OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 35-20: Pässinkiveksiä Islannin perinnejuhlan oluessa

leave a comment »

* Hrútur þorraöl, Brugghús Steðja, Borgarbyggd, Islanti

Pisteitä: 88 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Islannin olutkulttuurin erikoisuus on lyhyys. Olut tuli kuluttajien ulottuville vasta vuonna 1989 lainmuutoksen mukana. Uudet pienpanimot ovat Islannissakin löytäneet nykyisen kansainvälisen suuntauksen, eli IPA, APA, NEIPA ovat lagereiden, vehnäoluiden ja porttereiden rinnalla arkea. Kuitenkin on myös kansallisia piireitä ja pyrkimyksiä. Olutta on valmistettu sulavasta mannerjäästä – tarkoituksena herättää kuluttajia ilmastotietoisuuteen – ja pohjoinen viikinkimytologia on vahvasti mukana. Esimerkiksi Stedja-panimon olutetiketit ovat löytäneet muotonsa Thor-jumalan kirveestä. 

Väri on tumma, ruskea, läpikuultava, kirkas. Vaahto on ruskehtava, niukka, nopeasti haihtuva. Tuoksu on savuinen, lihaisa.

Maku on kevyt, puolimakea, ohuen hedelmämäinen, tähtihedelmämäinen, hunajamelonimainen, luonteen osalta haastava, hieman erikoinen, kiinnostavasti maukas.

Oluen valmistuksessa käytetään savustettuja pässin kiveksiä, joita sekoitetaan mallasmäskin sekaan.

Ruokajuomana miedosti maustetun liharuuan kanssa.

’Pässi juhlaolut’ on valmistettu pienen saarivaltion pienpanimon vientituotteeksi. Olut on oikeastaan alunperin Hvalur 2 (5,2 %), jonka pääasiallinen valmistusaines on kuivatetussa lampaan ulosteessa savustetut valaan (hvalur) kivekset. Valas ja sen ainekset ovat kuitenkin kielletyt EU-alueella – valaansuojelun takia – joten savustetut kivekset saadaan vientiversioon pässeiltä. Lampaita ja valaitakin Islannissa riittää ja maa ei siis ole Euroopan Unionin jäsen.

Itse olut, niin Hvalur kuin Hrúturkin, on tarkoitettu islantilaisen kansanperinteen Þorri-juhlan aikana nautittavaksi.

Perhepanimo Brugghús Steðja on perustettu vuonna 2012 Steðjan perheen maatilan yhteyteen Islannin pääkaupungista Reykjavíkista koilliseen sisämaahan. Tilalla on panimoravintola (pub) ja majoitustiloja viehättävissä, kyljellään makaavaa isoa putkea muistuttavissa parakeissa.

Panimon panimomestari on saksalaissyntyinen Philipp Ewers. Ensimmäiset oluet olivat / ovat saksalaistyyppinen vaalea lager helles (lager bjór, 4,7 %) ja Icelandic Northern Lights Bjór (5,3 %), saksalaistyylinen tumma, dunkel lager (suom. ’revontuliolut’). 

J.T. Laakso

5,1 %-til., tumma pintahiivaolut, pässinkiveksillä maustettu savuinen perinneolut; kantavierre 15,2 °Pl, katkeroainepitoisuus 22,0 EBU, väri EBC; ravintosisältö / 100 ml. energia 60,0 / – kcal/kJ, rasva g, josta tyydyttynyt rasva g, hiilihydraatit g, josta sokeri g, proteiini g, suola g;. Suositus tarjoilulämpötilaksi °C. Uutuus .

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,37 €. Alkon Kuukauden Erikoiserät ”Olutmaailman erikoisuuksia” –valikoima 06.08.2020 alkaen. Maahantuoja Vinic Oy, Vantaa. (P.E.-pvm 01.04.2021)

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Advertisement

Written by Toimittaja

24.08.2020 klo 08:36

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: