OlutSuomi – Olutverkon Viikon Olut 09-21: Arktinen humala maustaa hienon kausioluen
* Arctic Hops Märzen, Tornion Panimo Oy, Tornio
Pisteet 92 / 100.
* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Hyvää maaliskuuta! Pitkät perinteet omaava eteläsaksalainen oluttyyli Märzen on nimetty saksankielisestä sanasta März, joka on suomeksi maaliskuu. Ennen modernin kylmä- ja viileäteknologian kehittymistä Baijerin herttuakunnan panimoasetus määräsi, että olutta sai valmistaa vain kylmänä vuodenaikana, Pyhän Mikaelin ja Pyhän Yrjön päivien välillä 29.9.-23.4. Tämän vuoksi juuri maaliskuu oli panimoissa kiireistä aikaa: Valtavat määrät olutta valmistettiin normaalia vahvempana kantavierteeltään ja alkoholipitoisuudeltaan (5-6 %). Oluen tuli säilyä viileissä kellareissa paitsi kesäajan tarpeisiin myös lokakuun Oktoberfesteille saakka.
Torniolaisen Märzen-version oma erikoisuus on pohjoisessa kasvaneen humalan kokeileva ja kehittyvä käyttö oluen valmistuksessa.
PS. Nykyinen, Sangen Oy:n Tornion Panimo on aloittanut vuonna 2016. Se pyrkii jatkamaan vuonna 1873 perustetun Tornion olut- ja portteritehtaan (myöh. Lapin Kulta Oy ja edelleen Hartwallin Tornion panimo, joka suljettiin vuonna 2010) torniolaista panimoperinnettä. Panimon tunnus viittaa vuoteen 1873.

Väri on tumma, ruskean punainen, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, keskirunsas, tiheä, paksu vaahtokerros tarttuu lasin laitoihin, kestävä. Tuoksu on aromikkaan mallasmainen, pehmeän hedelmämäinen.

Maku on kevyt, aavistuksen makea, hedelmämäinen, luumumainen, hienostuneen tyylikäs, maukas, aromikas. Jälkimaku on vaisu, mikä tietenkin helpottaa juotavuutta ja nopeuttaa uuden tuopin tilaamista.
Märzen on lähtökohdiltaan Saksassa Oktoberfestolut. Melko vahva, aromaattinen, helposti juotava, tarkoitettu juhlajuomaksi ja nautittavaksi runsaasti, yksittäisannoskin runsaan litran (1,069 l.) vetoinen kolpakko, Mass.
Tornion Panimo valmisti syksyllä hanaan myös tämän Märzenin pikkuveljen Arctic Oktober Märzen (5,5 %).
Ruokajuomana täytettyjen ohukaisten kanssa täytteenä jauhelihaa, sieniä, puolukkaa.

Vuonna 2016 perustettu Tornion Panimo on tutkinut pohjoisessa ilmanalassa kasvaneiden humalien viljelyä ja käyttöä oluenvalmistuksessa. Limingalla kasvaneesta humalasta on saatu jo satoakin pienten erikoiserien valmistukseen. Ensimmäinen Arctic Hops (5,2 %) näki päivänvalon panimon 1-vuotisjuhlassa 14.10.2017. Seuraavina kolmena syksynä on valmistettu versiot Arctic Oktober (5,5 % / 6,0 %) sekä Arctic Hops Märzen (6,0 %). Mainion oluen tuotantoerät ovat valitettavan pienet, sillä oman pohjoisen humalan saatavuus on todella rajattua.
– J.T. Laakso
6,0 %-til., tumma pohjahiivaolut, Märzen; kantavierre ºP, katkeroainepitoisuus EBU, väri EBC, ravintosisältö 100 ml. energia kcal / kJ, rasva g, josta tyydyttymätön rasva g, hiilihydraatit g, josta sokereita g, proteiini g, suola g. Panimomestari Suositus tarjoilulämpötilaksi ºC. Uutuus syksy 2019.
Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 5,50 €. (hana).
* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.
Vastaa