OLUTVERKON Viikon Olut 48-17: Tynnyrikypsytetty stout – maistui varmasti tsaariperheellekin
* Ravnodenstvie Barrel Aged Russian Imperial Stout, Lehe Pruulikoda OÜ, Keila, Harjumaa, Viro yhteistyössä OOO Василеостровская Пивоварня (Vasileostrovskaja Pivovarnja), Pietari, Venäjä
Pisteitä: 97 / 100. Koffin portteri –asteikolla 99 / 100.
* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.
Paljon maailmalla levitetyn tarinan mukaan Venäjän keisarikunnan hovi kiinnostui brittiläisestä portteri- ja stout-oluesta 1800-luvulla – oluttyyli syntyi lontoolaispubeissa vuosisatojen vaihteessa rautatieasemilla raskasta työtä tekevien kantajien (engl. ’porter’) huilaustaukojuomaksi. Ja – tarinan mukaan – Lontoossa toimiva belgialaissyntyinen Albert Le Coq keksi alkaa valmistaa portteria Liivinmaan kuvernementissa, lähellä Pietarin hovia. (Tartu ölletehas, vuodesta 1999 alkaen taas nimeltäänkin AS A. Le Coq käyttää omassa tarinassaan panimon perustamisesta vuosilukua 1807.) Nykyisin Tartossa valmistettu ”London-Tallinn-Tartu -Porter aastast 1807” (6,5 %, pohjahiivalager) on kuitenkin aivan eri asia. Voisi kuvitella, että pikemminkin Ravnodenstvie on lähellä sitä vahvaa, tyylikästä ja luonteikasta portteria, joka maistui tsaarin – ja tsaarittaren – hovissa!
Väri on tumma, musta, täysin läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, beige, niukka, tiheä. Tuoksu on paahteinen, lakritsamainen, suklaamainen, lääkeyrttimäinen.
Maku on täyteläinen, lakritsamainen, paahteinen, karamellimainen, tervamainen, samettisen tummasuklaamainen, vahvasti katkeromainen, voimakasluonteinen, maukas, lämmittävä.
Valmistuksessa käytetään pale ale -, special b -, keksi- ja suklaa-ohramallasta, paahdettua ohraa sekä kauraa. Humalalajike on columbus.
Mausteena Madagaskarin vaniljatankoa, belgialaista kandisokeria. Olut kypsytetään kolme kuukautta tuoreeltaan tyhjennetyissä kuubalaisissa rommitynnyreissä.
Ruokajuomana paahdetun lihan, riistapaistin ja vahvan juuston kanssa. Lasillinen kannattaa nautiskella hitaasti sellaisenaan, esimerkiksi jälkiruokana.
Ravnodenstvie (’päiväntasaus’) on valmistettu virolais-pietarilaisena yhteistyönä. Olutuutuus esiteltiin kuluttajille 23.09.2016 Tallinnassa olutravintola Hell Huntissa.
Panimoista
Tarmo ja Gristel Tali perustivat Lehe Pruulikoda OÜ:n vuonna 2013 (panimotoiminta alkoi maaliskuussa 2014) Keilassa, 30 km Tallinnasta lounaaseen. Viron suurimman (Alkon mukaan) perhepanimon vuosituotanto on kaksi miljoonaa litraa (2016, Alkon tieto).
Vieraileva ’russian stout’ -panimomestari Sergei Hludejev tuli Venäjältä Pietarista, Vasilinsaaren panimosta. Василеостровская Пивоварня (ВП / ’VP’) on perustettu vuonna 2002 – ja Lehen tapaan taustalla on innostuneita kotioluen valmistajia. VP viettää tänä vuonna (2017) 15-vuotisjuhlavuottaan laajentumisen merkeissä: Karl Marxin prospektilta Kingiseppin kaupungista, runsaat 20 km Narvasta itään on hankittu Danone-yhtiön entinen meijerirakennus.
Kingisepp on nimetty Viron Kommunistisen Puolueen perustajan Viktor Kingiseppin (1888-1922) mukaan. Myös Viron Saarenmaan maakunnan pääkaupunki Kuressaare oli nimeltään Kingisepa vuosina 1952-88.
– J.T. Laakso
11,0 %-til., kantavierre 26,3 (Alko 27,7) °P, katkeroainepitoisuus 110 IBU (56 EBU), väri 150 EBC, ravintoarvot 100 ml energia – kJ / 100 kcal, tumma pintahiivaolut, tynnyrissä kypsytetty Russian Imperial Stout, portteri. Suositus tarjoilulämpötilaksi 7-12 °C. Uutuus syyskuussa 2016.
Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 5,49 €. Maahantuoja Diamond Beverages Oy, Vantaa.
* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.
Vastaa