OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OlutSuomi – Viikon Olut 04-22: Wehnäbockin wuosikymmen: suomalaisoluiden pysyvää parhaimmistoa

leave a comment »

* Prykmestar Wehnäbock, Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki / Stadin Panimo Oy, Hki

Pisteet 90 / 100.

Wehnäbockin etiketti sai Suomen Parhaan Oluen sinetin.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Suomalainen pienpanimokin osaa valmistaa maailmanluokan vertailukelpoisia oluita, kunhan olutmestarit malttavat paneutua oluen tyyliin peittämättä virheitä – ja osaamattomuutta helpoilla extreme/keinoilla. Tällainen suomalainenkin versio saattaa nousta myös suosikiksi.
Hyvä esimerkki onnistumisesta on Uudessakaupungissa vuodesta 2007 toimiva Vakka-Suomen Panimo, jonka perustaja ja alkuvuosien olutmestari Jani Vilpas on kehittänyt useita pitkäikäisiä oluita VASPin vuosikymmenen aikana. VASP tosin oli katkolla kaksi vuotta sitten kevättalvella 2020 ajauduttuaan konkurssiin. Helsinkiläinen Stadin Panimo Oy hankki panimon kuitenkin omistukseensa ja oluentuotanto Uudessakaupungissa jatkuu. Muutamia Vilppaan suunnittelemia oluita valmistetaan edelleen, mutta niitä myös väistyy uusien laatujen tieltä. Suomen Parhaaksi Olueksi valitun mainion Wehnäbockin tarinakin saattaa olla tiensä päässä.
OLUTSUOMI julkaisee tämän viikon olutarvion kunnianosoituksena upealle ja pitkään suosikkiasemassa olleelle oluelle ja sen vuosikymmenelle. Jos oluenystävä vielä törmää Wehnäbockiin pubin pullovalikoimassa tai panimomyymälässä Uudessakaupungissa tai Helsingin Suvilahdessa, kannattaa hankkia – ja nauttia hartaudella.

vaspprmwehnabock17klp033l

Oluen väri on tumma, ruskea, läpikuultava, samea. Vaahto on valkea, savunharmaa, alussa tovin verran keskirunsas, laskeutuu nopeasti, niukka, tiheä, kuplainen rengas lasin laidoilla, vähäisiä kuplia myös pinnan keskiosissa, keskikestävä. Tuoksu on viljamainen, hieman makea.

Maku on täyteläinen, makeahko, pehmeä, kypsän hedelmämäinen, ananasmainen, sitruksinen, sahtimaista banaanimaisuuttakin tulee esille, vankkarakenteinen, luonteikas, maukas.  Olut valmistetaan keittomäskäystekniikalla, mikä tuo maku- ja tuoksuaromit vahvasti esille. Valmistusainekset ovat vesi, ohra- ja vehnämallas, humala ja hiiva. Yleensä vehnäoluessa humalointi ei ole oleellisen tärkeässä osassa, mutta tämä weizenbock on humaloitu amerikkalaisella cascade-lajikkeella.  

Ruokajuomana paahtopaistin ja grillatun kalan kanssa.  

Vuodesta 2010 alkaen tuotettu Prykmestar Weizenbock valittiin Suomen Parhaaksi Olueksi vuonna 2012, kymmenen vuotta sitten. Olut oli Alkon valikoimassa heinäkuusta 2011 alkaen ja poistui vuosikymmenen kuluttua tammikuussa 2021, tasan vuosi sitten.

– J.T. Laakso 

6,2 %-til., tumma, suodattamaton vehnäolut, weizenbock, täysmallasolut, pintahiivaolut; kantavierre 15,3 °Pl, katkeroainepitoisuus 27,2 EBU, väri 30 EBC; ravintosisältö 100 ml energia kJ / 60 kcal, rasva g, josta tyydyttynyttä g, hiilihydraatit g, joista sokereita g, proteiini g, suola g. Alkuperäinen resepti Jani Vilpas. Suositus tarjoilulämpötilaksi °C. Tuotannossa kevättalvesta 2010 alkaen.  

Kertalasipullo 0,5 l. Vähittäismyyntihinta (Alkossa 4,44 €, ei enää valikoimassa, poistunut 08.01.2021); anniskeluhinta €. (P.E. -pvm 09.09.2021)

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: