OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OlutSuomi – Olutverkon Viikon Olut 34-21: Virolaispanimo onnistui vahvan Gosen valmistamisessa

leave a comment »

* Vikerkaar Imperial Gose, Põhjala Brewing AS, Tallinna, Viro 

Pisteet 92 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Leipziger Gose perinteisessä Gose-pullossa ja lasissa.

Oluiden maailmassa, olutkulttuurissa, eletään parhaillaan hyvin pinnallista ajanjaksoa. Oluentekijät pikku panimoissaan ehkä tutustuvat – kirjallisuudessa – perinteisiin oluttyyleihin ja kiinnostuvat ideoimaan niistä omia – usein omituisia – muunnelmia. Ja niitä kutsutaan sitten ’moderneiksi tyyleiksi’ tai ’moderneiksi toteutuksiksi’. Mutta perinteisten tyylien puhtauteen tullaan palaamaan takuuvarmasti.

Amerikkalaispanimoiden aloitteesta puhjennut käsityöolutvallankumous (Craft beer revolution) tarkoitti aluksi perinteisten eurooppalaisten, varsinkin Iso-Britannian, Saksan ja Belgian siinä vaiheessa harvinaistuneiden ja osittain lähes katoamassa olleiden oluttyylien kunnioittavaa versiointia. Vallankumousprosessin edetessä sitten vasta kehittyivät erilaiset ’extreme’ (’äärimmäis’), ’imperial’ (’keisarillinen’, lainattuna viitteenä tsaarien aikainen Venäjä) ja muut ’modernit tyylit’.

Usein vallankumous latistuu tekijöidensä käsissä – ’ne pilasivat sen itse’, sanotaan. Niinpä nykyiset nuoret olutsukupolvet joutuvat ihastelemaan laimeita, luonteettomia hedelmämehuja kestämättömän kalliilla hinnalla. Pääasia, että tämä olutuutuus on samea (engl. ’hazy’) ja epätyypillisesti maustettu.

Mutta tottakai on myös poikkeuksia. Virolaispanimo on ottanut kohteekseen Gose-suolaoluen. Gose on itäisen Pohjois-Saksan ja erityisesti Leipzigin kaupungin olutperinnettä. Suolainen, mausteinen ja hapan Gose on tyypillisesti miedohko, noin 4,5 tilavuus-%. Virossa prosentti nostettiin (7,5 %) ja nimeen liitettiin moderni sana menneestä maailmasta: imperial.

© Kuva J.T. Laakso.

Väri on tumma, männynkaarnamaisen ruskea, läpikuultava, hennosti samea. Vaahto on valkoinen, niukka, vahva, tiheä rengas muodostuu lasin laidoille. Tuoksu on voimakkaan maustemainen, pehmeän minttukaramellimainen.

Maku on keskitäyteläinen, suolamainen, tahmainen, maustemainen, karamelli- ja purukumimainen, parfyymimäinen aromaattisuus muodostaa suolamaisuuden kanssa raikkaan pirteän, kiinnostavan kokonaisuuden.

Valmistuksessa käytetään pilsner ohramallasta, vehnämallasta, spelttivehnähiutaleita ja raparperimehua. Humalalajike on hüll melon. Juoma on maustettu Himalajan punaisella kivisuolalla, korianterilla, hibiskuksella ja ruusunmarjalla.

Viron kielen sana ’vikerkaar’ tarkoittaa ’sateenkaarta’.

Ruokajuomana sitruunasilakoiden kanssa. Põhjala-panimo perustettiin vuonna 2011, juomatuotanto alkoi vuonna 2014. Yhtiön nimi oli alunperin Õllekunsti Oü.

Põhjalan oluentekijä on brittiläinen Chris Pilkington, joka on työskennellyt aikaisemmin skottilaisessa Brewdog Plc -panimossa.

– J.T. Laakso 

7,5 %-til., tumma pintahiivaolut, mausteinen ja suolainen Gose, ”Imperial Gose”; kantavierre 19,3 °OG, 6,2 °FG, katkeroainepitoisuus 10 IBU, väri  EBC, hapot 7,2 g/l.; ravintosisältö 100 ml sisältää energiaa  kJ / kcal, rasva g, josta tyydyttyneitä rasvoja g, hiilihydraatit g, josta sokereita g, proteiini  g, munanvalkuainen g, suola  g. Pääpanimomestari Chris Pilkington. Suositus tarjoilulämpötilaksi 6-10 ºC. Uutuus kevättalvi 2021.

Hana 0,3 l. Anniskeluhinta 9,20 €. Valmistajalla myös kertalasipullo 0,33 l. Maahantuoja Servaali, Hki / Olvi Oyj, Iisalmi. (hana; P.E.-pvm ).  

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: