OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OlutSuomi – Viikon Olut 01-22: Perinteitä kunnioittaen tuoreena Varastosta

leave a comment »

* Varastopanimon Varasto-olutta, Varastopanimo / JouHos Oy, Joutsa 

Pisteet 92 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Vuosi on vaihtunut ja 2021 muuttui muotoon 2022. Tapahtuma oli vaisu – koronapandemian uuden vaiheen vuoksi. Samalla jäi olosuhteiden pakosta vaimeahko Olutvuosi 2021 taakse ja nyt aloitellaan Olutvuotta 2022. Pienpanimoita ja olutravintoloita perustetaan ja avataan eri puolilla pandemiatilanteesta huolimatta. Mutta myös lakkautetaan, myydään ja suljetaan.

vaakunajoutsa1955

Yksi vahvalla otteella alkutaivaltaan polkeva pien- ja ravintolapanimo on Keski-Suomen ja Päijät-Hämeen rajalla Joutsassa sijaitseva Varastopanimo, Kellarin Varastopanimo. Ykköstuote lienee kesästä 2020 markkinoilla ollut Joutsan itähämäläinen sahti, Varastopanimon Sahti (7,0 %), mutta kyllä uuspanimo oluitakin valmistaa. Panimon kotipaikka on kunnan keskustassa sijaitseva Ravintola Kellari, jossa on myös panimon vähittäismyymälä, avoinna ke–la klo 14–21, su klo 12–18. * Ravintola Kellari, Jousitie 39, Joutsa, avoinna ke–to klo 14–21, pe-la klo 14–22, su klo 12–18. Koronapandemian aiheuttamat rajoitukset saattavat muuttaa aukiolomahdollisuuksia ja -aikoja.

Oluen väri on puolitumma, kellertävän ruskea, läpikuultava, samea. Vaahto on valkea, alussa pursuavan runsas, tiheä, äänekkäästi sihisevä, laskeutuu nopeasti ja viipyy juoman pinnalla ohuena, tiheänä kalvona. Tuoksu on hedelmämäinen, mallasmainen, olkimainen tai omenamehumainen.

Maku on keskitäyteläinen, makea, mallasmainen, leipämäinen, taikinamainen, rusinamainen, perinnettä kunnioittavalla tavalla vanhanaikainen, luonteikas, maukas, juotavuus on helppo, perinteisistä oluen makuaromeista vieraantuneelle ehkä outo, aluksi. Kannattaa kuitenkin maistella, ja toisenkin kerran.

Valmistuksen erityispiirre on pitkä, hidas kypsyttäminen.

Ruokajuomana mehukkaalla sipulilla valmistetun sipulipihvin ja grillatun ahvenen kanssa. ’Varasto-olut’, saksaksi ’Lager Bier’ on ollut sata vuotta sitten varmaankin yleisin olutmerkki Suomessa.

– J.T. Laakso 

5,3 %-til., vaalea pohjahiivaolut, lager; kantavierre  °P, katkeroainepitoisuus 20 (etiketissä 9) IBU, väri 20 EBC; ravintosisältö / 100 ml. energia 40 kcal /  kJ, rasva  g, josta tyydyttynyt rasva  g, hiilihydraatit  g, josta sokeri  g, proteiini  g, valkuainen  g, suola  g. Olutmestari Pasi Olkkonen. Säilytyslämpötila 1-5 ºC. Suositus tarjoilulämpötilaksi  ºC. Uutuus 2020.

Kertalasipullo 0,33 l. Vähittäismyyntihinta 5,00 €. Panimon myymälässä 3,50 €, Ravintola Kellari, Joutsa. (PE-pvm 03-2022). 

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: