OLUTVERKKO – uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 13-17: Lambic-olutta valmistetaan yhä perinnemenetelmällä ilman lisäsokeria

leave a comment »

* Oude Geuze á ’l Ancienne, Brouwerij Boon nv, Lambeek, Belgia

Pisteitä: 91 / 100 

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

* Lue lisää: Talven ja joulun kausiolutvalikoimat 2016-17.

Tänään 27.03.2017 tulee kuluneeksi tasan 75 vuotta brittiläisen olut- ja viskikirjailijan Michael Jacksonin (1942-2007) syntymästä. Yksi Jacksonin tärkeistä, historiallisista havainnoista oli löytää antiikkisen mesopotamialaisen oluen ja ikivanhan belgialaisen lambic-oluen sekä nykyaikaisen oluenvalmistuksen väliin suomalainen sahti. Belgialla on vahva asema oluen maailmanhistoriassa. Hyvällä kakkossijalla on piskuinen pohjoinen Suomi, joka juuri viettää itsenäistymisen 100-vuotisjuhlavuotta. Yhdessä.

Väri on tumma, kellertävän punainen, läpinäkyvä, samea. Vaahto on valkoinen, lähes vaahdoton. Tuoksu on vahvasti marjamainen, kirsikkamainen.

Maku on keskitäyteläinen, kuiva, marjamainen, kirsikkamainen, raikas, sitrusmainen.

Raikas kesäinen drinkki tervetuliaislasillisena ja seurustelujuomana.

Perinteinen belgialainen geuze valmistetaan eri pituisia aikoja (1-3 vuotta) tammitynnyreissä kypsytettyjen, villihiivoilla käyvien, marjoilla maustettujen lambic-oluiden sekoituksena. 90 % sekoituksesta on kypsynyt 18 kuukautta, viisi prosenttia on kolme vuotta kypsytettyä hyvin vahvaa olutta ja loput viisi prosenttia hyvin tuoretta. Sekoituksen jälkeen olut pullotetaan ja nuoren lambicin ansiosta alkaa toinen käyminen pullossa. Juuri tämä tekee lambicista geuzea.

Luonnonmukaisen tai ainakin -läheisen perinteisen valmistustavan vuoksi lambic-olutta valmistetaan ainoastaan kylminä vuodenaikoina, lokakuusta huhtikuuhun.

Jos pullotuspäivämäärä kiinnostaa, sen saa vähentämällä Parasta Ennen –päiväyksestä 20 vuotta.

Panimon vaiheet ulottuvat vuoteen 1680. Vuonna 1927 Josez De Vits osti maatilapanimon ja vuonna 1975 hänen poikansa René myi sen Frank Boonille. Frank Boon on pitänyt tiukasti kiinni perinteisestä tavasta valmistaa lambic-oluita. Lambeekin kylän nimestä tulee oluttyylin nimi: lambiek / lambic.

Alkon tilausvalikoimassa on myös Boonin ”kuivin lambic”: Oude Geuze Black Label Second edition (6,4 %; 12,99 € / 0,75 l.; Parasta Ennen -pvm 12.04.2036).

J.T. Laakso

7,0 %-til., kantavierre 14,1 °P, katkeroainepitoisuus 21,8 EBU, väri 17,1 EBC, tumma, suodattamaton, pastöroimaton pintahiivaolut, belgialainen marjoilla maustettu, tammitynnyreissä kypsytetty perinneolut, lambic-sekoite, ”Malse lambiek’. Suositus tarjoilulämpötilaksi 12 °C.

Kertalasipullo rautalangalla kiristetyllä luonnonkorkilla 0,375 l. Alkon vähittäismyyntihinta 5,98 €. Parasta ennen 05.10.2036. Maahantuoja Brew Seeker Oy, Hki.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Mainokset

Written by Toimittaja

27.03.2017 klo 08:28

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: