OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Uudistettu alkoholilaki saadaan voimaan 1.1.2018 – kauppaprosentti vieläkin epävarma

with one comment

* HUOM! Lue päivitettyä tietoa: Hieman nykyistä vahvemmat juomat pääsemässä pt-kauppoihin.

Puoluekokoonpanoltaan uudistunut hallitus on tänään (20.06.2017) päässyt sopuun alkoholilain uudistamisen etenemisestä. Viimeinen kiikastava yksityiskohta – kaupoissa myytävien juomien alkoholipitoisuuden rajan nostaminen 5,5 prosenttiin nykyisestä 4,7:stä – saattaa vielä muuttua. Hallituspuolueiden edustajat saavat äänestää lakiesityksen ensimmäisessä käsittelyssä vapaasti oman kantansa mukaisesti. Toisessa käsittelyssä noudatetaan sitten ryhmien päätöstä.

Juliste: Panimoliitto.

Kokoomuksen, keskustan ja situn (uusi Sininen Tulevaisuus -ryhmä, johon kaikki entiset Perussuomalaisten ministerit ovat siirtyneet) muodostavat 106 paikan enemmistön eduskunnassa. Keskustan ”oman tunnon” mukaan äänestäjiä on arvioitu olevan noin 15. Lisäksi muutaman kokoomuslaisen arvioidaan lukeutuvan samaan ryhmään.

Eli hallitus tarvitsee noin viitisentoista / parikymmentä opposition kansanedustajaa tukemaan lakiesitystä.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoi tänään tiistaina, että lakiesitys tulee eduskunnan käsittelyyn syksyllä. Uusi alkoholilaki astuu sitten voimaan 1.1.2018.

Oppositiopuolue Vihreiden puheenjohtajaksi juuri menneenä viikonloppuna valittu Eduskunnan Olutseuran vetäjä Touko Aalto ei valitettavasti ole ehtinyt kommentoida OLUTVERKON  toimituksen kyselyitä.

Pikku asia, mutta oleellinen

Prosenttiraja saattaa tuntua pieneltä asialta, mutta 4,7 prosentin jäädessä mahdollisesti ennalleen vesittyy varsin paljon pitkään odotetusta muutoksesta suomalaisessa olut- ja juomakulttuurissa. Panimoille on luvassa suora ulosmyyntioikeus toimitiloissaan. Samoin ravintolat saavat myydä juomia ulos, asiakkaalle mukaan. Näissä uusissa kanavissa noudatetaan samaa rajaa kuin päivittäistavarakaupassa ja kioskeissa.

Luontevantyylisten oluiden myyntioikeus siirtyisi taas hamaan tulevaisuuteen.

Olut- ja panimoala kannattaa ja vaatii prosenttirajan poistamista kokonaan. Kysymyksessä on juomakulttuuria kahlitseva ja kehittämistä estävä, vanhanaikainen holhoamis- ja syyllistämistoiminta.

Esimerkiksi vapaan prosentin maissa valtaosa oluista on alkoholipitoisuudeltaan noin 4-6 tilavuusprosenttia. Muutamat oluttyylit (bock, dobbelbock) ovat jopa 10-prosenttisia, mutta siitä ylemmäs on vain pienten tuotantoerien harvinaisuuksia ja kokeiluja.

Suomessa valmistetaan nykyoloissa erityisvahvoja oluita ravintolamyyntiin ja Alkon valikoimiin todella harvoin ja pieninä erikoiserinä. Uusien myyntikanavien avaaminen vahvoille (8-15 tilavuus-%) ei vaikuta juomatapoihin eikä kansanterveyteen – ainakaan kielteisesti!

* Alkoholilain uudistushankkeessa on ainakin 18 asiaa, jotka muuttuvat lain tullessa voimaan:

 1. Ruokakaupoissa saa myydä 5,5-prosenttisia alkoholijuomia, kuten oluet, lonkerot ja siiderit. Nykyisin raja on 4,7 %.
 2. Aitoa lonkeroa saa myydä kaupoissa. Nykyisin kaupoissa voi myydä käymisteitse valmistettua lonkeroa. Aito LD-juoma on väkevän alkoholin (gin, vodka, rommi) ja alkoholittoman maustejuoman sekoitus.
 3. Myös vahvoja niin sanottuja ”limuviinoja” saa myydä kaupasta.
 4. Ravintoloille tulee ulosmyyntioikeus. Ravintolasta voi ostaa kotiin yhtä vahvoja alkoholijuomia kuin ruokakaupoista.
 5. Panimot voivat myydä enintään 5,5 prosentin tuotteita suoraan kuluttajille.
 6. Pienpanimot (vuosituotanto alle 500000 litraa) voivat myydä suoraan kuluttajille 12 prosenttisia tuotteita.
 7. Anniskeluravintolat saavat vapaasti päättää aukiolonsa. Anniskelua saa olla kello 04 asti.
 8. Ravintoloiden A- ja B-oikeudet poistuvat ja kaikki ravintolat saavat vapaasti päättää juomavalikoimansa.
9. Ravintoloilla oikeus pitää happy hour -tunteja ja happy hour -tarjouksia saa mainostaa.
10. Vapaat tilaukset ravintoloissa. Jatkossa saa ostaa nykyistä isomman annoskoon (esimerkiksi tuplaviskin) ja muutakin kuin yhden juoman itselleen, kaverille saa viedä tuopin.
11. Alkoholijuomia saa anniskella myös velaksi, luotolla.
12. Valmistajille ja tukkumyyjille oikeus julkaista tuoteluettelonsa ja hintansa. Hinnat ja tuotteet voi julkaista painettuina luetteloina ja internetissä.
13. Kotimaisille tuottajille oikeus verkkokauppaan ulkomaille.
14. Tilapäiset anniskeluluvat vaativat pelkän ilmoituksen. Ravintola voi toimia millä tahansa festivaalilla pelkällä ilmoituksella. Myös niin sanotulla catering-luvalla voi anniskella erilaisissa juhlatiloissa.
15. Festivaalien anniskeluaitaukset voivat poistua. Tapahtumissa, joissa ei ole alaikäisiä, aitausten rajat ja säädökset väljenevät.
16. Ravintoloilla voi olla yhteisiä anniskelualueita. Asiakas saa liikkua oman juoman kanssa naapuriravintolan alueelle.
16. Alkon myymälät voivat olla arkisin auki tunnin nykyistä pitempään eli kello 21 asti.
17. Alaikäisille 16 vuotta täyttäneille työntekijöille oikeus anniskella alkoholia vuorovastaavan valvonnan alaisena.
18. Kotiviinien- ja oluiden valmistuksessa poistuvat raaka-ainerajoitukset ja valvonnan tarve vähenee / poistuu. Kotona saa valmistaa omaan käyttöönsä mietoja alkoholijuomia, ei kuitenkaan tisleitä.

Lista perustuu osittain Ilta-Sanomien toimittajan Heidi Vaaliston kokoamaan 23 kohdan luetteloon (Ilta-Sanomat 20.06.2017)

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

 1. Uusi alkoholilaki pitää hyväksyä pikaisesti. Se on vain pieni askel oikeaan suuntaan eli kohti eurooppalaista vapautta. Noin 500 miljoonaa eurooppalaista saa ostaa alkoholijuomia vapaasti lähes mistä vaan ja koska vaan ja eri vahvuisina. Sama vapaus tulee antaa meille suomalaisillekin. Eurooppalaiset ovat ihan yhtä terveitä kuin suomalaisetkin huolimatta vapaasta alkoholipolitiikasta.
  Vuoden kuluessa Suomessa tarvitaan myös viinit ruokakauppoihin ja sen jälkeen Alkon turha monopoli pitää heittää romukoppaan.
  Olisi loistavaa ostaa vahvempia oluita lähikaupoista, jolloin aikaa ja vaivaa säästyisi, kun ei tarvitse mennä Alkoon. Toinen asia on Alkon kiskurihinnat. Erityisesti laadukkaat erikoisoluet ovat Alkossa törkeän kalliita. Lähikaupoissa niiden hinta olisi kohtuullinen.
  Vapaampi alkoholipolitiikka lisäisi Suomessa työpaikkoja ja valtion verotuloja. Alkoholin tuonti Baltian maista vähenisi, jolloin nekin rahat jäisivät Suomeen elinkeinonharjoittajille ja valtiolle verotuloina.
  10% ihmisistä saattaa juoda liikaa, mutta siitä ei pidä rankaista niitä 90%:a ihmisistä, jotka osaavat juoda alkoholia kohtuudella. Eihän muuallakaan Euroopassa takapajuisia Ruotsia, Norjaa ja Suomea lukuun ottamatta rangaista alkoholia ostavia ihmisiä ylisuurilla alkoholiveroilla, alan monopoleilla ja rajoittamalla tavallisista kaupoista saatavissa olevien alkoholijuomien alkoholiprosentti keinotekoisesti arvoon 4,7 tai alle.
  Toivon todella, että eduskunta hyväksyy uuden alkoholilain sellaisenaan. Enemmistö suomalaisista kannattaa tutkimusten mukaan vahvempia oluita kauppoihin ja iso osa viinejäkin ruokakauppoihin.

  Tykkää

  Esa Sairio

  15.11.2017 at 15:30


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: