OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 34-20: Marja-lambic Belgiasta

with 7 comments

* Bacchus Frambozenbier, Kasteel Brouwerij / Brasserie Vanhonsebrouck, Ingelmunster, Belgia 

Pisteitä: 90 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on lippubelgia.jpgKaiken modernin keskellä kannattaa silloin tällöin palata perinteisiin. Suomalaisen sahdin rinnalla lambic-villihiivaoluet Belgiassa ovat alkuperäisiä eurooppalaisia oluita. Maistuisiko marjat?! Vaikkapa vadelma.  

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on kasteelvanhonsebrouckbacchusframbozenbiertlk.jpgVäri on tumma, ruskea, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkea, tiheä, keskirunsas, kestävä. Tuoksu on hedelmämäinen, marjamainen, kirsikkamainen, vadelmamainen.

Maku on keskitäyteläinen, kuiva, syvän marjamainen, kirsikkamainen, karpalomainen, vadelmamainen, luonteikas belgialaistyylinen marjainen lambic-olut, maukas.

Ruokajuomana marjoilla maustetun kevyen pihvin kanssa.

Emiel ja Louisa Vanhonsebrouck perustivat perhepanimon nimellä brasserie Saint-Jozeph vuonna 1900 Ingelmunsterissa läntisessä Flanderissa, 80 kilometriä Brysselistä länteen. Nimeksi muutettiin Brouwerij/Brasserie Vanhonsebrouck vuonna 1953.

Vuonna 1955 panimo lopetti lager-oluiden valmistuksen ja kehitti edelleen tuotannossa olevan flanderilaisen tumman, samean alen: Bacchus Vlaams Oud Bruin (4,5 %). Oud Bruin on vadelmalambicin (Frambozenbier) ja kirsikkalambicin (Kriek) kehittämisen pohjana. Senne-joen laaksosta 100 kilometrin päässä ”länsiflanderilaiseksi lambic-panimoksi” omistauduttiin vuonna 1958 ja muutaman vuoden kuluttua valikoimaan tuli marjaolut kriek (kirsikka). Suomessakin tunnetaan St. Louis Kriek Lambic (4,0 %).

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on kasteelbrouwerijvanhonsebroucktunnus.jpg

Vuonna 1986 perhe hankki omistukseensa Ingelmunsterin linnan eli kasteelin. Uusi panimorakennus valmistui vuonna 2015 täydentämään vuonna 1939 rakennettua edeltäjää. 1950-luvun alusta panimoa rohkeasti uudistanut Luc luovutti linnapanimon vetovastuun vuonna 2009 pojalleen Xavier Vanhonsebrouckille, joka oli työskennellyt yhtiössä jo pari vuosikymmentä. Vuosituotanto on noin 10,0 miljoonaa litraa olutta.

J.T. Laakso

5,0 %-til., tumma pintahiivaolut, vadelmamainen marjaolut, lambic; kantavierre 14,6 °Pl, katkeroainepitoisuus 10,0 EBU, väri  EBC; ravintosisältö / 100 ml. energia 50,0 / – kcal/kJ, rasva  g, josta tyydyttynyt rasva  g, hiilihydraatit  g, josta sokeri  g, proteiini  g, suola  g;. Suositus tarjoilulämpötilaksi °C. Uutuus . 

Tölkki 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,29 €. Maahantuoja Servaali / Olvi Oyj, Iisalmi & Momentin Group Oy, Hki. (P.E.-pvm 07.2021).

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Written by Toimittaja

17.08.2020 klo 08:10

Kategoria(t): Olut

Tagged with

7 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Teemu Vass. Bacchus nähdäkseni on Van Honsebrouckin oud bruin, josta tehdään myös kirsikka- ja vadelmaversioita. Saman panimon St. Louis -sarja käsittää lambicit gueuzesta frambozeniin, joskin aikanaan nekin aiheuttivat keskustelua, kun ne tehdään lambic-alueen ulkopuolella Länsi-Flanderissa. Ei tietenkään kahden tyylin sekoittaminen toisiinsa ole vierasta. De Ranke myös tekee niin.

  Tykkää

  Petteri Kinnunen

  28.08.2020 at 14:36

 2. Kiitos mietteistä, Petteri Kinnunen. Tärkeää asiaa.
  Oud bruin on toki eri asia kuin lambic. Panimo käyttääkin ”lambicistaan” tarkkaa nimikettä ”länsiflanderilainen lambic”. Oluet on kuitenkin kehitetty lambic-perinnettä kunnioittaen. Alkuperäinen nimisuojattu lambic-nimike kuuluu vain Senne- / Zenne-joen laakson alueella valmistettuille juomille.
  Panimon nimenä ”Van Honsebrouck” on varmasti ’suomalaiseen suuhun sopivampi’, mutta se on väärin. Vanhonsebrouckin perheen perustaman yrityksen nimi on – sukunimen mukaan – Brouwerij Vanhonsebrouck, kuten panimon (mainostoimistossa teettämä???) yritystunnuskin ilmaisee, ks. kuva artikkelissa.
  Me OlutSuomessa käytämme aina tekijöiden itsensä rekisteröimiä virallisia yritys- ja tuotenimiä – jos ne kohtuudella löytyvät.
  ALKO käytti vastikään verkkohinnastossaan Vanhonsebrouckin tuotteesta valmistajannimeä ”Kasteel”. Brouwerij Vanhonsebrouck on ostanyt Ingelmunsterin keskiaikaisen linnan (’kasteel’) ja avannut sen puistoineen hienosti kansalaisille. Tarkasti ottaen panimo on lisännyt nimeensäkin linnan: Kasteel Brouwerij… eli siis ’linnapanimo’.

  Tykkää

  OlutSuomi toimitus

  28.08.2020 at 13:29

 3. Tuolla suunnalla Belgiassa on kaksi panimoa, joista tämä taitaa olla toinen, joissa oud bruinia ja lambicia saattaa olla sekaisinkin marjaoluiden pohjana, ja lambicia oud bruinin yhtenä pohjaoluena, joten artikkelissa ei välttämättä ole virhettä. Totta kai oluttyylien näkökulmasta nämä ovat kyllä eri asiat.

  Tykkää

  Teemu Vass

  27.08.2020 at 22:50

 4. Petteri Kinnunen. Juu, taisiisen, ku siinähän kulmalla on tuo buli puu, olisko lehmus, anyway niin varjosti hyvin…Eikä se kai ollut tarjoilualueen ulkopuolella, ku tunnin päästä henkilökunta tuli kysymään jotta saapiko olla lisää.,,,Silloin oli palvelua! Niinjajuu, sai olla lisää!

  Tykkää

  Tom Skog

  27.08.2020 at 20:12

 5. Mitä, veit juomat ravintolan ulkopuolelle?

  Tykkää

  Petteri Kinnunen

  27.08.2020 at 19:30

 6. Ja geuze päihittää muut vastaavat mennen tullen kuumana kesäehtoona…Muistan Kappelista ostettuja Bellevue-pulloja joita nautin nurtsilla istuen Espalla…skraga ja paidan napit auki…NAM!!

  Tykkää

  Tom Skog

  27.08.2020 at 18:50

 7. Muuten hyvä artikkeli, mutta oud bruin on eri olut kuin lambic, vaikka molemmissa tapahtuu maitohappokäymistä. Molemmissa toki sekoitetaan eri-ikäisiä oluita toisiinsa. Marjaolut on tässä paras termi, ja panimon nimi on siis Van Honsebrouck.

  Tykkää

  Petteri Kinnunen

  27.08.2020 at 18:04


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: