OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 15-20: Perinteitä kunnioittava britti-staut Norjasta

leave a comment »

* Prestesonen Brun Staut, Kinn Bryggeri AS, Florø, Vestland, Norja 

Pisteitä: 93 / 100. Koffin portteri –asteikolla 96 / 100.  

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Hieno stautti vuonojen maasta! Alkon huhtikuun erikoiseriin on onnistuttu saamaan vuoden 2015 vuosikertaa, jolloin olut on parhaimmillaan. Laadukas portteri on erinomainen pääsiäisjuoma, joka saattaa sopia myös oluttyyliin tottumattomalle ruokailijalle.

* LUE ja tutustu Alkon erikoisvalikoiman muihin pohjoismaisiin oluisiin: Pienpanimoiden taidonnäytteet  

kinnbryggeriprestesonen075brunstaut19ploVäri on tumma, mustanruskea, läpinäkymätön. Vaahto on valkea, ruskehtava, aluksi runsas, mutta laskeutuu erittäin nopeasti jättäen mehiläispesän kennomaisuutta muistuttavia vaahtokuviota lasin laidoille, kestävä. Tuoksu on paahteinen, suklaamainen, kahvimainen, yrttimäinen, miellyttävän voimakas. Maku on täyteläinen, kuiva, paahteinen, mallasmainen, hieman mämmimäinen, karhean kahvimainen, pehmeä, hienovaraisen vahva katkerointi tuo makuaromiin pistävää terävyyttä, tyylipuhdas, maukas, juotavuus on lähes helppo.

Olut voisi tietenkin olla alkoholipitoisuudeltaan vahvempi, mutta englantilaiseksi, perinteiseksi portteriksi kuusiprosenttinenkin on jo harvinaisen vahva.

Kirkkoherran pojan stautti’ on valmistettu perinteisten, vanhojen englantilaisten portterireseptien mukaisesti ja mukaiseksi. Maltaat ovat Maris Otter pale ale (40%) ja värimaltaat: tumma ruskea (30 %) ja punertava amber (30 %), paahdettua mallasta. Humala on syvän brittiläinen East Kent Goldings (EKG) ja hiivana on käytetty englantilaista ale-hiivaa.

Olut paranee panimomestarin mukaan pullokypsytyksessä viileässä ja pimeässä tilassa 5 vuotta, ja Suomeen on saatu juuri vuonna 2015 valmistunut erä. Stautti on suodattamaton ja pastöroimaton. Ison, paksulasisen pullon pohjalla on hiivasakkakerros.

Ruokajuomana paistetun ja paahdetun pihvilihan, tuhdin loimulohen ja paahdettujen juuresten kanssa. Myös jälkiruokana vaikkapa suklaan kanssa. Helpon juotavuuden takia olut sopii juhlapöytään esimerkiksi pääsiäisenä, vaikka sukulaisten / perheen (koronapääsiäisenä!) keskuudessa kaikki eivät olisikaan brittiläisen portterin
sydänystäviä – entuudestaan.

kinnbryggeri10vuotta19tunnusBiologian professori Espen Lothe perusti Kinn-panimon huhtikuussa 2009, reilut kymmenen vuotta sitten. Hän oli ja on kiinnostunut maukkaasta ruuasta ja juomista sekä niihin liittyvistä perinteistä. Oluisiin Lothe tutustui kotioluen tekijänä, miltä pohjalta oma panimo sitten alkoi rakentua. Panimolla on oma graafinen suunnittelija. Oda Valle vastaa Kinnin graafisesta asusta sekä tuotteiden etiketeistä.

lippunorjaÄidinkieltä arvostavat nauttijat iloitsevat myös norjalaisten käyttämästä oluttyylin paikallistetusta nimestä: ’staut’, engl. ’stout’. Paikalliset oluet tulee aina nimetä omalla äidinkielellä, ja kotimaisesta olutkulttuurista vastuullisesti kiinnostuneiden tulee käyttää omaa kieltään. ’Stout’ on suomeksi ’stautti’, tietenkin.

J.T. Laakso

6,0 %-til., kantavierre 15,8 (Alko 16,9) °Pl, katkeroainepitoisuus 50 IBU (43 EBU), väri – EBC, tumma pintahiivaolut, englantilaistyylinen portteri, stout, ”staut”, suodattamaton, pastöroimaton. Valmistuserä 2015. Panimomestari Espen Lothe. Ravintoarvo 100 ml: energia – kJ / 60 kcal, rasva – g, josta tyydyttynyttä rasvaa – g, hiilihydraatit – g, josta sokereita – g, proteiini – g, suola – g. Suositus tarjoilulämpötilaksi 10-12 ºC. Uutuus 2014.
Kertalasipullo kruunukorkilla 0,75 l. Alkon vähittäismyyntihinta 7,81 €. (Vinmonopolet, Norja 99,90 NOK – Norjan kruunu – eli 8,87 €.) Valmistajalla myös 0,33 l. pullopakkaus. Maahantuoja Kinn Bryggeri AS, Norja. Alkon erikoiserät ”Pienpanimoiden taidonnäytteet” 2.4.2020 alkaen.
(P.E.-pvm 26.11.2020).

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Advertisement

Written by Toimittaja

06.04.2020 klo 08:31

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: