OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 14-19: Kesäaika alkoi – kesän kausioluiden aika alkamassa

leave a comment »

* Lahden Erikois Summer Ale Olut A, Oy Hartwall Ab, Lahti / Hki / Royal Unibrew AS, Faxe, Tanska 

Pisteitä: 90 / 100.   

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Eilen sunnuntaina siirryttiin jo kesäaikaan eli kellot siirrettiin tunnin eteenpäin, kohti kesää. Kesä tarkoittaa Olut-Suomessa tietenkin kesän kausioluiden aikaa. Kiinnostavaa päästä taas maistelemaan kauden uutuuksia. Valikoimakilpailun voittaja oli tänä keväänä – oikeasti jo talvella! – Fiskarin panimo, jonka Kesäkyläolut tavattiin marketin hyllyillä ensimmäisenä. Kesäajan alkaessa useita muitakin saattaa jo olla esillä. (Olut-Suomessa ei ehkä olla täysin varmoja tällaisen kisan voiton kunniakkuudesta: kausioluet olisi hyvä saada valikoimiin vasta kyseisen kauden alettua! Nythän ohitettiin vieläpä kaksi huomattavaa olutkautta: pääsiäinen ja kevät!)  

* Lue lisää: Ensimmäiset kesän kausioluet talvella 2019.

hwllahdenerikoissummeraleA19tlkVäri on vaalea, keltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, erittäin runsas, hauras, isokuplainen, jättää laskeutuessaan rikkonaista pitsikuviota lasin laidoille. Tuoksu on hedelmämäinen, pehmeän banaanimainen.

Maku on kevyt, pehmeä, hedelmämäinen, raikkaan sitrusmainen, tasapainoinen, helppo. Tätä ei karsasta kukaan kesäistä olutta janoava kuluttaja.

Valmistuksessa käytetään amerikkalaisia amarillo-, citra- ja chinook-humalia.

Jo muutaman vuoden ajan Hartwallin uutuusoluet ovat olleet Lahden Erikois –nimen alla. Tuotantolaitoksen yhteyteen on rakennettu kokeileva pienpanimo ”Mattssonin panimo”, joka valmisti Erikoiset – ainakin aluksi. Nyt tuotantomäärät lienevät kasvaneet sen verran, että valmistus on siirtynyt suurempiin pannuihin.

hwlhenrikmattsson1912tunnus17Kesän Erikois-kausiolut oli markkinoilla jo vuonna 2018. Lahden Erikois Kesä III olut (4,5 %) oli mieto, helppo lager. Uuden erän pintahiivaolut A on puoli prosenttia vahvempi ja aitoon ”chicagolaiseen” henkeen tietenkin amerikankielinen. Rinnakkain maisteltuna tuotteissa ei ole juuri eroja. Molemmat ovat puhdaspiirteisiä, tavanomaisia, suurelle yleisölle suunnattuja helppoja oluita.

Hartwall on ottanut Erikois-tuotesarjan nimiin entisen olutveroluokkatunnuksen ”III” (kolmosolut, keskiolut, 3. veroluokka) ja ”A” (A-olut, nelosolut, 4. veroluokka). Tämä luokitus ei ole enää pitkään aikaan ollut voimassa. Verot lasketaan portaattomasti alkoholin tilavuusprosentin mukaan.

Kesän kausiolutuutuuden etiketissä on teksti: ”Erikoisen hyvää kesää, maistakaa niin mielistytte.” Lause muistuttaa vuosikymmenten takaisen lahtelaispanimon Mallasjuoman mottoa. Hartwall tuli yhtiön omistajksi vuonna 1988 ja Mallasjuoman nimi siirtyi historiaan.

Vuosina 1912-88 toiminut Mallasjuoma Oy alkoi valmistaa mietoa Lahden Erikoisolutta vuonna 1930, lähes 90 vuotta sitten, kieltolain (1919-32) aikana. Vahva Lahden Erikoinen tuli markkinoille vuonna 1935 kieltolain kumouduttua huhtikuussa 1932.

HUOM! Tekstissä mainittu ”Chicago” viittaa tunnettuun gangsterikaupunkiin USA:ssa. Lahtea kutsutaan toisinaan ”Suomen Chicagoksi”.

* Lue myös: Lahden Erikois Kesä III (2018).

J.T. Laakso

5,0 %-til., kantavierre  °P, katkeroainepitoisuus 30 EBU, väri 10 EBC, ravintosisältö 100ml: energia 173 kJ / 41 kcal, vaalea pintahiivaolut, täysmallas-ale. ”Kesäisen raikas täysmallaspintahiivaolut.” Suositus tarjoilulämpötilaksi 4-6 °C. Panimomestari Hannele Alakarhu. Kesän kausiolut. Uutuus 03.2019.

Tölkki 0,5 l. Vähittäismyyntihinta 3,35 €; Kertalasipullo 0,35 l. Vähittäismyyntihinta 2,99 €. Tynnyri. Hana, anniskeluhinta €. (P.E.-pvm 08.02.2019).

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: