, kirkas. Vaahto on ruskehtava, isokuplainen, niukahko, kestävä. Tuoksu on paahteinen, kahvimainen, yrttimäinen. Maku on paahtunut, lakritsainen, yrttimäinen, kahvimainen, suklainen, tasapainoinen, kevyehkö, mutta luonteikas. Kompromisseihin alistumattoman panimon helpoin olut. Julesnadder on vuoden 2006 jouluolut, jonka parasta ennen -päivä on 17.03.2008. Sopii ruokajuomaksi vahvojen liharuokien kanssa. Valmistuksessa käytetään Maris Otter -, Münchener-, amber-, musta-, suklaa- ja karamellimallasta. Humalalajikkeet ovat Columbus, Chinook ja Cascade. Hiiva on englantilainen ale-hiiva. Viisi oluenharrastajaa perusti norjalaisen pastöroimattomia ja suodattamattomia oluita valmistavan pienpanimon (vuosituotanto 8 miljoonaa litraa) Det Kompromissløse Bryggeri AS (”kompromissiton panimo”) vuonna 2002. Panimon tuotemerkki Nøgne Ø tarkoittaa ’alastonta saarta’.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta 6,50 e. Maahantuoja Novovin Oy. (Hilpeä Hauki 26.02.08)

One Pint Pub, Belgiviikot 4.2.2008 alkaen

* Vicardin, valmistuttaja Brouwerij Gigardin, Grembergen, Belgia; valmistaja ”Proof” Brouwerij, Belgia

7,0 %-til., vaalea tripel-gueuze

Väri on vaalean ruskea, omenamehumainen, samea. Vaahto on vähäinen. Tuoksu on kirpeän hedelmäinen. Maku on hedelmäinen, omenaa, päärynää, raikas, kuivahko. G. Benschin ja V. Dilewynsin kehittämä vehnä-gueuze valmistetaan etikettipanimo Gigardinille suomalaisten hyvin tunteman Diamond Beerin käyttämässä ”kokeilu” panimossa. Gigardin on perustettu vuonna 2004. Vuosituotanto on 27000 litraa.

Pullo 0,33 l.

* 100 Jaar Fanfare St. Vincentius, Brouwerij Den Herberg, Buizingen, Belgia

5,2 %-til., puolitumma ale

Väri on punertavan ruskea, harmahtava samea. Vaahto on vähäinen. Tuoksu on happamen omenainen. Maku on kuivan hedelmäinen, raaka, kova, tuore. Den Herberg -panimo on perustettu tänä vuonna (2008) ja One Pintin teemaviikoilla on jo kolme uuden panimon tuotetta. Pyhän Vincentinuksen 100-vuotisjuhlavuodelle (2007) fanfareja nostava olut kaipaa vielä kypsymistä pullossa, kuten muutkin laadut. Joka tapauksessa on etuoikeus päästä kokeilemaan näin uutta olutta!

Pullo 0,33 l.

* ’t Hofgrobberke 2007, ’t Hofbrouwerijke, Beerzel, Belgia

8,0 %-til., tumma ale

Väri on tummahko, harmaan ruskea. Vaahto on vähäinen. Tuoksu on raikkaan, tuoreen hedelmäinen. Maku on vahva, mausteinen, polttavan katkeroinen, hedelmäinen, kuiva. Tuote on valmistettu juomaliikeketju Willems & Zoonille. ’t Hofbrouwerijke -panimo on perustettu vuonna 2005. Vuosituotanto on vain 10000 litraa.

Pullo 0,33 l.

* Skärgaards Porter, Nørrebro Bryghus, Kööpenhamina, Tanska

6,0 %-til., kantavierre 14,5 p-%, katkeroainepitoisuus 55 EBU, väri 50 EBC, suodattamaton tumma portteri, pintahiivaolut; suositus tarjoilulämpötilaksi 8-10 ºC

Väri on täysin musta, aivan läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, tasaisen samettinen, vähäinen, kestävä. Tuoksu on vahva, kahvimainen. Maku on yllättävän laimea, kahvimainen, lakritsaisen vivahde toki erottuu ja englantilaisten humalien kukkainen katkeroisuus sävyttää hienosti jälkimakua. Etiketin lupaamaa ’tanskalaista hunajaa’ saaristolaisportterissa ei erota. Panimon perustaja Anders Kissmayer jätti 16 vuoden jälkeen Carlsbergin jättiläispanimon vuonna 2001 ja alkoi rakentaa omaa ravintolapanimoa Kööpenhaminan Nørrebrossa, USA:n olutrenessanssin hengessä. Panimoravintola avattiin vuonna 2003. Skärgaards Porter (’saariston portteri’) tulee Alkon valikoimaan maaliskuussa 2008.

Pullo 0,568 l. Alkon vähittäismyyntihinta e. Maahantuoja Novovin Oy. Jakelu Heino Juomat Oy.

* La Granja Espresso Stout, Nørrebro Bryghus, Kööpenhamina, Tanska

7,5 %-til., kantavierre 17,7 p-%, katkeroainepitoisuus 33 EBU, väri 202 EBC, suodattamaton tumma stout, pintahiivaolut.

Väri on täysin musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, vähäinen, kestävä. Tuoksu on vahva, kuin kylmäksi jäähtynyt kahvinloppu mukissa. Maku on hedelmäinen, aprikoosimainen, paahteinen, mokkamaisen pehmeä. Valmistusaineet ovat lager-, kristalli-, suklaa- ja mustamallas, Perle-katkerohumala, Cascade-aromihumala, kylmässä vedessä kaksi vuorokautta uutettu espressokahvi, Muscovado-sokeri ja ale-hiiva. Nimi ’La Granja’ on tullut meksikolaisen kahvitilan mukaan. Vuonna 2003 aloittaneen uuden tanskalaisen pienpanimon upea stout tulee Alkon valikoimaan helmikuussa 2008.

Pullo 0,568 l. Alkon vähittäismyyntihinta 7,20 e. Maahantuoja Novovin Oy. Jakelu Heino Juomat Oy.

* Nordic Brown Ale, Mallaskoski Oy, Seinäjoki

5,2 %-til., kantavierre 13 p-%, katkeroainepitoisuus 28 EBU, suodattamaton tumma ale, pintahiivaolut.

Väri on tumma, harmahtavan ruskea, samea. Vaahto on valkoinen, runsas, vahva, haihtuu hitaasti, kokonaan. Tuoksu on hedelmäisen pehmeä, viljainen. Maku on tasapainoinen, rukiinen, helposti juotava, lakritsainen, tuoreen raikas, makeahko, kihelmöivän hedelmäinen, purukumimaisen tahmainen. N.B.A.:ssa käytetään pohjoismaisia ohramaltaita (pils, münchener, tumma karamelli) ja ruismallasta. Laihialaista ruista on seoksessa 10 %. Saksalaisen humalan lisäksi vierteessä on lioteltu juuttisäkkiin pakattua englantilaista First Gold -lehtihumalaa. Mallaskosken vuosikymmeniä vanha perinteinen hiiva on korvattu brittiläisellä ale-hiivalla. Pohjoismaiset panimot kokoontuivat pari vuotta sitten Kööpenhaminassa (Nordic Beer Symposium) ja aloittivat ’pohjoismaisten oluttyylien’ luokituksen. Mallaskoski on tehnyt nyt kaksi ehdotusta pohjoismaiseksi tuotteeksi. Edellinen oli jouluna 2006 valmistunut pintahiivaolut Nordic Winter Brew.

Hanassa 0,5 l. Anniskeluhinta 6,30 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden Kuukauden Hanaolut helmikuussa 2008.

* Centennial Brown Ale, Ravintolapanimo Huvila / Savonniemen Oluttehdas Oy, Savonlinna

5,7 %-til., kantavierre 14,5 p-%, katkeroainepitoisuus 55 EBU, väri 50 EBC, suodattamaton tumma ale, pintahiivaolut; suositus tarjoilulämpötilaksi 8-10 ºC

Väri on tumma, punertavan ruskea. Vaahto on valkea, kermaisen vankka, tasaisen hienojakoinen. Tuoksu on pehmeän katkeroinen, havumainen. Maku on kuivan paahteinen, tasapainoisen maukas, katkeroinen, pihkainen, suklainen, hieno(stunut). Humalointi on onnistunut aivan erityisen upeasti. Valmistuksessa käytetyt mallaslajikkeet ovat wiener, tumma karamelli, ruskea- ja suklaamallas. Lisäksi käytetään paahdettua ohraa. Humalat ovat Admiral, Amarillo ja myös amerikkalainen Centennial, jonka mukaan tuote on saanut nimensä. Aikaisemmin johdonmukaisesti pelkästään suomenkielisiä tuotenimikkeitä käyttänyt Huvila on siis jatkanut vieraiden kielten suosimista! Centennial Brown Ale on valmistettu Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen tilauksesta pelkästään jäsenravintoloiden valikoimiin.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,00 e. (Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen Kuukauden Hanaolut helmikuussa 2008).

* Juhla X, Ravintolapanimo Koulu / Turun Panimo Oy, Turku

6,5 %-til., puolitumma lager, kausituote

Väri on puolitumma, punertava, kirkas. Vaahto valkoinen, vähäinen, haihtuu nopeasti kokonaan. Tuoksu vaimea, lähes tuoksuton. Maku on pyöreä, saippuaisen luistavan hedelmäinen, kuivatettua aprikoosia, taatelia, helposti juotava, tasapainoinen, hunajamaisen paksu, jälkimaussa kuivaa katkeroisuutta. Vuonna 1998 perustettu Turun Panimo Oy toimii entisessä ruotsinkielisen tyttölyseon rakennuksessa Turun keskustassa. Uusrenessanssia edustava koulu rakennettiin vuonna 1889 ja nimettiin Uno Cygnaeuksen mukaan vuonna 1966. Tammikuun puolivälissä vietettyyn panimon 10-vuotisjuhlaan valmistettiin uusi Juhla X -olut.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 5,40 e. Panimoravintola Koulu, Turku, alkuvuodesta 2008.

* Portteri, Ravintolapanimo Koulu / Turun Panimo Oy, Turku

6,5 %-til., tumma portteri, talven kausituote

Väri on aivan musta, läpinäkymätön. Vaahto on valkea, vähäinen, haihtuu kokonaan pois. Tuoksu on salmiakkimainen, kahvimainen. Maku on lakritsainen, salmiakkimainen, tervainen, ’kova’ portteri. Kuiva, hedelmäinen jälkimaku säilyy pitkään. Tarjoillaan Koulussa aivan liian kylmänä (alle +10 ºC), joten luonnetta ja sävyjä joutuu odottelemaan. Lämmetessä kahvimaisuus nousee esille. Portteri on talven kausiolut Panimoravintola Koulussa.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 5,40 e. Panimoravintola Koulu, Turku, talvella 2008.

* Stallhagen X-mas Porter, Ålands Bryggeri AB, Godby, Ahvenanmaa

4,5 %-til., tumma portteri, kausituote

Väri on musta, läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, paksun kermainen, sileä, tasajakoinen, kestävä. Tuoksu on paahteisen karamellimäinen, hedelmäinen. Maku on suutuntumaltaan lääkemäistä yrttisyyttä, lakritsainen, vaimeasti paahteinen. Varsinkin tuoksun ja suutuntuman ansiosta luonteikas uutuus. Ahvenanmaalaispanimon ensimmäinen joulun kausiolut, Julbockin (4,7 % / 11,6 p-%) ohella. Panimon uusi olutmestari on Stadin panimolta tuttu Tom Skog.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6 e.

* Budĕjovický Budvar, Budĕjovický Budvar N.P., České Budĕjovice, Tšekin tasavalta

4,5 %-til., kantavierre 10,3 % Pl, katkeroainepitoisuus 20 EBU, väri 10 EBC, vaalea lager

Väri on syvän keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, pumpulimaisen pehmeä, tasainen ja runsas. Tuoksu on tasapainoisen katkeroinen. Maku on hedelmäinen, tasapainoinen, helposti juotava, luonteikas. Tšekkipanimon vuosikymmeniä kestänyt kamppailu amerikkalaisen jättipanimoyhtiö Anheuser-Bushin Budweissin (’Amerikan Budin’) kanssa on nyt vaihtunut etikettiin painettuun maantieteellisesti suojatun tuotteen EU-leimaan.

Pullo 0,5 l. vähittäismyyntihinta 2,60 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab.

* Budĕjovický Budvar Premium Dark lager, Budĕjovický Budvar N.P., České Budĕjovice, Tšekin tasavalta

4,7 %-til., kantavierre 11,7 % Pl, katkeroainepitoisuus 25 EBU, väri 90 EBC, tumma lager

Väri on hyvin tumma, lähes täysin musta. Vaahto on ruskea, runsas, epätasainen, kestävä. Tuoksu on paahtuneen maltainen, lievästi katkeroinen. Maku on täyteläinen, makean maltainen, paahteisen karamellinen, maltaisuus jatkuu myös jälkimaussa pitkään. Valmistuksessa käytetyt maltaat ovat vaalea, paahdettu, münchener ja karamelli.

Pullo 0,5 l. vähittäismyyntihinta 2,65 e. Maahantuoja Oy Sinebrychoff Ab.

* Primátor Polotmavy, Pivovar Náchod, Náchod, Tšekin tasavalta

5,5 %-til., kantavierre 13,0 p-%, puolitumma lager

Väri on tummahko, kuparinruskea, kirkas. Vaahto on valkea, vähäinen, kestävä. Tuoksu on kirpsakasti metallinen. Maku on täyteläinen, pehmeän maltainen, hedelmäinen, taatelimaisen tahmea, pähkinämäisen kuiva. Suomessa ensi kertaa saatavilla oleva meilläkin tunnetun Náchodin panimon tuote muistuttaa skottilaista Newcastle Brown Alea sekä virolaisen Sillamäen panimon punaista Vaskne (’vaskinen’ eli ’kuparinen’) -olutta. Primátor Puolitumman katkeroisuus tulee Zatec-humalasta.

Hanassa 0,5 l. Anniskeluhinta 6,00 e. HOK-Elannon OlutHuoneiden Kuukauden Hanaolut tammikuussa 2008.

* Kukko Portteri, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

6,5 %-til., tumma pohjahiivaportteri

Väri on hyvin musta, myös valoa vasten. Vaahto on ruskehtava, tiheä, paksu, kestävä ohuena kantena oluen päällä ja pitsikuvioina tuopin reunoilla. Tuoksu on vahva, lääkemäisen yrttinen, lakritsainen. Maku on vahvasti katkeroinen, paahteinen, raikkaan hedelmäinen. Myös jälkimaussa kuiva, heinämäinen katkeroiden puraisu miellyttää. Mieleen tulevat kiitellyt Baltian maiden pohjahiivaportterit, jopa kaikkein paras eli Aldaris Porteris (6,8 %, Alkossa 2,35 e/ 0,5 l.) Latviasta. Vertailussa Koffin pintahiivaportterin (7,2 %) kanssa Kukko portteri pärjää tosi hyvin, yllättäen. Uutuus-Kukko oli tarjolla ensi kerran keväällä 2007 Helsingin Olutfestivaaleilla. Uudet erät tuntuvat vain vahvistuneen ja portterin luonne entisestäänkin parantuneen.
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 6,00 e. (Hyvät Olutravintolat -yhdistyksen jäsenravintoloiden Kuukauden Hanaolut tammikuussa 2008).

* Kukko Pils, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

4,5 %-t., kantavierre 11,8 p-%, katkeroainepitoisuus 35 EBU, väri 7 EBC, vaalea täysmallasolut, pils

Väri on vaalea, syvän keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, pursuavan runsas, pumpulimainen, tiheä, tasainen, kestävä. Tuoksu on vaimeahko, vetinen, hedelmäinen, katkeroinen. Maku on pehmeän maltainen, viljainen, täyteläinen, vahvasti luonteikas, kuivan tasapainoinen. Kukko Pils -täysmallasolutta on tuotettu vuodesta 2001 alkaen ja se on muodostunut erikoiseksi menestystarinaksi Suomessa: luonteikas, maukas, helposti maistuva olut, jonka sekä laajat kuluttajapiirit että asiantuntijat hyväksyvät. Laitilan panimo on toiminut vuodesta 1995. Vuoden 2008 alussa Kukko Pils tulee markkinoille jälleen myös lasipullossa.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,10 e.

* Kukko lager III, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila

4,7 %-til., kantavierre , katkeroainepitoisuus 22 EBU, väri 5 EBC, vaalea täysmallasolut, panimon suositus tarjoilulämpötilaksi 6-10 °C

Väri on vaalean keltainen. Vaahto on valkoinen, runsas, nopeasti laskeva, säilyy ohuena renkaana lasin reunoille. Tuoksu on vahvasti maltainen, katkeroinen. Maku on täyteläinen, vahvasti luonteikas, pehmeän, syvän maltainen. Valmistaja kutsuu tuotetta ”lager-tyyppiseksi täysmallasolueksi”. Kukko lager muistuttaa tietenkin Laitilan hienoa päätuotetta Kukko Pilsiä. Mieleen tulee myös saksalainen Riedenburger-luomuolut.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,05 e.

* A. Le Coq Special 1807, AS A. Le Coq Tartu Õlletehas, Tartto, Viro (AS A. Le Coq, Viro / Olvi Oyj, Iisalmi)

5,2 %-til., vaalea lager, 200-vuotisjuhlavuoden erikoisolut

Väri on syvän vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, runsas, pumpulimaisen pehmeä, epätasainen, kestävä. Tuoksu on makea, pehmeä, maltainen. Maku on raikkaan maltainen, tasapainoinen, pehmeän makeahko. Olut on valmistettu tietoisesti kaikkia miellyttäväksi juhlaolueksi, mikä tuntuu hieman laimeana yleisluonteena. Vuonna 2007 Olvin omistama Tarton panimo juhli 200-vuotisjuhlia, minkä merkeissä tämä erikoisolut valmistetiin. Vihdoin loppuvuonna Olvi ymmärsi tuoda juhlaolutta myös Suomeen.

Pullo 0,5 l. Anniskeluhinta Maahantuoja Olvi Oyj, Iisalmi.

* Suomi 90 vuotta Juhlaolut, Oyj Olvi, Iisalmi

4,5 til-%, kantavierre %, katkeroaineet EBU, väri EBC, vaalea lager

Väri on vaalean keltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, nousee runsaana, pehmeänä, haihtuu lähes kokonaan ennekuin huomaatkaan. Tuoksu on vaimeasti maltainen. Maku on tuoreen raikas, vahvahkosti maltainen, melkein diasetyylinen. Kokonaisuus on mielenkiintoisen vanhanaikainen. Humalalajike on Saaz. Suomen tasavallan 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kesällä 2007 markkinoille tehdyn Juhlaoluen tapaisia oluita löytyy runsaasti Baltian pieniltä panimoilta ja Saksasta. Juhlaolut on pakattu epäjuhlavaan alumiinitölkkiin, jonka sinivalkoinen väritys ja kultaiset kirjaimet ovat tyylikkäät.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,20 e.

* Olvi Tumma, Oyj Olvi, Iisalmi

4,3 %-til., kantavierre 11,5 p-%, tumma lager, täysmallasolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 9-17 °C.

Väri on tumma, ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, paksu, isokuplainen. Tuoksu on mukavasti paahteinen, karamellimäinen. Maku on makean tasapainoinen, hienostunut, helposti juotava, luonteikas täysmallasolut. Upea, maltillinen kokonaisuus. Panimon mukaan Tumma valmistetaan käsityönä huolellisesti valikoiduista raaka-aineista pienehköissä erissä. Nykyisin Tumma on saatavilla pysyvästi.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,05 e.

* Keisari Strong IV A, Nokian Panimo Oy

5,7 %-til., kantavierre 13,1 p-%, katkeropitoisuus 25 EBU, väri 35,9 EBC, münchener-tyylinen tummahko lager

Väri on tumma, punertavan ruskea, kirkas. Vaahto on valkea, tasaisen kermainen, tiheä, kestävä. Tuoksu on vähäinen, vaimeasti karamellimäisen maltainen. Suutuntuma on hedelmäisen täyteläinen, maku vahva, pehmeän hedelmäinen, tasapainoinen, kuivahko. Jälkimaku on vaimea, mutta mukava humalan katkeroisuus nousee ohuesti esille. Erittäin tasapainoinen kirpeän maltaisuuden ja katkeroisuuden yhdistelmä. Maltaat ovat pilsner ja kaksi erikoismallaslaatua, humala on Hallerthau. Mukaan sekoitetaan myös hapettumisenestoainetta E223.

Pullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 1,72 e.

* Velvet Tumma Olut, Oy Sinebrychoff Ab, Kerava / Porin panimo, (Carlsberg Breweries, Tanska)

4,7 %, kantavierre 11,7 % Pl, katkeroaineet 33 EBU, väri 115 EBC, tumma pintahiivaolut. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12 ºC.

Väri on musta. Vaahto on ruskea, vankka, kestävä. Tuoksu on paahteinen. Maku on paahteinen, salmiakkimainen, vahva, tasapainoinen.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,25 e.

* Krušovice Mušketýr, Královský Pivovar Krušovice a.s., Krušovice, Tšekin tasavalta

4,5 %-til., vaalea lager

Väri on syvän keltainen, punertava. Vaahto on valkoinen, kermainen, vahva, kestävä. Tuoksu on vaimea, raikkaan hedelmäinen. Maku on tasapainoinen, laimeahko, lähes vetinen, raikas, helposti juotava. Pienen Krušovicen kylän panimo perustettiin vuonna 1581 valmistamaan olutta Keisari Rudolf II:n hoville. Panimon nimessäkin on etuliite ’kuninkaallinen’. Vuoden 2008 alussa Krušovicen maahantuonti siirtyi Malty Oy:ltä Hartwallille. Vaalea ja tumma laatu on saatavilla puolen litran lasipullossa ja tölkissä päivittäistavaraliikkeissä sekä ravintoloissa hanasta. Vahva vaalea Imperial tulee Alkon valikoimaan.

Pullo ja tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,40 e. Maahantuoja Oy Hartwall Ab.

* Krušovice Černé, Královský Pivovar Krušovice a.s., Krušovice, Krušovice, Tšekin tasavalta

3,8 %-til., tumma lager

Väri on hyvin tumma, valoa vasten erottuu punertavan ruskea sävy. Vaahto on ruskehtava, paksu, vahva, pehmeä, epätasainen, kestävä. Tuoksu on lievästi maltainen ja paahtunut. Maku on laimeahko, paahteinen, miellyttävän pehmeä, helposti juotava. Krušovice Černé on ’alkuperäinen böömiläinen mustaolut – schwartzbier’ ja sellaisena erittäin hienosti onnistunut.

Pullo ja tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,40 e. Maahantuoja Oy Hartwall Ab.

* Krušovice Imperial, Královský Pivovar Krušovice a.s., Krušovice, Krušovice, Tšekin tasavalta

5,0 %-til., kantavierre 11,8 p-%, katkeroaineet 27 EBU, väri 13,4 EBC, vaalea lager

Väri on vaalean keltainen, syvä, punertava. Vaahto on valkoinen, runsas, paksu, kestävä. Tuoksu on vaimea. Maku on keskitäyteläinen, tasapainoisen pyöreä, helposti juotava. Maku syvenee hieman, kun oluen antaa lämmetä.

Pullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,93 e. Maahantuoja Oy Hartwall Ab.

* La Penneffoise d’Ecaussinnes, Brasserie Ecaussinnes, Ecaussinnes, Belgia

8,0 %-til., kantavierre 17,7 p-%, katkeroainepitoisuus 25 EBU, väri 46 EBC, puolitumma pruimenbier (luumuolut), ale.

Väri on ruskea, puolitumma, samea. Vaahto on valkea, runsas, pehmoinen, isojakoinen, kestävä. Tuoksu muistuttaa sekahedelmäkeittoa. Maku on vahva, täyteläinen, tasapainoinen, kirpeän hedelmäinen, kuivaa luumua, aprikoosia, sitrushedelmän kuorta, mausteisuutta. Tuo mieleen myös sahdin. La Penneffoiseen valmistuksessa käytetään tuoreita luumuja. Se tuntuu ruokajuomaksi jotenkin liian arvokkalta (!). Aperitiivina oikein hyvä, maistuu myös sinihomejuuston kanssa, mutta jälkiruokana esimerkiksi suklaan kanssa ei oikein toimi. Oluen nimi tulee kahdesta ystäväkaupungista, Senneff Belgiassa lähellä panimon sijaintikuntaa ja Penne d’Agen Etelä-Ranskassa, kuuluisalla luumuntuotantoalueella. Brysselin lounaispuolella sijaitsevan Ecaussinnesin panimo on perustettu vuonna 2000. Vuosituotanto on noin 3 miljoonaa litraa.

Pullo 0,75 l. Alkon vähittäismyyntihinta 6,47 e. Maahantuoja Novovin Oy.

* Ultrabrune d’Ecaussinnes, Brasserie d’Ecaussinnes, Ecaussinnes, Belgia

10,0 %-til., kantavierre 19,5 p-%, katkeroainepitoisuus 35 EBU, väri 90 EBC, tumma ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12 °C.

Väri on ruskea, tumma, samea. Vaahto on ruskehtava, runsas, paksu, hienojakoinen, vankka, kestävä. Tuoksu on raikkaan hedelmäinen, pehmeän kirpeä humalan katkeroisuus erottuu. Maku on pehmeä, luonteikas, voimakas, tasapainoinen, makea, maltainen, hedelmäinen, omenaa, sitruksia, päärynää, kirpaiseva katkeroisuus tuo luonnetta. Pitkässä jälkimaussa mukana lämmittävää, karamellista paahteisuutta. Olut sopii ruokapöydässä vahvojen juustojen, tuhtien riistaruokien tai vaikkapa lampaan kanssa. Mainio vinkki pääsiäiseksi. ’Ecaussinnes’n Huipputumma’ on pakattu kolmen vartin shampanjapulloon, joka on suljettu muovisella shampanjapullokorkilla rautalankavahvistuksella. Brysselin lounaispuolella sijaitsevan Ecaussinnes’n panimo on perustettu vuonna 2000. Vuosituotanto on noin 3 miljoonaa litraa.

Pullo 0,75 l. Alkon vähittäismyyntihinta 6,73 e. Maahantuoja Novovin Oy.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Written by Toimittaja

03.01.2008 klo 09:30

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: