OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 31-19: Pitkän panimoperinteen nostalgisia aromeja

leave a comment »

* 16 Exkluziv, Primátor a.s., Náchod, Tšekin tasavalta  

Pisteitä: 95  / 100

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Maistelu kannattaa! Kaiken nykyisen sälän keskellä tekee niin hyvää löytää kunnollista pitkään ja hartaasti kehitettyä perinteistä olutta, kuten puhdas vahva lager eli bock Keski-Euroopasta, Tšekistä. Huolelliseen mallastukseen perustuva hunaja-arominen ’mallasolut’ on jotain aivan muuta kuin nykyiset kepeillä humalalajikkeilla ’tehdyt’ keinotekoiset hedelmämehut.
Kiinnitä huomiota myös hintaan! Tämä vahva 7,5-prosenttinen Maibock (’kevätpukkiolut’) maksaa 3,90 € ja siis isossa pullossa! 

primator16exkluzivmaibock18ploVäri on puolitumma, keltaruskea, läpinäkyvä, kirkas. Vaahto on valkoinen, punertava, hötöinen, kuohkea, muodostaa isoreikäistä pitsikuviota lasin laidoille. Tuoksu on pehmeän mallasmainen, ihastuttavan viljamainen. Maku on täyteläinen, kuiva, jauhomaisen partikkelimainen, makean mallasmainen, lämmin hunajan aromi tekee tästä nostalgisen itäeurooppalaisen kevätoluen, tasapainoinen, mutta odotuksia herättelevä, maukas, persoonallinen, jälkimaku on kuiva.

Valmistuksessa käytetyt maltaat ovat vaaleaa pilsner-mallasta ja humalalajikkeet žatec (saaz) ja sládek. Siispä Tšekeissä ollaan ja ainekset ovat oikein sydäntšekkiläisiä. Olutta kypsytetään panimon kellarissa sata päivää.

Ruokajuomana sisäfilepihvin ja riistaruokien sekä tuhdin mausteisen erikoismakkaran kanssa.

Speciality Line –sarjassa on valmistettu neljä erilaista olutta: 13 Polotmavé, puolitumma lager (5,5%), 16 Exkluziv, Maibock –lager (7,5 %, tuotannossa vuodesta 1995), 21 Imperial, vaalea erikoisolut, lager (9,0 %, vuodesta 1998) ja Böömin vahvin olut 24 Double, tumma erikoisolut, lager (10,5 %, vuodesta 1999).

Primátor uudisti oman pullodesignin ja etiketit vuonna 2018. Alkon tuoteluetteloissa on edelleen vanhan tyyliset pakkaukset näytillä – hyllyillä toki uudet.

lipputsekkiNáchodský pivovar –panimon peruskivi muurattiin vuonna 1872. Tuotanto alkoi seuraavan vuoden syksyllä ja ensimmäiset oluen valmistuivat 6.12.1873 – hieno ennakkoyhteys 45 vuoden päästä itsenäistyvään Suomeen! Oluet olivat 10°- ja 11°-vaihtoehtoisia lagereita. Numerot tarkoittavat kantavierrettä – tšekkiläiset panimot käyttävät perinteisesti ja yhä edelleen oluistaan kantavierremerkintää – kuten Primátorin uusi tuotesarja korostetusti todistaa.

Panimon vuosituotanto on 12 miljonaa litraa, joka vastaa Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan kokoluokkaa.

30.12.1935 rekisteröitiin tuotenimi Náchodský PRIMÁTOR , ensimmäisenä 12° tumma olut, joka valmistettiin perinteisellä böömiläisellä menetelmällä. Joitakin poikkeuksia lukuunottamatta Primátor –nimi on ollut panimon käytössä tästä lähtien.

Primátor alkoi valmistaa lagereiden rinnalla pintahiivaoluita. Ensimmäinen tuote oli vehnäolut Weizen pšeničné (5,0 %, nyttemmin 4,8 %) vuonna 2002. Se nimettiin Lontoon World Beer Awards WBA-olutolympialaisissa Maailman parhaaksi olueksi vuonna 2013.

J.T. Laakso

7,5 %-til., kantavierre 16,4 ˚P, katkeroainepitoisuus 38 IBU (Alko 30 EBU), väri 20 EBC, maltaisuus 4/10, vaalea pohjahiivaolut, ”světlý ležák” bock, “Maibock”, kevätolut. Speciality Line –tuotesarja. Suositus tarjoilulämpötilaksi  ˚C.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 3,90 €. Maahantuoja Diamond Beverages Oy, Vantaa. (P.E.-pvm 26.03.2020)

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

 

Mainokset

Written by Toimittaja

29.07.2019 klo 08:55

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: