OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OlutSuomi – Viikon Olut 09-22: Sähköä oluen mausteena – kuvainnollisesti

leave a comment »

* Electrocution DIPA, Salama Brewing Company Oy, Bemböle, Espoo 

Pisteet 89 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

28.2. Ruisleipäpäivä.

Hello, all my fellows in Finland and back home in the States! Happy Kalevalanpaiva today – Day to celebrate the folklore culture heritage of Finns! Can You imagine how nice it is to visit / work up here in Northern Europe! There are hundreds of expats stying temporarily here, mayby even up to three or four hundred, and these US-friendy Finns are serving all of Us in Our own wonderful language – US-english! They’ve labeled their beers in US-english – and (sit down and relax: can You believe!) they even register their companies in US-english titles! State public servants accept. For Us only! WAU!
No NYT taitaa amerikanserkku hieman kärjistää, mutta olkoot näin, onhan Kalevalanpäivä, vahva Suomalaisen kulttuurin päivä! Päivä on nimetty myös Suomalaisen ruokakulttuurin päiväksi. Vuodesta 2017 (Suomi 100!) on vietetty myös Suomalaisen rukiin päivää ja Suomen kansallisruoan kunniaksi Ruisleipäpäivää.

© Kuva J.T. Laakso

Oluen väri on vaalea, punertavan keltainen, läpinäkymätön, samea. Vaahto on vitivalkoinen, niukka, tarttuu yhtenäisenä ehjänä pitsinä lasin laitoihin, lopulta rikkoutuu mutta pysyy kiinni laidoissa, kestävä. Tuoksu on hedelmämäinen, aprikoosimainen. Maku on vahvan täyteläinen, kuiva, hedelmämäinen, karhea, aprikoosimainen, hieman sitrusmainen, katkerointi on vahva, ei kuitenkaan mene yli eikä ‘ekstriimisti’ äärimmäisyyteen, vaan taidokkaasti juotavuudesta huolta pitäen.  

Tästä lähtökohdasta panimon on mahdollista kehittää kestävä suosikkituote, jonka kuluttaja voi ottaa useammankin kerran, myös nauttien, ei vain maistellen. Taitaa olla toiseksi paras suomalainen DIPA, vanhan Vakka-Suomen Panimo Oy:n Prykmestar DIPAn (8,5 %) jälkeen. Mutta sen tekemiseen osallistuikin tanskalainen mestari Anders Kissmeyer, suomalaisen Mestarin (Jani Vilpas) rinnalla.  

Valmistuksessa käytetään citra-, azacca- ja mosaic-humalalajikkeita. Valmistaja on suunnitellut juoman ‘lopulliseksi kohtaloksi’ oikeille pahiksille, murhaaville hai-kaloille, giljotiinikirveen heiluttajille ‘pahan valtakunnassa jossain päin maailmankaikkeutta’ ja sen on tarkoitus muistuttaa nauttijaa ikijäätymisen mukana lähestyvästä lopusta. Eli aika rajoitetulle kuluttajakunnalle olutta suunnataan, voisi arvella.  

Electrocution’ tarkoittaa suomeksi – ei enempää eikä vähempää kuin – sähkötuolissa teloittamista. Edellä oleva kankeakielinen kuvaus on lyhennellen suomennettu sähkötuoliteloittajien luvatun maan (ehkä aiemmin) kielestä, amerikan englannista.  

Ruokajuomana riisi- ja maissitexmex- sekä ohrattoruokien kanssa. Mausteena saisi olla paloiteltuja sitrushedelmiä.  

Espoon Bembölessä toimiva ‘sähköinen’ panimo on perustettu vuonna 2018. Ohjaksissa on Christian Holmlund. Sähkön kanssa pelaaminen on kiinnostanut espoolaisia aikaisemminkin. Samaan aikaan DIPAn kanssa talvella 2019 valikoimiin valmistui Elektro IPA (6,7 %) ja syksyllä 2020 toinen versio Electrocution DIPA (8,0 %). Vuosi sitten talvella 2021 valmistui vielä Neo-Elektro NEIPA (6,5 %).  

Valtavia nimikemääriä pieninä erinä valmistavan lähioluttuottajan tähtäimessä lienee suomen-, ruotsin- ja saamenkielisen kotomaamme rajojen takainen universumi. Panimo toimii täysin maassamme vieraalla kielellä niin panimo- kuin tuote-esittelyssäänkin – poikkeuksena varsinainen yhtiönimi Salama, engl. ‘lightning’. Panimo on tehnyt toki (ainakin) yhden lähes suomenkielisen oluen: Suomen Suosituin Beer (5,0 %, mausteinen hapanolut) keväällä 2020. Tietenkin voidaan todeta, että Espoo on tunnetusti Suomen amerikkalaisin kaupunki. Mutta on tärkeää muistuttaa, että suomalaista olut-, juoma- ja ruokakulttuuria tulee rakentaa suomeksi – ja muilla omilla kielillämme.  

* LUE myös: VASP, DIPA (2012)

.

– J.T. Laakso 

8,6 %-til., vaalea pintahiivaolut, ”Double India Pale Ale” eli DIPA, “lethally delicious and electrifying DIPA, a brain-frying beer that is fat- ed to be your destiny” eli ‘kuolettavan herkullinen ja sähköistävä DIPA, aivot jäädyttävä olut, sinun kohtalosi’; kantavierre  °P, katkeroainepitoisuus  EBU, väri EBC; ravintoainepitoisuus / 100 ml. sisältää: energia  kcal / – kJ, rasva – g, hiilihydraatit – g, josta sokereita – g, proteiini – g, suola – g. Etikettisuunnittelija Ville Saarikoski. Panimo perustettu 2018. Uutuus 2019.  

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 9,80 €; Tölkki 0,44 l. Anniskeluhinta  €. (hana; P.E. –pvm -)

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita

Advertisement

Written by Toimittaja

28.02.2022 klo 13:03

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: