OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 25-17: Laadukas tšekkipils maailman humalapääkaupungista

leave a comment »

* Baronka Premium, Žatecký pivovar, spol. s.r. o., Žatec, Ústí nad Labem, Tšekki / Carlsberg Group, Kööpenhamina, Tanska

Pisteitä: 93 / 100.

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

Tšekissä osataan edelleen vaalean lager-oluen, pils-tyylin, tekeminen. Žatecin (Saaz) maailmankuulu humalatarha-alue on kehittynyt vuodesta 1004 alkaen. Humalan ympärillä toimii koko kaupunki: keskustassa sijaitsevan museon nimi on – ei vähempää eikä enempää kuin – Humala- ja Oluttemppeli, jonka tilavissa saleissa esitellään humalasalkoja ja erilaisten humalalajikkeiden hurmaavia tuoksuja.

Tšekin tasavallan nimi on virallisesti ollut 14.04.2016 alkaen Česko (tšekki) eli Tšekki (suomi), Tjeckien (ruotsi), Czechia (engl), Tschechien (saksa), Tšehhi (viro), Чехия (venäjä – lue: ’tsehia’). Lyhyt muoto ei ole vielä vakiintunut kovinkaan hyvin.

Väri on vaalea, kullankeltainen, kirkas. Vaahto on valkoinen, kuplainen, runsas, kestävä. Tuoksu on raikas, tasaisen katkeromainen, ruohomainen.

Maku on kevyt, raikas, ei aivan kuiva, hedelmämäinen, raikkaan appelsiinimäinen, tasapainoinen, tyylikäs, laadukas.

‘Paronitar’-olut muistuttaa läheisesti baijerilaisia lagereita ja saksalaisia pilssejä.

Valmistuksessa käytetään tšekkiläistä ohramallasta sekä paikallisia vital-, sládek- ja žatec-humalaa. Žatec tunnetaan ehkä paremmin saksankielisellä saaz-nimellään. Humalat lisätään vierteeseen kolmessa vaiheessa. Tankkikäyminen kestää 7-12 vuorokautta ja kypsytys 40-60 vuorokautta ennen suodatusta ja pullotusta.

Ruokajuomana yleissopiva, esimerkiksi kovakuorisen makkaran ja juustomakkaran kanssa.

Panimo on perustettu vuonna 1801 Itävalta-Unkariin kuuluvassa Böömissä alueelle, jolta arkeologit ovat löytäneet todisteita humalakasvista jo vuodelta 1004. Panimo tuhoutui toimintakelvottomaksi sodassa, mutta koottiin nopeasti vuonna 1946. Vuosituhannen lopulla panimo oli rappeutunut oltuaan vuodesta 1995 heikossa paikallisessa yksityisomistuksessa.

Vuonna 2001 skandinaavista sukutaustaa omaava brittiläinen liikemies Rolf Munding (s. 1953) osti konkurssikypsän panimon (halvalla) haluten ryhtyä valmistamaan alkuperäisen mallin mukaista, puhdaspiirteistä ja maukasta tšekkipilsiä. Panimomestariksi hän palkkasi Tomas Lejsekin, joka oli konsultoinut panimoissa kaikkialla itäisessä Euroopassa.

Huhtikuussa 2014 tanskalainen Carlsberg Group hankki Žatecin panimon osake-enemmistön (51 %) haltuunsa.

1800-luvulla Žatecin alue kohosi ”maailman humalapääkaupungiksi”. Vuodesta 2007 kaupungissa on järjestetty mahtavia Chmelfest-humalafestivaaleja. Taustavoimana on silmäätekevien vuonna 1999 muodostama Chmelobrana Žatec, Žatecin humalanpuolustajat. Žatecin keskustassa on Chmelařské Muzeum v Žatci -humalamuseo nimeltään Chrám Chmele a Piva, Humala- ja Oluttemppeli, joka avattiin uudistettuna vuonna 2007.

Panimon vuosituotanto 3,65 miljoonaa litraa (2016, Alkon saama tieto).

Žatecin maahantuoja Concealed Wines on perustettu vuonna 2008 Ruotsissa ja tytäryhtiöt toimivat nykyisin myös Norjassa ja Suomessa. Viinintuojayhtiön valikoimassa on muutamia oluita ja siidereitä.

J.T. Laakso

5,6 %-til., kantavierre 12,7 (Alko 12,6) °P, katkeroainepitoisuus 30,3 EBU, väri 13,4 EBC, vaalea pohjahiivaolut, pils, lager. Suositus tarjoilulämpötilaksi  ºC.

Kertalasipullo 0,5 l. Alkon vähittäismyyntihinta 4,90 €. Maahantuoja Concealed Wines Oy, Närpiö / Concealed Wines AB, Tukholma, Ruotsi.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Mainokset

Written by Toimittaja

19.06.2017 klo 08:44

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: