OlutSuomi – Viikon Olut 38-22: Erikois-Kekristä yleissarjan Kukoksi

* Laitilan Kukko Sadonkorjuuolut, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Laitila 

Pisteet 90 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Kuva: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas.

Menneenä viikonloppuna oluenystävän valtasi mukava tunne. Siirryttiin nauttimaan kasvukauden satotuotteita. Eri puolilla maatamme järjestettiin sadonkorjuutapahtumia toreilla ja kylissä. Syyskauden juhlaoluet ovat valmistuneet nautittaviksi, maisteltaviksi ja vertailtaviksi. Mitkäs taas olivatkaan ne parhaat viime syksynä? Ja miltäs ne nyt maistuvat? Baijerin Münchenissä aloitettiin Oktoberfest-kansanjuhla jo 187. kerran, vuodesta 1810 alkaen. Oktoberfestin riemukas tunnelma tuntuu täällä Pohjolassakin niin mukavan lämmittävältä.

Tässä maailmassa ei voi olla mitään pahaa

2022

Oluen väri on tumma, ruskeanpunainen, kuparimainen, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, runsas, hauras, harvakuplainen, jättää laskeutuessaan pitsikuvioita lasin laidoille, haihtuu melko nopeasti, keskikestävä. Tuoksu on mallasmainen, hennosti karamellimainen.

Maku on lähes kevyt, makea, hedelmämäinen, tummaluumumainen, hennosti karamellimaisen makea, maukas, juotavuudeltaan lähes helppo, jälkimaussa mallasta ja ruohoista puumaisuutta. Tyylivertailussa saksalaisten Oktober-oluiden kanssa olut pärjää ja on kohtuullinen kotimainen vaihtoehto. Luonteikkuudessa ja täyteläisyydessä Kukko jää hienoisesti tunkion laitamille.  

Valmistusainekset ovat vesi, münchener-, pilsner- ja karamelli 150 -ohramaltaat, saksalaiset magnum- ja hersbrücker -humalat.  

Ruokajuomana satokauden liha-, kala- ja riistaherkkujen, juuresten ja täytettyjen piiraiden kanssa.  

Sadonkorjuuolut on ollut syksyn kausioluena jo vuodesta 2009 alkaen, aluksi nimellä ‘Kievari Kekri’, sitten ‘Kekri’ ja nyt ‘Kukko’. Resepti on ollut melko sama, mutta vahvuus on vaihdellut 5,9 ja 4,7 prosentin välillä. Saksalaiset Oktober-oluet ovat noin 5,9 % – 6,5 %.  

Laitilan Wirvoitusjuomatehdas on muuttanut sadonkorjuuoluen nimen Kekristä Kukkoon, mitä on pidettävä valitettavana nimenomaan tärkeän suomalaisen kulttuurin ja perinteisen satojuhlinnan kannalta. Suomessahan syksyllä aina mikkelistä vainajien päivään (aiemmin ‘pyhäinpäivä’) kaiken kansan tulisi riehaantua juhlistamaan päättyneen kasvukauden satoa, nauttia maan hedelmistä, mallasohran jalostustuotteista, metsän antimista, marjoista, sienistä, riistasta juuri KEKRIn nimissä, yhdessä ja tasavertaisina. Ja jättää kukko tunkiolleen.  

2009

Laitilan sadonkorjuuolut on valmistettu syksyn kausioluena vuodesta 2009 alkaen. Aluksi olut oli Kievari Kekri (5,9 %, hana ja 50 cl klp). Vuonna 2012 olut oli vain astioituna ravintolamyynnissä. Vuonna 2013 Kievari Kekri laimennettiin 4,7 %:iin ja lasipullo pieneni 33 cl:aan. Vahvuus palautettiin 5,9 %:iin syksyllä 2014. Vuonna 2015 nimestä putosi Kievari-sana pois ja etiketti uudistui keskiaikaisia suomalaisperinteitä kunnioittavasta moderniin asuun. Vuosina 2016 ja 2017 Kekriä ei valmistettu lainkaan.  

Vuonna 2018 Kekri palasi syyskauden ilopilleriksi, nyt tölkkiin (50 cl) pakattuna ja uudella, raikkaalla etiketillä. Vahvuus oli aseteltu 5,5 %:iin uudistuneen alkoholilain avaamien laajojen jakelumahdollisuuksien mukana.  

Nyt syksyllä 2022 sadonkorjuuolut siirrettiin Laitilan oluiden päämerkin alle eli on siis Kukko. Uusi etiketti toistaa vanhaa tuttua kukko-hahmoa. Menneiden vuosien Kievari-sarjan julkaisut olivat ‘erikoisoluita’.

– J.T. Laakso 

5,5 %-til., tumma pohjahiivaolut, Märzen-tyylinen täysmallasolut, syksyn kausituote. ”Voimallinen sadonkorjuuolut”. ”Kraftful skördefestöl” ; kantavierre 13,6 p-%, katkeroainepitoisuus 28,0 EBU, väri 40 EBC; ravintoarvo / 100 ml. sisältää energia 46 kcal / 193 kJ, rasva – g, hiilihydraatit 3,5 g, josta sokereita <0,1 g, proteiini 0,6 g, suola – g; valmistajan oman asteikon mukaan: maltaisuus 5/10; humalan aromi 4/10; täyteläisyys 6/10; hedelmäisyys 3/10; makeus 4/10; katkeruus 4/10. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-12 ºC. Julkistettu 09.2022; tuotannossa vuodesta 2009, eri nimillä (Kekri), eri vahvuuksilla.  

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,29 €. Valmistajan panimomyymälässä 3,29 €. Laitilan S-market 2,99 €. Hanassa olutravintoloissa 0,5 l. Anniskeluhinta €. (P.E.- pvm 16.08.2023) 

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.  

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.