OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 48-17: Tynnyrikypsytetty stout – maistui varmasti tsaariperheellekin

leave a comment »

* Ravnodenstvie Barrel Aged Russian Imperial Stout, Lehe Pruulikoda OÜ, Keila, Harjumaa, Viro yhteistyössä OOO Василеостровская Пивоварня (Vasileostrovskaja Pivovarnja), Pietari, Venäjä

Pisteitä: 97 / 100. Koffin portteri –asteikolla 99 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Paljon maailmalla levitetyn tarinan mukaan Venäjän keisarikunnan hovi kiinnostui brittiläisestä portteri- ja stout-oluesta 1800-luvulla – oluttyyli syntyi lontoolaispubeissa vuosisatojen vaihteessa rautatieasemilla raskasta työtä tekevien kantajien (engl. ’porter’) huilaustaukojuomaksi. Ja – tarinan mukaan – Lontoossa toimiva belgialaissyntyinen Albert Le Coq keksi alkaa valmistaa portteria Liivinmaan kuvernementissa, lähellä Pietarin hovia. (Tartu ölletehas, vuodesta 1999 alkaen taas nimeltäänkin AS A. Le Coq käyttää omassa tarinassaan panimon perustamisesta vuosilukua 1807.) Nykyisin Tartossa valmistettu ”London-Tallinn-Tartu -Porter aastast 1807” (6,5 %, pohjahiivalager) on kuitenkin aivan eri asia. Voisi kuvitella, että pikemminkin Ravnodenstvie on lähellä sitä vahvaa, tyylikästä ja luonteikasta portteria, joka maistui tsaarin – ja tsaarittaren – hovissa!  

lehevasileostrovskajaravnodenstvierussianstout16plo

Väri on tumma, musta, täysin läpinäkymätön. Vaahto on ruskehtava, beige, niukka, tiheä. Tuoksu on paahteinen, lakritsamainen, suklaamainen, lääkeyrttimäinen.

Maku on täyteläinen, lakritsamainen, paahteinen, karamellimainen, tervamainen, samettisen tummasuklaamainen, vahvasti katkeromainen, voimakasluonteinen, maukas, lämmittävä.

Valmistuksessa käytetään pale ale -, special b -, keksi- ja suklaa-ohramallasta, paahdettua ohraa sekä kauraa. Humalalajike on columbus.

lehevasileostrovskajaravnodenstvierussianstout16etiketti

Mausteena Madagaskarin vaniljatankoa, belgialaista kandisokeria. Olut kypsytetään kolme kuukautta tuoreeltaan tyhjennetyissä kuubalaisissa rommitynnyreissä.

Ruokajuomana paahdetun lihan, riistapaistin ja vahvan juuston kanssa. Lasillinen kannattaa nautiskella hitaasti sellaisenaan, esimerkiksi jälkiruokana.

Ravnodenstvie (’päiväntasaus’) on valmistettu virolais-pietarilaisena yhteistyönä. Olutuutuus esiteltiin kuluttajille 23.09.2016 Tallinnassa olutravintola Hell Huntissa

Panimoista

lehepruulikoda13tunnusTarmo ja Gristel Tali perustivat Lehe Pruulikoda OÜ:n vuonna 2013 (panimotoiminta alkoi maaliskuussa 2014) Keilassa, 30 km Tallinnasta lounaaseen. Viron suurimman (Alkon mukaan) perhepanimon vuosituotanto on kaksi miljoonaa litraa (2016, Alkon tieto).

vasileostrovskajapivovarnja02tunnusVieraileva ’russian stout’ -panimomestari Sergei Hludejev tuli Venäjältä Pietarista, Vasilinsaaren panimosta. Василеостровская Пивоварня (ВП / ’VP’) on perustettu vuonna 2002 – ja Lehen tapaan taustalla on innostuneita kotioluen valmistajia. VP viettää tänä vuonna (2017) 15-vuotisjuhlavuottaan laajentumisen merkeissä: Karl Marxin prospektilta Kingiseppin kaupungista, runsaat 20 km Narvasta itään on hankittu Danone-yhtiön entinen meijerirakennus.

Kingisepp on nimetty Viron Kommunistisen Puolueen perustajan Viktor Kingiseppin (1888-1922) mukaan. Myös Viron Saarenmaan maakunnan pääkaupunki Kuressaare oli nimeltään Kingisepa vuosina 1952-88.

J.T. Laakso

11,0 %-til., kantavierre 26,3 (Alko 27,7) °P, katkeroainepitoisuus 110 IBU (56 EBU), väri 150 EBC, ravintoarvot 100 ml energia – kJ / 100 kcal, tumma pintahiivaolut, tynnyrissä kypsytetty Russian Imperial Stout, portteri. Suositus tarjoilulämpötilaksi 7-12 °C. Uutuus syyskuussa 2016.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 5,49 €. Maahantuoja Diamond Beverages Oy, Vantaa.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Mainokset

Written by Toimittaja

27.11.2017 klo 08:16

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: