OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

Panimoliitto tukee alkoholilain uudistusta – tosin valmistelussa on puutteellisuuksia

leave a comment »

Panimoliitto tunnusPanimoliitto kannattaa hallituksen esitystä uudeksi alkoholilaiksi. Lakiesitys on tasapainoinen kokonaisuus ja sillä on positiivinen vaikutus kansantalouteen. Ylisääntelyä purkautuu pääministeri Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeen mukaisesti, mutta kaikki nykyisen lain epäkohdat eivät korjaannu.

Uuden alkoholilain sisältö on tasapainoinen kokonaisuus, joka lisää kilpailua kotimarkkinoilla, kasvattaa kotimaanmyyntiä rajakaupan kustannuksella sekä parantaa näin alan mahdollisuuksia työllistää. Päivittäistavarakaupan alkoholirajan nosto on vaatimaton, vain 0,8 tilavuusprosenttia. Maltillinen esitys ei vaaranna juomakulttuurin hyvää kehitystä, eikä siten ole ongelmallinen kansanterveyden näkökulmasta.

Laki ei poista kaikkia nykyisiä epäkohtia, erityisesti kotimaista elinkeinoa kurittavia alkoholimainonnan rajoituksia. Monet suomalaiset erikoisuudet jäävät edelleen voimaan. Näitä ovat tuotemerkkien kielto jakeluautojen kyljissä tai sosiaalisen median rajoitukset positiivisten kommenttien poistopakkoineen.

Alkoholilain uudistus ei tuo muutosta myöskään vähittäismyynnin tarjouspakkoon, jonka mukaisesti yksittäinen pullo tai tölkki pitää voida ostaa yhtä edullisesti kuin sen hinta on halvimmassa monipakkauksessa. Lisäksi tarjouskampanjoiden tulee olla voimassa vähintään kaksi kuukautta.

– Oluen markkinoita jäykistävä sääntely on purettava kokonaan, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa vaatii. – Tarjousmyyntiä hillitsemään tarkoitetut säännökset ovat entisestään lisänneet tarjouskampanjointia. Lain vuoksi olut on sisäänheittotuotteena vuoden jokaisena päivänä.

Lain valmistelu puutteellista – perusteluosa yksipuolisesti painotettu 

Lakiesityksessä alkoholinkäyttö nähdään pääasiassa haitallisena asiana. Vaikuttavuusarviot elinkeinopolitiikan osalta ovat puutteelliset, eikä alkoholijuomien yhteiskunnallista ja kulttuurista merkitystä tuoda esiin tasapainoisesti. Alkoholijuomien merkitys osana eurooppalaista ruoka- ja juomakulttuuria jää huomiotta.

Esityksen perusteluosiossa käytetään ennusteena Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen laatimia arvioita lain mahdollisista vaikutuksista kuten kokonaiskulutuksen kasvu 6 prosentilla. Laskelmat ovat puutteelliset, eikä niiden taustamuuttujia ole kerrottu avoimesti julkisuuteen. THL:n arvioista ei käy ilmi, kuinka paljon uudistuksen arvioidaan vaikuttavan rajakauppaan. Samalla tavalla puuttuu arvio, paljonko viinien ja väkevien myynti vähenee.

Taloustutkimuksen arvion mukaan lakiesityksellä on useita suotuisia vaikutuksia matkustajatuontiin ja kulutukseen. Vahvan oluen, siiderin ja lonkeron matkustajatuonti Virosta vähenee puoleen ja kaiken kaikkiaan alkoholijuomien matkustajatuonti vähenee neljänneksen. Kulutus siirtyy väkevistä kohti miedompia alkoholijuomia ja alkoholin kokonaiskulutus absoluuttisena alkoholina kasvaa 0,5 prosenttia.

– Kahden eri arvion ero on käsittämättömän suuri. THL:n kykenemättömyys arvioida vaikutuksia rajakaupan suuruuteen vie pohjan pois koko arvioinnilta. Esitykseen tarvitaan nykyistä monipuolisempaa näkemystä vaikuttavuudesta sekä myös elinkeinopolitiikan huomioimista”, Elina Ussa toteaa.

Alkoholilakia on valmistelu viimeiset kuusi vuotta. Lain poliittiset linjaukset tehtiin viime keväänä. Lakiesityksen lausuntoaika päättyi maanantaina 16.1.2017.

– Tätä lakia on valmisteltu pitkään ja linjauksistakin on jo kuukausia. Laki pitäisi nyt viedä mahdollisimman pian eduskunnan käsittelyyn, Ussa toivoo.

Written by Toimittaja

16.01.2017 klo 10:58

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: