OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 09-19: IPA-oluen tuorein hybridi on rutikuiva viiniolut

leave a comment »

* Dry Hard Extra Brut IPA, Anderson Beer Oü, Viimsi, Viro (vieraspanimo), yhteistyössä Lehe Pruulikoda Oü, Keila, Viro 

Pisteitä: 86 / 100.  

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Tässä mennään! Viimeistä huutoa oluttyylien muuttumisessa ovat viinimäiset maku- ja tuoksuaromit, joita voi alkaa etsiä pian Suomestakin. Virolainen hybridiuutuus valmistui kesällä 2018 ja oli valikoimissa jo syyspuolen oluttapahtumissa, lahden tälläkin puolella. Ja onpa markkinoilla jo suomalainenkin vaihtoehto!

Viron tasavalta juhli eilen sunnuntaina (24.2.) 101. itsenäisyyspäiväänsä. Onnea! Palju õnnea, Eestimaa ja eestlased! Suomessa juhlinta jatkuu ainakin pääkaupunkiseudulla alkaneella viikolla. Espoon Kaupunginteatterin Viro-viikoilla esitetään aitoa virolaista teatteria 25.2.-9.3.2019.

lippuviroTapiolan Kulttuurikeskuksen esityksiä voi siirtyä puimaan lähistön pubeihin: The Gallows Bird Niittykummussa, Fat Lizard Pub Otaniemessä ja vastikään avattu Olarin Panimon Hanapub Otaniemessä ( avoinna vain pe ja la). Lauttasaaren Kaunis Kampelakin on kävelymatkan etäisyydellä. 

andersonscraftbeerlehepruulikodadryhardbrutIPA18etikettiVäri on vaalea, keltainen, läpikuultava, samea. Vaahto on valkea, savuinen, niukka, tiheä. Tuoksu on vaimean hedelmämäinen, aprikoosimainen, kuivan hedelmänlihan sävyä.

Maku on keskitäyteläinen, hyvin kuiva, eksoottisen hedelmämäinen, ananasta, aprikoosia, mangoa, vahvasti hapokas, kuiva luonteikkuus menee – lievästi sanottuna – yli. Uudenlainen olut vaatii maistajalta totuttelua. IPA-tyylissä katkerointi on tärkeää, tässä se on tehty saksalaisella hallertau blanc -humalalla.

Ruokajuomana kuivan kinkun ja savuisen palvilihan kanssa.

Perinteinen IPA-tyylin olut on lähtökohtaisesti kuiva, moderni versio NEIPA (New England IPA) korostaa eksoottisen, trooppisen hedelmän aromeita. Brut IPA (’kuiva IPA-olut’) on aivan uusinta uutta, jossa NEIPAn hedelmämäisyys on kuivatettu äärimmilleen – ’extra’, kuten tässä virolaiset painottavat. Olut avautuu pikemminkin (kuohu)viinimäisenä kuin maukkaana oluena. Brut-nimikin on kopioitu viinimaailmasta. 

andersonbeervieraspanimo14tunnuslehepruulikoda13tunnusAnderson-panimo on vuonna 2014 aloittanut vieraspanimo aivan Tallinnan itäpuolella niemellä. Brut IPA on valmistettu yhteistyössä vuonna 2013 perustetussa Lehe Pruulikodassa Tallinnasta lounaaseen.

J.T. Laakso

5,9 %-til., kantavierre °P, katkeroainepitoisuus EBU, väri EBC, vaalea pintahiivaolut, viinimäinen kuiva India Pale Ale, ”Extra Brut IPA”. Suositus tarjoilulämpötilaksi ºC. Valmistunut 29.06.2018.

Hana 0,4 l. Anniskeluhinta 9,10 €. Myös kertalasipullo 0,33 l.  (P.E.-pvm).

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Written by Toimittaja

25.02.2019 klo 08:48

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: