OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OlutSuomi – Viikon Olut 18-22: Paikallisten tilojen marjoista taidemuseon avajaisjuhlajuoma

leave a comment »

* Malva Double Fruited Sour, Ant Brew Oy, Malski, Lahti 

Pisteet 100 / 100.  Perinteisellä oluttyyli –asteikolla 75 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Mallasjuoman entiseen panimokortteliin on rakennettu luovien alojen toimijoiden yhteinen maailma eli Malski. Alueella on erilaisia toimistoja, tapahtumatila Sammiosali, kahvinpaahtimo, viinibaari, ravintola sekä olutpanimo ja pub Ant Brew Oy. Viime perjantaina (29.04.2022) avautui yleisölle Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva, joka yhdistää Lahden Julistemuseon ja Lahden Taidemuseon näyttelytoiminnan. Museon nimi tulee sanoista ’malski’, joka on Mallasjuoman kutsumanimi ja rakennuksen nykyinen nimi sekä englannin kielen sanoista ’visual arts’ – ’nähtävissä olevat taiteet’. Ant Brew valmisti päijäthämäläisten marjatilojen tuotteista Malvalle oluen juhlistamaan avajaisia.

Tölkkietiketti Leena Kirves, taustan taulu Petteri Jerkku.

Oluen väri on tumma, marjaviinin- tai -mehumaisen punainen, läpinäkymätön, samea. Vaahto on punertavan valkea, alussa erittäin runsas, kuplivan kuohkea, laskeutuu nopeasti, äänekkäästi siristen, haihtuu kokonaan pois. Vahvasti ei-perinteisen oluen tapainen. Tuoksu on marjamehumainen, puolukkapuuromainen, edelleen aidoksi olueksi hyvin epätavallinen. Maku on kevyt, kuiva, marjamehumainen, marja-arominen. Puhtaasti aistinvaraisesti arvioituna juomaa ei voi pitää oluena eikä alkoholijuomana, kuten tölkkipakkaus sitten osoittaa.  

Valmistuksessa käytettään vadelmaa, puna- ja mustaherukkaa sekä marja-aroniaa. Marjat tulevat päijäthämäläisiltä Vilppulan, Ollilan ja Tuloiselan marjatiloilta. Valmistajan merkintöjen mukaan on käytetty myös ohra-, kaura- ja vehnämallasta sekä hiivaa. Aistinvaraisesti näitä oluenvalmistuksen perusraaka-aineita ei voi tunnistaa.  

Perinteisten oluiden rinnalla juomaa ei voi pitää onnistuneena. Mutta oman tyylinsä ainoana edustajana se tietenkin on paras mahdollinen.  

Hedelmämehu ei ole kovin houkutteleva ruokajuoma, mutta kannattaa maistaa riistaruokien ja poronkäristyksen kanssa.  

 ‘Kaksoishedelmämäinen hapan’ -juoma on valmistettu perjantaina 29.04.2022 avautuvan Lahden uuden Visuaalisten Taiteiden Museon Malvan kunniaksi. Malva sijaitsee samassa Malski-rakennuksessa kuin Ant Brew -panimo ja pub. Ja rakennushan on vuonna 1912 perustetun historiallisen lahtelaisen olutpanimon Mallasjuoman 1930-luvun lopulla valmistunut punatiilinen tehdasrakennus, joka nykyisin on rakennushistoriallinen suojelukohde.  

Osakeyhtiö Mallasjuoma siirtyi helsinkiläisen Oy Hartwall Ab:n omistukseen ja nimiin vuonna 1988. Panimotoiminta lopetettiin Lahden keskustassa vuosikymmen myöhemmin, vuonna 1998. Hartwallin uusi moderni tuotantolaitos ja jakelukeskus valmistui käyttöön vuonna 2003 Kujalan kaupunginosassa kolmostien varressa.  

Ant Brew Oy on perustettu kesällä 2019. Malskin panimo ja pub valmistuivat ja avattiin kesällä 2020. Yhtiön taustalla on jo muutamaa vuotta aiemmin perustettu kotioluen valmistajien Osuuskunta Ant Farm, joka teki myös muutaman kaupallisen oluen vieraspanimona lahtelaisen Teerenpelin ja Asikkalan Vääksyssä toimivan Kanavan Panimon kanssa.  

Panimo on järjestänyt Ant Fest –nimisen oluttapahtuman Lahdessa vuodesta 2018 alkaen.

– J.T. Laakso 

5,0 %-til., tumma, marjanpunainen, pintahiivaolut, hapan marjaolut; valmistettu yhteistyössä Lahden uuden Malva-museokeskuksen kanssa; kantavierre °Pl, katkeroainepitoisuus EBU, väri EBC; ravintosisältö / 100 ml. energia / – kcal/kJ, rasva g, josta tyydyttynyt rasva g, hiilihydraatit g, josta sokeri g, proteiini g, suola g. Suositus tarjoilulämpötilaksi °C. Oluentekijät Kari Puttonen ja Mikko Leskinen. Etikettitaiteilija Petteri Jerkku. Uutuus 11.03.2022.  

Tölkki 0,44 l. Vähittäismyyntihinta 5,50 €. Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 9,00 €. (28.04.2022, Lahti; pakattu 03.03.2022; P.E.-pvm 03.09.2022)

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: