OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 16-20: Trappisti-luostariolut Englannista

with one comment

* Tynt Meadow English Trappist Ale, Mount Saint Bernard Abbey, Charnwood Forest, Coalville, Leicestershire, Iso-Britannia 

Pisteitä: 88 / 100.  

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

trappistauthenticproductIso-Britannia on uusi trappistiolutmaa. Tyntin niityillä toimii katolinen luostari, jonka munkit kunnioittavat luontoa, kulttuuriympäristöä ja ihmistä vaatimattoman antaumuksellisesti. Luostarin harjoittaman maatalouden ajauduttua kannattamattomaksi munkkiveljet restauroivat kiviluostariinsa olutpanimon ja alkoivat valmistaa trappistiolutta.
Suomessa Alko on pitkään hellinyt asiakkaitaan täydellisyyttä hipovalla palvelulla maailmalla harvinaisten trappistiluostarioluiden kohdalla. Jokaisen 14 valmistajan oluet ovat vuosien aikana vähintäänkin käväisseet Alkon valikoimissa.
Tänään, toisena pääsiäispäivänä, suomalainen asiakas ei saa tätä olutta Suomessa mistään, mutta pyhien jälkeisinä päivinäkin voi palauttaa hankintalistalle juhlapöytään hyvin soveltuvan oluen. 

mountstbernardabbeytyntmeadowenglishtrappist18ploVäri on tumma, ruskea, aavistuksen punertava, läpinäkymätön, samea. Vaahto on vaalean ruskea, pursuavan runsas, ruskeaa vaahtoa pursuaa pullonsuusta kun korkki avataan. Laskeutuu melko nopeasti jättäen vahvahkoa, jonkin ajan kuluttua isoaukkoista pitsikuviota lasin laidoille, kestävä. Tuoksu on hedelmämäinen, lakritsamainen, raikkaan puumainen häivähdys, hennosti karamellimainen, ei kovin voimakas.

Maku on täyteläinen, makeahko, pehmeän runsas, toffeemainen, vahvan katkeromainen, hieman karhea, viljamainen, rukiinen.

Kokonaisuus muistuttaa belgialaisia ja hollantilaisia alkuperäisiä trappistiluostarioluita, joskin luonteessa on epätasaisuutta. Valmistusainekset ovat vesi, ohramallas (maahantuojan mukaan myös vehnä), sokeri, humala ja hiiva.

Ruokajuomana tuhdin liharuuan ja juurespadan kanssa.

Ensimmäiset munkkiveljet asettuivat alueelle vuonna 1835 ja tavaksi tuli myös valmistaa olutta omiin tarpeisiin. Oluenvalmistus lopetettiin 1900-luvulle tultaessa. Luostari sai tulonsa maataloudesta, joka hiipui ja todettiin kannattamattomaksi vuonna 2013.

Tilojen uudelleenjärjestelyssä vv. 2017-18 rakennettiin panimotilat uudelleen ja harjoiteltiin oluenvalmistusta kotiolutpakettien kanssa. Olutta alettiin valmistaa luostarin tulojen turvaamiseksi ja myös yhteisen tekemisen muodossa.

lippuenglantiMount Saint Bernard Abbey (MSB) -sisterssiläisluostari sijaitsee Keski-Englannin niittymaisemissa, 20 kilometriä Leicesteristä luoteeseen. Luostaripanimo on yksi maailman 14 trappistipanimosta.

J.T. Laakso

7,4 %-til., kantavierre 19,0 °P, katkeroainepitoisuus 38,0 EBU, väri – EBC, tumma pullossakäyvä pintahiivaolut, brittiläinen Trappisti-luostariolut; Ravintosisältö 100 ml. energia  kJ / 70,0 kcal; rasva g, josta tyydyttynyttä rasvaa g, hiilihydraatti g, josta sokereita g, proteiini  g, suola g. Suositus tarjoilulämpötilaksi  °C.
Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 7,33 €. Maahantuoja Malty Oy, Turku.
(P.E.-pvm 26.02.2021).

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Advertisement

Written by Toimittaja

13.04.2020 klo 08:00

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ylivoimainen lemppari oluista on Rochefort 10, tumma trappisti.

    Tykkää

    Polar Bear

    30.04.2020 at 18:00


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: