OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 28-20: Lähes hävinnyt oluttyyli pelastettiin… meille!

leave a comment »

* Hoegaarden Wit Blanche, n.v. Brouwerij Hoegaarden s.a., Hoegaarden, Belgia / ABInbev SA/NV, Leuven, Belgia

Pisteitä: 98 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

lippubelgiaPerinneherkkua Belgiasta. Voiko (kesä)olut olla enää parempaa…!

hoegaardenwit20omassatuopissa

© Kuva J.T. Laakso

Väri on vaalea, keltainen, aivan heikosti läpikuultava, samea. Vaahto on vitivalkoinen, melko vähäinen, tiheä, hienojakoinen, vaahtoroippeita jää valumaan lasin laidoille, kestävä. Tuoksu on hedelmämäinen, raikas, maustemainen.

Maku on kevyehkö, makeahko, maustemainen, korianteri, curacao, mustapippuri, hedelmämäinen, sitrusmainen – aromia kannattaa maistaa myös sitruunaviipaleen mehulla terästettynä, luonteikas, maukas, juotavuudeltaan helpo ja miellyttävä, tyylinluoja – laatu säilynyt globaalikonsernin omistukseen siirtymisestä huolimatta!

Tästä ei kesäinen olut juuri paremmaksi voi muuttua. Kaiken lisäksi ’huuko’ on mainio juoma läpi vuoden erilaisissa tilanteissa.

Valmistuksessa puolet mäskistä on ohramallasta, loput mallastamatonta vehnää ja 5 % kauraa.

Ruokajuomana – oikeaoppisesti isosta painavasta pakastimesta käyttöön otetusta tuopista, ’lasista’, tarjoiltuna – olut on käytännössä hankala. Ja toisaalta tällä lasilla on merkitystä makukokemuksessa! Maitolasista nautittuna ’huuko’ on aivan eri juttu. Kumppaniksi sopii kevyt liharuoka, kuorrutettu leike, vasikka tai wiener, hennosti maustettu paistettu valkoinen kala, paistetut sitruunalla maustetut muikut, aprikoosilla ja appelsiinilla maustettu jäätelö. Hankalaksi ruokajuomana oluen tekee myös lämpeneminen. Nauttimisen tulisi olla melko nopea, lasissa olut väljähtyy parissa vartissa ja lämpimänä se voi olla jo epämiellyttävä.

celisoudhoegaarden66Tämän ’alkuperäisen belgialaisen vehnäoluen’ juuret ulottuvat 575 vuoden taakse. Vuonna 1445 Hoegaardenissa luostarin munkit alkoivat kokeilla erilaisia eksoottisia mausteita valmistamissaan vehnäoluissa. Brysselin lähistöllä sijaitseva kylä oli aikoinaan valtava panimokeskus: vuonna 1726 siellä toimi 36 panimoa ja alueella oli 110 mallastamoa! 1900 luvulle tultaessa vehnäoluen valmistus oli lähes unohduksissa, Saksassa muuten jo 1800-luvulta alkaen. Hoegaardenin viimeinen panimo, Brouwerij Tomsin, sulkeutui vuonna 1957.

celispierrevehnalasi

Pierre Celis

Vuonna 1966 belgialainen meijerityöntekijä ja Tomsinilla itseoppinut oluenvalmistaja Pierre Celis (1925-2011) paneutui Hoegaardenin vehnäoluen perinteeseen, perusti Hoegaardenin panimon uudelleen ja elvytti witbierin valmistuksen. Ja sai aikaan maailmanlaajuisesti arvostetun klassikon.

Vuonna 1985 panimo käytännössä tuhoutui tulipalossa. Celis tarvitsi uudelleenrakentamiseen rahaa, jota lopulta tarjosi maan suurin panimo Interbrew (myöhemmin InBev, sitten yhdistyminen amerikkalaisen jättiläisen AmBevin kanssa ja muodostui ABInbev, maailman suurin oluenvalmistaja).

ABInbev on tehostanut toimintaansa Suomessa perustamalla vuonna 2018 konsernin tuotteille edustajayhtiön Inbev Finland Oy:n. Käytännössä maahantuonnista vastaa suomalainen Winestate Oy. Hoegaardenin lisäksi tuotteita ovat belgialaiset lager Stella Artois ja Leffe-luostarioluet, amerikkalainen Budweiser, saksalainen lager Beck’s, meksikolainen maissiolut Corona sekä saksalaisoluet Franziskaner, Spaten ja Löwenbräu.

* LUE lisää: Hoegaardenista ja Pierre Celiksestä

J.T. Laakso

4,9 %-til., kantavierre 11,5 °P, katkeroainepitoisuus 15,0 IBU (Alko 9,0 EBU), väri EBC, ravintosisältö energia 40,0 kcal / 100 ml; vaalea pintahiivaolut, mausteinen, suodattamaton, samea vehnäolut, belgialaistyylinen bière blanche eli witbier (valko-olut). ”Original Belgian Wheat Beer.” Suositus tarjoilulämpötilaksi 4 ºC.

Hana 0,5 l. Anniskeluhinta 8,50 € /  5,70 € – 0,3l. Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,59 €, market 2,89 €. (valmistajalla myös 0,75 l. lasiplo). Maahantuoja Winestate Oy, Hki, edustaja Ab Inbev Finland Oy, Hki. (hana)

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: