OLUTVERKON Viikon Olut 36-20: Baijerilaispils – paluu perinteiseen kunnon olueen
* Original Oettinger Pils, Oettinger Brauerei GmbH, Oettingen, Baijeri, Saksa, valmistuspaikka Gothan panimo
Pisteitä: 89 / 100.
* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.
Raikas baijerilaispils on perinteinen täysmallasolut.
Väri on vaalea, keltainen, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, pursuavan runsas, melko hauras, jättää isoreikäistä pitsikuviota lasin laidoille, kestävä. Isoon lasiin desin verran kaadettaessa loput lasin tilavuudesta täyttyy kauniilla vaahdolla. Tuoksu on huumaavan tyylikäs, yrttimäinen, tai ainakin kuivan ruohomainen, hieman parfyymimäinen.
Maku on kevyt, kuiva, tyylikkään katkeromainen, loppua kohden makuaromi kuivuu lisää, luonteikkaan saksalainen pils-lager, maukas, helposti juotava. Tällaisen peruspilsin perinteinen normaalivahvuus on 4,9 – 5,2 prosenttia, joten tämä versio on lievästi laimea. Mahtaako olla Suomessa vuoteen 2017 voimassa olleen alkoholilain vahvuusrajoitusten ajoilta. Tölkkietiketissä on oluen perustiedot suomen ja ruotsin kielillä ja pakkauksesta saa suomalaisen Palpa-pantin.
Valmistusainekset ovat vesi, ohramallas, humalauute. (Tarkasti ajatellen humalaa ei Reinheitsgebotin säätämisen aikaan vuonna 1516 tunnettu uutteena. Joten…)

Baijerilaispanimo Oettinger Brauerei on perustettu vuonna 1731, joten ensi vuonna (2021) on 290-vuotisjuhlavuosi. Valtava panimoyhtiö toimii neljällä paikkakunnalla eri puolilla Saksaa. Testissä oleva erä on valmistettu Gothan panimolla. Vuonna 2002 muodostettiin Oettinger Brauerei-Gruppe edistämään panimon ulkomaantoimintoja. 1000 miljoonan litran vuosituotannosta 30 % menee vientiin. Panimon nimi on ehkä hieman erikoinen, mutta se lausutaan Öttinger. Kirjoitusasussa vältetään ’o-umlaut’-vokaalia ”ö” käyttämällä muotoa ”oe”.
Ruokajuomana kevyen possunlihan, grillatun kanan ja paistetun vaalean kalan sekä monenlaisten salaatien kanssa. Sekä tietenkin grillatun bratwurstin, hapankaalin ja perunasalaatin kanssa.
Hienoa pilsiä, esimerkiksi juuri saksalaista, siemaillessa miettii, kannattaako kuluttajan hakea rentouttavaa olutnautintoa edullisen, perinteisen saksalaispilsin vai 100+ -prosenttia arvokkaamman, useinmiten mitättömältä maistuvan ei-mistään-kotoisin-olevan eikä mihinkään perinteeseen liittyvän miedon (prosenteista ja sitä kautta veron suuruudesta riippumatta), helpon hedelmämehun kaltaisen neipan, vessa-pa:n (west coast pale ale), sessionin, saisonin jne. kanssa.
Rehellisen pohtijan vastaus on selvä.
* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.
– J.T. Laakso
4,7 %-til., kantavierre °P, katkeroainepitoisuus EBU, väri EBC; vaalea pohjahiivaolut, lager, pils, täysmallasolot ”Original German Beer”, (suom. ’aito saksalainen olut’), ’valmistettu saksalaisen puhtaussäännön mukaan’, vegaaninen; ravintosisältö / 100 ml. energia 40 / 169 kcal/kJ, rasva <0,1 g, josta tyydyttynyt rasva <0,1 g, hiilihydraatit 2,8 g, josta sokeri <0,2 g, proteiini 0,47 g, suola <0,01 g . Suositus tarjoilulämpötilaksi °C. Uutuus .
Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 2,89 €. Maahantuoja Diamond Beverages Oy, Vantaa. (P.E. –pvm 24.05.2021)
Vastaa