OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 15-19: Erikoisia olutperinteitä Euroopassa

leave a comment »

* Oude Gueuze, Brasserie Timmermans, Dilbeek-Itterbeek, Belgia / John Martin s.a., Genval, Belgia 

Pisteitä: 92 / 100.   

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

lippubelgiaAlkon huhtikuun erikoiserissä on panimotuoteteemana Olutmaa Belgia. Muutaman oluen suppeaan valikoimaan on löydetty kiinnostavia esimerkkejä oudosta ilmiöstä maailmalla: Belgian olutparatiisi on belgialaisten itsekin olutkulttuuristaan käyttämä nimike. 

* Lue lisää Alkon huhtikuun erikoiseristä: Alkon kuukauden erikoiserä, huhtikuu 2019.

timmermansoudeggueuze67proslambic19ploVäri on puolitumma, ruskehtavan keltainen, läpikuultava, samea. Vaahto on vitivalkoinen, tiheä, runsas, kestävä. Tuoksu on kuivan liimamainen, vahvasti kuivan aprikoosimainen. Maku on täyteläinen, kuivahedelmämäinen, aprikoosimainen, sitrusmainen, hapan, lyhyehkö jälkimaku. Hapanoluiden aatelia.

Ruokajuomana ananaspaloilla ja vadelmahillolla maustetun pannukakun, paahdettujen juuresten, loimutetun kalan, juustojen kanssa. Erityisen hyvin olut sopii rauhalliseen nautiskeluun, maisteluun.

Oude Geueze on spontaani- eli villihiivoilla käyvän lambic-oluen laji. Kolme vuotta tammitynnyreissä kypsytettyä lambic-olutta sekoitetaan tuoreen, yksivuotiaan oluen kanssa, jonka voimalla olut käy toisen kerran. Sekoitetta kypsytetään pullossa neljä kuukautta. Olut säilyy nautittavassa kunnossa 20 vuotta.

Valmistuksessa käytetään ohjamallasta ja mallastamatonta vehnää. Lambic-perinneolutta voidaan valmistaa ainoastaan Belgiassa, Brysselistä lounaaseen sijaitsevasta Valloniasta läpi pääkaupungin Pohjanmereen virtaavan Senne (Zenne) -joen laaksossa. Nykymuotoinen Oude Geueze on ollut tuotannossa 10 vuotta, vuodesta 2009, Oude Kriek vuodesta 2010.

timmermanstaupemyyrapanimo1702tunnuskuvaTimmermans-panimo edeltäjieen on valmistanut lambiceja vuodesta 1702 Itterbeekissä, Antwerpenin lähistöllä. Brasserie de la Taupe (’myyräpanimo’) oli alun perin paitsi panimo myös maatila, hedelmäpuutarha, mallastamo ja kahvila. Gerard Frans Timmermans tuli myyräpanimon omistajaperheen vävypojaksi vuonna 1911. Hän oli pitkään (1929-55) myös Itterbeekin pormestari. Frans Timmermansin kuoltua vuonna 1959 hänen vävynsä muutti panimon nimeksi Brasserie / Brouwerij Timmermans.

johnmartinBEtunnusEnglantilainen panimomestari John Martin (1886-1966) siirtyi työskentelemään Belgiaan vuonna 1909. John Martin Group tuli Timmermansin omistajaksi vuonna 1993, Johnin pojanpojan Anthony Martin kaudella. Martin hankki osakkeet savukepaperivalmistaja Rizlalta, joka oli tullut perhepanimon rahoittajaksi yhden osakkeen enmmistöllä. Nykyisin konsernia johtaa Anthonyn poika Jonathan Martin, joka sai joulukuussa 2018 ‘oluentekijöiden ritarin’ kunnianimityksen: Chevalier de Droit de la Jeune Chevalerie du Fourquet des Brasseurs. Timmermansin aiemman omistajaperheen (Van Cutsem) edustajia toimii edelleen panimon johtotehtävissä.

J.T. Laakso

6,7 %-til, kantavierre 12,9 °P, katkeroainepitoisuus 14 EBU, väri 14 EBC, ravintoarvo per 100 ml: energia – kJ/50,0 kcal, rasva – g, josta tyydyttynyttä rasvaa – g, hiilihydraatit – g, josta sokereita – g, proteiini – g, suola – g, tumma, lambic-sekoite, käytetty Senne-joen laakson villihumalilla (Brettanomyces)pintahiivaolut, ”oude geueze”, ”oluiden samppanja”. Suositus tarjoilulämpötilaksi (4-)6-8 ºC.

Kertalasipullo luonnonkorkilla samppanjakiinnityksellä 0,375 l. (Pakataan myös 0,75 l. pulloon.) Alkon vähittäismyyntihinta 7,53 € / 0,375 l. Olutmaa Belgia, Alkon huhtikuun erikoisvalikoima 04.04.2019 alkaen. Maahantuoja Uniq Drinks Finland Oy, Espoo. (P.E.-pvm pullotuksesta 20 vuotta) ).

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Advertisement

Written by Toimittaja

08.04.2019 klo 08:37

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: