OlutSuomi – Olutverkon Viikon Olut 37-21: Kolmella vuosisadalla kehittynyttä luostariolutta
* Westmalle Trappist Dubbel, Brouwerij der Trappisten van Westmalle, Malle, Belgia
Pisteet 92 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.
Olut on pitkän, vuosisatojen mittaisen perinteen ja kokeilevan kehittelyn tulos. Erikoisimpiin perinteisiin kuuluu luostareiden panimotoiminta. Olutta on valmistettu luostarielämän tinkimättömien sääntöjen puitteissa ylimpien voimien pyhittämiseksi ja kunnioittamiseksi. Trappisti-luostarit Belgiassa ja Hollannissa – nyttemmin myös useissa muissakin maissa – ovat aivan oma, huippukiinnostava ilmiö. Suositellaan nautittavaksi hitaasti ja hartaasti nautiskellen ja maistellen.

Väri on tumma, lähes mustanruskea, läpinäkymätön, samea. Vaahto on valkea, kauttaaltaan isokuplainen, laskeutuu jääden niukahkona renkaana lasin laidoille, kestävä. Tuoksu on voimakas, karamellimainen, lakritsamainen, tasapainoinen. Maku on täyteläinen, makea, karamellimainen, hedelmämäinen, kypsän luumumainen, tasapainoinen, luonteikas, maukas, juotavuudeltaan melkein helppo.
Valmistuksessa käytetään ohramallasta, sokeria, humalaa ja vettä.
Ruokajuomana vahvan, luonteikkaan ja mausteisen liharuoan sekä hyvin maustetun juurespadan kanssa.
Sistersiläismunkkiveljistön luostari L’abbaye Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart / Notre-Dame du Sacré-Cœur (ransk.) de Westmalle on perustettu vuonna 1794. Luostari nousi trappistiluostarin viralliseen asemaan vuonna 1836 ja samalla aloitettiin oluen valmistus. Samana vuonna – tasan 185 vuotta sitten – Victor Hartwall aloitti Helsingissä kivennäisvesiliiketoiminnan.
Ensimmäinen oluterä valmistui munkkiveljistön päivällispöytään 10.12.1836. Samainen olut on edelleen tuotannossa nimellä Extra (vaalea ale, 4,8 %). Olutta valmistettiin aluksi vain munkkien käyttöön. Vuodesta 1856 olutta alettiin myydä ulkopuolisille epäsäännöllisesti. Suosio oli niin suuri, että luostarin panimoa jouduttiin laajentamaan 1865 ja 1897. Vuodesta 1921 munkit alkoivat toimittaa olutta myös kaupallisille jakelijoille. Uusi panimohalli valmistui vuonna 1930.

Westmalle Extran ohella luostaripanimo valmistaa Dubbel- ja Tripel-olutlaatuja. Westmalle Dubbel (7,0 %) on ollut tuotannossa vuodesta 1865. Reseptiä muutettiin vuonna 1926 lisäämällä valmistusprosessiin tuplasti tuhdimmasti raaka-aineita. Siitä tulee oluen nimi Dubbel, ’tupla’. Nykyinen Dubbel perustuu edelleen tähän vuoden 1926 reseptiin. Vahva, vaalea Westmalle Tripel (9,5 %) on ollut tuotannossa vuodesta 1934.
Dubbel ja Tripel ovat Suomessa Alkon valikoimissa, pakattuna pieneen (0,33 l.) ja isoon (0,75 l.) lasipulloon.
– J.T. Laakso
7,0 %-til., tumma, suodattamaton pullossakäyvä pintahiivaolut, trappistiluostariolut; kantavierre 16,0 °P, katkeroainepitoisuus 30,0 EBU, väri EBC; ravintosisältö 100 ml. energia – kJ / 60 nkcal, rasva g, josta tyydyttynyttä g, hiilihydraatit g, joista sokereita g, proteiini g, suola g. Suositus tarjoilulämpötilaksi 8-14 °C. Tuotannossa vuodesta 1865, uusi resepti 1926, edelleen nykyisen pohjana.
Kertalasipullo 0,75 l. Alkon vähittäismyyntihinta 11,94 €; 0,33 l. – 4,45 €. Maahantuoja Domaine Wines Finland Oy, Hki. (pullotettu 14.01.2021; P.E.-pvm 14.01.2023)
* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.
Vastaa