OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 46-20: Superviikoilla iloa ja haikeaa: Siperia 15v, Pikkulintu 20v, hautajaiset…

leave a comment »

* Plevna Siperia Imperial Stout 2020, Koskipanimo Oy, Tampere

Pisteitä: 93 / 100.  Koffin portteri –asteikolla 96 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Alkanut viikko ja koko marraskuun loppupuoli ovat olutkulttuurin kannalta aikamoiset superviikot. Keskiviikkona 11.11. tulee kuluneeksi tasan 15 vuotta Koskipanimon Siperia Stoutin ensimmäisen tynnyrin korkkaamisesta 11.11.2005. Tapahtuma oli asiaankuuluvasti arvokkaan juhlava oluentekijä Sam Viitaniemen ja reseptinkehittämiseen osallistuneen Markku Ristevirran läsnäollessa. Siperia oli valmistettu Helsingin Puotilassa toimivan Olutravintola Pikkulinnun viisivuotisjuhlaolueksi. Pikkulintu on avattu 14.11.2000. Siispä tämän viikon lauantaina on Pikkulinnun 20-vuotispäivä – sitä juhlistetaan 14.-17.11.2020 erilaisilla maistelutilaisuuksilla.

Mutta marraskuun loppupuoliskolle ajoittuu myös haikeutta. Espoon Niittykummussa vuodesta 1993 toiminut olutravintola The Gallows Bird Public House viettää hautajaisiaan! Rakennus puretaan – juuri kun kolkon paloaseman ja uinuvan lähetyskirpputorin naapurina toiminut oluenystävän paratiisi on saanut puitteet kuntoon: ympärille on rakennettu valtavia kerrostaloja tuhansine uusine asukkaineen, viereen on tullut vilkas, suosittu marketti, metro valmistui monien erikoisten vaiheiden jälkeen, ja asemat pubin molemmin puolin. Hautajaistunnelmissa ollaan 19.-21.11.2020. Pub jatkaa hautajaisten jälkeen henkitoreissaan vielä viikon pari. Lähitienoilta etsitään uusia toimitiloja.

Väri on tumma, musta. erittäin heikosti läpikuultava, kirkas. Vaahto on ruskea, hyvin niukka. Tuoksu on paahteinen, vaimeahkosti, mutta tyylikkäästi, lakritsamaista makeutta. Maku on keskitäyteläinen, hieman makea, kevyesti paahteinen, lakritsamainen, hedelmämäinen, tervamainen vivahde, sulavalinjainen, tasapainoinen, maukas, tyylikäs, ei kuitenkaan säväytä erityisesti. 

Valmistuksessa käytetään pilsner-, wienna-, karamelli- ja paahdettua mallasta. Humalalajikkeet ovat amerikkalaiset Tomahawk, Simcoe ja Amarillo. Siperian valmistustekniikka on osin panimomestarin salaisuus, mutta nämä ainestiedot ovat menneiltä vuosilta. Reseptin (mahdollisia) muutoksia ei ole paljastettu.

Ruokajuomana erityisesti suklaisten jälkiruokien kanssa, myös tuhti paisti ja riistaruuat.

plevnasiperiaimperialstout05lasinalusta
Hanaetiketti

Uudessa pullotuserässä kannattaa nimeen liittää valmistusversion vuosiluku, kuten Alko on viisaasti tehnyt. Hanaetikettiä vuosiluvun painottaminen ei koske. Uutta on myös ’Plevna’-nimen ilmestyminen pulloetikettiin. Ravintolapanimon tuotteet on alunperin valmistettu Plevna-ravintolan hanoihin, mutta Siperia on ehkä aina – ja ainut – poikkeus, eikä se nimi oikein luontevasti Siperian eteen asetukaan. Pullon kruunukorkki on Koskipanimon lyhyehkön pullotushistorian aikana aiemminkin ollut ’yleisplevnakorkki’.

OLUTSUOMEN (aiemmin OLUTVERKKO) Viikon Olut –järjestelmässä on varottu esittelemästä samaa olutta useampia kertoja (vaikka vahinkoja saattaa ollakin). Siperia tekee nyt 15-vuotisjuhlan kunniaksi poikkeuksen. Linkistä pääsee tutustumaan Viikon Oluen 47-13 (18.11.2013) arvioon. Samalla voi lukea myös Siperian ensimmäisen arvion, joka on tehty oluen julkistamistilaisuudessa 11.11.2005, Olutravintola Pikkulinnun 5-vuotispäivänä. Tuolloin OLUTVERKON arvioissa ei annettu pisteitä.

Toinen linkki avaa uutisen Siperian nimityksestä Suomen Parhaaksi Olueksi syksyllä 2015, Siperian 10-vuotisjuhla alla. Uutisessa on myös tiivis katsaus vuonna 1994 aloittaneiden Koskipanimon ja Plevnan vaiheisiin.

* OLUTVERKON Viikon Olut 47/13, myös linkki
ensimmäiseen arvioon 11.11.2005: Siperia 18.11.2013 sekä 11.11.2005.

* SOP 2015: Siperia – Suomen Paras Olut 2015.

– J.T. Laakso 

8,0 %-til., tumma pintahiivaolut, portteri, “imperial stout”; “Siperia on jo leganda!”, panimomestari Sam Viitaniemi, etikettisuunnittelu Huugo Taivalkorpi, Fenno Design; kantavierre 19,9 °Pl, katkeroainepitoisuus 90 EBU, väri  EBC; ravintosisältö / 100 ml. energia 70 /  kcal/kJ, rasva  g, josta tyydyttynyt rasva  g, hiilihydraatit  g, josta sokeri  g, proteiini  g, suola  g;. Suositus tarjoilulämpötilaksi °C. Uutuus 11.11.2005.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 5,69 €. Panimokauppa, Tre 3,90 €. Alkon Kuukauden Erikoiserät ”Pienpanimoiden taidonnäytteet / Mästerprov av småbryggerier” –valikoima 05.11.2020 alkaen. (P.E. –pvm 07.10.2022). 

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: