OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OlutSuomi – Viikon Olut 21-23: Aromaattinen IPA siirtyi saaresta sisämaahan – edelleen onnistuneen raikas!

leave a comment »

* Horn IPA, Suomenlinnan panimo / Bitter B Oy, Fiskari / Hki 

Pisteet 91 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Suomenlinnan Panimon Horn IPA on saanut nimensä linnoitussaaren Bastion Hornin mukaan.

Horn IPA maistuu aurinkoisella terassilla Fiskarissa. Fiskarin panimo on nykyisin samaa yhtiötä Suomenlinnan kanssa. © Kuva J.T. Laakso.

Oluen väri on puolitumma, ruskehtavan keltainen, hedelmämehumainen, läpinäkymätön, samea. Vaahto on vitivalkoinen, hyvin runsas, takertuu vahvoina aaltoina lasin laitoihin, pehmeä, runsas, kestävä. Tuoksu on hedelmämäinen, sitrusmainen, kuiva. Maku on keskitäyteläinen kuiva, hedelmäinen, sitrusmainen, aromaattisen katkeromainen raikas, maukas, juotavuus on sopivasti haasteellinen, jälkimaku on hedelmämäinen.  

Valmistuksessa käytetään ohra- ja ruismallasta. Humalat ovat moderneja yhdysvaltalaisia muotilajikkeita chinook, citra ja motueka. Hiivana on kveik.  

Ruokajuomana grillatun lihan, kalan ja juuresten kanssa. Maukas kesäinen terassima.  

Horn IPA (5,5 %) 2018.

Linnoitussaaren Bastion Hornin (valm. 1775) mukaan nimetty Horn IPA on alun perin valmistunut huhtikuussa vuonna 2018, HBF-olutfestivaalille Helsingissä. Olut oli vv. 2019-20 myös Alkon valikoimassa (3,90 € / 0,33 l. klp). Nyt uusi tuleminen on aavistuksen keventänyt juoman ominaisuuksia, esimerkiksi katkeroainepitoisuus 57 EBU on romahtanut 40 IBU:ksi. Perinteiseen IPA-oluttyyliin kuuluu voimakas katkeromaisuus, mitä nykyaikainen aromihumalien käytön korostaminen ei pysty korvaamaan.

Suomenlinnan Panimo (Bitter B Oy) on perustettu vuonna 1995 Helsingin edustalla olevan linnoitussaaren rantakasarmiin. Oluen tuottaminen aloitettiin vuonna 1997. Siellä alkuperäinen panimo toimii edelleen tuottaen perinteisiä Suomenlinna-oluita Ravintola Suomenlinna Panimolle ja saaren muillekin ravintoloille ja baareille. Myös panimon suoramyyntimyymälä toimii ravintolan yhteydessä. Ravintola Suomenlinnan Panimo oli aluksi panimon oma, mutta nyttemmin liiketoimintaa hoitaa perheyhtiö Ravintolakolmion konserni.  

Horn IPA 2023.

Suomenlinnan panimo siirsi osan tuotannostaan saarelta tilavampaan rakennukseen Vantaan Nikinmäkeen vuonna 2012. Siellä viihdyttiin vuoteen 2021, mistä alkaen panimo on toiminut Raaseporin Fiskarissa, Fiskars Oyj:n entisessä Veitsitehtaassa. Fiskarin panimo (Malty-J Oy) on sulautunut Suomenlinnan panimon taustayhteisöön Bitter B Oy:öön vuonna 2021.

– J.T. Laakso 

5,5 %-til., vaalea, samea pintahiivaolut, India Pale Ale eli IPA, käytetty kveik-hiivalla; kantavierre (2018: 12,2) °Pl, katkeroainepitoisuus 40,0 IBU (2018:57,0 EBU), väri EBC, ravintosisältö 100 ml sisältää energiaa kJ / (2028: 50) kcal, rasva g, josta tyydyttyneitä rasvoja g, hiilihydraatit g, josta sokereita g, proteiini g, munanvalkuainen g, suola g. Suositus tarjoilulämpötilaksi ºC. Olutmestari Jussi Heikkilä. Tölkkipakkauksen ulkoasu Werklig Oy, Hki. Panimo perustettu 1995. Uutuus (alun perin huhtikuu 2018; uusintaerä huhtikuu 2023.  
Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 8,50 €. Myös tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,59 €. (tlk P.E.-pvm 26.04.2024).

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: