Helsinkiläistä olutta maistellaan nimikkopäivänä 3.3.

Huomenna keskiviikkona hiljennytään muistelemaan ja kunnioittamaan helsinkiläisen oluen perinnettä. HelsOP eli Helsinkiläisen Oluen Päivä on asetettu maaliskuun 3:teen vuodesta 2016 alkaen, nyt siis viidettä kertaa.
Päivä on valikoitunut kaupungin ensimmäisen teollisen panimon, vuonna 1756 perustetun Stora Bryggerietin luvansaantipäivän 3.3.1759 mukaan.
Panimoala juhlisti suomalaisen oluen 250-vuotisjuhlavuotta paljastamalla 21.12.2006 Stora Bryggerietistä kertovan laatan Helsingin Eteläsatamassa. HelsOP:n juhlistaminen alkoi siis vuosikymmen myöhemmin 260-vuotisjuhlavuonna ja jatkuu edelleen nyt, 265-vuotisjuhlavuonna.
Vuonna 2017 valmistettiin HelsOP:n juhlaolut. H.O.P. 2017 vehnäolut (5,6 %). * LUE: H.O.P. 2017 (5,6 %) arvio.

Päivän juhlistamista varjostaa tänä vuonna koronapandemiatilanne. Useimmat olutravintolat ovat kuitenkin edelleen avoinna ja valmiina tarjoamaan mahdollisuuden helsinkiläisen oluen nautiskelutuokioon. Monia helsinkiläisoluita saa myös Alkosta, päivittäistavarakaupoista ja panimomyymälöistä.
Helsinkiläisiä oluita valmistavat tänä päivänä: Perhon Panimo, Stadin Panimo (HUOM! Osittain valmistus Iisalmessa), Suomenlinnan Panimo (HUOM! Pääosa tuotteista valmistetaan Vantaalla), Etko Brewing, 8-bit Brewing, Brewniverse, Mamu panimo. Hiljattain Hartwallin omistukseen siirtynyt Ravintolapanimo Bryggeri Helsinki on tilapäisesti suljettu.
* LUE uutinen 2016: Helsinkiläisen Oluen Päivä ensimmäistä kertaa.
Vastaa