OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Suomalaisen oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 26-17: Maukas lager Barcelonasta on paljon muutakin kuin olut

leave a comment »

* Moritz, Cerveses Moritz S.A., Sant Antoni, Barcelona, Katalonia, Espanja / valmistuspaikka Cervezasa Ambar / La Zaragozana, S.A., Zaragoza, Espanja

Pisteitä: 90 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Saksalaisen viinintekijän 161 vuotta sitten perustama olutpanimo Espanjan Barcelonassa tekee paljon muutakin kuin laadukasta ja puhdaspiirteistä vaaleaa pohjahiivaolutta, lageria. Moritz-panimo oli 1970-luvun energiakriisin aikaisen konkurssin jälkeen neljännesvuosisadan ajan historiaa. Trautmannin suvun jälkeläiset aloittivat panimon toiminnan uudelleen vuonna 2004, aika tavalla uudistetussa muodossa. Moritz on kotonaan kaikkialla. Vähitellen eri puolilla maailmaakin. Oluen – ja muun hyväntuulisen Moritz-toimintakulttuurin – maahantuonti myös Suomeen aloitettiin pari vuotta sitten. Barcelonassa Moritz merkitsee ravintolapanimossa valmistettua tuoreolutta, ruokaa lähituottajien raaka-aineista, uusien tuulien tukemista (sponsorointia) pienissä taidegallerioissa, kaupunkikulttuurin ja puhtaan luonnon suojelemista.

Väri on vaalea, syvän keltainen, kirkas. Vaahto on vitivalkoinen, runsas, tiheä, jättää rikkonaisia pitsisuikalekuvioita lasin reunoille, kestävä. Tuoksu on hennon tasapainoisesti kukkainen ja ruohomainen.

Ruokajuomana mausteisten ruokien, makkaran, kasvisten, salsa- ja tapas-annosten kanssa.

Maku on kevyt, hedelmämäinen, pehmeä, vaimea suklaamainen vivahde, tasapainoinen, maukas, tyylikäs, erikoislaatuisen luonteikas.

Valmistuksessa käytetään ohramallasta, riisiä, Saaz-humalaa ja luonnon mineraalivettä Font d’Orin lähteestä Montsenystä, 70 kilometriä Barcelonasta koilliseen.

Louis Moritz Trautmann (k. 1920) tuli Pfaffenhofenista Saksan Elsassista Barcelonaan valmistamaan viiniä vuonna 1851. Jo ensimmäisinä espanjanvuosinaan hän teki myös olutta, lähinnä omaksi nautinnokseen. Kolmen vuoden kuluttua, 1856, Moritz-panimo oli kuitenkin jo täydessä toiminnassa.

Espanjan ensimmäinen teollinen panimo – myöhemmin yhtiöitettynä nimellä Cervezas Barcelona SA toimi samoissa tiloissa yli 100 vuotta, laajeni, myös ostamalla kilpailijoita, kunnes uusi rakennus valmistui vuonna 1966. Oluenvalmistus kuitenkin lakkasi konkurssiin vuonna 1978.

Moritz Trautmannin 5. ja 6. sukupolven jälkeläiset herättivät Moritz-oluen uudelleen vuonna 2004. Olut valmistetaan nykyisin lisenssillä vuonna 1900 perustetussa Ambar / La Zaragozanan panimossa Zaragozassa, 300 kilometrin päässä Barcelonasta.

Barcelonan panimolla, Fàbrica Moritz Barcelona (FMB), ovat yhtiön toimitilat, olutmuseo, 2000 litran keittoja valmistava pienpanimo, jossa tehdään suodattamattomia tuoreoluita sekä gastronominen panimoravintola. Panimoyhtiö on edelleen saman suvun omistuksessa.

Moritz on huomattava uuden, pienimuotoisen taide- ja kulttuuritoiminnan tukija Barcelonassa, Espanjassa, Euroopassa – maailmallakin.

J.T. Laakso

5,4 %-til., kantavierre 12,8 °P, katkeroainepitoisuus 23,0 EBU, väri 6,0 EBC, vaalea pohjahiivaolut, pils, lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi 5-8 ºC.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 2,96 €. Maahantuoja Viinitie Oy, Hki.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Advertisements

Written by Toimittaja

26.06.2017 klo 08:24

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: