OLUTVERKON Viikon Olut 39-20: Sadonkorjuuajan kuninkaallinen uutuusolut

* Aura Kuningasolut, Oy Hartwall Ab, Lahti / Helsinki / Royal Unibrew AS, Faxe, Tanska

Pisteitä: 91 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Ilman koronapandemiaa juuri nyt vietettäisiin Münchenissä Baijerissa sadonkorjuuajan suurta kansanjuhlaa, Oktoberfestiä. Perinteen mukaisesti ensimmäinen oluttynnyri olisi isketty auki toissapäivänä lauantaina 19. syyskuuta. Kauden juhlallisuudet kaikkialla mailmassa joudutaan nyt pitämään normaalia hillitymmin. Kausioluita sen sijaan voidaan nauttia, maistella ja vertailla lähes tavalliseen tapaan. Myös suomalaiset valmistajat julkistavat runsaasti kauden makuihin sopivia oluita, uutuuksiakin. Yksi näitä on perinteisesti tasavaltaisessa Suomessa tehty Kuningasolut – taustalla on Ruotsin hovin tahto ja tilaus. 

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on hwlaurakuningasolut20tlk-1.jpgVäri on tummahko, punertavan ruskea, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, hennosti savunharmaa, runsas, kuplainen, pehmeä, takertuu tanakasti ja tasaisesti lasin laidoille, kestävä. Tuoksu on upeasti mallasmainen, pehmeä, hedelmämäinen.

Maku on keskitäyteläinen, hieman makea, mutta samalla katkeromainen, pehmeän vahvasti mallasmainen, hennosti karamellimainen, kukkaisen aromaattinen, luonteikas, persoonallinen, maukas. Juotavuus on kohtuullisen helppo.

Olut on selkeästi puhtauslain (Reinheitsgebot v. 1516) mukainen maltaasta, humalasta ja vedestä taikurimaisesti valmistettu mallasjuoma. Auran etiketeissä on toistasataa vuotta – välissä tosin taukoja – käytetty humalaa ylistävä latinankielinen tunnuslause: ”Humulus anima cerwisiae” – ’humala on oluen sielu’.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on auranpanimoturkuhintaluettelokansi.jpgAuran panimo perustettiin Turun keskustassa vuonna 1884. Keskioluen vapautumisen (1.1.1969) mukana olutpanimotoimintaan vahvasti lähtenyt Hartwall Oy hankki Auran omistukseensa vuonna 1971. Auran / Hartwallin uudella panimolla Turun naapurikunnassa Kaarinassa alettiin valmistaa myös yhtä maamme suosituinta (keski)olutta Karjalaa, mikä häiritsi vahvasti maakuntakulttuuritietoista olutsuomalaista, pitkään. Karjalan edellinen valmistaja Lappeenranta-Lauritsala oli siirtynyt Hartwallille jo vuonna 1966. Hartwall valmisti alkuperäistä Auraa Kaarinan panimon lakkauttamiseen vuonna 1995 saakka. Auraa alettiin valmistaa Hartwallin Lahden tuotantolaitoksella jälleen vuonna 2004, Auran panimon 120-vuotisjuhlan kunniaksi. Turussa olutsuomalaiset suhtautuivat varauksin Lahden veteen ja modernisoituun reseptiin – mutta lopulta taidettiin Auran uusi tuleminen hyväksyä tyytyväisyydellä.

Tasavaltalaiselle olutsuomalaiselle Auran Kuningasolut tuntuu oudolta, epäilyttävältä. Etiketin mukaan Auran panimosta tuli Kustaa VI Adolfin (1950-73) johtaman Ruotsin kuningashuoneen hovihankkija vuonna 1966.

Ruokajuomana helposti juotava olut sopii syksyisten sadonkorjuuruokien kanssa varsin monipuolisesti, varsinkin liha ja kala, paistit ja sienet.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on hartwalltunnus.jpgTyylinimi vienna tai wiener (suom. ’viiniläinen’) viittaa Itävallan pääkaupunkiin Vieniin. Vienna ja naapurivaltio Baijerin pääkaupungin Münchenin mukaan nimetty münchener (suom. ’müncheniläinen’) –oluttyyli ovat lähisukua, makeahko, mallasmainen, väriltään punainen, aromaattisen katkeromainen, vienna kaiken kaikkiaan aavistuksen müncheneriä hennompi.

Kuningasolut on tasapainoisesti ja huolellisesti valmistettu vienna-lager. Tämä havinto huomioiden tuntuu yllättävältä, että pakkaustölkin pienelle painopinnalle on laitettu sama selostusteksti kahteen kertaan, kirjoitusvirheineen.

– J.T. Laakso

5,0 %-til., puolitumma pohjahiivaolut, gluteeniton luomu-lager, ’barna sör’; kantavierre 12 (Alko 11,9) °Pl, katkeroainepitoisuus 20,0 EBU, väri  EBC; ravintosisältö / 100 ml. energia 40,0 / – kcal/kJ, rasva  g, josta tyydyttynyt rasva  g, hiilihydraatit  g, josta sokeri  g, proteiini  g, suola  g. Suositus tarjoilulämpötilaksi °C. Uutuus 2020.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,40 €. Maahantuoja UDF – Uniq Drinks Finland Oy, Espoo. (P.E. –pvm 2021)  

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.