OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Alkoholitutkija vaatii taas: Vähittäismyynnin ylärajaksi 3,5 %

with 6 comments

Ainoa oikea tapa korjata alkoholiliiketoiminnan aiheuttamia haittoja on alentaa vähittäismyynnin alkoholituotteiden suurin sallittu alkoholiprosentti nykyisestä 5,5 prosentista 3,5 prosenttiin.” ”Näin tulevat haittavaikutukset vähenevät ainakin miljardi euroa joka vuosi.

Vaihtoehdottomuuteen on päätynyt Peter Eriksson, joka esittäytyy Helsingin yliopiston dosentiksi ja alkoholitutkijaksi tänään 2.4.2019 Helsingin Sanomien mielipidepalstalla julkaistussa kannanotossaan otsikolla Alkoholilain uudistus oli vastuuton.

Mhappyhourmainoserkittäviä norminpurku-uudistuksia ja varsinkin pientuottajien elinkeinomahdollisuuksien parantamista sisältänyt Alkoholilain uudistus on ollut voimassa vasta niukasti yli vuoden.

Lakiuudistuksen kokemukset vahvistavat, että mitään ennakolta maalailtua synkkää tulevaisuutta ei tullutkaan. Olut-Suomi ei ole kostunut, panimomyymälät eivät ole muodostuneet paikallisiksi rähinämestoiksi, Alko ei ole kaatumassa, pubien ’onnentunnit’ (happy hours) ovat edelleen yhtä tyhjiä kuin ennen ulkomainonnan sallimista.

Havainnot ovat olleet päinvastoin hämmästyttävän myönteisiä.

Suomessa harjoitettu ”alkoholitutkimus” on kummallista tilastotieteen, taloustieteen ja sairauskertomusten kauhunsekaista yhdistelyä. ”Alkoholitutkimus” ei selvitä olut- tai juomakulttuurin piirteitä, ei suomalaista tuotantoa ja sen muutoksia, ei suomalaisen juomakulttuurin vaikutuksia turismiin, ei ravintolatoimialan tilaa ja kehitystä – ei edes etikettitaiteen grafiikkaa eikä pakkausdesigniä.

valtimonteatteriturvallisinjaonnellisinmaa26032019juliste

Valtimonteatterin (Hki) uutuusnäytelmän (26.03.2019) juliste.

Jos ”alkoholitutkimuksen” haluamia tilasto-, talous- ja sairaustieteen näyttöjä ei ole, ne keksitään itse. ”Hälytyskellojen pitäisi soida” niinkuin dosentti Eriksson muotoilee kauhua nostatellen.

Maaliskuussa 2019 julkistettu World Happiness Report vahvisti Suomen Maailman Onnellisimmaksi maaksi. On se mahtanut harmittaa ”alkoholitutkimusta”, niin että aseidenkalistelu entiseen tyyliin pitää taas kaivaa esiin naftaliinista.

Epäonnistuneen Kieltolain (1919-32) 100-vuotisjuhlavuonna esitetään edelleen lisää kieltoja, rajoituksia, normeja. Ja edistetään juomakulttuurin synnyttämien verotulojen virtaamista naapurimaihin, Suomen valtiontalouden ulottumattomiin.

Olut-Suomi toimitusryhmä /
teksti: J.T. Laakso, toimittaja, tuottaja

Advertisement

6 vastausta

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tutkija vois joskus juoda tuopin olutta. Olis päässä muutakin kuin vettä.

  Tykkää

  Kimmo Kyllönen

  04.04.2019 at 18:53

 2. Jokainen mielipidekirjoitus tarkistetaan ennen julkaisua.

  Tykkää

  Jukka Väätänen

  03.04.2019 at 13:27

 3. Jos nyt kuitenkin annetaan Hesarin uutistoimitukselle synninpäästö. Kyseessä oli lukijan mielipidekirjoitus.

  Tykkää

  Vessu Juvonen

  03.04.2019 at 01:14

 4. Taas HS uutisoinnin ammattitaito voidaan kyseenalaistaa, ei mitään faktan tarkastusta.

  Tykkää

  Jukka Väätänen

  02.04.2019 at 18:29

 5. Ruotsin mallia haetaan taas. Vähittäiskaupoissa on tuo 3,5%, mutta kansa juo ravintoloissa vahvempia oluita (yli 5%). Ainakin saman oluen eri versioiden vahvuuserot ovat suurempia kuin meidän käsittämätön 0,7-0,8%. Tosin Systembolagetissa on laajempi ja edullisempi valikoima kuin Alkossa.

  Tykkää

  Petteri Kinnunen

  02.04.2019 at 18:26

 6. THL:n viimeisimmän tilaston mukaan alkoholihaittojen kustannukset ovat 772,2 – 962,2 miljoonaa euroa. Saa melkoinen fakiiri olla, että tuosta miljardin vähennät pois, joskin raittiusmatematiikkahan on tunnetusti ”totuudellisesti joustavaa”.

  Tykkää

  Jouni Raninen

  02.04.2019 at 15:34


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: