OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 43-20: Tšekki-IPA ei ole mikään lähiolut

with one comment

* Foam Climb West Coast IPA, Axiom Brewery s.r.o, Klobuky, Tšekin tasavalta

Pisteitä: 89 / 100. (Testiryhmän pisteet aluksi – sokkona – 87, sitten 88 ja lopulta 89).

Tšekkiläinen Rodinný Pivovar Zichovec esittäytyi lokakuussa 2020
helsinkiläisessä pubissa uutuustuotteineen. Kuva: Ari Juntusen Fb-päivityksestä.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Maailman merkit ovat kummallisessa asennossa. Monien mielestä vähän vinossakin. Pitkien ja vahvojen panimoperinteiden maatkin ovat liittyneet USA:n uusien panimoiden aloittamaan ’pienpanimo-olutvallankumoukseen’. Lapsi saattaa mennä pesuveden mukana, jos nuo ’pitkät ja vahvat panimoperinteet’ heitetään romukoppaan – ja yht’äkkiä kaikkialla tehdäänkin samanlaisia oluita.

Ehkä pitää aloittaa uusi, USA-sovellutusta huolemmisempi ja syvällisempi vallankumouksellisen kehityksen vaihe.

Oletko mukana…?

Väri on keltainen, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, tiheä, niukahko, paksu, harva- ja isokuplainen vaahtokuvio takertuu lasin laidoille. Tuoksu on ensituntumalta tallimainen, jopa vihannesmainen (!), rauhoittuu sitten hedelmämäiseksi.

Maku on kevyt, kuiva, mallasmainen, pehmeä, kepeä, maukas, juotavuudeltaan helppo, hentoa karamellimaista sävyä, tasapainoinen, maukas. Jälkimaku on kevyt ja lyhyt.

Valmistuksessa käytetyt humalalajikkeet ovat muodinmukaisia amerikkalaisia lajikkeita: chinook, cascade ja citra. Maailman parhaimmiksi usein mainittuja omia tšekkiläisiä humalia reseptiin ei ole kelpuutettu. Länsirannikon IPA:na eli ’vessa-IPA:na’ (WC-IPA) tätä ’partavaahtoklimppiä’ ei voi hyvällä tahdollakaan pitää. Eikä Tšekissä ole länsi- kuten ei muutakaan rannikkoa.

Ruokajuomana kevyen liharuoan, esimerkiksi kinkkuleikkeen kanssa.

Viime vuonna (2019) aloittaneen uuden tšekkipanimon oluentekijänä on norjalaissyntyinen Kjetil Jikiun, kautta vuoden shortseihin pukeutuva entinen lentokapteeni, joka perusti vuonna 2002 Norjassa ’kompromissittoman panimon’ (Det Kompromissløse Bryggeri AS eli kauppamerkkinä Nøgne Ø), joka – kompromissina? – myytiin vuonna 2013 Hansa Borg Bryggerier –konsernille. Jikiun irrottautui perustamastaan panimosta ja asettui Kreikan saarelle Kreetalle oluentekijäksi pienpanimoon nimeltä Κουντουριώτη (engl. Grapes & Gratification IKE, suom. ’rypäleet ja mielihyvä’) ja valmisti Suomeenkin tuotuja Kjetil Jikiun Solo –oluita. Nyt siis Jikiun keittää moderneja – täysin ei-paikallisia! – oluita Tšekissä.

– J.T. Laakso 

6,5 %-til., vaaleahko pintahiivaolut, hedelmämäinen länsirannikon India Pale Ale eli WC-IPA; kantavierre 15,0 (Alko 16,8) °Pl, katkeroainepitoisuus 59,0 EBU, väri  EBC; ravintosisältö / 100 ml. energia 60,0 / – kcal/kJ, rasva  g, josta tyydyttynyt rasva  g, hiilihydraatit  g, josta sokeri  g, proteiini  g, suola  g. Suositus tarjoilulämpötilaksi  °C. Uutuus 2020, ensimmäisiä tšekkiläisiä moderneja IPA-oluita. Panimomestari norjalainen Kjetil Jikiun.

Tölkki 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,77 €. Maahantuoja Juomatalo Pikkulintu Oy, Hki. Alkon Kuukauden Erikoiserät ”India Pale Ale” –valikoima 01.10.2020 alkaen. (P.E.-pvm 27.07.2021) 

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita

Written by Toimittaja

19.10.2020 klo 08:37

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Taistelutoveri J.T, asiaa!

    Tykkää

    Ilkka Syilä

    20.10.2020 at 10:20


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: