OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OlutSuomi – Viikon Olut 27-22: Historiallinen brittistout viilenevän kesäillan ratoksi

leave a comment »

* Double Stout, Shepherd Neame Ltd, Faversham, Kent, Iso-Britannia

Pisteet 94 / 100. Koffin portteri –asteikolla 96 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Cask Ale (4,0 %), harvinaisuus Suomessa.

Juhannus meni ohi ja hellekesä vaihtui nopeasti syksyisen viileisiin tunnelmiin. Apua on tarjolla: olutta löytyy sopivassa muodossa mihin tahansa säätilaan ja tunnelmaan. Esimerkiksi maukas portteri oluttyylin syntysijoilta Iso-Britanniasta lämmittää ja lohduttaa mukavasti. Ja oluenystävän kannattaa aina myös olutmatkailla.
Tämä mahtava ’tupla-stoutti’ löytyi keskustojen ulkopuolelta, ja vielä pubin Kuukauden Oluena, ja vielä – nykypäivän keskustahintoihin verrattuna – lähes huokeaan hintaan! (Ei toki sentään halvalla…)
Testiryhmä riemuitsi lähiöpubin viihtyisällä terassilla. Olutmatkalle mukaan siis aikaa (että malttaa pysähtyä) ja avoin mieli (että uskoo törmäävänsä mukavaan yllätykseen tuttujen paikkojen ulkopuolella). Myös silmiä kannattaa pitää auki.

Britti-invaasio hanoissa. © Pubikuvat J.T. Laakso.

Oluen väri on tumma, mustanruskea, läpinäkymätön. Vaahto on beigen ruskea, runsas, vahva, tiheä, jättää vahvoja pitsikuvioita lasin laidoille, kestävä. Tuoksu on paahteinen, lakritsamainen, yrttimäinen.

Maku on keskitäyteläinen, kuiva, paahteinen, lakritsamainen, tummahedelmämäinen, samettimaisen pehmeä, kaakao- ja kahvimainen aromi, kokonaisuus on paksurunkoinen, vahva, luonteikas, maukas. Jälkimaku on miellyttävän paahteinen ja pitkäkestoinen. Loistavasti onnistunut!  

Valmistuksessa käytetään 324-vuotiaan panimon arkistoista löytynyttä vanhaa reseptiä. Mallaslajikkeet ovat pale-, kristalli- ja suklaamaltaat, paahdetut ja ruskeat maltaat. Humalalajikkeet ovat East Kent golding ja admiral. Vesi on paikallista porakaivovettä. Panimo käytti (edelleen?) vielä pitkään 2010-luvulle vanhoja puisia tammialtaita mäskäyksessä.  

Ruokajuomana mietojen liharuokien ja kovien juustojen kanssa.

– J.T. Laakso 

5,2 %-til., tumma pintahiivaolut, portteri, double stout, valmistettu vuosisatojen takaisen reseptin mukaan, panimon Classic Collection -tuotesarja; vuosittain marraskuussa valmistetaan talven kausiolueksi myös tynnyrissä kypsyvä cask-versio 4,0 %; kantavierre 12,2 ˚Pl, katkeroainepitoisuus 38 EBU, väri 134 EBC; ravintosisältö 100 ml. energia 45 kcal / 187 kJ, rasva <0,1 g, josta tyydyttymätön rasva <0,1 g, hiilihydraatit 3,8 g, josta sokereita <0,4 g, proteiini 0,3 g, suola <0,13 g. Suositus tarjoilulämpötilaksi ˚C. Toimitusjohtaja Jonathan Neame, perheen 5. sukupolvi. Panimomestari (master brewer) Mike Unsworth. Panimo perustettu 1698. Tuotannossa vuodesta 2010 (ensi erä – 4,1 % – kevään kausiolut, sen jälkeen talven kausiolut, joka valmistuu vuosittain marraskuussa).  

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 7,00 €; myös kertalasipullo 0,5 l. Maahantuoja Servaali-Olvi Oyj, Hki. (hana P.E.-pvm .2022). 

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.  

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: