OLUTSUOMI – Juomien Suomen uutisia ja tietoa oluesta

Olut-Suomi – oluenystävän oma verkosto

OLUTVERKON Viikon Olut 03-17: Helppo trappisti-uutuus USA:sta

leave a comment »

* Spencer Trappist Ale, Spencer Brewery / St. Joseph’s Abbey, Spencer, Massachusetts, Yhdysvallat

Pisteitä: 88 / 100

* Lue: Kaikki Viikon Olut -arviot alusta alkaen.

* Lue lisää: Talven ja joulun kausiolutvalikoimat 2016-17.

Katolisen kirkon benediktiiniluostarit ovat erinomaisten perinteisten trappistituotteiden valmistajia. Olutta valmistetaan nykyisin 11 vahvistetussa luostaripanimossa. Tuotantoa valvoo kansainvälinen trappistijärjestö, L’Association Internationale Trappiste. Uusi tulokas oluenvalmistajana ja uudelta mantereeltakin on Spencerin panimo Yhdysvalloista. Sen juuret ovat Belgiassa Westvleternin luostarissa.

Väri on puolitumma, ruskeankeltainen, läpinäkyvä, samea. Vaahto on valkoinen, niukka. Tuoksu on hedelmämäinen, banaanimainen. Maku on täyteläinen, pehmeän hedelmämäinen, aprikoosimainen, kuivan karhea, tasapainoinen, maukas.

Ruokajuomana paistin, kinkun ja riistan, kanan sekä keitettyjen kasvisten kanssa.

Valmistuksessa käytetään pilsner-, karamelli- ja münchener-mallasta, Yakima-joen laakson willamette- ja nugget-humalaa sekä luostaripanimon itse kasvattamaa hiivaa. Luostarin pelloilla alettiin viljellä mallasohraa omaan käyttöön syyskuussa 2013. Erityisen mineraalipitoinen vesi tulee 18000 vuotta sitten sulaneen Laurentide-jäätikön jättämistä maanalaisista vesivarastoista.

Saint Joseph’s Abbey -luostari on toiminut vuodesta 1950 alkaen. Alusta saakka luostarin munkit ovat valmistoneet hilloja ja hyydykkeitä Trappisti-sääntöjä noudattaen.

Oluenvalmistus alkoi munkkiveljistön äänestyspäätöksellä ja yksi munkeista ryhtyi opiskelemaan oluenvalmistusta läheisellä pienpanimolla. Myöhemmin tehtiin kaksi opintomatkaa kaikkien Belgian trappistiluostareiden panimoille, alkaen Westmallesta ja Westvleterniin (Abbey of Sint Sixtus) huipentuen.

Luostarin apotin siunauksella tehty panimon valmistelu kesti kaksi vuotta. Panimon kaupallinen toiminta alkoi vuonna 2014 ja vuosituotanto on puoli miljoonaa litraa (Alkon saama tieto).

Helpohkon ruokailujuoman (Spencer Trappist Ale 6,5 %) lisäksi luostaripanimo valmistaa Spencer Trappist Holiday Ale (9,0 %) -olutta, ja nämä kaksi ovat trappisti-klassikko -sarjaa. American Trappist Craft Beers -sarjassa on neljä tuotetta: Spencer Trappist Imperial Stout (8,7 %), Spencer Trappist Festive Lager (7,5 %), Spencer Trappist IPA (7,2 %) sekä Spencer Trappist Feierabendbier (4,7 %; ’feierabend’ tarkoittaa ’juhlien jälkeistä’, mutta tässä yhteydessä yleensä ’työpäivän tai suorituksen jälkeistä’ olutta), maailman ensimmäinen ”trappisti-pils”, valmistunut toukokuun alussa 2016.

Trappistiluostaripanimoita on vuoden 2017 alkaessa 11: Belgiassa kuusi, Alankomaissa kaksi, Itävallassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa yksi kussakin. Uusimmat ovat Tre Fontane vuodelta 2015 ja Spencer 2014. Lisäksi Ranskassa on Mont des Cats -luostari, jonka tuotteilla ei enää ole trappistioikeuksia – oluet toki ovat edelleen samanlaisia.

Belgia: Achel (B), Chimay (B), Orval (B), Rochefort (B), Westmalle (B), Westvleteren (B), Alankomaat: La Trappe (NL), Zundert (NL), Yhdysvallat: Spencer Brewery (USA), Italia: Tre Fontane (IT), Itävalta: Engelszell (AU).

J.T. Laakso

6,5 %-til., kantavierre 14,3 °P, katkeroainepitoisuus 21,4 EBU, väri 21,6 EBC, vaalea pintahiivaolut, suodattamaton, pastöroimaton luostariolut, Trappisti-ale. Suositus tarjoilulämpötilaksi 4-5 ºC. Yhdysvaltojen ensimmäisen ja ainoan trappisti-panimon tuote.

Kertalasipullo 0,33 l. Alkon vähittäismyyntihinta 7,08 €. Maahantuoja Malty Oy, Turku.

* Lue lisää: OLUTVERKON arvioita.

Written by Toimittaja

16.01.2017 klo 08:09

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: